Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România trage o palmă Rusiei

Ziarul de Vrancea
26 apr 2021 1040 vizualizări

Bucureștiul l-a declarat persona non grata pe adjunctul atașatului militar rus la București

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat ieri că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, “având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”. Aceste elemente au fost comunicate părții ruse luni, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, transmite ministerul român de externe. Ambasadorul rus la București a declarat, pentru agenția TASS, că Moscova își rezervă dreptul de a răspunde la decizie. “Fără îndoială, este o decizie neprietenoasă ce nu contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre Federația Rusă și România”, a afirmat Kuzmin.

Vineri, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București au fost postate răspunsurile ambasadorului Valery Kuzmin la “întrebări adresate Ambasadei”. Valery Kuzmin a afirmat, printre altele, că România ar trebui să fie îngrijorată dacă s-ar implica într-o “aventură militară” alături de NATO:

“Nu există niciun motiv pentru care România să se îngrijoreze de situația din estul Ucrainei, desigur, cu excepția cazului în care, din propria voință sau a aliaților săi strategici, ea ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de «capetele fierbinți» din sediul NATO”.

În replică, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus că orice amenințare la adresa României este o amenințare la adresa NATO.

“Am citit în trecere o reacție pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook și am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puțin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventuriști militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se știe încă în cadrul diplomației ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu duminică seară la Antena 3.

O ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost convocată pentru astăzi pe tema tensiunilor Rusia-Ucraina.  “Situația este îngrijorătoare (...) Să nu își imagineze cineva că stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora”, spunea președintele Iohannis săptămâna trecută.

“UE ar trebui să aibă mai puțini spioni ruși sub acoperire”

O decizie similară a fost luată de România în martie 2018. Atunci, Ministerul român al Afacerilor Externe a declarat persona non-grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, în urma otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal. Atunci, 14 țări din Uniunea Europeană au decis să expulzeze diplomați ruși. Ambasada Rusiei aprecia la acea vreme ca decizia ministerului român de externe de a declara persona non grata un diplomat rus acreditat la București reprezintă “manifestarea nebuniei publice colective”.

România, ieri, dar și țările baltice (Lituania, Letonia și Estonia), vineri, s-au alăturat astfel unei liste de țări UE și NATO în continuă creștere ce expulzează diplomați ruși pentru posibile activități de spionaj, aceste decizii înfuriind Moscova. Un șir de expulzări și de reacții în oglindă a prăbușit relațiile dintre Rusia și țările din fostul bloc sovietic la cel mai redus nivel de după căderea comunismului, ajungându-se în situația ca Moscova să acuze cel puțin două dintre ele că distrug în mod deliberat legăturile bilaterale, scrie AFP. “UE ar trebui să aibă mai puțini spioni ruși sub acoperire”, a declarat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis.

La trei decenii după colapsul Uniunii Sovietice, Moscova menține ambasade impozante și cu personal numeros în centrul și estul Europei, unele dintre țările gazdă spunând că acestea sunt o acoperire convenabilă pentru spionaj.

„Un adevărat sentiment de solidaritate în rândul UE și NATO”

România, țările Baltice și Slovacia – care a ordonat joi ca trei ruși să plece acasă – par să răspundă unui apel făcut săptămâna trecută de Cehia către aliații din Uniunea Europeană și NATO, de a arăta solidaritate în acțiunea de înlăturare a spionilor ruși. Pe lângă țările de mai sus, Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, iar Polonia trei, atrăgând reacția Moscovei, care le-a arătat ușa la doi bulgari și cinci polonezi.

Cehia este angajată în cel mai amplu astfel de conflict diplomatic, ce implică plecarea a zeci de diplomați cehi și ruși, conflict pornit de la faptul că cehii consideră că serviciile secrete rusești au fost implicate în explozia unui depozit de armament în 2014.

Daniel Milo, expert senior la institutul GLOBSEC din Bratislava spune că acest șir de decizii sugerează o mai mare încredere în sine din partea Europei Centrale, și ar putea avea implicații în domenii precum energia, în condițiile în care această regiune depindea masiv de livrările rusești.

“Probabil că Rusia trebuie să înțeleagă că nu este un act izolat al unei țări mici, cu 10 milioane de locuitori (Cehia), ci că există un adevărat sentiment de solidaritate în rândul UE și NATO”, a declarat acesta. “Dacă se întâmplă așa, va servi ca un exemplu puternic pentru orice încercări viitoare de a desfășura astfel de activități (de spionaj), în condițiile în care până acum le-au făcut fără teamă de urmări”, a mai spus Milo.

Expulzările de diplomați vine într-o perioadă de tensiuni acute între Rusia și Occident, inclusiv pe tema Ucrainei și a opozantului rus Alexei Navalnîi.

Kremlinul s-a plâns săptămâna trecută de “o pshihoză anti-rusă în masă”, iar președintele Vladimir Putin a amenințat puterile străine cu un răspuns “asimetric, rapid și dur” dacă vor trece de liniile roșii stabilite de Rusia.

Acest tip de discurs face puțin probabil ca Rusia – care nu a anunțat răspunsul ei la deciziile luate de România, Slovacia și țările baltice – să lase disputele să treacă de la sine.

Două tinere, arestate când vindeau armament

Două femei din județul Vrancea au fost arestate de polițiștii buzoieni după ce au fost prinse în timp ce încercau să vândă unui buzoian mai multe arme. Soții celor două femei se află în penitenciar după ce, împreună cu un alt bărbat, au tras focuri de armă asupra patronului unei case de schimb valutar din Vrancea, în anul 2019, acesta decedând. De altfel, planul femeilor de a vinde armele ar fi fost pus la cale chiar cu cei doi parteneri aflați după gratii. Cele două femei, de 27 și 35 de ani, împreună cu soții lor, aflați în penitenciar, au stabilit să vândă armele pe care le țineau ascunse în diverse locuri, pentru a face rost de bani.

Polițiștii au intrat pe fir în momentul în care cele două au încercat să vândă armele unui buzoian. Pentru a destructura rețeaua, oamenii legii au făcut 7 percheziții la adrese din Vrancea și Bacău. Potrivit unor surse, perchezițiile au fost desfășurate la domiciliile femeilor dar și la rudele acestora, în Bacău, unde erau ascunse arme de foc. La percheziții au fost găsite numeroase arme, inclusiv mitraliere, dar și 2 kilograme de substanță ce pare a fi mercur. “Din cercetări a reieșit că patru persoane (două femei, de 27 și 35 de ani și 2 bărbați, de 35 și 43 de ani), din Vrancea, ar fi deținut arme, muniții și substanțe toxice, pe care, în perioada martie-aprilie a.c., ar fi intenționat să le comercializeze. În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 7 arme letale deținute ilegal – o armă automată militară, o carabină, 2 arme de vânătoare semiautomate, 3 pistoale calibrul 9 mm, 1.000 de cartușe aferente, un recipient cu aproximativ 2 kg. de substanță ce pare a fi mercur, un pistol neletal deținut ilegal și 2 dispozitive de tip amortizor”, anunță IPJ Buzău într-un comunicat de presă.    

Cele două femei au fost arestate preventiv iar în acest caz vor fi cercetați și soții lor, care se află deja după gratii.

În 2019, patronul unei case de schimb valutar din Focșani a fost jefuit de trei bărbați, doi dintre ei fiind cei implicați în vânzarea de arme. Timp de circa o lună, acestia l-au urmărit pe omul de afaceri despre care aveau informații că transportă cu mașina personală sume importante de bani. Ulterior, și-au cumpărat o mașină la care au făcut numeroase schimbări iar în februarie 2019, l-au atacat pe afacerist în plină stradă. I-au lovit mașina apoi au tras focuri de armă spre autoturism. Afaceristul și-a pierdut viața.

În acest caz, doi dintre făptași, care au acționat direct, sunt judecați pentru omor calificat, dar și pentru o serie de alte fapte, în timp ce un al treilea bărbat e doar complice la toate infracțiunile.

Cîmpeanu a anunțat examen scris pentru toți cei care vor să devină directori de școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat organizarea unui examen scris pentru toți cei care doresc să devină directori în unități de învățământ, iar cei care vor lua la această testare minim nota 7 vor susține apoi interviuri. El a explicat că acest examen scris urmează să testeze de la abilitățile cognitive până la cele manageriale.

Ministrul Educației a precizat că ia în calcul înființarea unui post de director administrativ în cadrul unităților de învățământ. “Ne gândim ca această poziție de director educațional plus director adjunct să fie dublată de un director administrativ, care să poată să pună în aplicare acele proiecte pe care le vom finanța prin PNRR. Sunt 4,4 miliarde de euro pentru susținerea proiectului România educată, este vorba de investiții de infrastructură, dotări, digitalizare, reducerea abandonului școlar, partea de învățământ profesional, dual, partea de educației timpurie, de creșe”, a transmis Sorin Cîmpeanu. El a mai anunțat că pe data de 5 august expiră mandatele directorilor tuturor școlilor din România.

Aproape 7.000 de oameni s-au imunizat la Maratonul Vaccinării de la Timișoara

Aproape 7.000 de oameni au ales să se imunizeze împotriva COVID-19 la Maratonul Vaccinării de la Timișoara, care s-a încheiat ieri dimineață la ora 08.00. Cele mai multe persoane s-au prezentat sâmbătă. Peste 21 de zile va fi organizat un al doilea maraton, pentru asigurarea rapelului.

Potrivit organizatorilor, la Maratonul Vaccinării de la Timișoara s-au imunizat 6.700 de persoane, iar cele mai multe s-au prezentat în cursul zilei de sâmbătă. Printre cei care s-au vaccinat la acest eveniment se numără membrii trupei rock Cargo, caricaturistul Ștefan Popa Popa's și cântăreața de muzică de petrecere Stana Izbașa.

Organizatorii mai transmit că niciunul dintre cei imunizați la Maratonul Vaccinării nu a raportat vreo reacție adversă majoră. Maratonul Vaccinării de la Timișoara a început vineri, 23 aprilie, la ora 16.00 și s-a încheiat luni, 26 aprilie, la ora 08.00 dimineața, iar oamenii s-au putut imuniza prezentând doar cartea de identitate. Proiectul inițiat de Asociația pentru ATI Aurel Mogosanu a adunat laolaltă peste 400 de medici, asistente medicale de la toate spitalele din Timișoara, dar și studenți la Medicină. Aceștia s-au organizat în grupe de câteva zeci, care care s-au schimbat la câteva ore pentru a face față numărului de pacienți. Cei care s-au imunizat la acest Maraton al Vaccinarii au primi doze de ser de la Pfizer, iar rapelul va avea loc printr-un maraton identic la 21 de zile de la prima doză, la Sala Olimpia.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că un Maraton al Vaccinării va avea loc la București, în week-endul 7-9 mai, iar acesta va fi urmat de evenimente similare în marile centre universitare - Târgu Mureș, Cluj, Iași și Craiova.

Preot: Virusul ăsta nu e o abureală. M-a scuturat un pic

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, medicul Monica Adăscăliței, a lansat, ieri, un apel către preoții ortodocși să nu blocheze campania de vaccinare a populației împotriva COVID-19. Oficialul DSP și prefectul județului, Dan Nechifor, s-au întâlnit cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române pentru a cere sprijinul acestora în vederea creșterii procentului populației imunizate. La discuții au participat protopopul de Botoșani, Petru Fercal, mai mulți stareți ai mănăstirilor din zonă, dar și preoți de la bisericile din municipiul Botoșani.

Prefectul Dan Nechifor le-a cerut preoților ortodocși să ajute la revenirea la normalitate. “Încercăm să intrăm în normalitate cu ajutorul dumneavoastră (...) Sperăm că o să ieșim bine din această săptămână și din aceste sărbători”, a subliniat prefectul.

Preotul Ștefan Grădinaru de la Capela Militară din Botoșani a afirmat că în privința vaccinării, oamenii trebuie să își afle răspunsurile de la medici, nu de la preoți. El a adăugat că le-a cerut credincioșilor săi să poarte mască de protecție, iar atunci când au un simptom al bolii, să apeleze de urgență la medicul lor de familie. “Vis-a-vis de vaccin, sunt cel mai mulțumit atunci când nu mă întreabă credinciosul ce să facă. Sunt tare mulțumit, pentru că sunt preot, nu sunt medic. Și așa e cel mai corect. Să nu îmi dau o părere greșită. Am trecut prin boală, nu neg. Virusul acesta nu e o abureală. M-a scuturat un pic. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a mai dat zile”, a precizat preotul militar.

Centrele de vaccinare vor fi deschise în prima și a doua zi de Paște

Centrele de vaccinare anti-COVID vor fi deschise atât în prima, cât și în cea de-a doua zi de Paște, potrivit informațiilor oferite de Comitetul național de coordonare a activităților privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a anunțat, ieri, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Ea a subliniat importanța respectării regulilor de protecție sanitară impuse pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2. “Având în vedere că suntem în Săptămâna Mare, săptămână care are implicații profunde în special pentru creștinii ortodocși, iar în weekend este Paștele ortodox fac un apel la responsabilitate: pe de o parte, să încercăm să ne protejăm cât de mult posibil, iar, pe de altă parte, dacă avem programare la vaccinare, să o respectăm. Vă doresc un Paște luminat și multă sănătate!”, a transmis ministrul Sănătății.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea va fi schimbătoare în următoarele două săptămâni (26 aprilie - 9 mai), cu episoade în care valorile termice vor crește până spre 24 - 25 grade Celsius, dar și cu intervale de scădere a regimului termic, arată prognoza de specialitate, publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În regiunea Moldovei, până în data de 28 aprilie, vremea se va menține rece pentru această perioadă din an, cu medii ale maximelor de 11 - 12 grade și ale minimelor în jurul valorii de două grade. Apoi, până spre sfârșitul primei săptămâni, valorile termice vor fi în creștere spre maxime, în medie, de 22 - 23 de grade și minime de 9 - 10 grade. După data de 1 mai, temperatura aerului va avea o tendință de scădere, iar în cea de-a doua jumătate a intervalului, media valorilor diurne va fi de 19 - 20 de grade, în timp ce minimele vor fi de 7 - 8 grade. Condiții pentru averse de ploaie vor fi pe aproape tot parcursul intervalului de anticipație, iar în perioada 1 - 5 mai vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

Botoșani: O femeie de 43 de ani a fost găsită carbonizată pe un câmp

O femeie în vârstă de 43 de ani din județul Botoșani a fost găsită carbonizată pe un câmp aflat la opt kilometri de locuința acesteia. Ea fusese dată dispărută în urmă cu câteva zile, iar polițiștii afirmă că aceasta și-ar fi dat foc. “Verificările efectuate până în acest moment ne conduc la ipoteza conform căreia aceasta ar fi comis un act suicidal. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și pentru clarificarea cauzei sub toate aspectele”, a anunțat ieri IPJ Botoșani. Polițiștii au fost anunțați că femeia de 43 de ani, din comuna Tudora, a plecat de acasă pe data de 23 aprilie și nu a mai revenit la domiciliu și nici nu și-a contactat familia.

Șeful de la Ape Prut, anchetat de DNA

Șase persoane, între care directorul Administrației Bazinale de Apă “Prut-Bârlad” Petru Avram și primarul și viceprimarul localității sucevane Vatra Moldoviței, au fost puse sub urmărire penală de DNA în dosarul privind angajările “pe carnet de partid”.

Recorder a scris în februarie că, în majoritatea județelor din România, PNL a instalat la conducerea administrațiilor bazinale și a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid, o astfel de situație fiind la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, unde este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași. La departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriță la un bar din Iași. Asta, în condițiile în care ABA Prut-Bârlad are în subordine mai multe județe din Moldova, afectate periodic de inundații. Simona Iancu, care susține că a terminat facultatea de Chimie, nu a reușit să răspundă unor întrebări simple cum ar fi care este unitatea de măsură a debitului de apă, care este malul stâng sau malul drept.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.