Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Șapte ani de închisoare pentru zoofilie

Ziarul de Vrancea
18 mai 2022 1277 vizualizări

Potrivit unui nou act normativ, pedepsele pentru diferite acte de cruzime față de animale se vor dubla sau chiar tripla

Noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violență asupra acestora, au intrat, ieri în vigoare. Prevederile dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea. Noul act normativ a introdus ca infracțiune zoofilia. “Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”, a informat, ieri, Poliția Română.

Conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea. Faptele de ucidere a animalelor, cu intenție, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. În baza noii legi, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților.

Despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. De asemenea se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

Folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare se pedepdește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă.

Folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora este pedepsită cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă. Aceleași limite de pedeapsă, respectiv închisoare de la un an la 5 ani sau amendă se aplică și pentru practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenție a animalelor.

Un juriu internațional a decis care sunt cele șase plaje de top de pe litoralul românesc

Șase plaje din România au primit eticheta Steagul Albastru pentru sezonul turistic 2022, anunță Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, care prezintă și lista acestor plaje, una fiind din Mamaia, câte două din Năvodari și Eforie și o alta din Olimp.

“Șase plaje românești au primit distincția Steagul Albastru în 2022 din partea Fundației de Educație pentru Mediu (FEE), cu o plajă în plus față de anul precedent”, a transmis joi Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

“În urma verificării îndeplinirii criteriilor de acordare a Steagurilor Albastre, documentația trimisă, care include și declarația juriului național de evaluare a îndeplinirii criteriilor programului, precum și cele șase aplicații, a fost evaluată de către juriul internațional, iar toți cei șase aplicanți au primit eticheta Steag Albastru pentru sezonul turistic 2022”, anunță ministerul.

Plajele care au primit această distincție sunt: „Vega Vintage” din stațiunea Mamaia, „Marina Regia” din Năvodari, „Phoenicia” din Năvodari, „Citadel” din Eforie, „Azur” din Eforie și „Phoenicia Blue View” din Olimp.

Steaguri albastre sunt acordate plajelor pe baza unei liste de criterii stricte, inclusiv calitatea apei, servicii precum echipamente de prim-ajutor, acces pentru persoanele cu dizabilități, dar și practici ecologice. Prin urmare, acestea sunt acordate doar plajelor organizate.

Steagul Albastru este printre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume acordate plajelor, porturilor de agrement și operatorilor de turism durabil.

Cel puțin 8 milioane de români se află în afara granițelor țării

Cel puțin 8 milioane de români se află în afara granițelor țării, a declarat joi secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Florin Cârciu.

“Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara granițelor. Este o cifră oficială pe care am obținut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranță avem cel puțin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franța, mai mult decât declară statul francez astăzi - 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva țări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 - 200.000 de români în plus, care nu sunt identificați sau numărați”, a menționat Florin Cârciu, la o conferință organizată de Blocul Național Sindical (BNS), împreună cu rețeaua Faire Mobilitaet, confederația sindicală DGB și Friedrich Ebert Stiftung.

El a precizat că Guvernul României are în vedere sprijinirea românilor din afara granițelor și din interiorul granițelor.

“Cu siguranță vom găsi soluții pentru a aduce o parte din cei 8 milioane pe care îi avem în afara granițelor, să îi convingem prin măsuri să se întoarcă acasă, să lucreze în România. Vom găsi soluții prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara granițelor, acolo unde se regăsesc astăzi”, a mai spus secretarul de stat, referindu-se mai ales la lucrătorii din construcții și agricultură.

Totodată, Florin Cârciu a subliniat că au loc “discuții deschise pe toate zonele, în agricultură și construcții”.

“Patronatele nu sunt cele care vor să îi repatrieze pentru că au nevoie de ei acolo. Eu lucrez în Franța de 50 de ani, am o experiență în acest domeniu - și noi acolo avem nevoie de forță de muncă, este lipsă de forță de muncă. Datoria noastră este să găsim soluții. Sunt convins că le vom găsi împreună cu Guvernul României, să convingem românii din afara granițelor că și în România se poate trăi decent și se poate câștiga, dacă nu ca în statele europene avansate, măcar aproape”, a mai spus Florin Cârciu.

Sorin Oprescu, prins după ce s-a dat singur de gol

fostul primar a mers să ridice bani dintr-un cont bancar pe care și l-a deschis cu mai mult timp în urmă în Grecia

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, prins în Atena după ce a fugit de condamnarea din România, avea planuri să rămână în Grecia: nu a opus deloc rezistență, dar a fost surprins pentru că polițiștii care l-au înconjurat erau în haine civile.

Într-o intervenție în direct la televiziunea Digi24, medicul Nikos Koudounis a relatat noi detalii despre arestarea fostului primar.

Oprescu locuia într-o zonă exclusivistă, însă nu intenționa să rămână în capitala Greciei. “Oprescu avea de mai mult timp cont bancar fiscal și conturi bancare personale în Atena. Asta nu se obține ușor, ca să ai cont fiscal bancar la stat înseamnă că deja ai cont bancar la una sau mai multe bănci care virează banii. Nu doar mergi acolo, trebuie să și virezi banii respectivi, pentru o perioadă de cel puțin șase luni. Având cont bancar putea fi foarte ușor prins. De fapt, așa s-a și dat de gol. În cont îi fuseseră virați bani în urmă cu câteva zile, iar el a mers să ridice bani de la bancă”, a povestit medicul. Interpol a avut informații despre tranzacțiile financiare și le-a urmărit. „În preajma vilei unde stătea sunt trei bănci. Casa îi era monitorizată de polițiști în civil, l-au înconjurat și nu avea cum să opună rezistență. Nici nu a opus”, a spus medicul, care a relatat informații din presa elenă pe acest subiect.

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani de închisoare, rămâne în arest în Grecia, până când va fi luată o decizie în privința extrădării lui în România.

Șpăgi mari pentru o alcoolemie mai mică

Un asistent medical și un biolog de la Serviciul de Medicină Legală Maramureș sunt vizați într-un dosar penal cu zeci de suspecți. Asistentul medical ar fi luat mită, încă din 2016, de la mai multe persoane pentru a atesta valori mai mici ale alcoolemiei, în vederea evitării răspunderii penale.

Anchetatorii precizează că “au rezultat probe care fundamentează presupunerea rezonabilă că, în cursul perioadei 2016-2021, asistentul medical a primit de la o persoană, cercetată în stare de arest preventiv în cauză, în 10 situații, sume de bani având cuantumuri situate între 1.000 lei și 5.000 lei, provenind de la mai multe persoane (suspecți în cauză), în schimbul facilitării obținerii și înscrierii în buletinele de analiză toxicologică, eliberate la nivelul Serviciului Județean de Medicină Legală Maramureș, a unor valori inferioare ale concentrațiilor de alcool în sânge, astfel încât beneficiarii (depistați anterior în timp ce conduceau autoturisme pe drumuri publice sub influența băuturilor alcoolice) să evite tragerea la răspundere penală pentru faptele comise”.  În total, el a încasat mită de aproximativ 33.000 lei și 800 euro.  

Anchetatorii precizează că în cauza penală se efectuează cercetări față de un număr de 20 suspecți, pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență , fals intelectual, favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.

Medic: Momentan nu există niciun caz de variolă a maimuței

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva Iași”, medicul Florin Roșu, afirmă că în România nu există niciun caz și nici măcar o suspiciune de variolă a maimuței, boală depistată în Europa și America de Nord. Potrivit acestuia, boala nu se transmite ușor și poate fi prevenită prin vaccinarea împotriva variolei umane.

Florin Roșu, medic de boli infecțioase, arată că virusul variolei care este responsabil pentru boala denumită “variola maimuței”, provoacă “o boală ușoară care se vindecă spontan în câteva săptămâni”. “Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii. Prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii. În momentul de față în România nu există niciun caz sau nici măcar o suspiciune a acestei patologii”, a declarat, joi, managerul unității sanitare ieșene.

Medicul Florin Roșu a explicat care sunt simptomele bolii. “Este un virus asociat, de obicei, călătoriilor în Africa de Vest. Semnele clinice sunt reprezentate de erupție - aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului uneori chiar și sifilisului - febra, cefaleea, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați – un semn foarte important – frisoane, oboseală accentuată. Cum se transmite? Prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate, dar nu se transmite ușor”, afirmă medicul de boli infecțioase.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.