Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Marea provocare a anilor care vor urma după pandemie: Sechele sau sindromul long COVID?

Ziarul de Vrancea
13 aug 2022 494 vizualizări

Ai trecut prin infecția COVID-19 și, chiar dacă te-ai vindecat/externat din spital încă de acum câteva luni, simți că nu ți-ai revenit complet? Mulți dintre pacienții COVID-19, în special cei care au trecut printr-o formă gravă a bolii, rămân, după ce infecția s-a vindecat, cu sechele sau cu sindromul long COVID. Puțini sunt însă cei care știu că cele două sunt diferite. Ce înseamnă sechele, ce înseamnă sindromul long COVID și cum faci diferența între ele?

Care este diferența dintre sindromul long COVID și sechele? În ultimii 2 ani, de multe ori chiar rude sau cunoscuți de-ai noștri au ajuns pe un pat de spital cu infecția COVID-19 și au rămas cu sechele sau diverse simptome, inclusiv după vindecarea de infecția propriu-zisă. Este important să facem diferența între long COVID, care înseamnă simptome ce persistă în timp, și sechele, a declarat Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului Matei Balș, în cadrul unui eveniment organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), relatat de Hotnews.ro. „Sechelele sunt acele modificări ireversibile sau parțial ireversibile. Dar este important de făcut diferența între simptomatologia care persistă și sechele. Concret, dacă la nivelul plămânului ai fibroză - iar fibroza este în mai mică măsură la varianta Omicron, dar poți să o ai - omul rămâne cu sechele”, a explicat Adrian Marinescu.

„Spre exemplu, dacă ai făcut o formă ușoară de COVID și ai rămas cu oboseală 3-6 luni, iar apoi lucrurile să revină treptat, aici nu vorbim despre sechele. De aici până la discuția despre sechele este cale lungă. Cei care rămân cu sechele sunt mai ales cei care au avut forme critice și mai ales cei care nu au fost tratați corect”, spune medicul.

Long COVID-ul nu înseamnă sechele, subliniază Adrian Marinescu: “Long COVID-ul înseamnă și dacă ai rămas cu oboseală 6 luni, și dacă mirosul sau gustul nu au revenit complet. Au fost inclusiv cazuri de persoane care au rămas fără gust, apoi l-au reînvățat, și s-a întâmplat ca alimente care nu le plăceau înainte să le placă acum.”

Cum ne dăm seama dacă vorbim despre long COVID sau sechele? ”Atunci când sunt probleme de care nu scapi nici după câteva luni, putem vorbi despre sechele.” Noțiunea de long COVID este destul de relativă, mai spune Adrian Marinescu, dar înseamnă în general simptome care persistă o perioadă de timp. În funcție de cât timp persistă, putem vedea dacă este vorba despre long COVID sau despre sechele. “Doar timpul ne va arăta ce se va întâmpla, în următorii 10 ani, cu acești pacienți”.

La COVID-19, orice organ poate fi afectat, iar pacienții care au trecut prin infecție riscă să rămână cu afecțiuni cronice, avertizează Adrian Marinescu: “La COVID-19, orice organ poate să fie afectat, apar o grămadă de modificări și părerea mea este că pacienții vor rămâne cu tot felul de suferințe cronice. Nu va mai fi long COVID, ci vor fi sechele - neurologice, renale, dermatologice, endocrine etc. Pacientul critic cu COVID-19 putea să plece de acolo cu orice - mă refer la partea de modificări.”

Următorii 10 ani: o enigmă

Medicul Adrian Marinescu este de părere că doar timpul ne va arăta ce se va întâmpla, în următorii ani, cu acești pacienți: “Timpul ne va arăta ce se va întâmpla, în următorii 10 ani, cu cei care au rămas cu sechele. Părerea mea este că oamenii care au avut forme severe și care au fost critici în Terapie Intensivă vor rămâne, probabil toată viața, cu anumite probleme, de tip insuficiență respiratorie cronică sau cu o altă situație care nu va mai arăta ca la momentul inițial”. Adrian Marinescu a avut astfel de pacienți, ține și acum legătura cu ei și spune că aceștia „ajung prin spitale, în momentul de față, la specialitățile respective cu posibilitate de reușită, dar nu întotdeauna”. O altă categorie de pacienți este reprezentată de cei care “au trecut cu bine de faza acută, teoretic au trecut cu bine de Terapia Intensivă, și au avut o speranță foarte mică de viață - s-au prăpădit în următoarele 2-3 luni. În momentul în care au avut o infecție severă, sechelele care au apărut și au rămas ulterior, din păcate, au dus la deces”.

Cazurile de pacienți cu sechele, mai rare la varianta Omicron?

Varianta Omicron, din fericire, este total diferit de ceea ce era înainte: afectează tractul respirator superior și foarte rar ajunge la nivelul plămânilor- de regulă ajunge la cei care au un sistem imunitar cu probleme, spune medicul Adrian Marinescu. “Spre deosebire de ce se întâmpla la Delta, când lucrurile stăteau exact invers: întâi ajungea în plămâni, omul ajungea cu insuficiență respiratorie și lucrurile erau complicate”, explică directorul medical al Institutului Matei Balș. “Foarte puțini dintre cei infectați cu varianta Omicron au nevoie de oxigen în momentul inițial. De regulă au nevoie de oxigen cei care ajung la spital mai târziu și într-un număr foarte mic”. “În cazul Omicron, fiind un număr mai mic de forme grave, cu siguranță sunt și mai puține sechele”, este concluzia medicului Adrian Marinescu.

România, obligată să reducă utilizarea pesticidelor cu 35% până în 2030

n în comparație, Italia trebuie să reducă pesticidele cu 62%, Germania - cu 55%

Procent diferit pentru reducerea utilizării pesticidilor la nivel național în cadrul Uniunii Europene. Conform informațiilor făcute publice de către publicația Politico și citate de AngroIntel.ro, până în 2030 România are de pus în practică o reducere mult mai mică a cantităților de pesticide în raport cu alte state. Statele membre UE sunt unii dintre cei mai intensivi utilizatori de pesticide din lume, fapt ce a dus la dispariția aproape totală în unele state a albinelor și altor insecte cu un rol major în ecosistem.

Comisia Europeană a propus ca fiecare stat membru să aibă propriul său obiectiv de reducere a utilizării pesticidelor. Fermierii italieni ar trebui să folosească cu 62% mai puține pesticide până în 2030, în timp ce la polul opus, România trebuie să-și reducă consumul de astfel de substanțe cu doar 35%. Țintele se bazează pe cantitatea medie de pesticide utilizată în perioada 2015-2017.

Potrivit informațiilor publicate de Politico, pe data de 19 iulie, Comisia Europeană a comunicat statelor membre obiectivele privind reducerea utilizării de pesticide. Propunerea a fost însă primită cu critici din partea miniștrilor Agriculturii din țările membre. Comisia Europeană a prezentat lunile trecute o propunere de regulament ce prevedea reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor cu 50% până în 2030. Politico a confirmat că ținta de 50% nu se aplică în mod egal tuturor țărilor, ci va fi luată în considerare situația curentă din fiecare stat membru.

Pentru Comisie Europeană, obiectivul de 50 la sută nu este suficient pentru mai bine de jumătate din statele membre, printre care și unii dintre cei mai mari producători agricoli europeni (Italia, Germania, Franța, Spania, Olanda), potrivit unor liste neoficiale care a fost analizată de jurnaliștii de la Politico. Italia se află în fruntea listei privind nivelul de reducere a utilizării pesticidelor chimice. Până în 2030, fermierii italieni ar trebui să utilizeze cu 62% mai puține substanțe de acest tip. Dintre marii producători agricoli, Germania va trebui să-și diminueze consumul de pesticide cu 55%; Franța și Spania, fiecare cu 54%; Olanda, cu 53%.

Pe de altă parte, o serie de țări membre vor trebui să-și reducă consumul de pesticide cu mai puțin de 50%. De exemplu, pentru fermierii din Ungaria este planificată o reducere de 48%, iar pentru polonezi, de 45%.

Patru persoane rănite într-un accident: Implicate, un camion, un autoturism și o cisternă

Patru persoane, între care un copil, au fost rănite, duminică seară, într-un accident produs pe DN 2, în județul Neamț, în care au fost implicate un camion, un autoturism și o cisternă. Accidentul a avut loc duminică seară, la intersecția DN 2 (E85) cu DJ 158, în localitatea Secuienii Noi. “Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autocamion pe Drumul Național 2, în localitatea Secuienii Noi, ar fi efectuat viraj la stânga, pentru a pătrunde în incinta unei stații de alimentare cu carburanți, moment în care a intrat în coliziune cu un autoturism ce circula din sens opus, condus de un bărbat de 40 de ani, cetățean italian”, a transmis Poliția Județeană Neamț. În urma impactului, autoturismul a fost proiectat într-o autocisternă, condusă de un bărbat de 42 de ani, din Botoșani. În accident au fost răniți șoferul de 40 de ani și trei pasageri, doi majori și un minor, din același autoturism. Polițiștii continuă cercetările în acest caz, pentru vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier.

Bărbat cercetat: a avariat mai multe autoturisme, distrugându-le parbrizele și oglinzile

Un bărbat din municipiul Tulcea este cercetat pentru distrugere după ce, beat fiind, a avariat mai multe autoturisme, lovindu-le parbrizele și oglinzile laterale. Jandarmeria Tulcea a anunțat, duminică, faptul că jandarmii au fost sesizați, seara trecută, printr-un apel la 112, că un bărbat lovește mai multe mașini aflate într-o parcare din municipiul Tulcea. La sosirea jandarmilor, bărbatul a încercat să fugă, el fiind urmărit, imobilizat și dus la sediul Poliției Tulcea, pentru cercetări. “Întrebat fiind de cele întâmplate, bărbatul, în vârstă de 35 de ani, nu a putut relata ce s-a întâmplat întrucât se afla într-o stare vădită de ebrietate, fiind incoerent în vorbire și având un comportament agitat. Jandarmii au întocmit pe numele bărbatului în cauză actele de sesizare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere”, a arătat sursa citată.

Nouă cetățeni români, răniți într-un accident rutier în Germania

Nouă cetățeni români au fost răniți într-un accident rutier între orașele germane Duren și Koln, transmite, duminică, Ministerul Afacerilor Externe. Un român necesită îngrijiri medicale, iar ceilalți au fost externați, mai spune instituția. Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Consulatul General al României la Bonn, s-a autosesizat în urma informațiilor din mass-media cu privire la un accident rutier produs la data de 14 august 2022, pe autostrada A4, între orașele Duren și Köln, în care au fost implicate două autovehicule, dintre care unul înmatriculat în România, și în urma căruia au fost răniți nouă cetățeni români. În acest context, reprezentanții Consulatului General al României la Bonn au întreprins demersuri pe lângă autoritățile germane, în regim de urgență, pentru a obține informații referitoare la identitatea, starea de sănătate a persoanelor afectate, precum și la circumstanțele producerii accidentului. În urma demersurilor oficiului consular, autoritățile germane au comunicat că, în acest moment, doar un cetățean român continuă să necesite îngrijiri medicale în cadrul unei unități medicale specializate, în timp ce restul au fost externați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.