Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România și Bulgaria au aderat parțial la spațiul Schengen, după 16 ani de așteptare

Ziarul de Vrancea
30 mar 2024 602 vizualizări

România și Bulgaria au aderat duminică în mod parțial în spațiul Schengen - după 16 ani de așteptare -, o aderare care înfurie transportatorii rutieri, relatează AFP

Pasagerii români și bulgari nu mai sunt obligați să prezinte un pașaport sau o viză de călătorie, atunci când folosesc transportul aerian sau maritim, în spațiul Schengen, începând de duminică.

Pe drumuri însă, controalele sunt menținute deocamdată, spre marea nemulțumire a șoferilor - din cauza vetoului Austriei, singurul stat membru al Uniunii Europene (UE) refractar, de frica unui aflux de solicitanți de azil.

Excluși din acest proces, transportatorii rutieri sunt furioși.

În pofida acestei aderări parțiale, este vorba despre o etapă care are o puternică valoare simbolică în cele două foste țări comuniste.

”Este un mare succes al celor două țări”, salută într-un comunicat președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Însă acest acord este doar o aderare parțială, care continuă să ridice probleme schimburilor regionale și care este dictată în parte din considerații de politică internă ale unor state membre UE.

Spațiul Schengen crește la 29 de membri

Pe aeroportul din capitala română, unde majoritatea zborurilor deservesc spațiul Schengen, echipe au pregătit toată săptămâna acestă mică ”revoluție” și au promis o creștere a efectivelor în vederea unor controale inopinante, mai ales ale minorilor, ”pentru a evita ca ei să fie prada unor rețele de trafic de persoane”, potrivit Guvernului român.

Agenții desfășurați urmează totodată ”să ghideze pasagerii și să-i identifice pe cei care profită să părăsească ilegal România”.

Prin această dublă aderare, această zonă, înființată în 1985, va număra de-acum 29 de state membre - 25 dintre cele 27 de state membre UE și vecinii lor asociați, Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

De la începutul lui 2024, cetățenii kosovari beneficiază de posibilitatea de a călători în spațiul Schengen fără să fie nevoiți să tracă prin procedurile obositoare și oneroase de obținere a unei vize pe o perioadă scurtă de timp. În acest teritoriu, mai mic decât Île-de-France, unde peste jumătate din populație este în vârstă de până la 30 de ani, tinerii primesc cu entuziasm această deschidere către restul continentului.

Blestem în familia studentei la Medicină ucisă de iubit

 a murit și vărul Andreei, lovit de o mașină, sub privirile mamei sale

Tragediile se țin lanț în familia tinerei studente la Medicină care a fost ucisă cu sânge rece de iubit.

Verișorul Andreei a murit la doar o zi după înmormântarea tinerei.

Băiatul în vârstă de 17 ani a fost lovit de o mașină, chiar sub ochii mamei.

La începutul lunii, verișorul Andreei a încercat să traverseze neregulamentar strada, moment în care a fost lovit de o mașină.

Acesta a primit îngrijiri medicale la fața locului și a fost transportat la spital în stare extrem de gravă.  Ultimele săptămâni din viață și le-a petrecut pe patul de spital, astfel că nu a fost prezent la înmormântarea verișoarei lui.

Vineri, tânărul de 17 ani și-a dat ultima suflare, la doar o zi distanță de când familia a condus-o pe Andreea pe ultimul drum.  Vestea a căzut ca un trăsnet pentru familie și întreaga comunitate din satul natal al celor doi.

Acum, cei îndurerați se pregătesc din nou de înmormântare.

Potrivit ultimelor informații din anchetă, după ce a ucis-o pe Andreea, criminalul, iubitul fetei, i-a curățat trupul de sânge și-a aranjat părul în jurul gâtului, ca să-i ascundă rănile.  Anchetatorii au găsit la locul faptei și arma crimei. Este vorba de un cuțit de dimensiuni mari.

Totodată, în urma verificărilor și investigațiilor făcute în casă, anchetatorii au descoperit, într-un rucsac abandonat pe holul apartamentului, mânerul unui cuțit de dimensiuni mici, dar și mai multe prosoape îmbibate cu sânge, despre care criminalul a mărturisit în fața anchetatorilor că le-a folosit în momentul în care a încercat să șteargă urmele.

Fructul care crește în România și are mai multă vitamina C decât o portocală sau o lămâie

Un fruct care crește în România este campion la cantitatea de vitamina C conținută. A câștigat detașat competiția cu celebrele portocale și lămâi.

Citricele sunt fructele asociate cel mai des cu vitamina C. Nici nu e de mirare că specialiștii au constatat că o portocală care cântărește în jur de 140 de grame asigură 92% din necesarul zilnic de vitamina C.

Consumate regulat, citricele au capacitatea de a îmbunătăți starea sistemului imunitar și de a menține elasticitatea și sănătatea pielii.

Un fruct care a câștigat popularitate în rândul consumatorilor preocupați de sănătate este aronia.

Original din estul Americii de Nord, arbuștii de aronia cresc fără probleme și în România.

Super-fructele sunt pline de substanțe nutritive și antioxidanți, care au un conținut de vitamina C de 21 mg la 100 g și oferă beneficii multiple celor care își doresc să-și îmbunătățească sănătatea.

Cu un conținut de 93 mg de vitamina C la 100g, kiwi este utilizat atât ca aliment, cât și ca supliment, mai ales pentru cei cu probleme respiratorii.

Kiwi este considerat un super-aliment pentru beneficiile sale, studiile arătând că diminuează inclusiv presiunea arterială ridicată.

Campioană în ceea ce privește cantitatea de vitamina C este cătina.

Concentrația de vitamina C din boabele de cătină ajunge până la 2.500 mg per suta de grame, în funcție de specie, acesta fiind motivul principal pentru care este recomandată pentru creșterea imunității.

Cantitatea medie este în jur de 400 mg la 100 g de fruct, însă concentrația de vitamina C din boabele de cătină poate ajunge până la 2.500 mg la unele specii.

Cătina este utilizată pentru creșterea imunității, sănătății inimii, afecțiunile pielii, dar și la tratarea inflamațiilor.

Carne de pui cu salmonella, provenită din Polonia, Ungaria, dar și de la ferme din România, retrasă de pe piață

Directorul general al Direcției Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel, face clarificări cu privire la subiectul „puiului vopsit”, explicând care sunt condițiile în care producătorii pot scrie pe etichete că păsările au fost hrănite cu porumb. Anghel anunță de asemenea că loturi de pui provenite din țări ale Uniunii Europene, da și de la ferme românești, au fost retrase de pe piață după ce s-a depistat salmonela în carne.

Într-un mesaj transmis public, sâmbătă după amiază, Paul Anghel face clarificări cu privire la controalele întreprinse pentru depistarea bacteriei salmonella la carnea de pui.

„În contextul eforturilor intensificate și susținute ale Uniunii Europene de stopare a acesteia, împreună cu colegii de la ANSVSA lucrăm îndeaproape în depistarea și indisponibilizarea loturilor suspecte. Ca urmare a monitorizărilor efectuate s-a identificat tulpina salmonella atât la carne de pui provenită din spațiul comunitar, Polonia și Ungaria, cât și din România. Referitor la cele din România este vorba de loturi de carne de pui provenite de la un producător din județul Vaslui, unde s-a confirmat o tulpină înalt patogenă, dar și de loturi suspecte provenite de la producători mari din județele Bacău și Buzău, pentru care încă nu avem confirmarea de la serotipizare”, transmite oficialul ANPC.

Acesta subliniază că loturile respective au fost retrase de la vânzare, în așteptarea rezultatelor analizelor. Anghel mai spune că scopul verificărilor și al comunicărilor publice pe acest subiect este acela de „a asigura consumatorul român de faptul că ANPC e o instituție care nu doarme și care veghează constant la respectarea legii”.

Paul Anghel a ținut să facă clarificări și cu privire la „puiul vopsit”, spunând că presupune că toți consumatorii au înțeles că este vorba despre o „expresie metaforică, menită să descrie constanta noastră preocupare legată de informarea completă, corectă și precisă a produselor în general și în cazul de față a celor din carne de pui”.

„Folosirea în produse a unor aditivi alimentari, omologați de instituțiile de specialitate nu este periculoasă pentru consumator. Aceia dintre producători care decid să ofere un produs premium, cum ar fi puiul hrănit cu porumb” folosesc cereale, de exemplu porumb, pentru a obține produse superioare din punct de vedere vizual și calitativ. Monitorizăm constant conformarea acestora la normele legale privind etichetare, astfel încât este permis să înscrie pe etichete «hrănit cu porumb» doar dacă minim 50% din hrana păsărilor este porumb. Este natural că în condițiile folosirii unei astfel de hrană , carnea și epiderma păsărilor să aibă culoarea galbenă”; mai scrie Anghel.

El spune că producătorii reclamă „presiuni” privind prețul din partea retailerilor.

„Ne dorim o bună colaborare cu lanțurile de supermarketuri și cu toate tipurile de magazine din România, pentru că împreună să putem oferi cele mai bune produse clienților din țară noastră. În situații critice, ca cele de mai sus expuse, este important să luăm de urgență toate măsurile necesare, adică nu în 2-3 ore ci de îndată. Din discuțiile avute cu diverși producători români rezultă că aceștia acuză o presiune enormă  exercitată de magazinele retail asupra prețului, de multe ori fiind nevoiți să își vândă produsele în pierdere. Costurile mari ale igienizării și  necesitatea de a le reflecta în prețul produsului este una din cauzele pentru care anumiți producători decid să renunțe la ele pentru a avea un preț mai mic”, notează directorul de la Protecția Consumatorilor.

Paul Anghel are și un mesaj către comercianți

„Mesajul pe care îl transmitem comercianților , indiferent că este vorba de mari lanțuri de supermarketuri sau alte tipuri de magazine , este că trebuie să renunțe a mai urmări doar prețul produsului, de cele mai multe ori în detrimentul calității și conformității”, scrie Anghel.

Inițiativă USR: Autoritățile să anunțe cetățenii că urmează să le expire actele

Instituțiile statului ar putea fi obligate să anunțe cetățenii înainte să le expire actele de identitate: cărțile de identitate, pașaportul și permisul de conducere. Potrivit unei inițiative legislative a senatorului USR de Timiș Raoul Trifan, notificarea ar urma să fie făcută înainte cu 90 de zile de data expirării documentelor prin SMS sau e-mail. „Înainte de a sancționa cetățenii pentru lipsa unor documente personale actualizate, statul ar trebui să faciliteze pe cât posibil demersurile birocratice. E cât se poate de firesc, dat fiind ritmul accelerat al vieții cotidiene, ca unii cetățeni pur și simplu să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale. Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetățeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permițându-le să acționeze în timp util ca să evite situațiile de ieșire din legalitate”, afirmă senatorul USR Raoul Trifan.

Inițiativa legislativă prevede ca, în cazul în care autoritățile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetățeanului căruia îi expiră documentele, notificarea să poată fi realizată și prin intermediul poștei.

Transmiterea avertizărilor prin SMS și e-mail ușurează și viața cetățenilor, dar și pe cea a funcționarilor statului. Pentru cetățean devine mai simplu să-și înlocuiască, din timp, documentele care expiră, iar la ghișee s-ar putea evita cozile. Astfel, autoritățile competente vor putea să își gestioneze mai eficient resursele și să ofere servicii îmbunătățite, argumentează USR.

Conform USR, un astfel de sistem de notificare funcționează cu succes în Republica Moldova. Cetățenii primesc astfel de avertizări prin SMS, e-mail sau alte modalități, la alegere, prin intermediul platformei guvernamentale MNotify. USR consideră că astfel de modele de bună practică pot fi extinse ușor la nivel național și în România.

Avertismentul medicilor despre covrigi: Sunt extrem de periculoși pentru sănătate      

Covrigii cumpărați dimineața, în drum spre muncă, sunt extrem de gustoși, dar deloc sănătoși. Medicii avertizează asupra consumului excesiv de covrigi că este periculos pentru sănătate, ducând la apariția numeroaselor boli.

Nutriționistul Mihaela Costin consideră că aceste produse au mai multe dezavantaje decât avantaje: "Din lipsă de timp sau din obișnuință, produsele de simigerie reprezintă una din principalele gustări pentru care optează românii. Consumați în exces, covrigii ne pot periclita sănătatea. În primul rând, favorizează supraponderabilitatea și, prin conținutul crescut de zahăr, diabetul. Totodată, pot irita stomacul și colonul prin componența lui indigestă. În plus, prin conținutul mare de carbohidrați, consumați în exces covrigii pot favoriza apariția bolilor de inimă". Problema provine de multe ori din modul în care sunt preparați: "Multe simigerii aleg să fiarbă covrigii în exces de zahăr și substanțe ce potențează gustul. Un singur covrig conține 250-300 calorii, însă nu oferă niciun nutrient", a declarat nutriționistul în cadrul emisiunii "Ce se întâmplă, doctore?", potrivit realitatea.net.

O adolescentă plecată de acasă joi, găsită teafără sâmbătă

Adolescenta în vârstă de 13 ani din localitatea Stănița, județul Neamț, plecată de acasă joi și dată dispărută sâmbătă dimineață a fost găsită într-o livadă, în apropierea locului în care fusese văzută ultima dată. Ea este teafără iar polițiștii spun că, potrivit primelor verificări, nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Luminița Elena Bîrsan a fost a fost găsită sâmbătă după amiază, în livada satului Chicirea, transmite Poliția județeană Neamț. Locul în care tânăra a fost găsită este în același sat în care ea fusese văzută ultima dată, în seara zilei de 28 martie, culegând flori .

La misiunea de căutare au participat polițiști din cadrul Inspectoratelor județene Neamț și Iași, jandarmi din Bacău, pompieri,  pădurari și voluntari.

Fata în vârstă de 13 ani a plecat de acasă joi. Sâmbătă, mama ei a mers la Poliție și a cerut sprijin pentru găsirea ei.  ”La data de 30  martie, polițiștii din cadrul Secției de Politie Rurala Sagna a fost sesizați, prin apel 112,  de către o femeie, din comuna Stanita, cu privire la faptul că fiica sa, Bîrsan Luminița Elena, în vârstă de 13 ani, a plecat de la domiciliu în data de 28 martie a.c., pentru a avea grijă de animale pe câmp și nu a mai revenit până în prezent”, a anunțat, sâmbătă, Poliția județeană Neamț.

Ilfov: Un tânăr supărat că a pierdut la păcănele a aruncat o sticlă incendiară în ușa barului

Un tânăr de 18 ani, supărat că a pierdut la jocuri de noroc, într-un local din Ciorogârla, județul Ilfov, a decis să se răzbune dând foc barului. El a fost prins la câteva zile după incident iar pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de distrugere prin incendiere.

Incidentul, înregistrat inițial la Poliție ca având autor necunoscut, s-a produs săptămâna trecută, în seara zilei de duminică.

”La data de 24 martie, în jurul orei 23:15, polițiștii orașului Bragadiru au fost sesizați de către administratorul unei societăți comerciale cu privire la faptul că, o persoană necunoscută a distrus, prin incendiere, ușa de acces în localul situat în satul Dârvari, din comuna Ciorogârla, unde respectiva societate comercială își desfășoară activitatea. În cadrul activităților desfășurate, polițiștii orașului Bragadiru au identificat persoana bănuită de comiterea faptei respectiv un tânăr, în vârstă de 18 ani”, informează, sâmbătă, Poliția județeană Ilfov.

Tânărul a folosit o sticlă umplută cu o substanță inflamabilă, căreia i-a dat foc, aruncând-o în ușa localului respectiv. În acel moment barul era deschis publicului. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că tânărul de 18 ani pierduse bani la jocuri mecanice în respectivul bar și a recurs la incendiere nemulțumit de această situație.

Inițial, el a fost reținut de către polițiștii de investigații criminale din Bragadiru, iar sâmbătă a fost prezentat instanței de judecată, care a emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Accident grav la Neamț - Trei tineri au murit, alți trei au fost răniți

Trei tineri cu vârste între 17 și 22 de ani au murit, iar alți trei au fost răniți, după ce mașinile în care se aflau s-au ciocnit violent și apoi s-au răsturnat în curțile unor gospodării duminică noaptea, în localitatea Pârâul Pântei, din județul Neamț.

În accidentul rutier au fost implicate două autoturisme în care se aflau șapte persoane. Conform ISU Neamț, cele două autoturisme au părăsit partea carosabilă și s-au răsturnat în curțile a două gospodării.

În urma impactului patru persoane au rămas încarcerate, însă trei dintre acestea s-au autoevacuat până la sosirea forțelor de intervenție.

 ”Pompierii, cu ajutorul echipamentelor specifice, au acționat pentru descarcerarea victimelor. Din păcate, trei persoane (bărbați de 17, 18 și 22 de ani) prezentau semne incompatibile cu viața, fiind declarat decesul acestora”, precizează reprezentanții ISU.

Alte trei persoane  - două fete de 19 și 22 de ani și un un băiat de 18 ani - cu multiple traumatisme, au fost preluate de echipajele SAJ și SMURD și transportate la spitalul din Târgu-Neamț și la UPU Piatra-Neamț.

Un bărbat de 23 de ani a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, refuzând transportul la spital.

Alte două persoane cu atacuri de panică, rude ale victimelor, au fost asistate de echipajele medicale la locul evenimentului, refuzând și ele transportul la spital.

Telecabina care urcă în Cetatea Devei, pusă în funcțiune vineri, s-a stricat sâmbătă

Telecabina care urcă din municipiul Deva spre Cetatea Devei, pusă în funcțiune vineri, s-a defectat sâmbătă. Primarul orașului, Florin Oancea, a anunțat, pe rețelele de socializare, că instalația a fost închisă publicului din motive de siguranță. Acesta spune că că defecțiunile vor fi remediate „în cel mai scurt timp” și „în câteva zile telecabina va reporni”.

„Ieri mi s-a umplut sufletul de bucurie că am reușit să inaugurăm noua telecabină. Foarte multă lume a așteptat acest moment, la fel ca și mine. Din păcate, în această dimineață am primit o veste tristă: una dintre bobinele de la electrofrână a cedat în urma unei supratensiuni. În cel mai scurt timp vom remedia aceste probleme, instalația este în garanție, am luat măsuri rapide dar ce m-a interesat în primul rând este siguranța oamenilor,  motiv pentru care, în această dimineață am luat decizia ca, până la remedierea problemelor, telecabina să rămână la bază”, a anunțat primarul municipiului Deva, Florin Oancea într-o înregistrate postată sâmbătă după amiază pe Facebook.

Edilul are răspuns și pentru „cârcotașii” care au criticat ceea ce se întâmplă:

„Știu că unii, ieri, când noi ne bucuram, ei se întristau. Iar astăzi, când a apărut un eveniment neprevăzut își freacă mâinile de bucurie pentru că telecabina nu merge. Telecabina aceasta a fost construită pentru deveni și pentru toți turiștii și vizitatorii care vin în municipiul Deva. Este o investiție atât de importantă pentru municipiul Deva! Se întâmplă! Sunt piese, sunt mașini, și o mașină nouă se poate strica, dar ea este în garanție și se repară. Ce m-a interesat pe mine este un singur lucru: siguranța oamenilor și aici, oricât de mulți cârcotași m-ar critica, prefer să mă critice decât să afectez siguranța oamenilor”, adaugă Oancea. Primaul a explicat că sâmbătă după amiază a stat la telecabină, i-a întâmpinat pe oameni să le explice situația.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.