Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:CIA: România urcă pe locul 2 mondial în clasamentul ratei mortalității

Ziarul de Vrancea
3 aug 2022 872 vizualizări

Țara noastră se confruntă și cu o natalitate extrem de scăzută, ocupând locul 207 din 228 de țări indexate n “Un declin demografic fără precedent”, confirmă ministrul Gabriela Firea

Recensământul populației din România s-a încheiat, iar primele rezultate vin de la cel mai renumit serviciu de spionaj din lume. Potrivit CIA The World Factbook, România a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalității și coboară în coada clasamentului mondial la natalitate.

Specialiștii celebrului serviciu de informații american, CIA, anunță că România se confruntă cu o îngrijorătoare criză demografică. Țara noastră a ajuns în topul țărilor cu cea mai mare rată a mortalității. Informațiile au fost publicate zilele trecute pe pagina de internet a CIA - The World Factbook. Cu 15,26 de decese la mia de locuitori, țara noastră a ajuns pe locul doi în clasamentul întocmit de specialiștii CIA referitor la rata mortalității.

România este depășită doar de Serbia, care înregistrează o rată a mortalității de 16,39 decese la mia de locuitori. Din datele furnizate de CIA, Ucraina ocupă poziția a șasea în acest clasament al mortalității, cu 13,77 de decese la mia de locuitori, iar Rusia poziția a șaptea, cu cota de 13,36.

De altfel, rata mortalității nu este singurul indicator care vorbește despre criza socio-demografică în România, potrivit informațiilor livrate de CIA. Cu 8,76 nașteri la mia de locuitori, România se află în coada clasamentului care măsoară natalitatea la nivel planetar. Concret, România ocupă locul 207 din 228 de țări indexate. De asemenea, rata de creștere a populației (un alt indicator socio-demografic), măsurată de specialiștii CIA, indică faptul că România a ajuns la cota -1,09%, respectiv pe locul 231 din 237 de țări indexate.

Principala cauză: “Plecarea tinerilor în Vest”

“Este adevărat că România trece printr-o criză demografică accentuată și este nevoie cât mai urgent de o politică demografică gândită de cele mai importante instituții ale statului și evident de o cercetare cu privire la calitatea vieții familiilor din România, altfel nu vom reuși să oprim declinul demografic”, a declarat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Ea vorbește despre “un declin demografic fără precedent în România” și anunță că ministerul pe care-l conduce început o colaborare cu Academia Română prin Institutul de Cercetare a Calității Vieții. “Avem nevoie de cercetări solide în acest domeniu, să cunoaștem cauzele științifice pentru a putea veni cu soluții pe termen lung”, spune Gabriela Firea.

Sociologul Antonio Amuza spune că cifrele furnizate de CIA as trebui să fie confirmate și de recensământul din România ce tocmai s-a încheiat. “Datele acestea le vom vedea și după ce vor fi publicate rezultatele recensământului”, susține Antonio Amuza, care e convins că migrația în masă a românilor din ultimii ani a dus la aceste cifre ale ratei natalității și mortalității în România. “Plecarea tinerilor către Vest a făcut ca în țară să rămână bătrânii sau, ca s-o spunem altfel, a familiilor infertile din punct de vedere demografic”.

Informațiile CIA despre țara noastră vin în plin proces de verificare a datelor recensământului populației din România, care tocmai s-a încheiat. CIA The World Factbook este una dintre cele mai populare website-uri ale guvernului american. El conține numeroase date și informații publice despre toate țările lumii.

Studii recente ale Guvernului României, publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, indică faptul că principalele cauze ale mortalității în țara noastră sunt bolile cardiovasculare, tumorile și bolile aparatului respirator. Potrivit unor măsurători similare din 2012, deci de acum 10 ani, publicate tot de CIA The World Factbook, România nu se afla între primele 10 țări cu cea mai mare rată a mortalității.

Aproape 70% dintre profesori spun că admiterea organizată de colegiile naționale va duce la inechitate

Aproape 70% dintre profesori spun că examenele de admitere organizate de colegiile naționale vor duce la inechitate, potrivit unei consultări publice cu privire la proiectul legii Învățământului Preuniversitar adresate de World Vision România către cadrele didactice din toate ciclurile de învățământ. “În cazul în care colegiile naționale își vor putea organiza propriile examene de selecție a elevilor, cei din mediile dezavantajate nu vor mai avea aceleași șanse de admitere în cadrul acestor unități de învățământ, afirmă aproape 70% dintre cadrele didactice consultate de World Vision România. Totodată, fundația atrage atenția că o astfel de măsură este neconstituțională și discriminatorie, fiindcă limitează accesul la învățământ obligatoriu de calitate pentru toți copiii”, potrivit unui comunicat al acestei fundații, transmis ieri. Potrivit acestuia, 79% dintre cadrele didactice chestionate vor să participe în mare și în foarte mare măsură la dezbaterea despre proiectele pentru legile învățământului. În același timp, 93% cred că vocea lor contează doar în mică măsură sau nu contează deloc.

De asemenea, 83% dintre profesori nu cred deloc sau cred doar într-o mică măsură că pentru educație va fi alocat 15% din cheltuielile bugetului general consolidat, cum prevede actualul proiect al Legii Învățământului Preuniversitar.

În privința Bacalaureatului, 82% dintre cadrele didactice vor ca proba de specialitate a examenului să rămână obligatorie, 16% nu sunt de acord cu obligativitatea acesteia, iar 2% nu și-au exprimat poziția.

Peste jumătate (52%) dintre profesori susțin ca liceele profesionale să poată păstra și alte filiere, precum cea teoretică sau vocațională. 38% sunt de acord cu eliminarea acestora.

87% dintre cadrele didactice sunt de acord ca, în lege, să fie reglementat un program de tip “Școală după Școală” cu masă caldă dedicat școlilor vulnerabile. În actualul proiect, programul de “Școală după Școală” și masa copiilor sunt prevăzute în secțiuni diferite, nu și integrate împreună. În același timp, 78% dintre profesori sunt de acord ca școlile vulnerabile să primească finanțare suplimentară care să se adauge la costul standard per elev, cum este prevăzut în proiectul de lege.

Printre recomandările World Vision România se numără eliminarea examenelor care pot fi realizate de către colegiile naționale pentru a-și face propria selecție a elevilor. De asemenea reprezentanții fundației cer ca nu doar colegiile naționale să poată deveni unități-pilot de excelență. Printre propunerile World Vision se mai numără acelea ca proba de specialitate a profilului studiat la liceu să rămână obligatorie la Bacalaureat, iar bursele de studiu pentru liceenii cu medii peste 7 și care au venit lunar per membru de familie cel mult egal cu salariul minim net pe economie să fie reintroduse.

La consultarea World Vision România au răspuns aproape 3.400 de respondenți, în perioada 25-31 iulie.

Tânărul care i-a vândut droguri trapperului Mărgizeu, trimis în judecată

 artistul a murit de supradoză n el era unul dintre adolescenții care au închiriat o vilă de revelion și au distrus-o cu maceta

Procurorii DIICOT au trimis în judecată doi inculpați acuzați de trafic intern de droguri care a avut ca urmare moartea victimei și conducerea unui vehicul fără permis și sub influența unor substanțe psihoactive, potrivit unui comunicat al DIICOT coroborat cu portalul Tribunalului București.

Unul dintre ei, Florin Georgescu, este acuzat că i-ar fi vândut oxicodonă (o morfină destinată pacienților oncologici) trapperului Mărgizeu, unul dintre tinerii care au închiriat o vilă de revelion și au distrus-o. “La data de 11.02.2022, unul dintre inculpați a vândut victimei 18 comprimate de oxicodonă, drog de mare risc. În urma consumului acestor comprimate victima a fost transportată la data de 12.02.2022 la spitalul Floreasca, în stare gravă, decedând în ziua de 28.02.2022. Cauza morții acesteia a fost stabilită ca fiind consumul de opiacee”, arată procurorii cu privire la inculpatul Florin Georgescu care i-ar fi vândut oxicodonă lui Mărgizeu.

Al doilea inculpat, Gabriel Iordache, este acuzat că ar fi condus fără permis și drogat.

Trapperul Mărgizeu era minor. El posta fotografii pe Instagram în timp ce flutura teancuri de bani. Era prieten cu cântărețul de trap Alberto Grasu, un tânăr cu 250 de mii de urmăritori pe Instagram și milioane de vizualizări pe Youtube.

De Revelion, gașca tinerilor a închiriat o vilă și a distrus-o. Cu o oră și jumătate înainte de miezul nopții, tinerii păreau liniștiți. Camerele de supraveghere i-au surprins în timp ce stăteau pe canapea, la povești. Primul semn că ceva era neregulă a fost când unul dintre ei a scos o macetă și a început să o fluture periculos. Câteva minute mai târziu, un altul a distrus camera video. Apoi s-au dezlănțuit.

O inimă prelevată la București va ajunge în Germania după ce beneficiarul din România s-a îmbolnăvit de COVID

Organele unui bărbat aflat în moarte cerebrală au fost prelevate joi dimineață, la Spitalul Floreasca din Capitală, urmând ca ficatul și rinichii să ajungă la Spitalul Fundeni, iar corneea la Spitalul de Oftalmologie. Pacientul care trebuia să primească inima la Spitalul Floreasca aștepta această operație salvatoare de 1 an, însă transplantul nu a mai fost posibil pentru că beneficiarul a făcut covid 19. Inima va salva, însă, un pacient din Germania. “Pacientul aștepta să facă transplantul de un an de zile, era pregătit, ar fi putut face intervenția dar la screening-ul care este obligatoriu înainte de o asemenea operație a ieșit covid pozitiv, asimptomatic, nu are pneumonie covidică dar protocolul de transplant ne împiedică să transplantăm pacienți covid pozitivi. Pacientul a fost dezorientat inițial însă am avut o discuție suportivă pentru el, avem psiholog în echipă, i-am explicat că are un grup de sânge comun, de A2 pozitiv și șansa să existe un alt donator este foarte mare”, a declarat dr. Horațiu Moldovan.

Poliția de Frontieră: 12.680 de cetățeni ucraineni au intrat în România miercuri

Poliția de Frontieră anunță că 115.678 de persoane au intrat în România miercuri, dintre care 12.680 de cetățeni ucraineni. Numărul total al ucrainenilor care au intrat în țară începând cu perioada pre-conflict a trecut de 1.800.000. “În data de 03.08.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 234.400 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 56.460 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 115.678 de persoane, dintre care 12.680 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 22,5% față de ziua precedentă)”, a transmis joi Poliția de Frontieră. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 03.08.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.801.507 cetățeni ucraineni.

Accident cu victime multiple, la Lețcani

Autoritățile au intervenit, joi dimineață, la un accident dintre un microbuz și o camionetă, în care au fost implicate 13 persoane, produs pe DN 28, în localitatea Lețcani, județul Iași. Opt oameni, inclusiv un băiat de 16 ani, au ajuns la spital.

În accident au fost implicate un microbuz cu persoane din R Moldova (8 persoane) și o camionetă (5 persoane), conform ISU Iași. “Toate victimele sunt conștiente”, a transmis Centrul Infotrafic.

Peste 73% rata de promovare la examenul de definitivare

Rata finală de promovare înregistrată la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2022), după soluționarea contestațiilor, este 73,82% (în creștere cu 3,02%, comparativ cu rezultatele inițiale - 70,80%), informează Ministerul Educației.

Potrivit sursei citate, după evaluarea contestațiilor depuse (1.528), 5.355 de candidați au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8, în condițiile în care, după afișarea primelor rezultate, fuseseră declarați promovați 5.136 de candidați.

Conform legislației în vigoare, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 pentru promovarea examenului.

Astfel, dacă un candidat obține nota 10 la ambele inspecții și la portofoliu, ca să promoveze examenul național pentru definitivare în învățământ, respectiv pentru a obține media 8, trebuie să obțină minimum nota 7.15 la proba scrisă.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenți 7.586 de candidați (93,65%). Dintre aceștia, 325 de candidați s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă. Șase lucrări au fost anulate în centrele de evaluare.

Cadrele didactice care promovează acest examen dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Rezultatele finale au fost afișate joi la ora 10,00, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul dedicat.

Doi polonezi care veneau la UNTOLD, prinși la vamă cu bagaje substanțe interzise

Polițiștii de frontieră de la Petea au descoperit, miercuri, doi cetățeni polonezi care veneau la festivalul de muzică din județul Cluj și aveau în bagaje mai multe zeci de tablete de substanțe interzise, precum și tuburi cu gaz lacrimogen și veste anti-înjunghiere, informează un comunicat de presă transmis de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF). “Cei doi, un bărbat în vârstă de 27 de ani, cetățean polonez, însoțit de un conațional, în vârstă de 28 de ani, călătoreau din Polonia, iar în baza analizei de risc, au fost selectați în vederea efectuării unui control amănunțit. Astfel, cu ocazia controlului, polițiștii de frontieră împreună cu câinele polițist CIMA, specializat în detectarea stupefiantelor, au descoperit, ascunse în bagajele acestora, mai multe tipuri de substanțe interzise: 13 flacoane - testosterone în formă lichidă de culoare gălbuie, 36 de comprimate de culoare verde cu inscripția Anastrozole tablets IP, alte 88 de comprimate de culoare albă, 58 de comprimate de culoare maro cu inscripția Zen Szen, 78 de comprimate cu inscripția Vitamin, alte două comprimate de culoare maro cu inscripția Ashwa - Gandha, două veste anti-înjunghiere și trei tuburi cu gaz iritant lacrimogen. Cei doi au declarat că au venit în România pentru un festival de muzică de pe raza județului Cluj”, precizează sursa citată.

Celor doi cetățeni polonezi le-a fost întocmit dosar penal de către polițiști având în vedere că substanțele active din produsele descoperite se află pe lista substanțelor dopante cu grad mare de risc, se arată în comunicat.

Mașina în care se afla ÎPS Teodosie, înregistrată de radar cu 235 km/h

Mașina în care se afla Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost înregistrată de radar în timp ce avea o viteză de 235 km/h pe Autostrada Soarelui, iar conducătorul auto a rămas fără permis pentru 120 de zile și a primit o amendă de 2.900 de lei, relatează News.ro.

Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a transmis, printr-un comunicat de presă, că miercuri după-amiază polițiști din cadrul Biroului de Poliție Autostrada A2 au depistat, la km 139, un bărbat, de 28 de ani, care conducea un autoturism, fiind înregistrat cu aparatul radar având o viteză de 235 km/h. El a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.900 de lei și i-a fost reținut permisul de conducere pentru 120 de zile.

Conform unor surse, în mașina respectivă, pe locul din dreapta, se afla Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.