Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Top 10 cei mai puternici lideri PNL la Congres

Ziarul de Vrancea
24 aug 2021 1161 vizualizări

Ilie Bolojan, Emil Boc și Iulian Dumitrescu sunt liderii PNL care vor trimite cei mai mulți delegați la congresul partidului din 25 septembrie. În top 10 intră și organizațiile conduse de Dan Motreanu (Giurgiu) și Bogdan Huțucă (Constanța), doi dintre liberalii care nu s-au poziționat în nicio tabără.

Ca forță politică, primele 10 filiale ale PNL adună 1.560 de voturi, deci 31% din totalul delegaților, potrivit informațiilor obținute de agenția News.ro.

1. Bihor - 191 delegați. Liderul filialei, Ilie Bolojan, nu s-a poziționat public nici de partea premierului Florin Cîțu, nici de partea președintelui Camerei Deputaților Ludovic Orban. Însă filiala Bihor a adoptat rezoluția prezentată de Ludovic Orban, prin urmare delegații bihoreni - cu foarte puține excepții - vor vota cu actualul președinte al partidului, susțin surse din conducerea filialei.

2. Cluj - 180 delegați. Filiala condusă din umbră de primarul Emil Boc este de partea premierului Florin Cîțu în competiția internă din partid. În cazul unei victorii la congres, unul dintre apropiații lui Emil Boc va ocupa una dintre cele patru funcții de prim-vicepreședinte al partidului. Favoriți sunt Daniel Buda și Lucian Bode, susțin sursele citate.

3. Prahova - 170 delegați. Inițial, liderul filialei Iulian Dumitrescu a fost de partea președintelui PNL Ludovic Orban, însă ulterior a trecut în tabăra premierului. Totuși, o parte din filiala Prahova a rămas fidelă lui Orban, deci voturile se vor împărți la congres.

4. Sibiu - 154 delegați. Liderul Raluca Turcan face parte din “echipa câștigătoare”, eticheta taberei Cîțu. “Filiala e cu premierul, însă Orban va ciupi și de la Sibiu cel puțin 10% din voturi, pe baza relației personale cu primarii”, susține unul dintre parlamentarii din zonă.

5. Iași - 147 delegați. Organizația e condusă, scriptic, de Alexandru Muraru, unul dintre apropiații premierului Cîțu și ai președintelui Iohannis. Însă delegații sunt controlați de tandemul Mihai Chirica - Costel Alexe, primarul și președintele CJ Iași, aflați de partea lui Orban.

“Boc și Flutur sunt oamenii de bază ai premierului”

6. Alba - 146 de delegați. Filiala Alba e condusă de Ion Dumitrel, unul dintre susținătorii premierului Cîțu. Însă o mare influență în filială are încă europarlamentarul Mircea Hava, liderul organizației în ultimul sfert de secol. Mircea Hava e de partea lui Orban, care i-a promis o funcție de prim-vicepreședinte.

7. Giurgiu - 145 delegați. Dan Motreanu nu s-a poziționat oficial în nicio tabără, dar surse din partid susțin că ar fi mai degrabă de partea premierului Cîțu. Liderul PNL Giurgiu este unul dintre apropiații președintelui Klaus Iohannis.

8. Constanța - 144 delegați. Bogdan Huțucă, președintele filialei, întregește troica neutră din PNL, alături de Ilie Bolojan și Dan Motreanu. “Ei sunt elvețienii partidului. Își păstrează neutralitatea. Cât despre Constanța, organizația e divizată: cei mai mulți sunt cu Orban, dar și Cîțu are o felie importantă”, explică surse liberale.

9. Suceava - 142 delegați. Gheorghe Flutur este unul dintre cei mai puternici susținători ai premierului Cîțu. Flutur a acontat deja una dintre cele patru funcții de prim-vicepreședinte. În cazul în care Cîțu câștigă, va face parte din conducerea partidului, alături de Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Lucian Bode/ Daniel Buda. “Boc și Flutur sunt oamenii de bază ai premierului. Filialele lor vor merge în bloc cu Cîțu”, susțin sursele citate.

10. Teleorman - 141 delegați. La începutul lunii iulie, organizația PNL Teleorman a adoptat o rezoluție pentru susținerea lui Orban. Două săptămâni mai târziu, liderul filialei, Eugen Pârvulescu, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA. Brusc, Pârvulescu a trecut în tabăra lui Cîțu. Imediat, premierul i-a răspuns pe Facebook: “Bine ai venit in #EchipaCastigatoare, Eugen!”. Însă filiala a rămas majoritar de partea lui Orban, susțin surse din conducerea partidului. O mare parte din organizația Teleorman este controlată de parlamentarul Costel Barbu, unul dintre apropiații lui Orban.

O altă organizație care poate influența votul, deși nu e în top 10, este și filiala Ilfov, cu 138 de delegați. Filiala respectă majoritar direcția pro-Cîțu impusă de liderul Hubert Thuma. Totuși, vor fi și voturi pro-Orban, generate de implicarea deputatului Daniel Gheorghe, unul dintre liberalii cu puternice accente conservatoare.

Autorități: 350.000 de persoane vor primi tichete de masă dacă se vaccinează

 alți bani de la buget ar urma să fie alocați unei tombole pentru cei se vor inocula cu prima doză

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 ar putea primi tichete de masă în valoare de 100 de lei. Autoritățile estimează că impactul bugetar aferent tichetelor este de 35 milioane lei, fiind vorba despre 350.000 de persoane care ar putea beneficia. Aceste costuri vor fi suportate de Ministerul Sănătății, ca urmare a rectificării bugetare.

Va exista și o loterie de vaccinare, pentru cine va dori să se înscrie, prima extragere urmând a avea loc în octombrie. Fondul total de premiere ar urma să fie de 15 milioane lei, în 2021, și va fi suportat de Ministerul Economiei. Modul de organizare a Loteriei de vaccinare, structura premiilor precum și procedura de acordare a premiilor în bani se stabilesc prin Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în termen de 30 de zile de la data de la intrarea în vigoare a ordonanței.

Raport săptămânal: 94.7% din decesele COVID-19, la persoane nevaccinate

Un procent 94.7% din decesele provocate de COVID-19 înregistrate în săptămâna 16 - 22 august au fost la persoane nevaccinate, iar 4.0% la persoane vaccinate cu schemă incompletă, indică un raport al INSP.

În săptămâna 16 – 22 august 2021, 41.8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Cluj, Ilfov, Timiș și Constanța. De asemenea, 80.4% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

Un procent de 29.7% din totalul deceselor au fost înregistrate în Călărași, Iași, Caraș Severin, Constanța și București.

De la începutul pandemiei până în prezent: 1 din 77 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical, 86.1% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani iar 57.5% din decese au fost la bărbați. 94.6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

România a donat Vietnamului 200.000 de doze de vaccin anti-COVID19

Operatorul aerian național TAROM a transportat aproximativ 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în Vietnam, ca urmare a unei donații făcute de către statul român. „În data de 23 august 2021, o aeronava TAROM Boeing 737-800 a efectuat un zbor umanitar în Republica Socialistă Vietnam, pe ruta București – Dubai – Saigon, pentru transportul a 199.200 de doze de vaccin anti-COVID-19, donate de către statul Român”, a anunțat compania aeriană „Zborul special a fost operat cu trei echipaje, greutatea transportată a fost de aproximativ 2 tone, iar timpul efectiv de zbor a fost de aproximativ 13 ore și 40 minute, cu o escală de realimentare la Dubai, Emiratele Arabe Unite. Transportul a fost efectuat la solicitarea Departamentului de Situații de Urgență – Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă”, a mai notat compania.

USR PLUS îi cere ministrului Culturii retragerea proiectului care elimină filtrul de decizie al specialiștilor din Comisiile Monumentelor Istorice

USR PLUS cere ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu scoaterea din consultare publică și retragerea proiectului de ordonanță prin care este eliminat „filtrul de decizie al specialiștilor din Comisiile Monumentelor Istorice atunci când proiectele imobiliare sunt făcute de experți atestați de Minister”. „Reducerea birocrației nu trebuie să însemne distrugerea patrimoniului cultural. Un proiect de ordonanță pus în consultare pe site-ul Ministerului Culturii elimină filtrul de decizie al specialiștilor din Comisiile Monumentelor Istorice atunci când proiectele imobiliare sunt făcute de experți atestați de Minister. Altfel spus, arhitectul plătit de un dezvoltator imobiliar sau de un proprietar să realizeze un proiect de intervenție asupra unui monument istoric sau de construcție în zona lui de protecție ajunge, cu voia Ministerului Culturii, să-și dea singur notă de trecere. O modificare legislativă care deschide larg ușa abuzurilor asupra monumentelor istorice din România este pentru noi inacceptabilă”, arată USR PLUS, într-o postare miercuri pe pagina de Facebook.

USR PLUS mai spune că este evidentă ilegalitatea măsurilor din proiectul de ordonanță care „fac din persoane fizice cu interese materiale directe apărători ai politicii publice a Statului privind patrimoniul construit”.

„Suntem convinși că, dincolo de mesajul cu totul greșit pe care-l dă o astfel de inițiativă, este evidentă și nelegalitatea unor măsuri care fac din persoane fizice cu interese materiale directe apărători ai politicii publice a Statului privind patrimoniul construit. Nu putem accepta ca o autoritate a statului să-și abandoneze propria misiune, contribuind la deteriorarea deja avansată a urbanismului în România. USR PLUS cere ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, scoaterea imediată din consultare publică și retragerea proiectului legislativ. De asemenea, USR PLUS îi solicită ministrului informarea prealabilă, la nivelul coaliției de guvernare, privind orice modificări legislative ce vizează sectorul cultural sau patrimoniul național”, a conchis sursa citată.

La Galați nu se vor mai face înmormântări duminica

Înhumările în cimitirele din municipiul Galați nu vor mai putea fi făcute duminica după ce Societatea de Gospodărire Urbană, care are în administrare cimitirele din oraș, a emis o decizie în acest sens. Potrivit acesteia, înhumările în zilele de duminică nu mai sunt permise decât dacă persoana ce urmează a fi îngropată a decedat din cauza infectăriii cu SARS-CoV-2.

Decizia societății a fost adoptată luni 23 august și a fost luată în urma unor controale care au scos la iveală faptul că drepturile groparilor nu sunt respectate. „Groparii, fiind angajați, conform codului muncii beneficiază de niște drepturi care ar trebuie să fie respectate. Să primească un spor, să li se asigure repaosul de 48 de ore săptămânal și, ca urmare, această decizie a venit tocmai pentru asigurarea acestor dispoziții legale, dar și pentru faptul că ne confruntăm cu o lipsă de personal. Programul de lucru la Serviciul Cimitire este de luni pâna joi de la 8.00 la 16.30, vinerea și sâmbăta de la 08.00 la 14.00. Niciodată, de la înființarea societății, nu am avut program duminica și ca urmare activitatea de înhumare duminica se producea la mica înțelegere a groparilor care veneau din timpul lor liber, neoficial, pentru prestarea acestui serviciu”, a spus Dragoș Magearu directorul Societății de Gospodărire Urbană Galați.

Cazul gemenilor căzuți de la etaj: Se cere decăderea mamei din drepturile părintești 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova a depus la instanța de judecată un dosar prin care cere decăderea din drepturile părintești a femeii ai cărei copii gemeni au murit, la 2 ani și 2 luni, după ce au căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploiești. Cel de-al treilea copil al femeii, un băiat în vârstă de cinci ani, a fost luat de lângă ea și se află în familia lărgită a tatălui.

Există date conform cărora femeia transmitea live pe Facebook, în timp ce fiul și fiica sa în vârstă de doi ani și două luni au căzut pe fereastră, de la etajul 10 după ce au urcat pe un corp de mobilă, în condițiile în care nu erau supravegheați. În imaginile de pe rețeaua socială se vede cum femeia ascultă manele și fumează, avându-l alături pe fiul în vârstă de cinci ani.

Iohannis merge la Chișinău, la manifestările dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova

Președintele Klaus Iohannis participă, vineri la Chișinău, la manifestările dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, a transmis Administrația Prezidențială. Cu această ocazie, șeful statului va avea întrevederi cu președintele Republicii Moldova Maia Sandu cu președintele Poloniei Andrzej Duda și cu președintele Ucrainei Volodâmâr Zelenski, mai arată sursa citată. Klaus Iohannis va susține și declarații de presă comune împreună cu cei trei șefi de stat.

Președintele Iohannis va participa și la ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și la cea desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale, mai indică sursa menționată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.