Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România a pierdut în 2021 populația unui județ cât Covasna sau Ilfov

Ziarul de Vrancea
30 aug 2022 671 vizualizări

La 1 ianuarie 2022 populația rezidentă a României a fost de 19.038.098 persoane, în scădere cu 163.600 de persoane față de 1 ianuarie 2021, arată datele transmise marți de Statistică. Echivalentul unui județ cum e Covasna sau Ilfov, sau al unui oraș mai mare cum e Sibiu, Arad sau Pitești.

Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ (numărul persoanelor decedate depășind numărul născuților-vii cu 156 mii persoane); această valoare se ajustează cu numărul nașterilor și deceselor care au fost declarate tardiv la oficiile de stare civilă.

Populația urbană, precum și cea de sex feminin sunt majoritare (54,0%, respectiv 51,1%).

Fenomenul de îmbătrânire demografică continuă să se accentueze (ridicându-se la 123,6 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani), ecartul dintre populația vârstnică de 65 ani și peste și populația tânără de 0-14 ani ajungând la 709 mii persoane (3 708 mii față de 2 999 mii persoane), în creștere față de 678 mii persoane la 1 ianuarie 2021.

Raportul de dependență demografică a crescut de la 54,0 la 54,4 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte.

Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit

La 1 ianuarie 2022, populația rezidentă din mediul urban a fost de 10 281 mii persoane, în scădere cu 0,1% față 1 ianuarie 2021. Populația feminină la 1 ianuarie 2022 a fost de 9 728 mii persoane, în scădere cu 0,9% față de aceeași dată a anului precedent. Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 ianuarie 2021 remarcându-se creșterea ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 122,4 (la 1 ianuarie 2021) la 123,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2022).

Ponderea populației de 0-14 ani în total populație a stagnat la 15,8%, în timp ce ponderea populației de 65 ani și peste în total populație a înregistrat o creștere de 0,2 puncte procentuale (de la 19,3% în 2021 la 19,5% la 1 ianuarie 2022). Astfel, raportul de dependență demografică a crescut de la 54,0 (la 1 ianuarie 2021) la 54,4 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte (la 1 ianuarie 2022).

România continuă să fie o țară de emigrare

România continuă să fie o țară de emigrare, fenomenul de emigrare constituind cea de a doua cauză principală a reducerii populației țării. Soldul migrației internaționale în anul 2021p a fost negativ, numărul emigranților depășind numărul imigranților cu puțin peste 16 mii persoane. În cursul anului 2021, bărbații au emigrat într-o proporție mai mare decât femeile (50,2%). Și în rândul imigranților, bărbații au fost majoritari (54,7%).

Populația rezidentă cuprinde totalitatea persoanelor (cetățenie română, străină sau fără cetățenie) care au reședința obișnuită în România, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni.

Avangarde: 73% dintre români cred că va veni o criză economică de amploare

n jumătate din populație se teme cel mai mult de inflație, abia apoi de criza energetică, alimentară și de creșterea ratelor la bănci n 67% au redus consumul n de unde au tăiat?

73% dintre români cred că în perioada următoare va veni o criză economică de amploare și doar 3% sunt de părere că nu va veni criza, în timp ce 20% nu pot aprecia, rezultă dintr-un sondaj realizat de Avangarde, la comanda G4Media.ro. Potrivit sondajului, principalul motiv de îngrijorare al românilor este inflația (50%), abia apoi criza energetică provocată de Rusia (17%), criza alimentară (15%) și creșterea ratelor la bănci (10%).

67% dintre cei intervievați declară că au redus consumul ca urmare a inflației, doar 20% spun că nu iar 10% nu pot aprecia. Rugați să indice dintr-o listă de unde au redus cel mai mult, cei mai mulți spun că au tăiat de la alimente (21%), de la alte bunuri necesare în gospodărie (18%) și de la îmbrăcăminte (14%).

36% dintre cei care folosiți încălzirea pe gaze, spun că iau în calcul investiția în sisteme alternative de încălzire de teama creșterii facturilor la gaz, 29% nu iau în calcul iar 25% nu pot aprecia. 68% dintre cei intervievați spun că au investit sau vor investi în reducerea consumului de electricitate în general (aparatură mai performantă, becuri led, mai puține lumini aprinse în gospodărie etc) și doar 15% spun că nu o vor face.

33% dintre români nu pun deloc bani deoparte iar alți 30% spun că pun mai puțini bani deoparte decât anul trecut. 13% spun că economisesc la fel ca anul trecut și doar 7% spun că pun chiar mai mulți bani deoparte comparativ cu anul precedent.

32% dintre cei intervievați se așteapta ca prețurile proprietăților să crească, 28% să rămână la fel și doar 12% se așteaptă să scadă.

38% se așteaptă ca Federația Rusă să oprească complet furnizarea de gaze în Europa în această iarnă. 26% nu cred că se va întâmpla acest lucru iar 29% nu pot aprecia. 42% se declară încrezători că Europa va identifica soluții pentru a depăși o eventuală criză energetică din cauza unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze. 21% nu cred că Europa va identifica soluții iar 30% nu pot aprecia.

39% dintre cei intervievați se declară convinși că resursele naturale de care dispune România o vor ajuta să evite o criză energetică la iarnă. 26% nu sunt convinși iar 29% nu pot aprecia.

Cîmpeanu: 14,3% din școli nu au autorizație de securitate la incendii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat, marți, în videconferința cu prefecții organizată la Guvern în prezența premierului Nicolae Ciucă, pentru pregătirea începerii anului școlar, că 14,3% din unitățile de învățământ nu au obținut autorizația de securitate la incendii, iar 374 de școli sunt relocate pentru reabilitarea clădirilor.

Ministrul a afirmat că două treimi din clădirile școlare și sunt 24.915 clăduri, nu necesită obținerea acestei autorizații, conform reglementărilor legale, iar o treime necesită. “Din 33%, avem 18,7% care au (autorizație, nr) și 14,3% care nu au obținut încă”, a spus Cîmpeanu, precizând că aceste unități fie se află în curs de obținere sau nu au demarat procesul de obținere a autorizației de securitate la incendiu”.

Premierul a întrebat de ce se întâmplă acest lucru. “Este vorba de capacitatea administrativă, este vorba de responsabilitate”, a răspuns ministrul Educației, precizând că mizează foarte mult pe noii directori care au fost selectați prin concurs. El a mai spus că este vorba, nu în ultimul rând, de parteneriatul cu autoritățile locale, care administrează aceste clădiri.

Ministrul a mai spus că un număr important de unități de învățământ sunt relocate. “Aparent, asta ar putea fi o veste rea, practic, eu o consider o veste foarte bună. Asta înseamnă că s-a început cu adevărat reabilitarea unităților de învățământ. Sunt 374 de unități de învățământ relocate”, a spus el.

La rândul lui, ministrul de Interne, Lucian Bode a afirmat că, până în prezent au fost evaluate 17.872 unități de învățământ. “Vreau să atrag atenția că ne confruntăm cu o problemă sensibilă reprezentată de securitatea de incendiu a clădirilor în care funcționează instituțiile de învățământ. În acest sens, după analizarea datelor raportate de către structurile teritoriale a rezultat faptul că, din punctul de vedere al securității de incendiu, dintr-un total de 25.606 clădiri aparținând unităților de învățământ preuniversitar de stat și private - 17.117 construcții nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu”, a spus Bode. El a precizat că, pentru 4.706 construcții au fost emise autorizații de securitate la incendiu, iar 3.783 de clădiri funcționează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare”.

Un alt deputat a părăsit USR pentru REPER

Deputatul Cătălin Teniță a anunțat, ieri, pe Facebook, că a decis să își dea demisia din USR și să se alăture, de la 1 septembrie, Partidului REPER. Potrivit unui comunicat oficial, demisia sa a fost anunțată în prima ședință a Biroului Național al USR desfășurată în format fizic din ultimii doi ani și jumătate.

Deputatul precizează că “nu este un abandon”. “Mă alătur unor colegi de-ai noștri care sunt îndreptățiți să fie reprezentați și ale căror energii trebuie utilizate în politică, colegi care acum construiesc REPER. Rămân în continuare deschis proiectelor din USR și vă stau oricând la dispoziție pentru consultări și întrebări în cadrul cabinetului parlamentar. Le mulțumesc în mod deosebit colegilor din echipa CURAJ pe lista cărora am candidat la președinția USR. Cred ca opțiunea lor de a rămâne în partid ca un grup de reformă internă este o opțiune la fel de validă și de curajoasă ca aceea de a construi alternative din exterior, și îi îndrum pe toți cei care decid să rămână în USR să îi susțină”, afirmă Cătălin Teniță.

El menționează că crede în partide deschise, în care cei care au viziuni comune dialoghează și lucrează împreună într-un mod deschis și eficient.

El aduce o serie de critici punctuale USR: pierderea încrederii electoratului, dispute sterile, comportamente arogante sau superficiale, lipsa de mecanisme și proceduri interne care să favorizeze echitatea și transparența. În același timp, Cătălin Teniță își arată recunoștința față de foștii colegii din USR, pe care îi asigură că le va sprijini inițiativele.

Poliția de Frontieră: 12.050 de cetățeni ucraineni au intrat luni în țară

Aproape 336.000 de persoane au trecut prin punctele de frontieră luni, anunță Poliția de Frontieră, care precizează că în țară au intrat 12.050 de cetățeni ucraineni, numărul lor fiind în scădere față de ziua precedentă. “În data de 29.08.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 335.800 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 86.800 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 121.330 de persoane, dintre care 12.050 de cetățeni ucraineni (în scadere cu 7,4% față de ziua precedentă)”, anunță marți Poliția de Frontieră.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 29.08.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 2.131.176 cetățeni ucraineni.

Bacău: Bărbat accidentat mortal de o autospecială a ISU, în timp ce traversa pe o trecere de pietoni

Un bărbat de 49 de ani a fost accidentat mortal, luni seară, de o autospecială a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, în timp ce traversa strada pe o trecere de pietoni din comuna Filipești, județul Bacău. Polițiștii afirmă că autospeciala ISU era în misiune și avea semnalele luminoase pornite.

Accidentul a avut loc la Filipești. “La data de 29 august a.c., o autospecială din cadrul ISU Vrancea, aflată în misiune, având semnal luminos în funcțiune, în timp ce se deplasa pe DN 2, în comuna Filipești, din direcția Botoșani către Vrancea, a surprins și accidentat mortal un bărbat, de 49 de ani, din județul Neamț, care se angajase în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni. Conducătorul autospecialei nu se afla sub influența alcoolului”, a transmis Poliția Bacău.

Polițiștii au deschis un dosar penal, în care fac cercetări pentru ucidere din culpă.

Ancheta este preluată de Parchetul Militar Iași, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor producerii accidentului rutier. Reprezentanții ISU Vrancea au arătat că eventuale măsuri se vor stabili în urma anchetei.

“Confirmăm evenimentul. La acest moment cazul se află în ancheta organelor de cercetare competente. În funcție de rezultate, se vor pune în aplicare măsurile care se impun”, au precizat reprezentanții ISU Vrancea.

Femeie lovită crunt de interlopul Fane Văncică

Interlopul Fane Văncică a fost filmat în timp ce lovea crunt o femeie, iar imaginile, extrem de dure, au fost publicate pe TikTok, ajungând apoi pe Facebook și YouTube. Poliția Capitalei a anunțat marți că s-a autosesizat în acest caz.

În imagini se poate vedea cum femeia, care este așezată în genunchi pe podea, este lovită cu picioarele în cap, în spate și în stomac, iar la un moment dat bărbatul îi varsă în cap apa dintr-o frapieră.

Imaginile, difuzate de Antena 3, au ajuns virale, fiind apoi eliminate din cauza scenelor violente. “Te omor aici, să moară familia mea!”, se aude pe înregistrare.

După ce imaginile au ajuns virale, interlopul Fane Vancică a ținut să își ceară scuze: “Datorită faptului că am fost foarte gelos, când am fost naș, am chemat-o la mine, acum patru luni de zile și am avut impresia că se uită pe un prieten. Și când am avut impresia că se uită de Ahmed, m-am luat de ea.Am ajuns acasă și ne-am certat. Nu știu dacă ați observat că eram beat, nu luasem nici pastilele, eram vai de capul meu. Vreau să îi spun că îmi cer mii de scuze”.

Poliția Capitalei a anunțat marți că s-a autosesizat în aceat caz, fiind făcute “verificările în vederea depistării persoanelor implicate și stabilirii condițiilor în care a avut loc evenimentul”. Cercetările în acest caz, pentru infracțiunile de infracțiunii de lovire sau alte violențe, sunt făcute sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 4.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.