Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Val de căldură persistent, în sudul și sud-estul țării: temperaturi până la 37 de grade

Ziarul de Vrancea
7 aug 2022 744 vizualizări

Sunt însă și coduri galbene și portocalii de ploi torențiale, descărcări electrice și vânt, până mâine dimineață

Valul de căldură persistă în zonele din sudul și sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor fi între 33 și 37 de grade, anunță meteorologii. De luni la prânz până miercuri dimineață, la munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, vor fi ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, fiind emise Coduri galben și portocaliu. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționarea Cod galben privind val de căldură și disconfort termic ridicat, pentru luni și marți.

Astfe, valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18-21 de grade. Acest Cod galben vizează județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Constanța, Tulcea, cea mai mare parte a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, dar și Capitala.

O avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată a fost emisă pentru intervalul: luni, ora 12.00 - miercuri, ora 10.00. Aceasta vizează județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și anumite zone ale județelor Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița. „La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp și izolat 40...60 l/mp”, au transmis meteorologii.

De altfel, până la sfârșitul săptămânii, în majoritatea regiunilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. De luni, de ora 16.00, până miercuri, la ora 10.00, va fi în vigoare un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente, în județele Covasna, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în anumite zone ale județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Prahova, Brașov, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Alba, Cluj, Bihor și Arad.

„În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40...60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70...80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină”, a arătat ANM.

În zona municipiului București, valul de căldură va persista, astfel că vremea va fi caniculară și cu disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură umezelă (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice va fi redusă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade, iar cea minimă va fi de 18...21 de grade.

418 copii aflați în grija statului, adoptați în numai 90 de zile

Sunt cu 100 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut n avem aproape 6.000 de copii adoptabili n

Ministrul Familiei Gabriela Firea anunță că, în primele trei luni ale anului, au fost adoptați 418 copii aflați în grija statului, cu 100 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut, ea precizând că sunt aproape 6.000 de copii adoptabili și că încurajează pe oricine să adopte dacă nu poate deveni părinte în alt mod. „Familiile din România continuă să adopte într-un număr record!  În primele trei luni ale anului, au fost adoptați 418 copii aflați în grija statului, cu 100 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. Avem aproape 6.000 de copii adoptabili și încurajez pe oricine să adopte dacă nu poate deveni părinte altfel. În 2021, am înregistrat un record absolut în materie de adopții. 1653 de copii și-au găsit familiile-pereche, cei mai mulți din ultimii 20 de ani. O reușită extraordinară datorată, în primul rând, dedicației și profesionalismului colegilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție. Datele disponibile deja în acest an, ne fac să fim foarte optimiști”, afirmă Firea. Ea subliniază că simplificarea legislației în privința adopției a contribuit decisiv la impulsionarea adopției, iar acest trend trebuie să fie păstrat și chiar îmbunătățit.

„În același timp, unul dintre lucrurile care mă preocupă constant de la preluarea mandatului de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este accelerarea procesului de închidere a ultimelor centre de plasament din țară și găsirea celor mai bune soluții pentru copiii aflați în îngrijirea statului: fie reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă, fie adopția, iar daca aceste variante nu sunt posibile – repartizarea acestor copii în grija asistenților maternali sau găzduirea lor în case de tip familial”, afirmă ministrul. Ea anunță că, la sfârșitul lunii martie erau încă, în sistemul de protecție specială, aproximativ 45.000 de copii. Dintre aceștia, în centrele de plasament sunt în continuare peste 2.800 de copii, restul fiind deja îngrijiți în case de tip familial, apartamente, de asistenți maternali, de rude sau fiind în plasament la alte familii. „Pare un număr mare și chiar este! Și nu voi avea liniște până când toți acești copii nu-și vor găsi o casă pe care să o considere acasă!”, conchide Gabriela Firea.

Primar de oraș acuzat de fals în legătură cu un împrumut

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă ÎCCJ în cazul primarului din Târgu Frumos n edilul este suspectat de fals în declarații n

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul primarului din Târgu Frumos, Ionel Vatamanu, suspectat de fals în declarații în legătură cu un împrumut contractat în 2014 și scandent peste doi ani. De asemenea, alți aleși locali sunt acuzați de ANI de incompatabitilitate sau conflict administrativ.

ANI a anunțat, luni, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Ionel Vatamanu, primar al orașului Târgu Frumos, județul Iași, a infracțiunii de fals în declarații. El este acuzat că “mențiunile făcute în declarațiile de avere depuse în perioada 2015 - 2017, referitoare la un contract de împrumut încheiat cu o societate comercială în anul 2014 și scadent în anul 2024 sunt în neconcordanță cu declarațiile ulterioare ale acestuia referitoare la respectivul împrumut”, se arată în comunicat.

De asemenea, Agenția Națională de Integritate a sesizat și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași - Inspecția Fiscală Persoane juridice tot în cazul primarul din Târgu Frumos “pentru efectuarea de cercetări specifice inspecției fiscale în vederea stabilirii realității unor tranzacții identificate urmare a informațiilor rezultate din activitatea de evaluare a declarațiilor de avere cu privire la posibila existență a unor fapte de încălcare a legislației fiscale”. 

 Agenția Națională de Integritate a mai anunțat că primarul comunei Aninoasa, Nicolae – Marius Manole, fost consilier județean în cadrul Consiliului Județean Argeș, s-a aflat în incompatibilitate cât a fost consilier județean deoarece firma la care soția sa era asociat unic și administrator unic a încheiate contracte cu instituții aflate sub autoritatea Consiliului Județean. 

De asemenea, ANI a precizat că viceprimarul comunei brașovene Șercaia se află în stare de incompatibilitate deoarece este și comerciant în cadrul propriei întreprinderi individuale.

Aglomerație pe drumurile spre și dinspre sudul litoralului. Se recomandă rute alternative

Traficul rutier este aglomerat în aceste zile, pe drumurile spre și dinspre sudul litoralului, iar polițiștii din județul Constanța recomandă folosirea unor rute alternative. Potrivit Poliției Județene Constanța, pe drumurile naționale din sudul litoralului sunt înregistrate, luni, valori ridicate de trafic, pe ambele sensuri de mers. „Polițiști din cadrul Serviciului Rutier sunt prezenți în principalele intersecții care ridică probleme, respectiv stațiunea Eforie Nord (intrare și ieșire) și DN 39/DN 38 (intersecție Agigea-Techirghiol), pentru asigurarea fluenței traficului rutier și prevenirea formării de ambuteiaje”, se arată în comunicat. Pentru șoferii care se deplasează de pe litoral către autostradă este recomandată următoarea rută alternativă: DN 39 Mangalia - DJ 391 Negru Vodă – DN 38 Topraisar – DJ 391 Mereni – DJ 308 Ciocârlia - DJ 381 – Valea Dacilor – Medgidia – Autostrada A2. Totodată, conducătorii auto care se deplasează dinspre autostradă către sudul litoralului sunt sfătuiți să aibă în vedere următoarea rută alternativă: Autostrada A2 - Medgidia - DJ 381 Valea Dacilor - DJ 308 Ciocârlia - DJ 391 Mereni - DN 38 Topraisar - DJ 391 Negru Vodă - DN 39 Mangalia. „Pentru reducerea riscului rutier, șoferii sunt sfătuiți să păstreze în mers o distanță corespunzătoare, care să le permită să oprească în condiții de siguranță, să respecte limitele legale de viteză, să se asigure și să semnalizeze când schimbă banda de circulație, să pună în funcțiune luminile de avarie când încheie o coloană care oprește sau încetinește brusc și să acorde prioritate la ieșirea din spațiile de servicii”, a mai precizat IPJ Constanța.

Creștere: 12.794 de cetățeni ucraineni au intrat în România duminică

Poliția de Frontieră anunță că 245.202 persoane au intrat în România duminică, dintre care 12.794 de cetățeni ucraineni. Numărul total al ucrainenilor care au intrat în țară începând cu perioada pre-conflict a ajuns la 1.851.048. „În data de 07.08.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 465.000 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 113.400 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 245.202 de persoane, dintre care 12.794 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 2,57 % față de ziua precedentă)”, a transmis luni Poliția de Frontieră. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 07.08.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.851.048 cetățeni ucraineni. Conform sursei citate, controlul de frontieră la intrarea în România se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, Poliția de frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere. În punctele de trecere și la „frontiera verde”, polițiștii de frontieră au constatat 84 de fapte ilegale (30 de infracțiuni și 54 de contravenții) săvârșite atât de cetățeni români, cât și străini. Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituții, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în țară), care depășeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 75.000 lei.

Începe Festivalul de Film de la Sfântul Gheorghe

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, un proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii, își deschide porțile, luni, la Sfântu Gheorghe. Cea de a XIX-a ediție a festivalului, care are loc în luna august a fiecărui an, se desfășoară până duminică, 14 august, și va fi deschisă de „Mariupolis 2”, ultimul film (neterminat) al regizorului lituanian Mantas Kvedaravičius, capturat de armata rusă și ucis în regiunea Mariupol. Documentarul a fost montat în timp record de logodnica regizorului, Hanna Bilobrova, împreună cu producătorii proiectului, pentru a putea fi prezentat la Festivalul de la Cannes. ANONIMUL 19 cuprinde două competiții de scurtmetraje românești și internaționale. În competiția de scurtmetraj românesc au fost selectate 12 titluri, iar în cea de scurtmetraj internațional, 10 producții. Selecția competiției de lungmetraje a fost realizată de Ludmila Cvikova, trofeul fiind disputat de cinci filme: „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina - regizat de Peter Kerekes), „I'm So Sorry” (China - regizat de Zhao Liang, „Mighty Flash” (Spania, regizat de Ainhoa Rodriguez), „Talking About the Weather” (Germania, regizat de Annika Pinske) și „Zuhal” (Turcia, regizat de Nazli Elif Durlu). În Secțiunea OFF Anonimul 19 se află 13 producții. Premiile din competițiile de lung și scurtmetraj sunt acordate în baza votului exprimat de public. Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Tulcea, Uniunea Cineaștilor din România și Dacin Sara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.