Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Statutul Casei Regale, motiv de scandal în PSD

Ziarul de Vrancea
21 dec 2017 744 vizualizări

Guvernul nu susține inițiativa legislativă privind statutul Casei Regale, depusă la Parlament de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat ieri premierul Mihai Tudose în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii. ”Tudose nu este șeful PSD”, a replicat președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău. La rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că situația privind legea statutului Casei Regale va fi decisă vineri, în cadrul ședinței coaliției de guvernare.

”Mâine discutăm”, a spus Liviu Dragnea pe holurile Parlamentului. ”Eu am declarat că personal consider că acel palat (Elisabeta - n. red.), în nume personal vă spun încă o dată, ar trebui să-i revină statului român, Casa Regală având domeniile retrocedate de către stat”, a spus la rândul său și premierul Mihai Tudose.

Anterior declarațiilor din Parlament, prim-ministrul spusese într-o întâlnire cu jurnaliștii că Guvernul va aviza negativ proiectul de lege. "România, din câte știu eu, e republică, nu monarhie. Casa Regală are suficiente proprietăți - Săvârșin, Peleș - unde își poate stabili reședința”, a declarat prim-ministrul. Șeful Guvernului a adăugat că va aviza negativ inițiativa legislativă privind statutul Casei Regale.

Întrebat despre cele spuse de premier, președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat: ”Tudose nu este șeful PSD”.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au depus pe 7 noiembrie la Parlament inițiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

Propunerea legislativă prevede recunoașterea acesteia ca persoană juridică de drept privat și acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoașterea poziției de șef al Casei Regale a României, ca poziție onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost șef de stat, și cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfășurarea optimă a activităților și funcțiilor de reprezentare ale acesteia.

Guvernul promite primul metru de autostradă în Moldova din 2018

Ministerul Transporturilor a anunțat ieri că va demara anul viitor fazele premergătoare demarării construcției autostrăzilor Iași – Tg. Mureș, Iași – Ungheni și Bacău – Brașov, a drumului de mare viteză Pașcani – Siret și a legăturii Pașcani-Bacău, pe coridorul 9 Pan-European.

În plus, tot în 2018, urmează să înceapă construcția centurii Bacăului, în regim de autostradă, după parcurgerea celor șase luni destinate proiectării.

”Autostrada Iași – Tg. Mureș (A8- Montana, Târgu Mureș- Ditrău- Tg Neamț –Iași Ungheni), reprezintă în continuare o prioritate pentru Guvernul României. Pentru acest proiect, a cărui valoare estimată este de circa 9 miliarde euro, Ministerul Transporturilor a purtat deja discuții cu importante instituții financiar bancare pentru identificarea soluțiilor de finanțare”, se arată în comunicat.

Astfel, în baza contractului de consultanță cu experții Băncii Europene de Investiții (BEI), Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avut o întâlnire tehnică de lucru pentru acest obiectiv, existând astfel posibilitatea ca în anul 2018 să fie parcurse etape importante în implementarea acestui proiect, potrivit ministerului. ”Pentru realizarea unei legături rutiere rapide între Moldova și Transilvania, CNAIR desfășoară în paralel demersuri care vizează procesul de implementare a Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. În baza contractului pentru proiectarea și execuția Variantei de Ocolire a Municipiului Bacău, compania va începe anul viitor construcția primilor 17 km ai Autostrăzii Moldova”, se arată în comunicat.

Totodatată, tot anul viitor va începe prima fază pentru construirea a 78 km de autostradă, între Tg. Neamț și Iași, în baza unei proceduri de licitație pentru servicii de proiectare și execuție. Aceste proiecte vor însuma 95 de km de infrastructură modernă, pentru regiunea Moldova, potrivit ministerului. Pe coridorul 9 Pan European, CNAIR pregătește implementarea Tronsonului București – Pașcani, cu o lungime de 82 de km, din care se va desprinde legătura Pașcani – Bacău.

De asemenea, în anul 2018 va începe procedura de achiziție publică pentru servicii de proiectare destinate Autostrăzii Bacău – Brașov (190 km). Potrivit graficului demarării acestor proceduri, în luna februarie 2018 este estimată finalizarea perioadei de evaluare a ofertelor și comunicarea rezultatului procedurii pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic destinat drumului de mare viteză Ploiești – Buzău, cu o lungime de 65 de km.

Se estimează că în luna aprilie 2018 va fi semnat contractul, după parcurgerea etapei de depunere și soluționare a contestațiilor, potrivit ministerului.

”Pentru elaborarea studiu de fezabilitate și a proiectului tehnic destinat drumului de mare viteză Buzău – Focșani, este de asemenea estimată finalizarea perioadei de evaluare a ofertelor și comunicarea rezultatului procedurii în luna februarie. Și în acest caz se ia în calcul semnarea în luna aprilie 2018 a contractului pentru cei 72 de km ai proiectului”, se arată în comunicat.

Aceleași repere calendaristice sunt estimate pentru elaborarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice, dar și pentru semnarea contractelor destinate drumurilor de mare viteză Focșani – Bacău, cu o lungime de 110 km și Bacău – Pașcani, în lungime de 82 de km. ”În plus, pe traseul autostrăzii Iași - Ungheni, cu o lungime de aproximativ 25 de Km, este necesară refacerea traseului, ca urmare a repoziționării podului de la Ungheni. Aceasta atrage după sine necesitatea refacerii traseului și implicit a documentației tehnice pentru implementarea lucrărilor de execuție”, se arată în comunicat.

Vasile Dâncu, audiat în dosarul Belina

Fostul vicepremier și ministru al Dezvoltării Vasile Dâncu a fost audiat, ieri, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind citat ca martor în dosarul Belina.

Vasile Dâncu a ajuns la DNA în jurul orei 14.00 și a stat aproximativ o oră, iar la plecare le-a spus jurnaliștilor că a fost audiat în calitate de martor în dosarul Belina, dar că nu știe nimic despre asta. „Probabil este vorba de proprietari, dar nu știu nimic. În Dosarul Belina. M-au întrebat despre proprietari. Nu știu nimic, era în 2013, nu aveam nicio funcție. Am fost la pescuit, o dată sau de două ori, cu Liviu Dragnea. Am calitate de martor”, a declarat Vasile Dâncu la ieșirea de la DNA. În dosarul Belina sunt vizați președintele PSD Liviu Dragnea, precum și Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.

Inițiativă PSD: Conflictul de interese și incompatibilitatea, prescrise după trei ani

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, alături de alți peste o sută de parlamentari social-democrați, au înregistrat o inițiativă legislativă potrivit căreia faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârșirii lor.

Potrivit expunerii de motive, ”inițiatorii propun introducerea unui termen de prescripție a faptelor, având în vedere că și în materia mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituție juridică, mai precis prescripția răspunderii penale. De asemenea, nu este nici moral și nici legal ca aceste fapte să fie imprescriptibile”. Inițiativa lui Cătălin Rădulescu a mai fost semnată de 102 deputați PSD, Damian Florea (Pro România) și Furic Iarco (minorități) și va intra în dezbatere la Senat, care este primă cameră sesizată în acest caz.

Cătălin Rădulescu este deputat la al treilea mandat, iar în decembrie 2016 a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. În luna mai a acestui an, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost pus sub acuzare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, în dosarul deschis de procurorii Parchetului instanței supreme după ce parlamentarul a declarat că protestatarii din Piața Victoriei ar trebui alungați cu tunurile cu apă și că are o mitralieră AKM cu care a luptat la Revoluție, pe care este pregătit să o folosească din nou.

Românii, mai degrabă optimiști privind viitorul UE

Aproape jumătate dintre români sunt de părere că Uniunea Europeană se îndreaptă într-o direcție bună și au încredere multă sau foarte multă în aceasta, însă și mai mulți dintre ei percep în termeni negativi activitatea europarlamentarilor, relevă un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS). Potrivit studiului ale cărui rezultate au fost transmise, ieri, Agerpres, 47% dintre cei intervievați au declarat că sunt de părere că UE se îndreaptă într-o direcție bună. De asemenea, 35% dintre respondenți consideră că Parlamentul European are cea mai mare importanță în luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene, însă cunosc mai puține lucruri despre numele și componența grupurilor parlamentare. "Notorietatea și orientarea politică a grupurilor politice din Parlamentul European sunt chestiuni mai puțin cunoscute respondenților. PPE, S&D și ALDE sunt cele mai cunoscute grupuri politice din Parlamentul European, însă asocierea orientării politice pentru fiecare grup politic se face, în majoritatea cazurilor, în funcție de propria orientare politică declarată a respondentului", se arată în comunicatul CURS referitor la rezultatele sondajului.

Deputat PSD, trimis în judecată pentru șantaj

Deputatul PSD Mihai Valentin Popa a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în cursul anului 2017, în contextul în care primarul unui municipiu din județul Brașov a anunțat posibilitatea revocării din funcție a unei persoane din conducerea unui spital aflat în subordinea primăriei (ca urmare a unor nereguli constatate de Curtea de Conturi), Mihai Valentin Popa, care este președinte al Organizației Făgăraș a PSD și secretar executiv al Organizației PSD Brașov, a luat hotărârea de a-și folosi influența și autoritatea dată de funcțiile politice deținute, pentru menținerea în funcție a persoanei vizate de revocare (persoană care era o protejată a sa).

Concret, Mihai Valentin Popa i-a cerut imperativ primarului, în mai multe împrejurări, în mod direct, dar și prin intermediari, să o mențină în funcție pe protejata sa, pe motiv că decizia de neprelungire a mandatului acesteia în funcția de conducere pe care o deținea la spital i-ar afecta imaginea sa de lider influent care își protejează oamenii apropiați și controlează deciziile autorităților în raza sa. Întrucât primarul nu s-a conformat ordinului primit, Mihai Valentin Popa a folosit telefonul unei alte persoane (coleg de partid) și l-a amenințat pe managerul spitalului, cerându-i imperativ să revină asupra deciziei de a o înlocui pe protejata sa din funcția pe care o deține la spitalul respectiv.

De asemenea, deputatul l-a amenințat pe managerul spitalului că, în caz contrar, îl va demite, iar toate proiectele acestuia vor fi blocate în consiliul local pe care, în calitate de lider al organizației locale de partid, îl controlează.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.