Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tudorel Toader susține că nu el este autorul scrisorii anti-Kovesi publicate în 2019

Ziarul de Vrancea
18 dec 2021 874 vizualizări

 „Eu am aflat de scrisoare după ce a apărut. A costat 40.000 de euro”, spune rectorul universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader susține, într-un interviu la Aleph News, că el nu a avut nicio legătură cu scrisoarea anti-Kovesi publicată în Financial Times pe 7 martie 2019, deși aceasta avea semnătura sa. Potrivit lui Toader, publicarea acestei scrisori - pe care insistă că n-a trimis-o el, dar a fost semnată cu numele lui - ar fi costat 40.000 de euro. El nu a dezvăluit numele persoanei despre care crede că a trimis scrisoarea anti-Kovesi, dar a spus că va publica probele care arată cum i-a fost folosit numele.

În martie 2019, în cunoscuta publicație financiară Financial Times apărea o scrisoare semnată de Tudorel Toader, la acel moment ministru în funcție al Justiției, în care acesta spunea că „nu are nimic personal împotriva Laurei Codruța Kovesi”, fosta șefă a DNA, dar ea nu ar trebui numită în funcția de procuror european. Materialul era intitulat „Coerciția folosită în campania anticorupție românească”. Ulterior, ministrul Tudorel Toader a explicat că scrisoarea a fost trimisă în numele Guvernului. Scrisoarea ministrului Toader a apărut la rubrica Letters to the Editor, unde, de obicei, dar nu numai, autorii scriu pe teme abordate deja de ziar, cu opinii adverse sau complementare pozițiilor ziarului.

Cu câteva zile înainte, Financial Times a publicat un editorial despre Laura Codruța Kovesi, semnat de Consiliul Editorial și intitulat „Femeia potrivită pentru postul de procuror-șef al Europei”.

„Pe data de 7 martie 2019 era procedura de desemnare a procurorului șef european și a apărut într-un ziar de peste ocean o scrisoare cu numele meu, ministru al Justiției încă, cu numele meu, prin care o denigram pe doamna Kövesi. Eu am aflat de această scrisoare după ce ea a apărut în presa de peste ocean. Am întrebat, mi-a dat-o cineva, o doamnă iarăși care este plină de morală, mi-a dat un email pe care îl am și acum. Și-n care îmi zice: am trimis la..., nu știu ce, faptul era consumat. Orice aș fi spus eu, că nu eu, nu cutare, nu asta, dar zic când ne-am văzut față în față: zic - aveți relații cu revista aia așa mare, ca să vă publice acolo? Zice da, noi avem cunoștințe, 40.000 de euro, am rezolvat problema”, a relatat Tudorel Toader la postul Aleph News. Întrebat cine a trimis totuși această scrisoare, semnată cu numele său și pentru a cărei publicare ar fi fost plătiți 40.000 de euro, Tudorel Toader a răspuns că va face public numele persoanei după ce va primi la rândul său un răspuns clarificator în acest sens de la publicația Financial Times. În orice caz, „este o persoană omniprezentă”, a menționat fostul ministru. „Acum, eu tot amân de o zi-două să pun scrisoarea trimisă către revistă prin care cer simplu: vă rog, a apărut la dumneavoastră, pe 7, la ora 14 și 19 minute, 7 martie 2019, scrisoarea cum că eu aș fi semnat și adresat împotriva doamnei Kövesi. Vă rog să ne spuneți când ați primit-o, de la cine ați primit-o și cât v-a plătit, că eu știu răspunsul, dar să ne clarificăm. Și dacă îl voi primi, sper că îl voi primi, îl voi face public, după cum voi face publică chiar și scrisoarea, dar ăsta-i conținutul ei. Cel care a trimis scrisoare este o persoană omniprezentă”, a declarat Tudorel Toader.

Comandantul NATO în Europa vrea trupe în România

Tod Wolters, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa, a sugerat că NATO ar trebui să stabilească o prezență militară în Bulgaria și în România, ca urmare a mișcărilor de trupe ale Rusiei la granița cu Ucraina, notează jurnalul Der Spiegel. Propunerile făcute de Wolters ar extinde misiunea “Enhanced Forward Presence” prin care trupe NATO se află în statele baltice și în estul Poloniei. Der Spiegel nu a prezentat o declarație a lui Wolters, notând însă că are informația că generalul a făcut în timpul unei reuniuni online cu lideri militari ai “națiunilor partenere” un apel pentru întărirea prezenței militare la frontiera estică a NATO.

Acest plan ar “extinde prezența NATO (către România și Bulgaria) prin misiunea Enhanced Forward Presence”.

Vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara că alianța va evalua în mod constant necesitatea “adaptării prezenței și în sud-estul regiunii”. “Avem nevoie să ne asigurăm că îi putem proteja și apăra mereu pe aliați de orice amenințare”, a adăugat el.

Prezența trupelor Rusiei la granițele cu Ucraina a dus la creșterea tensiunilor dintre Moscova și NATO, iar alianța i-a cerut Rusiei să nu invadeze țara vecină.

Rusia neagă zvonurile conform cărora s-ar pregăti să invadeze Ucraina. Vineri, Moscova a cerut garanții din partea NATO că alianța va renunța la orice activitate militară în estul Europei și în Ucraina.

Sorin Grindeanu, acuzat că ascunde o carte trecută în CV

 „Un nou caz Florin Roman în Guvernul României. La 5 ani de la declanșarea controversei și la 19 ani de la data apariției, nici un exemplar al cărții lui Sorin Grindeanu nu a putut fi găsit în vreo bibliotecă publică sau pe internet”, scrie primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care distribuie un video în care soțul său, matematicianul Sergiu Moroianu dă detalii despre cartea trecută în CV-ul lui Sorin Grindeanu ce nu s-ar putea găsi nicăieri. Moroianu vorbește de cartea intitulată „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă” care nu s-ar găsi nicăieri în biblioteci.

Matematicianul de la Institutul de Matematică al academiei amintește că în 2017 publicația PressOne a descoperit că volumul pe care Grindeanu susține că l-a scris împreună cu tatăl său ar fi apărut la o editură obscură din orașul său natal Caransebeș, iar numărul unic al ediției diferă de ce prezentase Grindeanu public.

Acum, Moroianu susține că volumul lui Grindeanu figurează în Catalogul Cărților în Curs de apariție de la Biblioteca Națională cu un număr internațional standardizat pentru carte - ISBN 973-8245-08-7 de mai bine de 19 ani. „Iată că încă nu o avem, nu este disponibilă nicăieri. Nimeni nu a avut vreodată în mână un exemplar din cartea domnilor Grindeanu”, spune Moroianu.

Sorin Grindeanu a răspuns acuzațiilor lui Clotilde Armand: „Cartea există, am arătat-o, e scrisă cu un profesor de matematică, aș zice chiar bun. Clotilde, vreți să vorbim despre Aegis (sic!) sau ne rezumăm la șobolanii, gunoiul și mizeria din Sectorul 1?”.

Anchetă: Purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei Cluj, în ipostaze erotice

O anchetă a fost declanșată la Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj-Napoca după apariția unor imagini în spațiul public în care se află o tânără, purtător de cuvânt al instituției, care face duș îmbrăcată și care își toarnă lapte peste haine, în timp ce se află în cadă. Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca a transmis, sâmbătă, o reacție la acele imagini apărute recent în spațiul public.

“Referitor la articolele apărute recent în presă, care conțin unele imagini postate pe Internet în care este posibil să apară o angajată a Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, plt.maj. P.R., care a îndeplinit temporar atribuții pe linie de relații publice, precizăm faptul că la nivelul unității s-a constituit o comisie pentru verificarea de îndată a aspectelor în cauză. Din primele verificări a rezultat faptul că aceste imagini pot data din anul 2006, doamna P.R. fiind angajată ca subofițer din anul 2007”, a anunțat Gruparea Mobilă. Sursa citată menționează că femeia respectivă nu mai îndeplinește atribuții pe linie de relații publice și se află în concediu de odhină. “Din declarațiile acesteia, rezultă că imaginile au fost publicate fără acordul său, urmând a depune o plângere pentru a se stabili modalitatea prin care i-a fost accesat dispozitivul electronic în care păstra acele imagini. Reafirmăm că la nivelul instituției susținem dreptul la viață privată al angajaților, dar, în același timp, nu vor fi tolerate comportamentele care aduc atingere onoarei și demnității militare”, a mai precizat Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

 În mai multe clipuri publicate de presa locală se observă cum o tânără face duș îmbrăcată sau își toarnă lapte pe haine, în timp ce se află în cadă.

Primăriile USR, pedepsite de Guvern?

Dacian Cioloș a declarat că, la alocarea făcută de Guvern din Fondul de rezervă de un miliard de lei, singurele primării care nu au primit vreun ajutor de la Executvul condus de coaliția PSD-PNL sunt cele cu primari USR. Acesta i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă să prezinte rapid cetățenilor din aceste orașe și comune criteriile de alocare a banilor din fondul de rezervă, pentru a înțelege motivele pentru care localitățile lor au fost „sărite”. „Pare din nou o răzbunare politică, așa cum s-a întâmplat și la ultima rectificare făcută de fostul premier Cîțu. Guvernul României este și al locuitorilor acestor municipii, al orașelor și comunelor cu primari USR care contribuie la bugetul de stat. Răzbunarea pe cetățenii care au votat primari USR este cel puțin stupidă din partea oricărei formațiuni politice”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

El i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă „să dea dovadă de curaj și responsabilitate și să explice de ce crede că o parte a cetățenilor României nu merită un tratament corect și cinstit”.

Guvernul a alocat, în ședința de vineri, peste un miliard de lei din Fondul de rezervă pentru 3.057 de unități administrativ-teritoriale.

O piață din Paris va purta numele marelui compozitor român George Enescu

O piață din Paris va purta numele marelui compozitor român George Enescu, după ce Consiliul Primăriei pariziene a votat decizia, a anunțat pe Facebook ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu. „În anul Enescu, superb omagiu adus compozitorului român. În curând, va exista o piață în Paris care va purta numele genialului artist. Consiliul Primăriei Parisului a votat această decizie. Cu câteva zile în urmă, Primăria din arondismentul al 9-lea luase aceeași hotărâre”, a scris Luca Niculescu.

Piața Enescu va fi nu departe de Opera Garnier din Paris, locul în care compozitorul și violonistul român și-a petrecut cea mai mare parte a anilor parizieni. „Decizia primăriei Parisului încheie într-un mod cum nu se poate mai frumos Anul Enescu, aflat sub patronajul celor doi președinți, Klaus Iohannis și Emmanuel Macron. De la prezența Orchestrei Naționale a Frantei la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu până la sublima montare a operei „Oedip” la Opera Bastille, numeroase au fost omagiile pe care România și Franța le-au adus lui George Enescu, la 140 de ani de la naștere”, a mai precizat Luca Niculescu.

Ambasadorul României la Paris a precizat că discuțiile despre denumirea unui loc emblematic în Paris care să poarte numele lui Enescu sunt de peste un an, mulțumind pentru colaborare primarului adjunct a Primariei Parisului, Laurence Patrice, primarului arondismentului 9, Delphine Bürkli și președintelui grupului de prietenie din Adunarea Națională, André Chassaigne.

Cetățenii care intră în România de azi nu vor mai completa declarația epidemiologică

Cetățenii care intră în România începând de luni nu vor mai fi nevoiți să completeze declarația epidemiologică, verificată până acum la punctele de trecere a frontierei, întrucât toate datele se regăsesc în formularul digital de intrare în România, a precizat sâmbătă Guvernul. Conform sursei citate, formularul digital de intrare în România (PLF) va intra în vigoare de luni și va putea fi completat electronic în aplicația https://plf.gov.ro începând de duminică pentru ca toți cetățenii care vin în țară să aibă suficient timp să îl acceseze.

“Formularul digital de intrare în România va scurta timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei prin faptul că cetățenii vor avea de trecut un singur filtru, nu două ca până în prezent, verificarea datelor fiind făcută automatizat. Formularul, dezvoltat de STS pe baza cerințelor operaționale stabilite de autoritățile medicale, nu trebuie tipărit pentru că în momentul trecerii punctelor de frontieră, la scanarea cărții de identitate/pașaport, va permite afișarea datelor din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră”, mai precizează Guvernul.

Acest formular trebuie completat cu maximum 24 de ore înainte de prezentarea la punctele de trecere a frontierei. Datele trebuie introduse corect pentru că sistemul informatic este interconectat cu DEPABD și Poliția de Frontieră pentru validarea datelor de identitate și Corona-forms, aplicația unde se regăsesc persoanele infectate cu SARS-CoV-2, izolate sau carantinate. Documentul este utilizat deja la nivelul a 18 state membre, arată sursa citată.

Toate persoanele care intră în țară începând de luni au obligația de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în țară, prin aplicația plf.gov.ro, nerespectarea acestei obligații fiind sancționată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Formularul digital de intrare în România va scurta timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei prin faptul că cetățenii vor avea de trecut un singur filtru, nu două ca până în prezent, verificarea datelor fiind făcută automatizat, mai menționează sursa citată.

Patru bărbați din Brăila, prinși în flagrant când făceau trafic de cocaină

Patru bărbați au fost arestați sâmbătă pentru trafic și introducere în țară de droguri mare risc, în urma unor percheziții care au avut loc în Brăila, transmite agenția News.ro. Oamenii legii au efectuat o acțiune de prindere în flagrant delict și patru percheziții la imobile folosite de patru bărbați, din Brăila, bănuiți de trafic de droguri de mare risc și de introducerea în țară de droguri de mare risc.

Polițiștii au confiscat 250 de grame de cocaină, 19.000 de euro, 4 telefoane mobile și a fost pus sub sechestru un autoturism. Poliția susține că cei patru ar fi introdus în țară cocaina pentru a o vinde în municipiul Brăila. Cei patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 20 și 54 de ani, au fost arestați preventiv prin decizia magistraților Tribunalului Brăila.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.