Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Schimbări pentru șoferi după carnagiul din Ialomița

Ziarul de Vrancea
4 oct 2019 1746 vizualizări

Ministrul Transporturilor a anunțat mai multe măsuri după accidentul în urma căruia și-au pierdut viața zece persoane, printre care și introducerea de dispozitive de scanare a retinei n “Nu cred că a fost oboseala, șoferul TIR-ului a oprit cu 3 km înainte de accident să-și ia cafea”, a precizat, însă, Răzvan Cuc

Zece persoane au murit și șapte sunt rănite în urma unui accident de circulație produs sâmbătă dimineața, la ora 5:00, în zona localității Sfântu Gheorghe, comuna Balaciu, între un tir și un microbuz de transport pasageri. Accidentul a fost provocat de faptul că șoferul tirului a intrat pe contrasens și s-a ciocnit cu microbuzul de călători.

Opt din cele zece persoane care au murit în accident erau angajați Mega Image. De asemenea, șapte dintre răniți sunt tot angajați ai companiei. Autoritățile vor adopta, în perioada imediat următoare, măsuri suplimentare de control pentru tahografe, în cazul tir-urilor și mașinilor care transportă marfă, și au în vedere, totodată, introducerea unor dispozitive pentru scanarea retinei, care au drept principal scop identificarea oboselii în cazul șoferilor, a anunțat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. "Am convocat la Ministerul Transporturilor Poliția Română, în special Brigada Rutieră, cât și experți de la Registrul Auto Român, ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier, n.r.) și Autoritatea Rutieră Română. Le-am solicitat și am luat câteva decizii cu privire la implementarea unor măsuri suplimentare față de reglementările care există în momentul de față pe partea de control pentru tahografe și controlul care se exercită asupra tir-urilor și mașinilor care transportă marfă. Am stabilit ca, în perioada imediat următoare, de luni, să se formeze un grup mixt între ISCTR și Poliția Rutieră care va avea ca principal atribuit controlul tahografelor. Va fi făcut un plan general. În dimineața în care se va stabili unde se vor face controalele, acolo se va pleca. Nu se va ști de către absolut nimeni decât în ziua în care se va pleca pe traseele respective pentru a se face controalele care să verifice dacă șoferii respectă timpii. Aceste lucruri au existat și până în prezent. S-au aplicat sancțiuni foarte mari dar vrem să intensificăm aceste controale", a afirmat sâmbătă ministrul Transporturilor.

Măsuri de siguranță care trebuie introduse suplimentar

Pe de altă parte, acesta a anunțat că, în urma consultărilor cu directorul de la RAR, George Dincă, va emite, în regim de urgență, un ordin de ministru care va prevedea introducerea dispozitivelor pentru scanarea retinei. "Există astfel de dispozitive pe piață, care au ca principal scop identificarea oboselii pentru șoferii care conduc aceste tiruri și sunt totodată niște dispozitive care avertizează sonor în momentul în care se depășește banda pe care se deplasează TIR-ul în mod normal. Sunt măsuri de siguranță care trebuie introduse suplimentar. Probabil modelele noi de mașini sunt prevăzute cu astfel de sisteme dar sunt acele mașini mai vechi în exploatare care trebuie să beneficieze de aceleași sisteme și elemente de siguranță pentru ca șoferul să fie avertizat", a explicat Răzvan Cuc. Potrivit ministrului de resort, orice element suplimentar introdus pe un autoturism, TIR sau microbuz de transport persoane care vine să prevină oboseala și atragerea atenției pentru șoferi este un element pozitiv.

“Drumul era marcat corespunzător”

Răzvan Cuc a precizat, de asemenea, că, din informațiile pe care le deține, șoferul de tir a oprit cu 3 kilometri înainte de producerea accidentului pentru a-și lua o cafea. "Înainte să se producă impactul, la 4:45, am fost informat de Poliție, șoferul a oprit cu 3 km înainte de producerea acestui accident pentru a-și achiziționa o cafea la popasul din localitatea Malu. Deci, până nu se va termina ancheta, nu vreau să mă antepronunț, dar nu cred că a fost oboseala în cazul acestui incident. Vedem ce va spune și Poliția. Drumul era marcat corespunzător și semnalizat deci nu a fost o problemă legată de partea de elemente de siguranță a drumului", a mai spus Cuc. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor a subliniat faptul că, în paralel cu drumul național pe care s-a produs accidentul de sâmbătă dimineața, există și autostrada A2 pe care ar fi putut circula șoferul de tir. El a răspuns astfel președintelui Klaus Iohannis care a afirmat că lipsa de infrastructură ucide și că "nepăsarea criminală a PSD costă vieți de români".

Microbuz cu droguri de 9 milioane de euro, în vama Giurgiu

Polițiștii de frontieră de la Giurgiu au descoperit într-un microbuz condus de un cetățean sârb, care a vrut să intre în România, 750 de kilograme de cannabis care pe piața neagră valorau aproximativ 9 milioane de euro. În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 00.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru a intra în țară un cetățean sârb, în vârstă de 32 de ani, la volanul unui microbuz, înmatriculat în Serbia. ”Cu ocazia controlului specific, polițiștii de frontieră au descoperit, în interiorul mijlocului de transport, mai mulți saci de rafie, de culoare albă. În interiorul fiecărui sac erau mai multe pachete ambalate în folie de staniol, ce cântăreau, în total, aproximativ 750 kg canabis”, precizează DIICOT.

Orban: Moțiunea, sprijinită de 244 de parlamentari

n președintele a anunțat un guvern cu mandate scurt dacă trece moțiunea

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri, la Focșani, că moțiunea de cenzură la adresa Guvernului, depusă de opoziție, are șanse mari să fie votată și că are încă șapte angajamente din partea unor parlamentari care nu se află printre cei 237 care au semnat documentul. ”Am mai avut foarte multe discuții cu parlamentari care nu au semnat moțiunea de cenzură și în momentul de față mai avem, pot să răspund, chiar angajamente de vot la moțiune din partea a încă 7 parlamentari. Ceea ce cred eu 237 cu 7, 244, că e un scor un pic mai confortabil”, a declarat Orban. El a mai afirmat, răspunzând unei întrebări privind votul secret anunțat de UDMR, că această formațiune politică nu a cerut niciodată parlamentarilor săi să voteze la vedere.

”În 30 de ani, conducerea UDMR nu a cerut niciodată parlamentarilor UDMR să voteze la vedere, la ei este o cutumă în cadrul grupului UDMR.  Pe de altă parte, tot în acești 30 de ani, toate deciziile oficiale luate de conducerea UDMR, au fost respectate de parlamentarii UDMR. Ca atare, eu nu am nicio emoție în privința voturilor parlamentarilor UDMR. Sigur, că știm, avem semnale din partea multor parlamentari, că Guvernul, prin diferiți emisari, caută să ofere marea cu sarea către parlamentari care au semnat moțiunea de cenzură, cu intenția de a-i determina să nu vină la vot”, a declarat Orban.

Guvern de tranziție

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la Adunarea generală a filialelor PNL, de la Iași, că moțiunea de cenzură trebuie să treacă, iar viitorul guvern va avea un mandat scurt și va trebuie să se ocupe de organizarea perfectă a alegerilor și de promovarea bugetului național pentru anul viitor. ”Urmează moțiunea de cenzură, noi, aici, în sală, toți suntem de acord că trebuie să treacă. Și mulți alții sunt alături de noi. După care însă cineva trebuie să-și asume guvernarea României. Și nu va fi un mandat lung. Va fi un guvern care va avea un mandat scurt, cum se spune, aproape un mandat de tranziție. Avem nevoie de un guvern care să se ocupe de organizarea perfectă a alegerilor prezidențiale, care va construi și va promova bugetul național pentru anul viitor – foarte dificil. Deja ministrul de finanțe în funcție a recunoscut că a gafat-o”, a precizat Iohannis.

El a spus că trebuie organizate alegeri locale, alegeri parlamentare și că așteaptă implicare maximă pentru depășirea acestei perioade.

Președintele a subliniat însă că modernizarea României se va face pornind de la votul românilor la parlamentare. ”Să fie clar, atunci, prin votul românilor, va începe normalizarea României și pentru asta, dragii mei, este nevoie de foarte multă implicare din partea voastră, de foarte multă anduranță și, în final, vă propun ca împreună să câștigăm toate aceste alegeri!”, a declarat Klaus Iohannis.

Proiect PSD pentru uciderea cormoranilor

Mai mulți parlamentari PSD au inițiat un proiect de lege care va permite vânătoarea cormoranului mare, din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru domeniul piscicol. Despre cormorani și impactul asupra pisciculturii a vorbit, într-o manieră inedită, și ministrul Agriculturii Petre Daea, care a afirmat în Parlamentul European că în România cormoranii fac baie în piscine, referindu-se la numărul mare al acestora. Conform Profit.ro, inițiatorii arată că directivele europene privind conservarea păsărilor sălbatice au condus la ”o exagerată creștere a populațiilor de cormorani în România, care au invadat zone din afara ariilor de creștere tradiționale (Delta Dunării și cursul Dunării), ajungând în regiuni unde nu erau întâlnite anterior”. De asemenea, conform expunerii de motive, deși împotriva lor au fost folosite plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvențe, laser, sperietori de ciori, au devenit ineficiente, pentru că ”aceste păsări, deosebit de inteligente, se obișnuiesc cu ele, se adaptează și nu se mai sperie”. Inițiatorii proiectului invocă și ”instalarea stresului Ia pești”, cu influență negativă asupra greutății și implicit a producției.

Parlamentarii PSD propun modificarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic, prin excluderea cormoranului mare din fauna sălbatică în cazul căreia vânătoarea este interzisă, vânătoarea urmând să fie permisă anual în perioada 1 septembrie - 28 februarie.

Crima din Piața Constituției: Șase persoane arestate

Toate cele șase persoane, printre care și un antrenor de box de la Clubul Dinamo, reținute în cazul omorului din Piața Constituției, au fost arestate preventiv sâmbătă.

O acțiune a poliției în care au fost implicate zeci de echipaje, fiind făcute 20 de percheziții, a avut loc, vineri dimineață, în zona Petricani - Lacul Tei din Capitală, pentru capturarea unui bărbat suspectat în cazul crimei produse la sfârșitul săptămânii trecute, în Piața Constituției. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a precizat că a avut loc 21 de percheziții domiciliare în București, mai multe persoane urmând să fie duse la audieri.

Kelemen Hunor propune un pact în campanie: fără atacuri la persoană

Președintele UDMR și candidatul acestei formațiuni la alegerile prezidențiale, Kelemen Hunor a declarat, la Arad, că își dorește un pact în care toți candidații la alegerile prezidențiale să se angajeze că nu vor jigni și își vor baza discursurile pe programe. ”Toamna aceasta toată lumea propunea un pact – din motive politice, evident. Consider că în această perioadă dinaintea alegerilor prezidențiale se poate face un singur pact, între toți candidații. Acesta nu ar trebui să fie legat de politică, pentru că înainte de alegeri orice propunere de pact este doar un exercițiu de imagine. Eu propun, mai degrabă, un pact prin care toți candidații la alegerile prezidențiale acceptă o campanie fără atacuri la persoană, fără jigniri și cu discursuri bazate pe proiectele și programele candidaților”, a declarat Kelemen Hunor.

Candidatul la prezidențiale al UDMR crede că prin acest gest ar putea fi redată credibilitatea clasei politice.

Europarlamentar: Dan Nica nu va ajunge niciodată comisar european

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat, ieri, la Focșani, că Dan Nica, propus de PSD pentru funcția de comisar european, nu va ajunge niciodată să preia acest post pentru că are "mari probleme de integritate", transmite Agerpres. "Nominalizările făcute până acum de Viorica Dăncilă nu vor fi acceptate niciuna. Dan Nica nu va ajunge niciodată comisar european fiindcă are mari probleme de integritate. Tot Parlamentul European l-a văzut încercând să împiedice ridicarea imunității parlamentare în cazul domniei sale când procurorii au cerut anchetarea într-un dosar", a spus Siegfried Mureșan. El a susținut că Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are credibilitate la nivel european și că "toată Uniunea Europeană așteaptă demiterea Executivului". Potrivit liberalului, în această vară Viorica Dăncilă a fost mai preocupată să devină președinte al PSD și candidat la prezidențiale decât să negocieze o poziție importantă pentru România în viitoarea Comisie Europeană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.