Național

O altă promisiune încălcată: Guvernul aruncă prețurile în aer

Ziarul de Vrancea
8 aug 2017 692 vizualizări

După ce încasările la buget s-au prăbușit, Ministerul Finanțelor a anunțat majorarea accizei la carburanți, măsură care nu apărea în programul PSD de guvernare n românii vor plăti pe motorină mai mult decât austriecii n toate prețurile din economie vor crește, susține opoziția, care vorbește despre o “crimă cu premeditare”

Guvernul va majora accizele pentru benzină și motorină, justificând scumpirea carburanților prin faptul că încasările din aceste accize au scăzut cu 768 milioane lei în primul semestru al acestui an. Modificările de accize sunt incluse într-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului Fiscal. Conform proiectului, noul nivel al accizei la benzină fără plumb va fi de 2.035,4 lei/1.000 de litri, ceea ce înseamnă un plus de 379,04 lei față de nivelul actual. Exact aceeași majorare de 379,04 lei/1.000 litri va fi aplicată și la motorină. Potrivit prevederilor actuale, la prețul cu accize se adăugă și TVA, ceea ce înseamnă că scumpirea va fi de circa 50 de bani pe litru, adică circa 10% față de prețul actual al carburanților. Modificările vor intra în vigoare de la 1 septembrie, potrivit proiectului citat. Menționăm că, potrivit ultimei variante a Codului Fiscal în vigoare nivelul accizelor trebuia să rămână neschimbat până în 2022. "Din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, față de semestrul I al anului 2016 a rezultat faptul că în primul semestru al anului 2017, încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767.633.796 lei", se spune în expunerea de motive. Potrivit estimărilor celor care au elaborat actul normativ, din majorarea accizelor la combustibili se vor obține în plus în perioada septembrie-decembrie 2017 puțin peste un miliard de lei. În tot anul viitor, la bugetul public ar trebui să ajungă 3,4 miliarde de lei, în 2019 - 3,64 miliarde de lei și în 2020 - 3,84 miliarde lei.

“Efecte extrem de grave asupra economiei”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat ieri Guvernul de crimă cu premeditare împotriva economiei românești după ce Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de majorare a accizei la carburanți. ”Acuz Guvernul Tudose de crimă cu premeditare împotriva economiei românești. Pentru a putea scoate bani din piatră seacă ca să facă față la majorările salariale și la majorările de pensii fără suport în realitatea economică, Guvernul Tudose ia doar măsuri care duc la distrugerea economiei românești. Am văzut intenția Guvernului de a majora accizele pe combustibil. Readuc aminte că de la 1 ianuarie s-a renunțat la supraacciza de 7 eurocenți pe combustibil. Practic, astăzi Guvernul nu face altceva decât să revină asupra măsurii pe care a promis că o va lua, și anume aceea de a anula supraacciza la combustibil, cu efecte devastatoare asupra economiei”, a declarat Ludovic Orban. Liderul PNL a atras atenția că majorarea prețului carburanților va duce la creșterea prețurilor și tarifelor la toate bunurile și serviciile. ”Firmele de transport românești vor fi afectate grav și multe dintre ele vor fi nevoite să închidă porțile din cauza faptului că nu vor mai putea fi competitive în raport cu firmele din alte țări. Nivelul de încasări la stat va scădea, pentru că foarte multe firme de transport, așa cum au făcut și în perioada în care era în vigoare supraaciza al combustibili, au preferat să alimenteze în alte țări unde prețul combustibilului era mult mai mic”, a mai spus liberalul. ”Suntem categoric împotriva introducerii acestei creșteri a accizei care nu are niciun fel de fundament economic și care nu va avea niciun efect favorabil asupra veniturilor la bugetul de stat, ci, dimpotrivă, va avea efecte extrem de grave asupra economiei”, a conchis Ludovic Orban.

Tăriceanu: Mărirea accizei la carburant e necesară

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, ieri, că este la curent cu proiectul de creștere a accizei la carburanți, explicând că s-a ajuns la această soluție deoarece producătorii nu au ieftinit prețul la pompă, deși prețul barilului este în scădere, iar măsura nu îi va afecta pe consumatori, pentru care impactul va fi "nesemnificativ". "Sunt la curent cu această propuenre de majorare a a unor accize. Accizele au fost reduse, euroacciza a fost eliminată, din păcate ceea ce ne așteptam să se întâmple, și anume o reducere a prețului carburantului la pompă, nu s-a întâmplat. Știu că au avut loc discuții la nivelul Guvernului cu operatorii economici, din domeniul petrolier, și propunerea care se are în vedere este de a introduce o mică majoare a accizei", a explicat Tăriceanu.

Motorina, mai scumpă decât în Austria

Prețul benzinei din România este în prezent al doilea cel mai mic în rândul celor 28 de state din Uniunea Europeană, dar va ajunge simular cu nivelul din Austria, iar cel al motorinei semnificativ mai mare decât în Austria sau sau Luxemburg, după majorarea accizelor de la 1 septembrie, arată calculele News.ro, pe baza prețurilor medii din UE publicate de portlul energy. În prezent, prețul mediu la pompă al unui litru de benzină dintr-un sortiment ieftin (fără plumb, cifră octanică 95) este în România de 4,60 lei, echivalent cu 1,0070 euro, potrivit energy.eu. Un preț mai mic decât în România nu există, la nivelul UE, decât în Polonia, unde nivelul mediu la pompă este de 0,99 euro/litru. După majorarea accizelor, de la 1 septembrie, prețul mediu al unui litru de benzină din cel mai ieftin sortiment ar ajunge - ignorând alte influențe asupra prețului - la 5,05 lei, echivalent cu 1,1066 euro la cursul BNR din 8 august, de 4,5635 lei/euro. Cu acest preț, România ar ajunge pe locul al șaptelea în topul țărilor din UE cu cea mai ieftină benzină, după Polonia, Bulgaria (1,0170 euro), Lituania (1,0740 euro), Cehia (1,0800 euro), Ungaria (1,0860 euro) și Letonia (1,0880 euro).

În plus, prețul benzinei din România s-ar situa foarte aproape de nivelul actual din Austria (1,1080 euro) sau Luxemburg (1,1180 euro).

La nivelul UE, media actuală a prețurilor celor mai ieftine sortimente de benzină este de 1,2430 euro, cele mai mari prețuri fiind în Olanda (1,6180 euro), Danemarca (1,5440 euro) și Italia (1,5280 euro). La motorină, prețul mediu actual din România al celui mai ieftin sortiment este de 4,35 lei, echivalent cu 0,9520 euro, și este al cincilea cel mai mic din UE, după Lituania (0,88 euro), Polonia (0,9360 euro), Letonia (0,94 euro) și Luxemburg (0,95 euro). După creșterea accizelor, de la 1 septembrie, prețul mediu din România va ajunge la 4,80 lei/litru, echivalent cu 1,0520 euro, la cursul actual al BNR. Cu acest preț, România va ajunge pe locul al optulea al celor mai mici prețuri din Uniunea Europeană, cu un preț la pompă mai mare decât în Bulgaria, Austria și Slovacia, pe lângă statele deja menționate.

Creșterea accizelor pe carburanți nu figura în niciuna dintre variantele programului de guvernare al coaliției PSD-ALDE.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.