Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Senatul a votat o lege care (nu) taie pensiile speciale

Ziarul de Vrancea
28 mar 2023 657 vizualizări

Proiectul merge la Camera Deputaților, for decizional n în timpul dezbaterilor, liberalii și social-democrații au apărat privilegiile

Senatul a votat, ieri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, cu amendamentele agreate în cadrul coaliției. Proiectul de lege a fost votat cu 79 de voturi pentru și 37 împotrivă și merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR astfel că de adoptarea legii depinde tranșa numărul trei de plată a fondurilor europene. Proiectul a stat mai multe luni în Senat, iar Comisia Europeană și Banca Mondială au transmis mai multe observații la lege.

Comisiile juridică, de apărare și de muncă din Senat au adoptat, marți, un raport de admitere cu amendamente admise și respinse la proiectul de lege privind pensiile speciale. Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activității, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% pentru partea de necontributivitate și se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflației. Aceste modificări sunt departe de reformele la care s-a angajat România prin PNRR.

În timpul dezbaterilor, USR l-a acuzat pe premierul Nicolae Ciucă ca primește o pensie de 18.000 de lei, pe lângă salariul de premier și că în urma impozitării introduse, va pierde doar 550 de lei la pensie. În replică, PNL l-a apărat pe premier, arătând că acesta a fost Șeful Statului Major al Armatei. “Văd că vorbesc foarte mulți despre armată și sunt foarte mulți care nu au făcut armata. Poate ar trebui să organizăm o tabără militară și să-i invităm să vadă puțin ce înseamnă să faci armata”, a replicat liberalul Virgil Guran. USR și-a susținut amendamentele respinse în comisie, în plen, însă fără succes.

Senatorul Radu Oprea (PSD) a criticat USR în cadrul dezbaterii pe proiectul de lege privind pensiile speciale. “Cei care vin să ne spună că trebuie să tăiem pensiile speciale pentru că pierdem banii din PNRR sunt cei care au introdus în secret, noaptea ca hoții, aceste prevederi în PNRR fără nicio dezbatere publică”, a afirmat social-democratul, recunoscând implicit că PSD nu vrea reforma pensiilor speciale.

Fostul director al Companiei Aeroporturi București, reținut pentru corupție

Fostul director general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) George Alexandru Ivan a fost reținut, alături de trei oameni de afaceri, într-un dosar de luare de mită și trafic de influență instrumentat de DNA. De asemenea, fostul director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul CANB a fost plasat sub control judiciar.

Procurorii DNA au anunțat, miercuri, că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a celor patru.

În ordonanța de reținere se arată că, în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, o persoană fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul lui Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).

“În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general”, arată procurorii.

De asemenea, în perioada 29 decembrie 2021 - 01 februarie 2023, inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatu, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB. “În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă. A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini”, mai arată procurorii.

Liderul Wagner o laudă pe Diana Șoșoacă

Liderul grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, cunoscut pentru comentariile sale critice la adresa conducerii militare a Rusiei, spune că Moscova păstrează legătura cu mulți politicieni europeni, inclusiv din Parlamentul European, și le mulțumește pentru susținere, însă oligarhul rus este nemulțumit de nivelul propagandei ruse din societățile occidentale. Comentariile sale, publicate pe un cont de Telegram asociat cu liderul Wagner, au intervenit ca urmare a unei întrebări care pleacă de la demersul senatoarei Diana Șoșoacă de a propune un proiect de lege prin care cere să fie anexate unele teritorii ucrainene.

Contul de Telegram „Kepka Prigojina” (Șapca lui Prigojin) publică de obicei răspunsuri ale liderului Wagner la întrebări puse de reprezentanți ai presei.

Într-o postare din 24 martie, întrebarea este pusă din partea redacției portalului rus „Observatorul militar” și pornește de la demersul senatoarei Diana Șoșoacă: „Recent, în Parlamentul României a fost înregistrat un proiect de lege care prevede anexarea unei părți din teritoriul Ucrainei. Autorul inițiativei este fondatorul partidului de extremă dreapta S.O.S., senatorul Diana Șoșoacă, care a criticat în repetate rânduri autoritățile ucrainene, NATO, America și susține deschis Rusia. De asemenea, nu este un secret că Rusia este susținută și de alți politicieni de extremă dreapta din UE, inclusiv din Franța și Germania (de exemplu, 36 de parlamentari au votat împotriva rezoluției privind Ucraina la 02.02.23). În același timp, UE a reușit să impună sancțiuni împotriva companiei Wagner. De ce credeți că vocea Rusiei este încă slabă în UE? Păstrați legături cu parlamentarii pro-ruși din UE?”

„Desigur, suntem în contact cu mulți politicieni europeni, inclusiv cu membri ai Parlamentului European. Le mulțumesc pentru că sprijină Rusia atât cât pot”, este răspunsul publicat ca fiind din partea lui Evgheni Prigojin. În continuare, referindu-se întrebarea referitoare la vocea Rusiei, care ar fi încă slabă în UE, liderul Wagner dă un răspuns în care pare să critice elitele de la Kremlin și lipsa unei strategii propagandistice pregnante: „În ceea ce privește vocea Rusiei, pentru a nu jigni pe nimeni, voi spune următorul lucru: Pentru ca vocea ta să fie auzită, trebuie să vorbești tare, dar dacă vorbești încet și îți petreci tot timpul cu propria bunăstare, atunci nimeni nu îți va auzi vocea” - este comentariul cu care este citat Prigojin.

Diana Șoșoacă a propus, într-un proiect de modificare a Legii de ratificare a Tratatului de bună vecinătate și cooperarea între România și Ucraina, semnat în iunie 1997, denunțarea tratatului de către partea română în 2027. “România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”, se arată în proiectul Dianei Șoșoacă. În reacție, Ministerul de Externe ucrainean a inițiat impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă.

Ana Morodan, reținută de polițiști după ce a a condus fără permis, sub influența alcoolului și a drogurilor

Ana Morodan, influencer, a fost reținută de polițiști după ce nu a oprit la semnalele acestora, a lovit două mașini și a refuzat să fie testată pentru depistarea alcoolului și a substanțelor psihoactive, potrivit unor surse oficiale.

Polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere au efectuat, marți, semnal regulamentar de oprire unui autovehicul, însă femeia aflată la volan nu s-a conformat, potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere. Aceasta și-a continuat deplasarea, moment în care a intrat în coliziune cu două autovehicule. În urma accidentului de circulație au rezultat doar pagube materiale. Conform unor surse oficiale este vorba despre Ana Morodan, cunoscută de pe rețelele de socializare. Ea a refuzat să fie testate pentru substanțe psihoactive și alcool.

În acest context, polițiștii au procedat la conducerea persoanei în cauză la sediul INML în vederea prelevării de mostre biologice, unde și de această dată a refuzat, conform comunicatului. A fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “Refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 337 din Codul Penal.

Mai târziu, în jurul orei 22.20, a fost din nou oprită în trafic pe o stradă din sectorul 1. Potrivit polițiștilor, femeia figura cu permisul de conducere reținut ca urmare a dosarului de cercetare penală. De asemenea, polițiștii au procedat la testarea cu aparatul Alcooltest, care a indicat o valoare de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. În urma testării preliminare cu aparatul DrugTest, a relevat prezența în organism a substanțelor psihoactive.

În baza probatoriului administrat în cauză, organele de cercetare penală din cadrul Brigăzii Rutiere au dispus reținerea femeii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătorului Sectorului 1 în vederea luării unei măsuri preventive.

Primul laborator clandestin de produse anabolizante din România, descoperit la Iași

Primul laborator clandestin de produse anabolizante din România a fost descoperit în urma unor percheziții domiciliare efectuate de procurorii și polițiștii din Iași, a informat miercuri DIICOT. Astfel, un grup infracțional organizat, specializat în fabricarea și comercializarea în spațiul Uniunii Europene de substanțe anabolizante a fost destructurat după ce procurorii au efectuat 15 de percheziții domiciliare, în județele Iași, Bacău, Constanța Sibiu și municipiul București. “În cauză s-a reținut că mai mulți cetățeni cu dublă cetățenie română/moldovenească au constituit, în a doua jumătate a anului 2021, un grup infracțional organizat specializat în fabricarea de produse care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate a fost descoperit primul laborator de produse anabolizante din România. De asemenea, după efectuarea perchezițiilor domiciliare la sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse în vederea audierii 11 persoane”, se menționează în comunicatul de presă.

Tânăr arestat pentru trafic de persoane. Femeia pe care o exploata s-a sinucis

Un tânăr de 20 de ani a fost arestat preventiv pentru trafic de persoane și deținere de droguri de risc pentru consum propriu, anchetatorii gălățeni precizând că femeia pe care inculpatul o exploata sexual s-a sinucis.

În cauză s-a reținut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2021 și aprilie 2022, persoana bănuită ar fi recrutat, în vederea exploatării sexuale, prin inducere în eroare (utilizând metoda “loverboy”), o persoană vătămată. “De asemenea, în perioada aprilie - iunie 2022, persoana bănuită ar fi exploatat persoana vătămată, pe care ar fi obligat-o să practice prostituția în țară (în municipiile București și Cluj-Napoca) și în străinătate (Germania), și-ar fi însușit cvasitotalitatea sumelor de bani obținute de aceasta din practicarea prostituției. Totodată, pe fondul exploatării sexuale, persoana vătămată s-ar fi sinucis, la data de 25 iunie 2022, prin precipitarea de la fereastra unui apartament situat la etajul 5 al unui bloc de locuințe, din municipiul București, apartament unde aceasta ar fi întreținut relații sexuale contra cost”, precizează sursele citate.

Inculpatul a părăsit teritoriul României după decesul persoanei vătămate, revenind în țară în luna martie a acestui an, fiind reținut și apoi arestat preventiv.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.