Național

PNL: Procurorii să se autosesizeze cu privire la acuzațiile lui Ciolacu despre “tunul” dat de liberali la ANRP

Ziarul de Vrancea
9 iun 2020 671 vizualizări

PNL solicită procurorilor să se autosesizeze cu privire la “gravele acuzații” aduse de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, conform cărora Guvernul PNL a făcut plăți în avans de peste 415 milioane de lei “pentru despăgubirea prietenilor de casă”, susținând că afirmațiile “sunt o mare minciună”.

“PNL solicită Parchetului General și DNA să se autosesizeze în urma gravelor acuzații aduse de președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, astăzi, în spațiul public, referitoare la efectuarea unor plăți în avans la Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților, ceea ce domnul Marcel Ciolacu a numit un tun dat de liberali. Afirmația domnului Ciolacu nu este doar foarte gravă, ci și o mare minciună, întrucât potrivit Legii 16502013, ANRP emite titluri de plată în general în 5 tranșe anuale, iar Ministerul Finanțelor are obligația de a achita sumele în termen de 6 luni. Exact cum s-a procedat în perioada invocată de domnul Ciolacu, s-au achitat acele tranșe și în perioada 2018 și în perioada 2019, când România era condusă de guvernul social-democrat al Vioricăi Dăncilă. (...) Dacă pentru domnul Ciolacu aceste plăți reprezintă un tun, înseamnă că și ceea ce au făcut ei în 2019 și în 2018 este un tun”, a declarat liderul deputaților PNL, Florin Roman, la Parlament și a prezentat o serie de date tehnice în acest sens.

Potrivit acestuia, sub deviza “Nu ne vindem țara”, „PSD vinde țara la bucată”.

“Văd că celor de la PSD le place să vorbească foarte des de “tunuri”. Ne dorim ca procurorii anticorupție să-și facă datoria. (...) Dacă tot vorbim de “tunuri”, le-am cerut colegilor noștri să prezinte și să trimită Parchetului toate tunurile date de PSD-iști în perioada guvernării lor. (...) Hoții strigă hoții și noi sperăm ca Parchetul să se autosesizeze, sunt lucruri foarte grave”, a afirmat deputatul PNL, adăugând că “cel mai mare scandal din sănătate duce la o firmă în care salariatul într-o funcție de conducere este fiica protejatului PSD, dr. Streinu Cercel”.

Miercuri, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Guvernul PNL a făcut plăți în avans de peste 415 milioane de lei “pentru despăgubirea prietenilor de casă”, în vreme ce “o țară întreagă suferea în pandemie”, iar medicii luptau cu virusul fără echipamente de protecție și medicamente.

“PNL reia jaful pedelist de la ANRP! Aici sunt banii voștri, împrumutați de Cîțu, prin care v-au îndatorat pe trei generații! Așa fură PNL, cu legea în mână! Peste 415 milioane de lei! Plăți făcute în avans de Guvernul PNL pentru despăgubirea prietenilor de casă! În vreme ce o țară întreagă suferea în pandemie - închisă în casă, în vreme ce medicii luptau cu virusul fără echipamente de protecție și medicamente, în vreme ce bolnavii cronici sunt lăsați să moară la ușa spitalelor, în vreme ce pentru copii și pensionari nu sunt bani, în vreme ce avem 1 milion de șomeri, în vreme ce firmele românești se închid pe capete... iată ce face Guvernul PNL! Împrumută sute de milioane de lei ca să dea pe despăgubiri plătite de avans”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Cluj: Sute de pacienți cu afecțiuni oncologice așteaptă la cozi mari să fie tratate

Sute de persoane venite din toată țara așteaptă, zilnic, la cozi mari, ca să poată să-și urmeze tratamentul la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN), dar unitatea medicală nu poată să facă față solicitărilor.


Directorul medical al IOCN, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că acest lucru este cauzat de faptul că bolnavii respectivi n-au putut să beneficieze de tratament în ultimele două luni, din cauza pandemiei de coronavirus.

“Sunt pacienți care n-au fost tratați în lunilea astea. Am avut 1.830 săptămâna trecută, 570 ieri, azi n-avem încă statistica, dar sunt sigur peste 500. Facem tot ce e omenește posibil. Vin pacienți și nu-i putem opri, oricât ar fi de planificat. Și sigur că-i primești pe toți, că 80% sunt din altă localitate. Și trebuie făcut triajul, fiindcă astea-s regulile, și testare la pacienții oncologici. Iar toate aceste lucruri trebuie să se desfășoare în afara spațiului de spital. Căutăm toate soluțiile și noi, colegii mei sunt absolut înnebuniți de cât lucrează. A ne bate joc de oameni ar însemna să-i trimitem acasă”, a spus Patriciu Achimaș Cadariu.

La rândul său, prefectul Mircea Abrudean spune că e un număr foarte mare de pacienți care vin din toată țara.

“Sunt 500 de pacienți zilnic la IOCN. Trebuie triați și testați înainte de a fi internați și a beneficia de tratament. Sunt pacienți din toată țara, care timp de două luni nu au mai beneficiat de tratament de specialitate. Săptămâna trecută au fost 1.830 persoane. Din păcate, nu pot fi introduși în spital până nu sunt triați și testați conform algoritmului național”, a mai spus prefectul Mircea Abrudean.

Orban, despre cazurile de infectare la elevi: Aceste cazuri de îmbolnăvire nu se datorează interacțiunii de la școală

Premierul Ludovic Orban afirmă că este convins că acele cazuri de infectare cu coronavirus la elevi care făceau pregătire pentru examene în școli din Iași și Suceava “nu se datorează interacțiunii de la școală”. “Cu siguranță anchetele epidemiologice vor duce la persoanele cu care au intrat în contact elevii respectivi, astfel încât să se poată dispune toate măsurile pentru a nu pune în pericol alte persoane”, spune el.

Ludovic Orban a fost întrebat, miercuri, la Brăila, despre cazurile de infectare cu coronavirus la elevi care făceau pregătire pentru examenele naționale în județele Iași și Suceava.

“Noi am emis ordinele necesare, ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Educației privind regulile care trebuie respectate în desfășurarea activităților școlare de pregătire a examenului de Evaluare și a examenului de Bacalaureat. Am asigurat măști pentru fiecare unitate școlară, atât pentru elevii care au nevoie de măști, cât și pentru cadrele didactice implicate în procesul de pregătire. Dacă apare vreun caz de îmbolnăvire, eu am convingerea că acest caz de îmbolnăvire nu se datorează interacțiunii de la școală pentru că, în ceea ce ne privește, urmărim cu maximă atenție, prin toate entitățiile Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, modul de desfășurare a activității în școli, respectarea regulilor de distanță fizică, respectarea regulilor de protecție și, ca atare, toate măsurile pe care le-am luat au ca scop să împiedice îmbolnăvirea elevilor”, a răspuns el.

Orban a menționat că anchetele epidemiologice vor evidenția cauzele. “Cu siguranță anchetele epidemiologice vor duce la persoanele cu care au intrat în contact elevii respectivi, astfel încât să se poată dispune toate măsurile pentru a nu pune în pericol alte persoane”, a spus el.

Ministrul Ionuț Stroe: Vor putea fi folosite vestiarele sălilor de fitness, nu și dușurile

Ministerul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a prezentat, miercuri, măsurile sanitare și de distanțare ce vor fi valabile la redeschiderea sălilor de fitness, începând de luni.

“Sunt foarte multe reguli cu care suntem familiarizați cei care mergem la sală. De data aceasta sunt mai riguroase. Prima dintre ele este accesul, care trebuie realizat numai în baza unor programări, trebuie să-ți faci programarea telefonic sau online. Avem o suprafață a sălii pe care o împărțim la șapte metri pătrați alocați fiecărei eprsoane, de unde ne rezultă numărul maxim de participanți în același timp la sală. Triajul epidemiologic este obligatoriu, trebuie realizat de cel care administrează sala, termometrizarea persoanelor care vin la sală este, de asemenea, obligatorie, la fel repartizarea și alocarea fiecărui participant la activitatea de fitness. Se va lucra în regim individual pe o suprafață de șapte metri pătrați. Ieri, în ședința pe care am avut-o cu INSP, am socotiti necesar a fi permisă și prezența în spațiile de vestiare, mai puțin la dușuri. Chiar dacă suprafața este una mică, în raport cu suprafața de activitate sportivă, am socotit că, în mod organizat, pe rând și controlat, cei care își doresc acces la vestiare o pot face, urmând ca numărul celor care intră în același timp în vestiar să fie limitat de suprafața împărțită la cei 4 metri pătrați alocați fiecărei persoane. De asemenea, spațiile destinate activității colective în grup, de antrenament, gen zumba, gen kangoo jump, aerobic, vor funcționa după regula alocării unei suprafețe de zece metri pătrați fiecărui participant, deoarece activitatea fizică în aceste săli de aerobic este mult mai intensă, resprația este altfel, mișcarea fiecărui participant este mult mai amplă și riscul epidemiologic crește. Avem zece metri pentru aerobic, șapte metri pentru lucrul la aparate și patru metri în zona vestiarelor, unde ne schimbăm. Dușurile deocamdată am spus că este bine să nu le folosim, cel puțin în primele două, trei săptămâni, pentru a evalua cât mai corect dacă măsurile de relaxare pe care le propunem acum funcționează. Pentru cei care folosesc aparate de aer condiționat cu recirculare va fi necesară nebulizarea acestor săli. Cel puțin o zi pe săptămână ar trebui rezervată pentru acest procedeu de dezinfectare. Obligația fiecărui adminsitrator de sală va fi de a asigura materialele de protecție și de dezinfectare, acele dispensere cu soluții dezinfectante și acele șervețele. De asemena, participanții la activitatea de fitness trebuie să vină de acasă cu prosop, pentru a-l utiliza și proteja și pentru a dezinfecta și ei, la rândul lor, aparatele înainte și după utilizare. Nu este numai obligația adminsitratorului, ci și obligația participanților de a dezinfecta aparatele, de a folosi soluții, de a folosi masca. Masca, într-adevăr, nu e recomandat să o folosim în timpul efortului fizic, dacă sunt persoane care vor să o folosească, nu e niciun fel de problemă, dar este o obligație să o folosești în zona spațiilor comune, în zona recepției, până la intrarea în sală este bine să porți masca”, a declarat Stroe, la Digi 24.

Președintele Klus Iohannis a anunțat, marți, alte măsuri de relaxare ce vor fi luate din 15 iunie, între care se numără și redeschiderea sălilor de fitness.

Încă trei anagajați ai unor centre ale DGASPC Buzău, confirmați cu coronavirus

Încă trei angajați ai unor centre din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău au fost confirmați, miercuri, cu coronavirus, în total fiind șase persoane care lucrează în cinci centre diagnosticate cu COVID-19.

Potrivit Prefecturii Buzău, după ce zilele trecute trei angajați ai unor cămine de bătrâni și copii au fost confirmați cu COVID-19, miercuri, alți trei oameni din rândul personalului de îngrijire au fost testați pozitiv la coronavirus.

Este vorba despre o femeie de 63 de ani, personal medical, ușor simptomatică, salariată a DGASPC Buzău, și despre alte două femei, de 34 și 50 de ani, ambele fără semne de boală.

Conform reprezentanților DGASPC Buzău, cei trei angajați confirmați miercuri provin din două centre destinate copiilor. Șase persoane angajate ale centrelor respective, colegi de tură, au fost plasate în izolare la domiciliu.

“La nivelul centrelor se realizează triajul personalului la intrarea în tură, se derulează permanent acțiuni de igienizare și dezinfectare a spațiilor și a obiectelor, se menține aplicarea tuturor măsurilor de prevenire și protecție a beneficiarilor și a personalului specifice pentru această perioada. În prezent, niciun beneficiar și niciun angajat nu prezintă simptome, starea de sănătate a acestora este monitorizată permanent, orice modificare urmând a fi comunicată imediat DSP”, au transmis reprezentanții DGASPC Buzău.

Județul Buzău numără miercuri 233 de cazuri de coronavirus. 134 de persoane dintre acești bolnavi s-au vindecat de COVID -19 și 4, care aveau boli grave, au murit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.