Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: România a alocat în acest an 5,3 milioane de euro în sprijinul sirienilor

Ziarul de Vrancea
20 aug 2017 484 vizualizări

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat, cu ocazia Zilei mondiale pentru asistență umanitară, că România rămâne o susținătoare a principiilor care stau la baza asistenței umanitare, țara noastră alocând în acest an 5,3 milioane de euro pentru sprijinirea populației afectate de războiul civil din Siria.

„Într-un context geopolitic marcat de crize de mare amploare, România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenței umanitare și își asumă contribuții concrete în procesul de partajare a responsabilității statelor pe palierul umanitar”, a declarat Teodor Meleșcanu. Conform ONU, începând cu luna ianuarie 2017, numărul persoanelor care au nevoie de ajutor umanitar a crescut cu 12,5 milioane de persoane, ajungând la un total de 141,1 milioane de persoane în 37 de țări. Bugetul estimat necesar pentru acoperirea nevoilor minime de asistență umanitară în 2017 este în acest moment de 23,5 miliarde de dolari, fiind finanțat până în prezent în proporție de 26%. În anul 2017, România acordă asistență umanitară în beneficiul refugiaților din Siria în valoare de 5.3 milioane de euro pentru atenuarea efectelor generate de conflict asupra copiilor și asupra populației siriene aflată pe teritoriile statelor învecinate. În perioada 2014-2017, România a acordat asistență umanitară în valoare de aproximativ 11.2 milioane de euro unui număr de 12 state aflate în situații de criză precum: conflictele din Siria și Irak, conflictul din estul Ucrainei, uraganul Matthew din Haiti, cutremurul din Nepal, inundațiile din Serbia și Bosnia-Herțegovina, epidemia virusului Ebola.

Peste 5.300 de persoane cercetate în acest an pentru infracțiuni economice

Peste 5.300 de persoane au fost cercetate de polițiști, în primele șapte luni ale acestui an, pentru infracțiuni economice, cele mai multe dosare fiind pentru evaziune fiscală și înșelăciune, iar pentru recuperarea prejudiciului au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor conturi bancare și bunuri în valoare totală de peste 850.000.000 de lei, potrivit Poliției Române. În primele șapte luni ale anului, structurile de investigare a criminalității economice din Poliția Română au făcut cercetări în cazul a 5.321 de persoane suspectate de infracțiuni economice, iar pentru 498 dintre acestea au fost luate măsuri preventive - arestare preventivă pentru 62 de persoane, arest la domiciliu pentru 17 suspecți, control judiciar pe cauțiune pentru două persoane, control judiciar pentru 355 și reținere în cazul a 62 de suspecți. Pentru recuperarea prejudiciului, în cele șapte luni au fost aplicate măsuri asigurătorii asupra unor bunuri până la concurența sumei de 405.638.600 de lei, precum și sechestre asigurătorii asupra unor sume de bani în numerar de 52.321.650 de lei și în cont bancar în cuantum total de 93.659.800 de lei. Datele statistice arată că cele mai multe dosare penale instrumentate de polițiștii de investigare a criminalității economice au vizat infracțiuni de evaziune fiscală și înșelăciune, urmate de criminalitatea din domeniile contrabandei, drepturilor de proprietate intelectuală, achizițiilor publice și spălării banilor.

O persoană a murit după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în Iași

Un avion privat de mici dimensiuni la bordul căruia se aflau două persoane s-a prăbușit, sâmbătă, în apropierea unei păduri din zona localității Tătăruși din județul Iași. Pilotul avionului, în vârstă de 63 de ani și-a pierdut viața. Copilotul, în vârstă de de 32 de ani a suferit o fractură de bazin, dar și mai multe contuzii, însă este în afara oricărui pericol, potrivit medicilor. "Pacientul este stabil și conștient, iar pronosticul este unul bun", a declarat, ieri, medicul Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU-SMURD Iași. Pe de altă parte, bărbatul care a văzut avionul prăbușindu-se și a sunat la 112  a povestit că a ajuns imediat la locul impactului aparatului cu solul, iar corpul pilotului era la o distanță de aproximativ zece metri de resturile avionului. El a afirmat că a văzut cum avionul a făcut un tur deasupra pădurii, apoi s-a întors, după care pilotul a pierdut controlul. Martorul a mai povestit că avionul a planat, iar apoi s-a prăbușit. Potrivit autorităților, avionul făcea un zbor de antrenament la care participau și alte avioane de mici dimensiuni, echipajele pregătindu-se pentru o demonstrație programată pentru duminică, la zilele comunei Tătăruși.

Un scriitor s-a înecat la mare

Autoritățile au confirmat sâmbătă seara că bărbatul de 43 de ani înecat pe plaja Modern este scriitorul Mircea Țuglea. El s-a născut la Tecuci, a absolvit în 1992 Liceul George Călinescu din Constanța, iar apoi a urmat cursurile Universității Ovidius. În 1996 a debutat cu volumul Proezia. În prezent, Mircea Țuglea era asistent universitar doctor la Universitatea Ovidius și lector de limba română la Universitatea Angel Kanchev din Silistra, Bulgaria, dar și redactor șef al revistei Tomis. Cadrele medicale au fost solicitate să intervină sâmbătă, pe plaja Modern din Constanța, unde un bărbat fusese scos în stare gravă din apă. Martorii spun că el se aventurase în larg, trecuse dincolo de geamandură, când a început să dea din mâini și să ceară ajutorul deoarece nu mai putea ajunge la mal. Salvamarii au reușit să-l scoată la mal, dar starea sa era gravă. Cadrele medicale au început manevrele de resuscitare, dar în ciuda eforturilor depuse bărbatul a fost declarat decedat. De asemenea, cadrele medicale au mai fost solicitate să intervină sâmbătă în cazul mai multor persoane aflate în pericol de înec pe litoral. Două cazuri au avut loc în Eforie Nord, unul pe plaja dintre Eforie Nord și Eforie Sud, iar altul în Neptun, toate persoanele fiind salvate și transportate la spital.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.