Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Se mai dau sau nu amenzi în baza ordonanței neconstituționale?

Ziarul de Vrancea
6 mai 2020 774 vizualizări

Premierul Orban crede că da, însă în cuantumul stabilit inițial, înainte de ordonanța declarată neconstituțională

Premierul Ludovic Orban a declarat ieri, că decizia CCR referitoare la amenzi este “anticonstituțională, împotriva ordinii de drept”, fiind chiar un îndemn la anarhie. El a precizat că decizia nu înseamnă că nu se vor mai aplica sancțiuni, însă acestea vor fi la cuantumul de dinaintea adoptării OUG 34, declarată neconstituțională. Întrebat în baza cărui cadru legislativ se vor aplica aceste amenzi, Orban a explicat: “A fost declarat neconstituțional un articol al unei ordonanțe de urgență care a modificat ordonanța de urgență anterioară, declararea ca neconstituțional a articolului respectiv poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Deocamdată trebuie să vedem exact despre ce e vorba, că nu avem decât o comunicare din partea CCR, când vom avea și motivarea atunci vom înțelege cu adevărat care sunt toate consecințele constituționale, legale, juridice ale acestei decizii a Curții Constituționale”.

Întrebat ce se întâmplă în cazul în care CCR va spune că și starea de urgență este neconstituțională, premierul a răspuns: “Cum să devină neconstituțională starea de urgență? Este înscrisă în Constituție. Eu nu cred că se poate ajunge chiar până în situația în care Curtea Constituțională să rescrie Constituția, Constituție este clar adoptată prin referendum. Suntem din ce în ce mai hotărâți să găsim soluții pentru a schimba prevederile constituționale și legale care reglementează activitatea Curții Constituționale pentru că este clar că trebuie schimbate dacă au dus la o asemenea componența a Curții Constituționale care să transforme Curtea Constituțională într-un inamic al Constituției și într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituției de cele mai multe ori împotriva interesului general”.

“Juriștii noștri caută soluții”

Poliția, Jandarmeria și Poliția locală dau amenzi ca și până acum pentru nerespectarea ordonanțelor militare, până la publicarea în Monitorul oficial a deciziei CCR, au explicat ieri pentru site-ul G4media.ro surse din MAI. “Termenul de motivare și publicare în MOF a deciziei CCR este de 30 de zile. Până atunci, noi aplicăm cadrul legal existent. După publicare, vom respecta cadrul legal din acel moment. Deja, juriștii noștri caută soluții pentru punerea în acord a legislației cu decizia CCR”, au explicat sursele citate. „Aplicam în continuare aceleași amenzi, până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. După aceea vom vedea ce se va întâmpla. Nu ne putem pronunța înainte”, a declarat și Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.

Avocatul Adrian Toni Neacșu a declarat că, teoretic, poliția poate da în continuare amenzi pentru nerespectarea ordonanțelor militare, însă toate amenzile date sau viitoare, plătite sau neplătite, majorate sau nemajorate, pot fi contestate în instanță în baza deciziei CCR.

De la începutul stării de urgență, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricțiilor instituite prin ordonanțele militare.

Dorneanu: E problema lor să găsească soluții

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a spus ieri că este problema Guvernului să stabilească ce va face în continuare, după decizia CCR de miercuri. Întrebat insistent dacă de acum înainte mai pot fi date amenzi pentru nerespectarea restricțiilor, Dorneanu a spus că există soluții și este problema autorităților să le găsească și “să o facă constituțional”. “Nu pot să dau consultații juridice și nu pot face alte comentarii decât cele din comunicatul pe care l-am dat. Este problema autorităților ce să facă în continuare, dacă să scoată o lege... E problema lor. Rostul CCR nu este să dea indicații ce trebuie să facă Guvernul sau Parlamentul. Există soluții, e problema autorităților să o facă și să o facă constituțional. Nu am dreptul să fac comentarii și să dau sfaturi”, a declarat Dorneanu.

Pe 14 mai vom afla dacă se va călători fără resticții în afara localității după 15 mai

Premierul Ludovic Orban a declarat ieri că motivele pentru care se va permite părăsirea localității nu sunt încă stabilite, iar o decizie se va lua de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, cel mai probabil, în ultima zi a stării de urgență. “Sigur, decizia se va lua, cel mai probabil, în ultima zi în care ne vom afla în starea de urgență care a fost instituită prin decretul președintelui aprobat de Parlament”, a declarat Orban.

Pe de altă parte, ministrul de Interne, Marcel Vela, a afirmat ieri că declarațiile sale de miercuri, potrivit cărora după 15 mai se va călători fără restricții în afara localității, au fost scoase din context, iar mesajul a fost transmis trunchiat.

La 1 iulie sau 15 iulie, vor mai rămâne foarte puține restricții

Premierul a mai spus ieri că se încearcă redeschiderea tuturor activităților economice în cel mai scurt timp posibil, la 1 sau 15 iulie urmând a rămâne foarte puține restricții.

Autoritățle au anunțat că, din 15 mai când se trece la starea de alertă, o parte a activităților economice vor fi redeschise, dar nu toate. Ridicarea restricțiilor se va face gradual, în pași de 2 săptămâni, pentru a fi evaluat impactul epidemiologic.

Peste 6.100 de persoane vindecate

Un număr de 392 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la 14.499 de îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.144 au fost declarate vindecate și externate.

La terapie intensivă erau internați 234 de pacienți. Până aseară, 886 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Alegerile locale, la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie

Premierul Ludovic Orban a declarat că își dorește ca alegerile locale să aibă loc atunci când condițiile epidemiologice vor permite o campanie normală, precizând că, din evaluările pe care le are, o dată bună de organizare a acestui scrutin ar fi sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. “E o diferență de viziune între Guvern și majoritatea parlamentară controlată de PSD. Noi am adoptat o ordonanța de urgență prin care am prelungit mandatul aleși locali, iar intenția noastră este aceea de a organiza alegerile atunci când condițiile epidemiologice ne vor permite să se poate derula o campanie normală în care candidații la funcțiile de primar, consilier local, consilier județean să poată să facă o companie serioasă, cetățenii să aibă încredere să urmărească această campanie, să voteze în deplină cunoștință de cauză. Pe evaluările pe care le avem acuma, sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie ar putea fi dată bună de organizare a alegerilor”, a afirmat Orban. El crede că tot Guvernul este cel care trebuie să decidă data și condițiile în care vor avea loc alegerile locale și nu majoritatea parlamentară condusă de către PSD. “Diferența de vedere între noi și majoritatea condusă de PSD din Parlament este aceea că noi credem că tot Guvernul trebuie să decidă data alegerilor și condițiile de organizare a alegerilor așa cum a fost până acum, în timp ce Parlamentul a trecut o lege pe care noi am atacat-o la Curtea Constituțională prin care și-au stabilit ei atribuția de a stabili data alegerilor prin legi adoptate de Parlament”, a explicat Orban.

Iohannis: PSD și acoliții săi fac tot posibilul ca eforturile întregii națiuni să eșueze

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că PSD și acoliții săi sunt cei care fac tot posibilul ca eforturile întregii națiuni să eșueze.

“Criza pe care o traversăm pune la încercare rezistența, solidaritatea și tăria de caracter a societății noastre și a reprezentaților săi politici. Acum se departajează cei responsabili și curajoși de cei iresponsabili, de profitorii și populiștii care fac doar promisiuni mincinoase. În aceste zile, îi vedem foarte clar și pe unii și pe ceilalți. Sunt, pe de-o parte, românii care respectă restricțiile, salvând vieți, sunt specialiștii care lucrează neîntrerupt pentru a stopa pandemia și sunt guvernanții care au luat măsuri corect și care acum pregătesc un program mai amplu de relansare a economiei românești. Această parte a societății este cea orientată spre depășirea crizei, spre resetarea și dezvoltarea României. Pe de cealaltă parte, însă, îi vedem pe cei pe care îi știm prea bine de ani de zile; oamenii trecutului, care vor să se întoarcă la corupție, proastă guvernare și ineficiență”, a declarat Iohannis.

“Am văzut ieri cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia CCR. Este încă un semn de nepăsare, inconștiență și neînțelegere a misiunii pe care o au. Pentru aceștia interesul politic este mai presus de oameni. Aceste sancțiuni au fost utile pentru a împiedica răspândirea virusului”, a afirmat președintele. Iohannis consideră că PSD a rămas același partid preocupat să-și salveze baronii.

“Unica preocupare a PSD rămâne asta: legi cu dedicație pentru baronii lor”, a argumentat Klaus Iohannis.

Brașov: Bărbat care și-a ucis cu cruzime mama, reținut

Un bărbat de 32 de ani care și-a ucis cu cruzime mama a fost reținut și va fi prezentat magistraților cu propunere de arestare preventivă, fiind acuzat de omor calificat. Incidentul s-a produs în locuința celor doi din cartierul Tractorul din Brașov. “Din actele întocmite în cauză a rezultat faptul că, în dimineața zilei de 06.05.2020, în domiciliul comun al inculpatului și al mamei sale, din mun. Brașov, cartierul Tractorul, acesta a aplicat mamei sale multiple lovituri de cuțit în zona feței, a toracelui și a abdomenului, cauzându-i decesul”, au transmis procurorii. IPJ Brașov a precizat că vecinii celor doi au sunat la 112 și au anunțat scandalul, dar, până la ajungerea forțelor de ordine la fața locului, femeia era decedată. Fiul ei nu a părăsit domiciliul, fiind preluat de către polițiști.

Orban, despre examene: Elevii și profesorii vor purta măști

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri, că autoritățile vor lua toate măsurile pentru a elimina riscurile de infectare a elevilor care vor face pregătire pentru examenele naționale după data de 2 iunie și apoi vor susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul. El a precizat că elevii și profesorii vor purta măști, iar școlile vor fi dezinfectate. “Copiii s-au pregătit pentru aceste examene și prin lege și prin tot ceea au făcut ca și pregătire, aceste examene le afectează, le influențează evoluția ulterioară. Ca atare, sunt convins că până la urmă și părinții vor înțelege că există un risc minor, noi o să luăm toate măsurile posibile: dezinfectarea școlilor, niciun copil nu va intra fără mască, supravegherea copiilor, o să fie un număr mic de elevi în clasă astfel încât să se poată respecta toate distanțele”, a spus premierul.

El a menționat că părinții nu au de ce să se teamă de aceste examane. “Suntem gata să luăm și alte forme de măsuri, de exemplu, am văzut forma asta de separare prin intermediul plexiurilor care practic permite izolarea persoanei. Vom lua toate măsurile pentru a elimina riscurile de infectare a elevilor. Profesorii, de asemenea, vor purta mască, nu cred că există riscuri și nu cred că părinții trebuie să se teamă de aceste examene pentru că vom încerca să organizăm perioada de după 2 iunie și examenele de asemenea natură încât să reducem la maxim orice risc de infectare al elevilor”, a mai afirmat Orban.

Tânăr amendat pentru că “cerea” amenzi pentru cei care nu respectă izolarea

Un tânăr de 21 de ani din județul Satu Mare a fost amendat cu 4.000 de lei după ce a sunat de mai multe ori la 112, reclamând că sunt persoane care nu respectă ordonanțele militare și oferind date false cu privire la identitatea sa, a transmis, ieri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). “Un cetățean, de 21 de ani, din localitatea Supur, a apelat de mai multe ori SNUAU 112, la intervale scurte de timp, pentru a sesiza faptul că în localitate sunt persoane care nu respectă ordonanțele militare, fără a indica locația exactă a acestora și modalitatea în care nu le respectă. În urma sesizării primite, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Tășnad au efectuat verificări, ocazie cu care nu au identificat persoane din categoria celor semnalate în sesizare. De asemenea, au procedat la identificarea persoanei apelante, ocazie cu care au constatat faptul că acesta oferise dispecerului 112 date false privind identitatea lui și se afla într-o vădită stare de ebrietate”, precizează IPJ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.