Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: România, ultima din UE în clasamentul calității vieții cetățenilor

Ziarul de Vrancea
15 oct 2018 718 vizualizări

țara noastră “păcătuiește” la serviciile de apă și canal și la calitatea seriviciilor medicale și de educație n Norvegia se află pe primul loc în topul mondiale n totuși, România a avansat față de clasamentul precedent

România ocupă locul 44 din 146 de țări, fiind depășită de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene în clasamentul „Indicele de progres social 2018”, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte.

Norvegia e pe primul loc în lume, Slovenia e țara din Europa de Est cu cea mai bună clasare.

Indicele de progres social (Social Progress Index – SPI) măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 146 de țări, analizând trei dimensiuni principale pe 12 coordonate cărora le atribuie câte un punctaj. Cele trei dimensiuni sunt nevoile de bază ale omului (hrana și îngrijirea medicală, apa și salubritatea, locuirea, siguranța personală), fundamentele bunăstării (acces la educație de bază, acces la comunicații și informații, sănătate și bunăstare, calitatea mediului) și oportunitatea (drepturi personale, libertate personală și de alegere, incluziune, acces la educație avansată).

“Deficiențe în distribuirea creșterii economice”

În acest an, pe primele locuri în clasament sunt Norvegia, Islanda și Elveția, iar pe ultimele, Afganistan, Ciad și Republica Centrafricană.

Cele 146 de țări se înscriu în șase categorii, conform scorului înregistrat. Statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Bulgariei și a României, se găsesc în primele două categorii, având un nivel ridicat al calității vieții. Dintre statele din regiunea Europei Centrale și de Est, cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (22), fiind urmată de Cehia (26), Estonia (27), Lituania (31), Polonia (32), Slovacia (35), Ungaria (36), Croația (37), Letonia (39), Bulgaria (40) și România (44).

România a urcat pe locul 44, în acest an, de pe locul 51, pe care se clasa în 2014. Punctajele obținute la fiecare dintre cele 12 capitole analizate de IPS sunt comparate cu ale altor 15 state care înregistrează un PIB pe cap de locuitor similar (printre care Bulgaria, Croația, Letonia, Grecia, Belarus, Kazahstan, Turcia sau Iran). Conform punctajelor, România performează mai slab decât cele 15 state cu un PIB pe cap de locuitor similar la următoarele capitole: servicii de apă și canal, servicii de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educație avansată, speranța de viață a persoanelor de peste 60 de ani sau incluziunea socială.

„Capitolele la care România obține punctaj mai scăzut arată unde apar deficiențele în distribuirea creșterii economice și în efectuarea cheltuielilor publice. În concluzie, acest raport arată unde se resimte cea mai mare nevoie de ameliorare a calității vieții în România și poate fi folosit de factorii decizionali ca instrument de politici publice pentru a realiza o strategie pe termen lung”, explică Vlad Boeriu, Partener Deloitte România.

Toader, ordonanță cu dedicație pentru Dragnea?

n OUG de urgență pe justiție adoptată ieri l-ar putea ajuta pe liderul PSD în dosarul Tel Drum n ce alte prevederi controversate aduce actul normativ

Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul Justiției, a anunțat ieri ministrul Justiției Tudorel Toader. El a precizat că demersul a fost necesar pentru corelarea unora dintre prevederi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneția, pentru preluarea unora dintre solicitările CSM. Toader a mai spus că nu a mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia forma OUG. "Nu am mers nici pentru a solicita și a lua aprobare pentru aceste soluții, nici pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară", a mai spus ministrul. Toader a menționat că se mărește vechimea necesară în profesie în magistratură pentru cei care vor dobândi funcția de procuror general, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT.

"Vechimea minimă acum este de 8 ani și va fi de 15 ani. La MJ, când se fac acele interviuri, ne recomandă Comisia de la Veneția să dăm dovadă de mai multă transparență. Am preluat modelul CSM și pe viitor respectivele interviuri vor fi transmise în direct, vor fi arhivate, vor putea fi văzute de oricine este interesant", a subliniat Toader.

O altă modificare se referă la majorarea până la 10 ani a vechimii în profesie pentru a ocupa o funcție de procuror în DNA sau în DIICOT. Această modificare ar putea afecta dosarul TelDrum în care este anchetat Liviu Dragnea pentru că procurorul Alexandra Lăncrănjan nu are vechime necesară.

De asemenea, Ministrul Justiției va putea sesiza Inspecția Judiciară pentru a stabili dacă există indicii de abatere disciplinară din partea procurorilor.

Referitor la revocarea membrilor CSM, ministrul a spus că i se pare necesară eliminarea din lege a prevederii care spune că membrii pot fi revocați din funcție dacă peird încrederea celor care i-au ales, pentru că încrederea este subiectivă și nu poate fi cuantificată. Toader a spus că inclusiv Comisia de la Veneția a avut această părere și că a preluat elemente procedurale propuse de CSM în acest sens. Pensionarea anticipată a magistraților a fost amânată până la finalul anului 2019 pentru a evita criza de deficit de personal, a mai anunțat ministrul Justiției.

Țuțuianu, despre OUG: Nu cred că e în regulă; trebuia discutată în partid

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, ieri, că adoptarea în grabă a unor acte normative va afecta dosarele aflate în curs de soluționare și a făcut referire la dosarele ”foarte bine cunoscute” de pe rolul parchetelor militare care s-au instrumentat prin delegarea de personal de la mai multe parchete. Dacă delegările respective vor dispărea,”colectivele care lucrează în acest moment vor fi desființate”. ”Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluționate aceste dosare”, a spus Lazăr, unul dintre dosare vizând protestul din 10 august.

Senatorul PSD Adrian Țuțuianu a declarat, ieri, că Ordonanța de Urgență pentru modificarea legilor Justiției ”nu este în regulă” și trebuia discutată în partid, mai ales că de doi ani de zile se discută despre aceste legi. Țuțuianu a spus că nu a văzut textul ordonanței și nu știe dacă ”sunt lucruri bune sau rele”.

Macovei: „De ce vrea Toader să fie anchetați disciplinar procurorii la cererea unui politician?”

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a criticat modificările făcute la legile justiției prin OUG. Ea a semnalat în mod special faptul că ministrul Justiției, care este numit politic, poate sesiza din nou Inspecția Judiciară cu privire la activitatea procurorilor.

„Guvernul-strică tot controlat de Dragnea schimbă iar legile justiției, pe genunchi, departe de ochii lumii, fără avize și dezbatere publică. Iar vom afla din Monitorul oficial ce aprobă în Guvern! Toader a anunțat că a rebăgat în lege ca ministrul Justiției să poată sesiza Inspecția judiciară în legătură cu activitatea procurorilor. De ce vrea Toader să fie anchetați disciplinar procurorii la cererea unui politician? De ce să fie procurorii expuși șantajului și la mâna unui ministru numit politic?”, afirmă Monica Macovei, într-o postare pe Facebook. Europarlamentarul mai spune că „Toader cârpește legea, stabilind că interviul pentru numirea unui procuror șef va fi public încă de la Ministerul justiției, dar nu îi redă președintelui posibilitatea de a respinge motivat mai multe propuneri făcute de ministru.”

„Legile justiției trebuie corectate, așa cum a recomandat și Comisia de la Veneția în raportul preliminar din iulie. Dar ce încredere poți avea într-un Guvern care nici măcar nu mai așteaptă 5 zile până apare raportul final al Comisiei de la Veneția? Iar Dăncilă pleacă în Turcia, să se întâlnească cu dictatorul Erdogan”, concluzionează Monica Macovei.

Iohannis, la Roma. Români au scandat mesaje anti-PSD

Președintele României Klaus Iohannis se află în vizită oficială în Italia. Acesta a participat  la ceremonia de iluminare a Columnei lui Traian în culorile tricolorului. La eveniment au venit aproximativ 400 de români, scrie hotnews.ro. Românii care au asistat alături de Klaus Iohannis la iluminarea Columnei lui Traian în culorile tricolorului au scandat mai multe mesaje antiguvernamentale, printre care:  „PSD, ciuma roșie”, „Uniți salvăm toată România”, „România, trezește-te” sau „Vrem acasă, hoții nu ne lasă”.

Klaus Iohannis a ajuns, duminica, în Italia, țara cu cea mai mare comunitate de români din Europa. Este prima vizită de stat în Italia a unui președinte român din ultimii 45 de ani.

Vizita are loc la împlinirea a 10 ani de la încheierea Parteneriatului Strategic Consolidat între țara noastră și Italia. Președintele a vizitat, duminică seară, Episcopia Ortodoxă Română și a participat la iluminarea Columnei lui Traian în culorile drapelului românesc.

Pe parcursul celor patru zile cât se va afla la Roma, Klaus Iohannis va avea întrevederi cu omologul său italian, cu președinții celor două Camere ale Parlamentului italian, dar și cu primarul Romei. Șeful statului se va întâlni și cu reprezentanți ai comunității românești din Italia. Vizita de stat a președintelui Klaus Iohannis vine în contextul în care România se pregătește de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene

Lovitură pentru protestele spontane

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, ieri, că adunările publice trebuie declarate în prealabil, atunci când urmează să se desfășoare în piețe ori pe căi publice sau în alte locuri din vecinătatea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Decizia e obligatorie.  Astfel, instanța supremă a decis că există obligația de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când acestea urmează să se desfășoare în piețe ori pe căile publice, respectiv drum public, parte carosabilă și trotuar, sau în alte locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Hotărârea a fost luată după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată de Curtea de Apel București pe această temă.

Iliescu, atac la o televiziune apropiată de PSD

O țară nu poate funcția pe principiile democrației, având partide care în interiorul lor sunt conduse nedemocratic, spune fostul președinte Ion Iliescu într-o precizare după ce declarații ale sale din 2015 referitoare la PSD au fost prezentate în presă ca fiind recente.

RTV, post apropiat de PSD, a prezentat duminică seară o înregistrare audio cu fostul președinte Ion Iliescu, spunând că declarațiile sale sunt recente, deși au făcute în 2015, așa cum spune Iliescu, la Congresul de atunci al PSD. El a precizat că părerea sa nu este o noutate și că ar spune același lucru și în fața conduecrii social-democraților. „Nu am încurajat niciodată conducerea conflictuală, indiferent că este vorba despre partid, sau despre instituțiile statului. Abordarea critică a realității nu înseamnă ”atac” la cineva. Înseamnă realism și exprimă dorința de a rezolva probleme, nu de a crea altele noi. PSD nu reprezintă, prin problemele pe care le are, excepția pe scena politică actuală. De fapt, este printre puținele forțe politice care mai păstrează un minim de coerență în acțiunea și în proiectele sale. Dacă mai mizează însă pe abordarea conflictuală a problemelor interne, va pierde și această minimă coerență”, spune Ion Iliescu pe blogul său.

De asemenea, a mai spus el, țara noastră are nevoie de o guvernare corentă și responsabilă pentru consolidarea democrației, pentru că nu pot exista într-un stat partide care sunt conduse într-u mod nedemocratic. „Dincolo de orice, România are nevoie de stabilitate, de o guvernare coerentă, la rândul ei, responsabilă, și, mai ales, de consolidarea democrației. Repet ce am spus nu o dată: nu poți avea o democrație funcțională cu partide care, în interiorul lor, sunt conduse nedemocratic. Este momentul să redeschidem canalele de comunicare, să reluăm dialogul între forțele politice, și cu societatea civilă, Ca urmare, cer, în virtutea dreptului la replică, televiziunilor care au generat și răspândit știrea falsă, să facă precizările cuvenite. și, dacă nu cer prea mult, să mă anunțe și pe mine despre ce am spus, sau am făcut, deși n-am spus și n-am făcut”, a mai scris Iliescu.

Precizările fostului președinte vin după ce duminică seară declarații ale sale din 2015 au fost prezentate la un post de televiziune ca fiind recente.

Toader insistă cu Adina Florea la șefia DNA

Tudorel Toader a anunțat, ieri, că a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef la Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

În urmă cu o săptămână, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef al DNA. Avizul CSM este consultativ. Adina Florea a fost audiată mai bine de trei ore în Secția pentru procurori a CSM. Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat în repetate rânduri că va înainta președintelui propunerea de numire a Adinei Florea la DNA, indiferent de avizul CSM.

Șapte persoane, rănite în urma accidentului dintre un TIR și două autoturisme

Șapte persoane au fost rănite în accidentul rutier din județul Vaslui, doi tineri cu vârsta de aproximativ 20 de ani fiind în stare gravă. La spital au fost transportate cinci persoane, doi bărbați refuzând transportul medical. Printre răniți se află o femeie și cei doi copii ai ei, de cinci și șase ani. Cei trei sunt în stare stabilă, conștienți, fara răni grave. Cele cinci victime au fost transportate la Spitalul din Bârlad. Potrivit polițiștilor, accidentul s-a produs pe fondul neasigurării la efectuarea virajului la stânga și al nepăstrării distanței în mers.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.