Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: The Washington Post: Republica Moldova, următoarea țintă a Moscovei?

Ziarul de Vrancea
21 feb 2023 593 vizualizări

Pe măsură ce Rusia își continuă războiul împotriva Ucrainei, în Europa au crescut temerile că Kremlinul va pune ochii pe noi ținte pentru satisfacerea ambițiilor imperiale ale lui Vladimir Putin. Acum, îngrijorarea este că ar putea să nu aștepte până când se vor potoli luptele în Ucraina, ochind o nouă țintă: o țară mică, fostă republică sovietică, Republica Moldova, scrie „The Washington Post”.

Moldova - fără ieșire la mare, aproximativ de dimensiunea Marylandului și cu o populație mai mică decât cea a Chicago-ului - nu are nici suprafața teritorială, nici populația și nici puterea militară pentru a face față Moscovei, notează cotidianul american în articolul de opinie. „Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este excepțional de fragilă. O fâșie îngustă separatistă a frontierei sale de est, la granița cu Ucraina, este ocupată timp de 30 de ani de o garnizoană de trupe rusești, care numără acum aproximativ 1.500 de militari. Propaganda rusă și dezinformarea sunt răspândite pe scară largă și adesea folosite pentru a discredita guvernul”, mai scrie publicația americană în articolul de opinie intitulat „Republica Moldova, următoarea țintă a Moscovei?”.

„Cu atât mai tentantă ar putea deveni Republica Moldova”

Probabil, cu cât actualul impas al armatei ruse din Ucraina se prelungește, cu atât mai tentantă ar putea deveni Republica Moldova, ca mijloc pentru Kremlin de a se revanșa, răsturnând o țară oficial neutră cu doar 2,6 milioane de oameni, mai scriu jurnaliștii americani, notând că Maia Sandu a reușit să facă din țara sa un candidat oficial pentru UE.

Articolul din „Washington Post” vine în contextul în care președintele moldovean Maia Sandu a afirmat că Rusia are un plan de subminare a Republicii Moldova, „cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”. Sandu a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova.

Putin a anulat un decret ce recunoștea „suveranitatea” Moldovei în problema transnistreană

Luni, Kremlinul a transmis că relațiile cu Republica Moldova sunt „foarte tensionate” și a acuzat liderii de la Chișinău că urmăresc o agendă anti-rusă.

Marți, la o zi distanță, președintele rus Vladimir Putin a anulat un decret care data din 2012 și care stabilea, de fapt, principiile directoare ale politicii externe a Federației Ruse, în documentul anulat stipulându-se inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluționare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate al Republicii Moldova”. Potrivit presei ruse, documentul a fost semnat „pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.

Măsura de anulare a decretului semnalează că Moscova își reconsideră principiile recunoscute până acum în relațiile internaționale și vine după discursul rostit marți în parlament, în care Vladimir Putin a anunțat că războiul din Ucraina va continua și că este un război de facto cu SUA și NATO. Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, că Rusia își suspendă participarea în tratatul bilateral pe care îl are cu SUA în domeniul armelor nucleare, New START.

Mesaj puternic al lui Joe Biden pentru Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a asistat, marți, la discursul pe care Joe Biden l-a rostit la Varșovia, la Palatul Regal, în prezența a mii de oameni, pentru a marca un an de la invazia rusă în Ucraina. Încă din primele minute petrecute pe scenă, Joe Biden a salutat prezența șefei statului moldovean. El a menționat că hotărârea moldovenilor de a trăi în libertate i-a făcut să-și câștige independența și i-a pus pe drumul spre aderarea la UE. „Președinta Sandu se află astăzi aici. Sunt mândru să fiu alături de dumneavoastră și de poporul iubitor de libertate al Moldovei”, a spus Joe Biden, cerând publicului să o aplaude.

Ulterior, Casa Albă a transmis că președintele Joe Biden s-a întâlnit miercuri, la Varșovia, cu Maia Sandu, iar șeful Casei Albe „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”. Președintele american Joe Biden „a evidențiat asistența în curs de desfășurare a Statelor Unite pentru a ajuta Republica Moldova să își consolideze reziliența politică și economică, inclusiv agenda de reformă democratică și securitatea energetică, și pentru a contracara efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis Casa Albă.

Ministrul Digitalizării dă vina IT-iști pentru lipsa digitalizării

n oamenii de la IT se tem că își vor pierde locul de muncă odată cu migrarea în cloud, susține Sebastian Burduja

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, susține că există o reticență la nivelul instituțiilor publice deoarece angajații de la departamentele IT se tem că își vor pierde locul de muncă odată cu migrarea în cloud. Sebastian Burduja a explicat, miercuri, la Prima News, de ce anumite instituții au refuzat intrarea în cloudul guvernamental. “Sunt câteva cauze ale refuzului de a intra în cloud, anterior. Pe de o parte, sunt instituții care au deja proiecte europene, dinainte de PNRR, și au bani alocați pentru a-și face un cloud propriu, un sistem de stocare a datelor propriu. Aici am găsit soluția de a interconecta cloud-ul Ministerului de Justiție, de exemplu, cu acest cloud guvernamental, investiția din PNRR și să existe comunicare la nivelul bazelor de date, trasabilitate, jurnalizarea accesului. Pe de altă parte, erau instituții care nu au înțeles ce înseamnă să fie în cloud. Aveau impresia că cineva accesează date, vede rețetele de murături sau mai știu ce alte lucruri. Nu sunt alte date decât ceea ce statul român deja are. Deci a trebuit să ducem o muncă de lămuririle cu aceste instituții”, a explicat Burduja.

El s-a referit și la reticența existentă la nivelul instituțiilor publice de a intra în acest cloud. “Per total, sigur că există o reticență la nivelul instituțiilor publice și pentru că personalul, oamenii care lucrează în departamentele de IT din respectivele instituții, acei angajați se tem că își vor pierde locul de muncă odată cu migrarea în cloud. Până la urmă, nu se va întâmpla lucrul acesta, e nevoie de IT-iști în România. Se schimbă fișa postului, se găsesc alte atribuții, deci nu trebuie să își facă griji. Sunt aproximativ 80 de instituții în hotărârea de Guvern care vor migra în cloud. Este practic o obligație să facă lucrul acesta și până la final de 2026, minim 30. Aceasta este ținta din PNRR, dar noi ne propunem să avem mult mai multe decât atât”, a transmis ministrul Digitalizării.

El a mai anunțat că în cloudul guvernamental este prevăzut și un magazin de aplicații. “Este prevăzut acest magazin de aplicații în proiectul de cloud guvernamental. El va fi implementat odată cu implementarea proiectului de cloud, e prevăzut în studiul de fezabilitate, în proiectul tehnic. Sunt fonduri alocate din PNRR pentru asta și atunci când vom finaliza acest proiect, final de 2026, vom avea acest market place funcțional, deci o primărie, o instituție publică va putea intra cum intrăm azi pe magazinul de aplicații al telefonului mobil să selecteze o aplicație de petiții, de contabilitate sau alte aplicații potrivite”, a mai afirmat Sebastian Burduja.

Comisar șef de la Anticorupție, reținut pentru corupție

Un comisar șef de poliție în cadrul Direcției Generale Anticorupție a fost reținut pentru comiterea a două infracțiuni de trafic de influență, pentru că ar fi cerut unui bărbat 20.000 de euro pentru a facilita angajarea acestuia și a soției acestuia ca asistenți medicali la Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița, respectiv la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște. Comisarul șef de poliție urmează să fie prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conform procurorilor, în perioada aprilie - mai 2021, Radu Andronache ar fi pretins, pentru sine, de la o persoană (martor în cauză) suma de 10.000 euro din care a primit efectiv suma de 2.000 de euro, pentru a-și exercita o presupusă influență pe care ar fi pretins că o are asupra mai multor persoane cu putere de decizie de la București, din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște în vederea angajării persoanei respective și ulterior definitivării pe postul de asistent medical la Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița. De asemenea, într-un context asemănător, în perioada aprilie - mai 2021 – iunie 2022, Andronache ar fi pretins, pentru sine, de la același martor, suma de 10.000 euro din care ar fi primit efectiv, în trei tranșe, suma de 8.000 euro, pentru a „rezolva” angajarea definitivă a soției martorului pe un post de asistent medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

Burduja, noul ministru al Finanțelor după rotativa guvernamentală?

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, declară că nu s-a pus problema să fie ministrul Finanțelor după rotativa guvernamentală din luna mai.Burduja a fost întrebat, miercuri, la Prima News, dacă din luna mai, după rotativa guvernamentală, va fi ministrul Finanțelor. “Nu s-a pus această problemă”, a răspuns Burduja.Când moderatorul a completat că această problemă a fost pusă în presă, ministrul Digitalizării a afirmat: “Sunt speculații. Le accept, le înțeleg, fac deliciul unei părți, poate, a publicului, dar eu cred că românii au alte așteptări de la noi, să ne vedem de guvernare și să luăm cele mai bune decizii în interesul lor”. De asemenea, întrebat dacă rotativa guvernamentală se va face, Sebastian Burduja a răspuns: “Eu sunt convins că da”.

Percheziții la persoane suspectate că au solicitat pe nedrept ajutoare

Polițiștii și procurorii au efectuat, miercuri, 9 percheziții în județele Dâmbovița și Argeș, la persoane suspectate că au solicitat pe nedrept ajutoare, susținând că activitatea le-a fost afectată de pandemia de coronavirus. 85 de persoane sunt căutate pentru a fi audiate. “În această dimineață, 22 februarie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște, au pus în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară, opt dintre acestea fiind în județul Dâmbovița și unul în județul Argeș. De asemenea, vor fi puse în aplicare 85 de mandate de aducere, urmând ca persoanele depistate să fie conduse la sediul poliției, pentru audieri”, a transmis, miercuri, IPJ Dâmbovița.

Sursa citată a precizat că dosarul vizează săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals în declarații. “Din investigațiile efectuate, s-a stabilit faptul că, în perioada noiembrie 2020 - martie 2021, prin sprijinul administratorilor a două societăți comerciale, s-ar fi întocmit în fals contracte de prestări servicii prin intermediul cărora s-ar fi atestat că, pe fondul pandemiei de COVID-19, ar fi fost afectată activitatea artistică desfășurată”, au mai transmis polițiștii.

Aceștia precizează că, ulterior, în baza documentelor întocmite, s-ar fi obținut indemnizații necuvenite de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, fiind creat un prejudiciu de peste 440.000 de lei.

Agent Green reclamă poluare pe un râu din Munții Făgăraș

Agent Green a reclamat că, din cauza unei exploatări forestiere din Munții Făgăraș, s-a produs poluare pe râul Vâlsan, fiind puse în pericol ultimele exemplare de asprete, specie critic periclitată. “Ultimele 58 de exemplare de Asprete (Romanichthys valsanicola), o specie critic periclitată sunt în pericol din cauza unei exploatări forestiere în curs ce a poluat apa din Valea Vâlsanului, munții Făgăraș. Echipa de investigații Agent Green a identificat în ultimele 24 de ore o exploatare forestieră care a cauzat poluarea secțiunii râului Vâlsan unde mai trăiau ultimele exemplare din această specie de pește mai veche de 25 de ori decât omul pe Terra”, au scris, marți seară, pe Facebook, reprezentanții Agent Green.

Aceștia au postat filmări realizate în aval de exploatarea forestieră și afirmă că acolo apa este limpede chiar dacă zapada se topește masiv. Asociația cere autorităților publice centrale să efectueze cu celeritate controale de specialitate asupra respectării legislației de mediu și silvice și să ia măsuri în consecință. De asemenea, activiștii de mediu cer să oprească imediat și definitiv orice lucrări și amenajări care au impact de orice fel asupra albiei râului și să protejeze strict întreg bazinului hidrografic unde mai există aspretele.

Senator american: Cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este legitimă

Cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este “legitimă”, însă “nu există garanții” că acest pas se poate face “mâine”, a declarat marți, la București, senatorul american democrat Dick Durbin, precizând că înțelege că eliminarea vizelor pentru SUA “înseamnă mult pentru români” și că își dorește ca ei “să fie tratați corect”. “Există un punct de pornire bun, și anume că atât de mulți români primesc acum viză pentru a veni în SUA”, a spus el la o întâlnire cu jurnaliști români, adăugând însă că problema e legată de rata de refuz de aproximativ 10% în rândul celor care aplică pentru viză. Pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, rata de refuz trebuie să scadă sub 3%.

“Dacă (România) ar fi în Visa Waiver, românii nu ar mai trebui să treacă prin procesul de viză. Ei sunt obișnuiți să facă parte din UE și să fie tratați egal la granițele altor țări și se întreabă de ce nu și în SUA”, a afirmat el.

Dick Durbin și Jeanne Shaheen, membri democrați ai Senatului SUA, au încheiat marți în România un turneu în Europa, care a mai cuprins participarea la Conferința de Securitate de la Munchen, în Germania, și o vizită în Georgia. În România, unde s-au aflat pentru prima dată, ei au vizitat baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu și s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă.

În același timp, cei doi senatori au mulțumit României pentru găzduirea de trupe americane și pentru sprijinul acordat Ucrainei, inclusiv în privința exporturilor de cereale, și au salutat de asemenea disponibilitatea românilor de a primi refugiați ucraineni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.