Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: USR: Rafila dă 21 de milioane de euro, pentru consultanță, Organizației Mondiale a Sănătății, în care a avut un rol executiv până în anul 2021

Ziarul de Vrancea
16 aug 2022 550 vizualizări

USR îl acuză, miercuri, pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că a semnat un contract pentru consultanță, de 21 de milioane de euro, cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), organizație din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021.

„Luni la rând, reprezentanții PSD au reclamat, cu maximă vehemență, costurile de consultanță din PNRR, deși era evident că statul român nu are experți în construirea de spitale mari și în digitalizarea Sănătății. Ajuns la putere, ipocrit ca întotdeauna, PSD nu a folosit experții pe care îi tot invoca prin studiourile tv. În schimb, ministrul Alexandru Rafila a semnat un contract pentru consultanță, de 21 de milioane de euro, cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), organizație din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021”, spune USR în comunicat. 

„În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriașă: 21 de milioane de euro. Bani direcționați discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță), către organizația unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenția Națională de Integritate și la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătății”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Potrivit Memorandumului, banii pentru consultanță urmează să fie împărțiți astfel:

- 5,38 milioane de euro pentru digitalizare;

- 14,1 milioane de euro pentru servicii de sănătate și resurse umane;

- 1,7 milioane de euro pentru gestionare fonduri publice din sănătate.

USR precizează că, „în condițiile în care suma prevăzută în PNRR pentru asistență tehnică la Management servicii sănătate este considerabil mai mică decât suma pe care a semnat ministrul Rafila, este neclar de unde au rezultat cele 21 de milioane de euro, cum este neclar și dacă OMS a livrat deocamdată ceva care să justifice virarea unei primei tranșe de bani”.

„Clar, însă, este rolul pe care l-a avut Alexandru Rafila la OMS. Din 2014 până în 2018, a fost reprezentantul României la OMS, iar din 2018 până în 2021, a fost membru în Comitetul permanent al Biroului Regional al OMS pentru Europa și membru în boardul executiv al OMS”, se mai arată în document. 

„Cine din Guvernul României a aprobat golănia lui Rafila cu OMS? În ordinea numerelor de pe tricou, conform semnăturilor de pe memorandum: premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și geniul Justiției din România, Cătălin Predoiu. Ca primarul a semnat și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Iată cum, în liniște deplină, așa cum îi place președintelui Iohannis, ministrul Rafila a dat un tun de 21 de milioane de euro consultanță pe PNRR către prietenii de la OMS”, mai precizează deputatul USR Emanuel Ungureanu.

În orice moment, pesedistul Alexandru Rafila poate să renunțe la acest contract de consultanță și banii vor rămâne economii la buget, mai spune USR.

7.500 de cazuri noi de Covid. Au fost raportate 42 de decese

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat miercuri că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.500 de cazuri noi de COVID-19, mai mult decât dublu față de ziua precedentă Totodată, au fost raportate 42 de decese, toți cei decedați având și alte afecțiuni asociate.

„În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.500 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 3.900 mai multe față de ziua anterioară. 1.492 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”, a transmis MS.

În București au fost raportate 948 de cazuri noi, în Timiș - 487, Cluj - 471, în Brașov - 387, în Iași - 311. Un număr de 18 județe au sub 100 de cazuri fiecare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 354 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.701 cu 274 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 274 persoane, cu 6 mai puține față de ziua anterioară. Din cei 274 pacienți internați la ATI, 243 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 476 sunt minori, 472 fiind internați în secții, cu 80 mai puțini față de ziua anterioară și 4 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.

Până miercuri, 66.417 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 16.08.2022 (10:00) – 17.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 42 decese (23 bărbați și 19 femei), dintre care 2 raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 42 decese, 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 11 la categoria de vârstă 60- 69 de ani, 14 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toți pacienții decedați prezentau comorbidități și 14 erau vaccinați.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.036 teste RT-PCR (3.168 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.868 la cerere) și 23.626 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.379.741 teste RT-PCR și 11.038.930 teste rapide antigenice.

Atenționare de călătorie emisă de MAE: Caniculă și risc ridicat de incendii de vegetație, în întreaga Grecie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia, unde pe întreg teritoriul vor fi în vigoare avertizări meteo de caniculă, de joi până duminică, dar și privind riscul ridicat de izbucnire a unor incendii de vegetație.

Potrivit MAE, Serviciul Național grec de Meteorologie (EMY) a emis, pentru perioada 18-21 august, pe întreg teritoriul elen, o avertizare meteo de caniculă, cu temperaturi care pot atinge valoarea de 42 de grade Celsius.

„În context, autoritățile elene au emis și o avertizare privind creșterea riscului apariției incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile mai ridicate cu 4-7 grade Celsius față de media normală în această perioadă a anului, gradul foarte scăzut de umiditate (sub 10%) al combustibililor naturali (ex: crengi / vegetație / frunze / ace de pin uscate) și existența condițiilor de propagare rapidă a unor potențiale focare din cauza vântului care va înregistra în această perioadă viteze de peste 60 kilometri/oră”, arată sursa citată.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena ^302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic ^302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă ^306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic ^306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, salonic.mae.ro, www.meteoalarm.org și reamintește că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația Călătorește în siguranță, care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Cetățenii sancționați contravențional pentru că nu au completat formularul PLF și care au achitat amenda pot depune cereri de restituire a banilor

Cetățenii sancționați contravențional pentru că nu au completat formularul digital de intrare în România și care au achitat amenda au termen 90 de zile începând de miercuri pentru a depune la direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu o cerere de restituire a sumei plătite.

Ministerul Dezvoltării a aprobat și publicat în Monitorul Oficial ordinul care stabilește procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani achitate de cetățeni, reprezentând amenzi contravenționale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România.

„Cetățenii sancționați contravențional care au achitat amenda trebuie să depună o cerere la direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, în vederea restituirii sumelor achitate, în termen de 90 de zile de astăzi. În vederea procesării rapide a cererilor, acestea trebuie însoțite de procesul verbal de constatare a contravenției și documentul de plată”, precizează Ministerul Dezvoltării.

Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spațiu Virtual Privat) sau prin împuternicit. Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale, sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport, etc. Termenul de soluționare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora.

În cazul cetățenilor care au primit amendă contravențională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează și se scad din evidențele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate. 

Procedura restituirii acestor amenzi a fost publicată, pe pagina Ministerului Dezvoltării, în transparență decizională, din 4 august, și au fost consultate structurile asociative ale autorităților administrației publice locale.

O fată de 10 ani, aflată pe o saltea pneumatică în largul mării, recuperată de un salvamar

O fată în vârstă de 10 ani, aflată pe o saltea pneumatică în largul mării, în Vama Veche, a fost recuperată de un salvamar. Ea nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a transmis că pompierii au fost anunțați că o fetiță de 10 ani, aflată pe o saltea pneumatică, în largul mării, în Vama Veche, în zona graniței cu Bulgaria, nu mai poate reveni la mal.

După fetiță a pornit un salvamar cu un skijet, care a reușit să o recupereze și să o aducă la mal. În sprijinul copilei plecase înot și unchiul acesteia, care apoi a ieșit singur la mal.

Fata nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.