Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE:Instanța supremă atacă la CCR proiectul privind executarea pedepselor la domiciliu

Ziarul de Vrancea
26 apr 2018 869 vizualizări

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) atacă la Curtea Constituțională proiectul de lege votat miercuri de Parlament privind măsurile alternative de executare a pedepselor, prin care condamnații pentru fapte fără violență, care nu sunt recidiviști și care au o pedeapsă de maximum cinci ani, beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă și duminică. Decizia de sesizare a CCR a fost luată ieri în cadrul secțiilor unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri , cu 170 de voturi "pentru", 81 "împotrivă" și șase abțineri proiectul legislativ privind măsurile alternative de executare a pedepselor. Astfel prin decizia judecătorului, condamnații pentru fapte fără violență, care nu sunt recidiviști și care au o pedeapsă de maximum cinci ani, beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă și duminică. PNL a anunțat că va ataca modificările la Curtea Constituțională.

Proiect de lege privind participarea copiilor la defilări politice

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a înaintat o propunere legislativă care prevede că susținerea actelor artistice de către copii la evenimentele publice la care participă și politicieni - să aibă loc numai după informarea scrisă și detaliată a părinților de către cadrele didactice, iar orice prezență în școli a politicienilor, oficialităților și demnitarilor trebuie să fie avizată motivat de o comisie specială constituită la nivelul inspectoratelor școlare județene. Proiectul mai prevede ca nerespectarea legii să fie sancționată cu amendă de la 1.000 de lei până la 2.500 de lei.

“Actualul cadru legislativ interzice politica în școli, dar din ce în ce mai multe evenimente publice recente demonstrează că, sub diferite forme, oficialități sau politicieni au găsit modalități prin care să profite de prezența copiilor și a elevilor pentru propriile acțiuni de PR. Copiii nu trebuie să fie implicați în astfel de activități în care să le fie folosită imaginea, cu atât mai puțin în scopuri politice, iar cazurile recente, intens mediatizate, de la <Simfonia Lalelelor> sau campania <Balena albastră> demonstrează că legile aflate în vigoare înregistrează anumite lacune din acest punct de vedere”, se arată în expunerea de motive a inițiatorului. De asemenea, inițiatorul afirmă că legislația actuală prevede că în cadrul procesului instructiv- educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, instructori, personalul didactic auxiliar și administrativ, de a fi informat asupra drepturilor sale, precum și asupra modalitătilor de exercitare a acestora. “Cu toate acestea, evenimente recente au demonstrat că elevii, la îndemnul și sub supravegherea profesorilor, au fost implicați în acțiuni publice cu prezența politicienilor și a oficialităților, fără a se solicita acordul părinților. Mai mult, aceste evenimente au avut loc uneori cu prezența mass-media, ceea ce ridică semne de întrebare în privința expunerii publice a copiilor și tinerilor, fără acceptul lor. De asemenea, acțiunile sus-menționate – <Simfonia Lalelelor> sau campania <Balena albastră>-  i-au expus pe copii la o serie de activități umilitoare, potențial periculoase pentru integritatea lor fizică și dezvoltarea și evoluția lor psihologică”, mai spune inițiatorul. Proiectul deputatului liberul este inițiat după ce premierul Viorica Dăncilă, vicepremierul Grațiela Vasilescu și ministrul de Interne, Carmen Dan, s-au aflat săptămâna trecută la Pitești, la manifestările organizate sub titlul ”Simfonia lalelelor”, care se desfășoară în fiecare an în oraș. Viorica Dăncilă a fost primită cu fanfara militară, iar evenimentul a început cu ”parada florilor”, defilând care alegorice și copii de la grădinițele din oraș îmbrăcați în culorile tricolorului. A fost suprins și un moment în care o fetiță de trei ani stă în cap, pe asfalt, într-o demonstrație în fața tribunei oficiale.

Times New Roman contestă în instanță amenda CNCD

Times New Roman a reacționat printr-un comunicat la amenzile pe care le-a primit de la CNCD, siteul de umor subliniind că ”articolul incriminat este o metaforă pentru servilismul din PSD” și anunțând că va contesta în justiție sancțiunea primită. TNR spune că este suspectă rapiditatea cu care a reacționat Consiliul, în condițiile în care în ziua în care s-au dat amenzile fiind judecat și un dosar pentru un caz din august 2017: ”Urgența era numai la noi”. Consiliul pentru Combaterea Discriminării a sancționat publicația Timesnewroman.ro, pentru articolul “Curva lui Dragnea, asaltată de PSD-iști, …’’.

Victorie “internațională” a PNL privind legile justiției

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat ieri solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția privind modificarea legilor justiției. Liberalii susțin că parcursul legilor va fi trebui să aștepte, iar Curtea Constituțională, de asemenea, va trebui să țină cont de de opinia Comisiei.

Președintele Comisiei speciale care a modificat legile, Florin Iordache, a declarat ulterior că nu are ce să constate Comisia de la Veneția referitor la legile justiției. “Comisia de la Veneția ce să constate? Comisia de la Veneția nu poate fi peste deciziile Curții Constituționale. Comisia de la Veneția nu va constata decât că aceste modificări, pe care CCR s-a pronunțat de două ori, sunt constituționale. E un demers politicianist pe care cei de la PNL l-au exportat în afara României, în condițiile în care au văzut că nu au nicio șansă în România”, a spus Florin Iordache. De asemenea, el spune că nu poate fi Comisia de la Veneția peste Parlament și peste legislație și va constata doar că modificările sunt “constituționale, legale și normale”.

Primar condamnat la închisoare după ce și-a angajat soția

Primarul comunei Vlădeni, jduețul Dâmbovița, Marin Călin, a fost condmanat la un an și 11 luni de închisoare cu executare pentru conflict de interese, după ce a semnat documentele care au permis angajarea soției sale în primărie, dar și niște acte cu o firmă de la care soția edilului a primit bani. Pedeapsa este definitivă și este cu doi ani mai mică decât sentința dispusă de instanța de fond. Călin Marin a fost găsit vinovat de trafic de influență după ce și-a angajat soția ca inspector la compartimentul Stare Civilă și resurse umane din cadrul primăriei Vlădeni. În plus, primarul trebuie să plătească 20.710 lei daune materiale Primăriei, care s-a contituit parte civilă în proces.

 

Aflat în închisoare, SOV a mai primit zece ani de închisoare

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu și liderul de sindicat Liviu Luca au fost condamnați ieri de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare în dosarul delapidării patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA. Decizia este definitivă. Pedepsele au rezultat în urma contopirii cu sentințe primite de cei doi în alte dosare. Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca au fost trimiși în judecată de DIICOT în ianuarie 2014 pentru delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților din cadrul SNP Petrom SA. În același dosar, au fost deferite justiției alte opt persoane, acuzate că fac parte, alături de Vîntu și Luca, dintr-o grupare specializată în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și spălare de bani.Potrivit DIICOT, în perioada 2005 - 2006, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca și Octavian Țurcan au inițiat și constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop inițial obținerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia, fonduri care în final au fost utilizate chiar în dauna Asociației și implicit a membrilor săi.

Bărbatul reținut după ce a biciuit două eleve într-o sală de clasă

Un bărbat din județul Sibiu care a intrat, ieri, într-o sală de clasă la școala din localitatea Ighișu Nou și a lovit cu biciul două fete a fost reținut pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru mai multe infracțiuni. Agresiunea s-a produs pe fondul unui conflict mai vechi între familia fetelor și cea a bărbatului. Potrivit polițiștilor, un bărbat de 39 de ani din Ighișu Nou a pătruns într-o sală de clasă a școlii generale din localitate unde, cu un bici, a lovit două adolescente, surori, în vârstă de 14 si 16 ani, agresiunea petrecându-se pe fondul unui conflict mai vechi între familia bărbatului și cea a fetelor. Politiștii le-au transportat pe cele două tinere la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale. ”La unitatea medicală s-a constatat că rănile sunt superficiale, motiv pentru care nu au necesitat internarea. De asemenea, în baza sesizării din oficiu, s-a întocmit un dosar penal de cercetare sub aspectul savârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, tulburarea ordinii și liniștii publice, respectiv portul sau folosirea fără drept de armă albă”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu. Potrivit martorilor, una dintre fetele lovite este prietenă cu fiul bărbatului care a lovit-o, el nefiind de acord cu relația. Ieri, fetița de 12 ani a agresorului ar fi mers acasă și i-ar fi spus tatălui despre faptul că cele două surori au agresat-o.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.