Național

MOZAIC STIRI ECONOMICE O grupare de hackeri fură secrete de stat de la politicienii cazați în hoteluri

Ziarul de Vrancea
19 iul 2017 609 vizualizări

Dezvăluirea este făcută de o companie românească de securitate cibernetică n atacurile au loc prin compromiterea hotspot-urilor de internet wireless în hoteluri, recunoscute pentru parolele slabe

Atacatorii din spatele grupării DarkHotel și-au îmbunătățit modalitatea de atac și vizează acum politicienii cazați în hoteluri, de la care fură secrete de stat, arată o cercetare efectuată de specialiștii în securitate cibernetică ai producătorului român de soluții de securitate cibernetică Bitdefender și publicată ieri. Gruparea este cunoscută de un deceniu pentru miile de victime țintite de-a lungul timpului prin infrastructura Wi-Fi din hoteluri, potrivit Bitdefender. Atacurile au rămas nedepistate de autorități și au funcționat în principal prin compromiterea hotspot-urilor de internet wireless în hoteluri, recunoscute pentru securitatea precară și parolele slabe. În prezent, acestea au trecut la un alt nivel. ”Tipologia atacurilor și mecanismul de livrare a infecției arată clar că gruparea din spatele atacului nu mai urmărește câștiguri financiare, ci mai degrabă furtul de informații clasificate. Gruparea DarkHotel ajunge acum la victimă printr-o schemă de atac extrem de complexă: un e-mail conceput special pentru țintă, un program care se descarcă automat și un sistem avansat de sustragere de date invizibil persoanei infectate”, se arată în raport.

Evitați conectarea la rețeaua Wi-Fi a hotelului

Noua abordare le permite infractorilor să își mențină amenințarea informatică mai competitivă și flexibilă, inclusiv să o actualizeze, în condițiile în care sistemele de apărare oferite de soluțiile de securitate au evoluat constant în ultimii ani, avertizează specialiștii. ”Față de atacurile precedente ale grupării DarkHotel, care îmbinau o amenințare informatică și exploatarea unor vulnerabilități necunoscute (zero-day), noua amenințare, denumită Inexsmar, folosește acum tehnici de inginerie socială și un troian sofisticat și vizează ținte atent selecționate din rândul oamenilor politici”, se arată în comunicat. Atacatorii au devenit cunoscuți în industria securității cibernetice prin faptul că își aleg victimele dintre turiștii hotelurilor, mai ales persoane cu funcții înalte în organizații, care au acces deplin la informații foarte valoroase, precum prototipuri, proprietate intelectuală sau codul-sursă al programelor software. Cercetarea Bitdefender arată că Inexsmar intră în categoria atacurilor țintite, menite să infecteze un număr redus de victime cu scopul sustragerii de date de importanță strategică. Specialiștii recomandă utilizatorilor să evite conectarea la rețeaua Wi-Fi a hotelului și folosirea doar a conexiunii de date mobile pe telefonul sau laptopul de serviciu. ”Nu folosiți dispozitivele personale pentru activități legate de serviciu. Nu deschideți e-mail-uri de la expeditori necunoscuți sau de la hotelul în care sunteți cazat. De regulă, recepționerul vă va suna în cameră pentru a semnala o urgență sau vă va aborda la recepție pentru alte detalii. Nu faceți public pe rețele de socializare locul în care sunteți cazat. Folosiți pe toate dispozitivele o soluție de securitate performantă și actualizată la zi”, se arată în comunicat.

Studiu: Doar trei din zece angajați se declară mulțumiți de beneficiile extrasalariale

Doar 28% dintre angajații români se declară mulțumiți de beneficiile extrasalariale oferite de firma la care lucrează, arată un sondaj publicat ieri de site-ul de recrutare eJobs, care mai arată că salariații își doresc cel mai mult să beneficieze de cursuri de dezvoltare profesională sau de abonamente medicale la clinici private.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 aprilie - 27 iunie 2017, pe un eșantion de 1.150 de angajați, toți activi profesional în prezent, dintre care 20% ocupând poziții de management și 76% având studii superioare.

Domeniile de activitate cu cea mai mare pondere în rândul respondenților sunt vânzări, IT, inginerie și construcții. Cele mai populare cinci beneficii oferite în acest moment de către angajatori, potrivit studiului eJobs, sunt abonamentele medicale la clinici private (56%), programul flexibil de lucru (53%), cursurile de dezvoltare personală (43%), tichete valorice sau reduceri la parteneri agreați (33%) și facilități sportive și de recreere (31%).

Pentru angajați însă, topul beneficiilor considerate ca fiind foarte importante este puțin diferit: 82% dintre respondenți consideră obligatoriu ca angajatorul să le ofere cursuri de dezvoltare profesională, 78% abonamente medicale la clinici private, 62% cred că programul flexibil este esențial, 50% se așteaptă să beneficieze și de facilități sportive și de recreere, iar pentru 44% obligatorii sunt și cursurile de dezvoltare personală. “Pe lângă tichete de masă, abonamente la clinici private, în ultima perioadă au prins tot mai mult teren beneficiile ce țin de un echilibru între viața personală și cea profesională. Aici intră abonamente la activități sportive și de relaxare, programul de lucru flexibil, posibilitatea de a lucra de acasă, reduceri la restaurante, tarife speciale la anumite hoteluri sau evenimente”, a declarat directorul de vânzări din cadrul eJobs Group, Bogdan Badea.

Cei care nu beneficiază de servicii de recreere, visează recreere

Doar 29% dintre participanții la sondajul eJobs spun că angajatorul le oferă gratuit abonamente pentru săli de sport sau activități sportive, ca parte a pachetului de beneficii extra salariale, în timp ce 71% dintre angajați beneficiază doar de o reducere. O mare parte (37%) dintre cei care beneficiază de un abonament la o sală de sport, oferit de către angajator, au fost la sală măcar o dată pe săptămână în ultimele 3 luni, în timp ce 28% dintre aceștia susțin că merg regulat la sală - de două sau chiar trei ori pe săptămână. În cazul în care compania nu ar mai subvenționa pachetul de sport și recreere, 22% dintre angajați nu ar fi dispuși să plătească singuri, 29% ar cheltui maximum 100 de lei pe lună, iar 40% ar aloca lunar între 100 și 200 de lei pentru a putea merge la săli de sport sau a continua să se implice în diverse activități sportive.

În același timp, majoritatea (73%) celor care nu beneficiază de servicii de sport și recreere ar recomanda superiorilor includerea acestor servicii în pachetul de beneficii și tot atâția cred că ar fi mai motivați să ajungă la sală dacă abonamentul ar fi plătit în totalitate de angajator sau ar avea posibilitatea să vină împreună cu un partener. Conform studiului eJobs, angajații și-ar dori să primească și alte beneficii extrasalariale, cele mai căutate dintre acestea sunt: munca de acasă - 70%, teambuilding-uri - 58%, plăți pentru evenimente speciale din viața angajatului (nuntă, botez etc) - 64%, decontarea cheltuielilor cu transportul - 41%, asigurarea de sănătate - 29% și pensia privată - 21%.

România a urcat 32 de poziții în topul celor mai pregătite țări pentru schimbare

n clasamentul este condus de Elveția, care a devansat, în premieră, Singapore

România a urcat 32 de poziții, pe locul 49, într-un top care măsoară capacitatea de a face față și a se adapta la schimbări realizat de compania de consultată KPMG, înregistrând unul dintre cele mai mari progrese în rândul a 136 de state. Potrivit cercetării, România se află pe locul 62 în privința capacității de adaptare a companiilor, pe 54 în funcție de capacitatea de adaptare a statului și pe 45 în cazul populației și al societății civile. Comparația este făcută cu ediția precedentă a cercetării făcute de KPMG, în 2015. România este devansată de țări ca Cehia (locul 25), Polonia (locul 28) sau Ungaria (locul 44), dar este înaintea Bulgariei (locul 50), Serbiei (locul 51), Turciei (locul 62), Rusiei (locul72) și Ucrainei (locul 95).

Statele europene ocupă în raportul din acest an 7 din primele 10 locuri, demonstrând o capacitate ridicată de a suporta problemele din regiune.

Elveția a preluat poziția de lider pentru prima oară, devansând Singapore, care s-a aflat pe primul loc în 2013 și 2015. Statele Unite au făcut la rândul lor progrese, avansând 8 poziții, pe locul 12, față de 2015.

Top 10 este format în ordine din Elveția, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Danemarca, Noua Zeelandă, Olanda, Finlanda, Germania și Marea Britanie. ”Mai mult ca oricând, bunăstarea cetățenilor unei țări depinde de abilitatea de a face față și a profita de schimbări”, a afirmat Timothy Stiles, președinte global pentru International Development Assistance Services la KPMG.

Ediția din 2017 a studoului KPMG ierarhizează 136 de țări în funcție de capacitatea lor de a răspunde și a se adapta la schimbări semnificative rezultate din evenimwnte pe termen scurt, cum ar fi dezastrele naturale, sau tendințe pe termen lung, demografice, economice, sociale și tehnologice.

Oficial BCE: Bitcoin este instabilă și prea vulnerabilă la speculații

Bitcoin este instabilă și prea vulnerabilă la speculații, consideră Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE). Multe guverne din toată lumea analizează cum să reglementeze și să clasifice bitcoin, a cărei valoare a atins în iunie un nivel record de aproape 3.000 de dolari pe unitate. În luna aprilie, guvernul japonez a recunoscut bitcon ca mijloc legal de plată, în cadrul eforturilor de a se folosi de tehnologia financiară pentru a stimula economia. ”Bitcoin duce lipsă de un lucru care face o monedă bună, și anume stabilitatea. Bitcoin face obiectul speculațiilor”, a afirmat Nowotny într-un interviu acordat cotidianului austriac Kleine Zeitung, publicat ieri. Ca și alte monede virtuale, bitcoin nu este reglementată de o autoritate guvernamentală, precum o bancă centrală. În schimb, tranzacțiile cu bitcoin sunt înregistrate pe mii de computere din întreaga lume, care mențin evidența și validează tranzacțiile, tehnologie cunoscută sub numele de blockchain. Investitorii au început să aprecieze tehnologia, pentru performanțele explozive și potențialul de a concura cu aurul și banii emiși de guverne, ca mijloc de păstrare a valorii. Bitcoin a scăzut cu 20% de la nivelul record atins în iunie, dar în ultimul an s-a apreciat cu 245%.

BCE nu va interzice bitcoin, dar oamenii trebuie să cunoască riscurile, a mai spus Nowotny. BCE ”face experimente” cu aceeași tehnologie din spatele bitcoin, dar are nevoie de mai multe cercetări înainte de a o adopta”, a declarat în aprilie Yves Mersch, membru în board-ul executiv al BCE.

 

Românii au înființat 79.251 de firme în primele șase luni din 2017

Românii au înființat, în primele șase luni din acest an, 79.251 de companii noi, în creștere cu 31,23% față de aceeași perioadă din 2016, în special ca urmare a creșterii cu 37,2% a înregistrării de societăți cu răspundere limitată (SRL), arată statisticile publicate ieri de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). În perioada ianuarie-iunie 2016, în România au fost înregistrate 60.389 de firme noi. În primele șase luni ale acestui an, numărul de SRL-uri noi a crescut cu 37,2% față de aceeași perioadă din 2016, la 56.304, potrivit ONRC. SRL-urile reprezintă 71% din totalul înregistrărilor de firme noi în perioada ianuarie-iunie 2017.

Numărul de PFA-uri nou înregistrate a crescut cu 10,4% în primele șase luni din acest an, la 13.412, după o scădere în 2016. Reducerea din 2016 a fost generată de introducerea, de la 1 ianuarie 2016, a plății obligatorii a contribuției la pensie pentru PFA-uri.

În topul județelor și orașelor țării, lider detașat rămâne Bucureștiul, cu 11.472 înregistrări de firme în primele șase luni din acest an, cu 19,34% mai multe față de aceeași perioadă din 2016. Pe locul al doilea se menține județul Cluj, cu 5.145 de înregistrări, în creștere cu 62,71%, iar pe poziția a treia a rămas județul Timiș, cu 3.588 de firme nou-înființate, cu 26,83% mai multe față de ianuarie-iunie 2016. Sectorul care atrage cel mai mare număr de companii noi este comerțul, cu 15.543 firme și o cotă de 19,6% din numărul de firme nou-înființate în primele șase luni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.