Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Stolojan: Putem să nu facem reforma pensiilor speciale?

Ziarul de Vrancea
17 aug 2023 591 vizualizări

Fostul premier îi critică pe social-democrați, dar și pe colegii din PNL, pentru lipsa reformelor și dezechilibrele din economie

Marcel Ciolacu nu este "fraierul de serviciu", ci un premier cu o responsabilitate uriașă, într-un moment critic pentru România, a declarat la RFI liberalul Theodor Stolojan, fost prim-ministru.

"Domnul Ciolacu nu este așa cum s-a autointitulat fraierul de serviciu, chemat să pună ordine în finanțele publice, în bugetul României, care în prezent are deficite și mai ales creează o datorie publică nesustenabilă, el este primul-ministru al țării, cu o responsabilitate uriașă, într-un moment critic pentru România (...). Pe termen scurt, Guvernul trebuie să stabilizeze acest deficit bugetar, care nu e sustenabil (...), dar deficitul bugetar, ca orice alt deficit monetar sau valutar, el este un efect, un efect al dezechilibrelor economice care există în economie. De aceea, problema Guvernului, a domnului Ciolacu, ca prim-ministru și nu ca fraier de serviciu, cum se autointitulează dânsul, este și de a face reformele necesare, pentru a corecta aceste dezechilibre economice care au condus la dezechilibrul bugetar. Și aici avem în vedere politicile populiste, unele chiar iresponsabile, din ultimii cinci-șase ani de zile", a declarat Theodor Stolojan la RFI.

Fostul premier a criticat măsurile fiscale vehiculate. "Ele sunt, cum se spune, am chemat pompierul să stingă focul, dar problema e de ce a apărut focul. Aici e greu de răspuns și domnul Ciolacu și tot Guvernul trebuie să înțeleagă că trebuie să prevenim, să nu mai apară focul (...). Cei care se revoltă împotriva Programului Național de Redresare și Reziliență nu înțeleg nimic din ce reforme trebuie să facă România. Putem să nu facem reforma pensiilor speciale? Cum am propus-o acum e o caricatură, ne facem că facem ceva. Putem să nu rezolvăm problema de reformă în sistemul public bugetar, unde teoreticieni de două parale au promovat ideea că putem face creștere economică, mărind veniturile, necorelat cu evoluția productivității muncii și am ajuns unde am ajuns, că salariul mediu net în sectorul bugetar este mult mai mare decât salariul net în sectorul privat, care este o anomalie", a precizat Stolojan

Întrebat dacă nu e și vina PNL pentru situația bugetară din prezent, Theodor Stolojan a răspuns: ”Categoric și PNL-ul are partea lui de vină. Iată, noi am susținut cu tărie facilități fiscale pentru constructori și eu mă întreb de ce trebuie ca bugetul țării să subvenționeze construcția de vile de lux, construcția de restaurante, construcția de mall-uri, prin faptul că scutim de impozit pe venit constructorii. S-a spus că nu avem forță de muncă, avem probleme, că nu știu ce. Nu este adevărat. Avem în construcții, aproape la fiecare lucrare de construcții noi facem deviz, nu avem aici prețuri de piață competitive, cum avem la lapte sau mai știu eu la ce alt produs, avem devize, sigur că facem licitații publice, dacă lucrările sunt publice, dar în deviz trebuie să-mi trec manopera, care îmi asigură forța de muncă necesară. Altfel, pur și simplu, mă apuc să subvenționez absolut toate construcțiile din România. Deci este o politică și aici greșită din punct de vedere și economic și bugetar”.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre situația din sectorul energetic

Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-a reunit joi pentru a face o evaluare a situației din sectorul energetic, având pe masă trei scenarii, potrivit Președinției de la Chișinău.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat  ședința Consiliului Suprem de Securitate „pentru a fi discutate și evaluate capacitățile de asigurare energetică în sezonul de încălzire 2023 – 2024”, a comunicat instituția prezidențială. Potrivit NewsMaker, Guvernul de la Chișinău a aprobat, recent, un Plan de acțiuni de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024 care ia în calcul trei posibile scenarii.

Conform primului scenariu, compania rusă Gazprom va elimina restricțiile de furnizare a gazelor naturale. În acest caz, Moldova va cumpăra tot volumul de gaze naturale necesar țării de la Gazprom. Energia electrică va fi livrată în proporție de 70% la 30%. Probabil că Moldova va putea achiziționa 70% din necesarul de energie electrică de la MGRES (centrala electrică de la Cuciurgan, din Transnistria), iar 30% din surse alternative.

În al doilea scenariu, Gazprom va continua să livreze gaze naturale în volum limitat, de 5,7 mil. metri cubi pe zi. Acest scenariu are două subscenarii.

Conform primei variante, tot volumul de gaze de la Gazprom va fi livrat în Transnistria, la fel ca în prezent, inclusiv la MGRES pentru producerea energiei electrice. În acest caz toată energia electrică necesară pentru Moldova va fi cumpărată de Energocom de la MGRES.

A doua subvariantă prevede că volumul de gaze livrat de Gazprom va fi distribuit proporțional de către Moldovagaz între cele două maluri ale Nistrului. În acest caz Moldova va cumpăra toată energia electrică necesară de peste hotare.

În scenariul nr. 3 Gazprom va rezilia contractul semnat cu Moldovagaz. În acest caz, planul guvernului prevede măsuri drastice de economisire a gazelor naturale și trecerea la achiziționarea de gaze și energie electrică din surse alternative.

Un “șofer” de 13 ani a provocat un accident grav în Capitală

Un copil de 13 ani care a luat o mașină de la un membru al familiei a provocat, joi, un accident în București. El a pierdut controlul autoturismului și a intrat într-un stâlp. Copilul și pasagerul său, în vârstă de 12 ani, au fost răniți.

”La data de 17 august a.c., în jurul orei 06.00, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident de circulație pe Bd. Bucureștii Noi. Din primele informații, un autovehicul condus de către un minor, care ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, a intrat în coliziune cu un stâlp de susținere a rețelei de iluminat public”, a transmis, joi, Brigada Rutieră a Capitalei.

Copilul a luat mașina unui membru al familiei, iar polițiștii trebuie să stabilească acum împrejurările în care s-a produs acest lucru.

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etajul întâi al Spitalului Municipal Roman

Un bărbat de 54 de ani a murit după ce s-a aruncat de la etajul întâi al Spitalului Municipal Roman. ”La data de 16 august, în jurul orei 22:30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați prin apel 112 de către un reprezentant al unei unități medicale cu privire la faptul că un pacient s-ar fi aruncat de la etajul unu al unității în cauză”, anunță, joi, IPJ Neamț.

Echipajele ajunse la Spitalul Municipal Roman au stabilit că este vorba despre un bărbat în vârstă de 54 de ani, din Roman. ”Personalul medical a declarat decesul bărbatului fiind transportat la Serviciul de Medicină Legală Neamț în vederea efectuării necropsiei. Din primele verificări, nu au rezultat suspiciuni de comitere a vreunei infracțiuni contra vieții, cu intenție”, a mai transmis sursa citată.

Ambasada Ucrainei: Facem apel să nu se disemineze video-uri cu atacurile rusești asupra infrastructurii portuare ucrainene

Ambasada Ucrainei în România face apel la cetățeni să nu filmeze și să nu disemineze pe rețelele de socializare și în mass-media filmulețe privind dronele rusești care lovesc infrastructura portuară și funcționarea sistemelor de apărare aeriană ucrainene, pentru a nu spori amenințarea la adresa vieții oamenilor care lucrează și locuiesc în orașele de pe Dunăre.

"Rusia continuă să terorizeze populația pașnică ucraineană și să atace infrastructura civilă a Ucrainei. În special, în noaptea spre 16 august, trupele ocupaționale ruse au atacat din nou regiunea Odesa, vizând infrastructura porturilor dunărene. În urma loviturilor inamice, șapte persoane au fost rănite, depozite și silozuri de cereale au fost avariate. Aceasta confirmă încă o dată abuzul cinic al dreptului internațional umanitar de către agresorul rus, dorința lui de a submina securitatea alimentară mondială, punând în pericol furnizarea de produse agricole ucrainene celor aflați în nevoie. Cu regret, astăzi, observăm o diseminare pe rețelele de socializare și în unele mass-media a unor filmulețe privind dronele care lovesc infrastructura portuară și funcționarea sistemelor de apărare aeriană ucrainene. În condițiile actuale de agresiune rusă, astfel de filmulețe reprezintă o amenințare nu numai la adresa siguranței funcționării porturilor dunărene, ci și direct pentru populația civilă care locuiește în această regiune", se arată într-un comunicat al Ambasadei Ucrainei în România transmis miercuri. Potrivit misiunii diplomatice, "agresorul rus monitorizează activ internetul și, primind informații suplimentare, își ajustează atacurile".

"Facem apel la toți să nu filmeze și să nu disemineze astfel de video pe rețelele de socializare și în mass-media, pentru a nu spori amenințarea la adresa vieții oamenilor care lucrează și locuiesc în orașele de pe Dunăre", se transmite în comunicat.

ITPF Iași: Sute de bărbați ucraineni au trecut ilegal frontiera, pentru a fugi de război

Sute de bărbați ucraineni au trecut ilegal frontiera, de la începutul conflictului din Ucraina, pentru a fugi de război, potrivit unor date transmise Agerpres de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontiera (ITPF) Iași.

Analiza ITPF arată că din data de 24 februarie 2022 până la data de 15 august 2023, polițiștii de frontieră au depistat pe raza județului Botoșani 451 persoane care au intrat ilegal în România venind din Ucraina. Din cele 451 de cazuri, 190 sunt înregistrate în acest an. Toți bărbații ucraineni au cerut protecția statului român, motivat de faptul că vin dintr-o țară aflată în conflict, iar, ca urmare a acestor demersuri, nu au fost puși la dispoziția autorităților din Ucraina.

"Pe timpul cercetărilor efectuate de către polițiștii de frontieră, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cetățenii ucraineni au solicitat acordarea unei forme de protecție din partea statului român, ca urmare a faptului că sosesc dintr-o zonă de conflict. Au fost demarate procedurile specifice, fiind anunțați reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru aplicarea măsurilor prevăzute în astfel de situații. Ulterior persoanele au fost preluate, conform procedurilor în vigoare, de Centrul Regional de Cazare pentru Solicitanții de Azil din Rădăuți", a precizat Minodora Răcnea, unul dintre ofițerii de relații publice ai ITPF Iași.

După declanșarea războiului și declararea legii marțiale în februarie 2022, bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească țara, având obligația de a se înrola în armată, dacă acest lucru se va impune.

Pentru a scăpa de participarea activă la război, mulți dintre ei încearcă să părăsească țara în mod ilegal, fie prin trecerea frauduloasă a frontierelor, în special cu România și Republica Moldova, fie prin coruperea vameșilor și polițiștilor de frontieră ucraineni.

Incendiu puternic la un hotel din Băile Felix

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la un hotel din Băile Felix. Un număr de 14 persoane au necesitat îngrijiri medicale în urma sinistrului, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor. Conform sursei citate, șase persoane au suferit intoxicație cu fum, din care două au fost transportate la spital, două victime au avut tensiune mare, iar șase victime au suferit atac de panică.

Incendiul a izbucnit într-o cameră tehnică de la etajul II, un depozit, iar în scurt timp holurile și alte camere au fost inundate de un fum dens. Cei mai mulți turiști s-au autoevacuat, iar o parte dintre cei cazați de la etajele III și IV au fost scoși din clădire de pompieri. În total, peste 500 de turiști se aflau în hotel, din cei 588 cazați joi.

Cauza izbucnirii flăcărilor a rămas în cercetare.

Primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, aflat la fața locului, a declarat că "s-a evitat un dezastru". "Autoritățile au intervenit impecabil, pompierii au venit repede și au stins flăcările foarte repede. Au venit numeroase echipaje de ambulanță, dar din fericire nu s-au înregistrat probleme deosebite. Toți cei care au avut nevoie de îngrijiri le-au primit imediat", a spus edilul.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.