Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vârsta medie a pacienților infectați cu COVID a scăzut de la 48 la 43 de ani

Ziarul de Vrancea
30 aug 2021 530 vizualizări

În condițiile infecțiozității ridicate a tulpinei indiene, pragul imunității de turmă crește la 90%, față de varianta inițială, unde era în jur de 60% n problema, spun experții, e ca vaccinarea nu asigură o imunizare de 90% n una dintre concluzii: oricine nu este încă vaccinat va lua la un moment dat virusul

Pe măsura ce varianta Delta continuă să se răspândească la nivel global, specialiștii se întreabă dacă obiectivul existent de mult timp de a obține imunitatea colectivă împotriva COVID-19 prin vaccinare este în continuare viabil, scrie agenția France Presse.

Imunitatea colectivă este atinsă atunci când un anumit prag al populației globale fie a fost vaccinat împotriva unui agent patogen, fie s-a recuperat în urma contractării infecției. Însă, dacă acest lucru este sau nu realizabil în cazul COVID-19, odată cu apariția regulată a unor tulpini mai contagioase, rămâne un subiect de dezbatere.

“Dacă întrebarea este: «Vom putea amortiza și controla pandemia doar prin vaccinare?» răspunsul este: «Nu»“, a declarat epidemiologul Mircea Sofonea. În opinia sa, imunitatea colectivă depinde de doi factori de bază. “Este vorba despre infecțiozitatea intrinsecă a virusului și eficacitatea vaccinurilor în ceea ce privește protecția față de infecție. Iar în acest moment, eficacitatea nu există”, a spus specialistul.

Delta a dovedit că este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât varianta Alpha a virusului SARS-CoV-2 și de până la de două ori mai infecțioasă față de tulpina inițială, care a apărut la sfârșitul anului 2019. Cu cât virusul devine mai eficient la infectarea oamenilor, cu atât pragul de imunitate colectivă devine mai mare. “Teoretic, este un calcul foarte simplu de făcut”, a spus epidemiologul Antoine Flahault.

Pentru virusul original, care avea o rată de reproducere situată între 0 și 3 - adică fiecare persoana care contracta infecția putea infecta la rândul său până la alte trei persoane - imunitatea colectivă ar fi putut fi atinsă în cazul în care aproximativ 66% dintre persoane erau imunizate, a declarat Flahault pentru AFP. “Însă, dacă rata de reproducere este de 8, cum este în cazul Delta, asta ne apropie de 90%”, a spus el. În cazul în care vaccinurile ar fi 100% eficiente pentru stoparea infecțiilor cu Delta, 90% ar putea fi posibil de atins. Din păcate, nu sunt.

Imunitate în scădere?

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de autoritățile din Statele Unite, eficacitatea vaccinurilor ARNm de la Pfizer și Moderna în prevenirea infecției s-a redus de la 91% la 66% de când Delta a devenit varianta dominantă. Iar studiile au relevat că eficacitatea vaccinului împotriva infecției cu varianta Delta scade în timp - unul dintre motivele pentru care mai multe țări se pregătesc în prezent pentru o a treia doză, sau “rapel” de toamnă în cadrul campaniei de vaccinare.

Având în vedere toate acestea, dincolo de alte măsuri sanitare, precum purtarea măștii sau distanțarea fizică, Sofonea consideră că va fi nevoie ca peste 100% dintre oameni să fie vaccinați pentru a garanta sfârșitul transmiterii infecției - o imposibilitate evidentă. “Varianta Delta va infecta în continuare persoanele care au fost vaccinate și asta înseamnă că oricine nu este încă vaccinat va întâlni, la un moment dat, virusul”, a declarat luna aceasta parlamentarilor Andrew Pollard, directorul grupului britanic Oxford Vaccine Group.

Comparația cu prezervativele purtate „o vreme”

Însă, chiar dacă scopul “mitic”, așa cum l-a numit Pollard, al imunității colective nu mai este actual, experții au subliniat că vaccinarea rămâne primordială. La fel ca în cazul vaccinurilor împotriva altor boli non-endemice, cum ar fi rujeola și gripa, vaccinurile contra COVID-19 oferă o protecție excelentă împotriva îmbolnăvirii grave.

“Ceea ce recomandă oamenii de știință este să fie protejate un număr maxim de persoane” prin vaccinare, a precizat Flahault. În cele din urmă, desigur, toate pandemiile se termină.

Potrivit lui Sofonea, ar fi încă posibil ca boala COVID-19 să devină, de-a lungul timpului, o altă maladie endemică. Specialistul a descris un viitor apropiat în care “măștile și distanțarea fizică continuă în anumite regiuni” pentru a limita transmiterea și, în cele din urmă, îmbolnăvirile grave.

“În timpul pandemiei SIDA, când oamenii de știință au spus că trebuie să folosim prezervative, o mulțime de oameni au spus: “OK, o vom face pentru o vreme”, a spus Flahault. “Și, în cele din urmă, au continuat să le folosească”, a adăugat el. “S-ar putea să continuăm să folosim măști în spații închise și în mijloacele de transport pentru ceva vreme”, a precizat epidemiologul Antoine Flahault.

Specialist român: “O treime dintre cei care au avut COVID nu fac anticorpi”

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, susține că, probabil, peste o treime din persoanele care au avut COVID 19 nu dezvoltă anticorpi și rămân vulnerabile în timpul pandemiei. Cei mai afectați par să fie tinerii, avertizează specialistul. El arată că aproximativ 36% dintre persoanele care au trecut prin boală nu dezvoltă anticorpi și se pot reinfecta.

„Este o probabilitate mare ca aproximativ 36% din cei care au trecut prin infecția COVID (în mod natural) să nu dezvolte anticorpi - rămân vulnerabili la re-infecție. Se pare că cei care nu dezvoltă anticorpi tind să fie mai tineri. Exact populația activă social”, avertizează Răzvan Cherecheș.

Ca urmare, vaccinarea reprezintă o soluție mai bună decât imunizarea dobândită natural. „Chiar dacă ați trecut prin infecție deja, acest lucru nu garantează protecția”, conchide Răzvan Cherecheș.

Revistă cu știri false anti-vaccin, distribuită prin țară

“Dacă v-ați vaccinat, căiți-vă!”, este titlul unui articol

Campania de dezinformare din mediul online, legată de pandemia de COVID și vaccinul împotriva virusului, este dublată de una din poartă în poartă, sau din om în om, iar “țintele” sunt persoanele din mediul rural.

O broșură de opt pagini, care conține știri anti-COVID, anti-vaccin, referințe la controlul minții prin vaccinare, modificator genetic, un plan al forțelor demonice sau la modalități de căință pentru cei care s-au vaccinat, a fost distribuită în satul Geoagiu de Sus (județul Alba), în cursul zilei de luni, 30 august, de către trei persoane necunoscute.

Primarul din Stremț, comuna de care aparține satul, Traian Popa, a precizat pentru alba24.ro că și în satul Geomal ar fi apărut câteva reviste.

Broșura care are titlul de deschidere “Vaccinul este un experiment. Nu vă vaccinați ca să nu regretați” este la a patra ediție și a fost distribuită în mai multe localități din țară.

Pozele au fost realizate de un cititorii ziarului alba24.ro și trimise pe adresa redacției.

Plan al „forțelor demonice”

Subiectele tratate se pleacă de la “oxidul de grafen” care s-ar afla în vaccin, la controlul minții prin vaccinare, modificator genetic, un plan al forțelor demonice și ajung până la modalități de căință pentru cei care s-au vaccinat.

“Dacă v-ați vaccinat deja, nu disperați, căiți-vă!”, se intitulează unul dintre articole. Numere ale revistei au fost distribuite și în alte comunități rurale din țară.

În Vrancea a fost deschis chiar un dosar penal pe numele unui bărbat care în luna februarie a distribuit primul număr al broșurii, prin Focșani.

Potrivit primarului Traian Popa și unor martori oculari, trei persoane, două femei și un bărbat care se aflau într-o mașină de culoare roșie, cu numere de București, au împărțit revistele din poartă în poartă.

Broșura nu este semnată de o entitate. Pe pagina a șaptea, într-un chenar negru, este precizat că broșura este realizată de un grup de creștini ortodocși.

De asemenea, revista mai conține o informație importantă, cu trimitere la două site-uri: marturisiaortodoxă și ortodoxinfo. Cele două site-uri sunt menționate în broșură ca site-uri “importante care mărturisesc adevărul despre toate aceste pericole”. La o simplă căutare pe Google, dar și pe ortodoxinfo, broșura poate fi descărcată pentru a fi printată.

De asemenea, aceasta poate fi găsită pentru download și pe Facebook, pe un grup intitulat “Isus Hristos”.

Șoferul de TIR care a salvat viața unei femei de 90 de ani care i-a sărit în față, premiat de polițiști

Șoferul buzoian care a evitat un accident în județul Galați printr-o manevră în urma căreia și-a avariat camionul și a distrus un gard și un stâlp de iluminat, salvând însă viața unei femei de 90 de ani care i-a intrat brusc în fața mașinii, a fost premiat, ieri, de polițiștii buzoieni. Bărbatul de 37 de ani se numește Georgian Dinu și conduce de la 18 ani. El a povestit, marți, cum a reușit să evite femeia care i-a ieșit în față, chiar dacă astfel și-a distrus camionul care va trebui să stea la reparat cel mai probabil o jumătate de an.  “Am descărcat bere la un depozit de la intrare în Galați și, pe la 10.20, m-am pus în mișcare, iar după 5 kilometri, după două curbe m-am trezit în față cu un pieton care ieșea fără să se asigure de la un magazin alimentar. Fiind atent și având o viteză mică am virat brusc stânga, am frânat, am intrat în gardul unui om și am dărâmat un stâlp de electricitate. Nu am mai găsit bătrâna și mai multe am văzut ca și dumneavoastră după filmare”, a povestit Georgian Dinu.  Șoferul a spus că nu este prima dată când reușește să evite un accident cu urmări grave și că a mai fost implicat în urmă cu un an tot într-un eveniment rutier cu un bătrân.

“Am mai avut parte de un bătrân acum un an, când mă deplasam de la Buzău la Ploiești. A ieșit la intrarea în Bucov de pe o stradă secundară, un bătrân de 80 de ani, la volanul unei mașini în care mai erau încă trei persoane. Mi-a ieșit în față și am reușit să trag de volan și l-am atins foarte ușor accidentul soldându-se doar cu pagube materiale și mă gândeam ca dacă îi loveam în lateral sigur nu ieșea ce trebuie”, explicat șoferul Georgian Dinu.

Bărbatul a mai povestit că, după apariția imaginilor cu manevra făcută de el, a avut foarte multe cereri de prietenie pe rețelele de socializare, că a primit numeroase felicitări dar și premii materiale.  “O societatea mi-a dat o cameră performantă de bord care este destul de utilă în cabină pentru că mai ai acolo o probă, un domn din Galați mi-a oferit o sumă de bani pentru copilul meu, iar firma la care lucrez mi-a oferit de asemenea un premiu. Mă bucur că am reușit să salvez viața bătrânei, chiar dacă mașina mea a suferit avarii serioase și am dus-o ieri la service unde s-a constatat că sunt probleme mari la capul tractor și probabil va dura reparația undeva la 6 luni. Voi primi o altă mașină și îmi voi continua activitatea”, a mai declarat Georgian Dinu.

Șeful Serviciului Rutier al IPJ Buzău, comisarul Silviu Dinu, a ținut să îl felicite pe șoferul care a reușit în ultimul moment să o evite pe bătrâna de 90 de ani salvându-i astfel viața.

Săptămâna trecută, polițiștii din Galați au făcut publică o filmare spectaculoasă în care șoferul unui TIR reușește să evite în ultimul moment un pieton, o femeie de 90 de ani, care efectiv sare în fața autovehiculului.

DNA a pus ochii pe vacanțele lui Dragnea cu iubita

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea, recent eliberat din închisoare, este vizat de DNA într-un nou dosar, în legătură cu utilizarea unor sume din fondurile partidului pentru vacante exotice, afirmă surse politice.

Conform surselor citate, DNA a cerut printr-o adresă oficială informații de la PSD, pentru afla dacă în perioada 2018-2019 partidul a organizat “evenimente cu caracter politic” în destinații exotice precum Indonezia, Bali, Republica Dominicană, Punta Cana și Doha.

 În adresă sunt nominalizate mai multe persoane care ar fi mers în deplasări alături de Liviu Dragnea pe banii partidului: Adrian Mladinoiu (fostul său aghiotant), Irina Tănase (partenera de viață), Mircea Drăghici (fostul trezorier al PSD), aflat în detenție pentru utilizarea fondurilor PSD în interes personal, și alte persoane care nu sunt membri PSD. Liviu Dragnea a fost eliberat din penitenciar în 15 iulie,după doi ani și două luni de detenție. La 26 iulie, el a fost convocat la DNA. În 17 mai, Liviu Dragnea a fost tirmis în judecată în dosarul finanțării și organizării vizitei sale în SUA, în 2017.

Peste 1.300 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore

​1.313 noi cazuri de COVID-19 au au fost raportate în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate marți de Grupul de Comunicare Strategică. În total, de la debutul pandemiei în România au fost raportate 1.098.765, din care pacienți vindecați - 1.055.059.

Cele mai multe noi cazuri au fost raportate în București, respectiv 221.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 31 de decese. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.303. Dintre acestea, 291 sunt internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 9.092.422 de teste RT-PCR și 2.402.625 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 17.675 de teste RT-PCR (7.542 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.133 la cerere) și 28.145 de teste rapide antigenice.

Dintre cele 31 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 de ani, 2 la categoria 50-59 ani, 10 la categoria de vârstă 60-69 ani, 9 la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 la categoria de vârstă peste 80 ani. 30 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Satu Mare: Dosar penal după o nuntă cu 1700 de invitați

Polițiștii și procurorii din Satu Mare au deschis, ieri, un dosar de cercetare penală pentru combaterea zădărnicirii bolilor, după ce în localitatea Târșolț s-ar fi desfășurat o nuntă cu peste 1.700 de persoane, în condițiile în care localitatea are o populație totală de 3000 de locuitori. De asemenea, organizatorul evenimentului a fost amendat cu 5.000 de lei.

Potrivit www.presasm.ro, nunta a avut loc într-o sală de evenimente și a reunit peste 1.700 de participanți, iar atmosfera a fost întreținută de Vlăduța Lupău, Armin Nicoară, Ancuța Anghel, Angela Rusu și Andra.

Mirii au făcut anul trecut cununia civilă și cea religioasă, urmate de petreceri sparte de polițiști, întrucât astfel de evenimente erau interzise.

Chiar și acum, numărul maxim de persoane care pot participa la evenimente private este de 400, dacă toți participanții sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au fost testați.

În localitatea unde a avut loc evenimentul rata de infectare este de 2,21 la mie, fiind impuse restricții în derularea evenimentelor și funcționarea operatorilor economici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.