Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PSD sabotează în Parlament inițiativa „Fără penali”

Ziarul de Vrancea
6 feb 2019 690 vizualizări

Doi deputați social-democrați - infractorul Cătălin Rădulescu și autorul OUG 13 Florin Iordache – au trimis semnăturile pentru verificări suplimentare la Parchetul General, în condițiile în care semnăturile au trecut deja prin filtrul primăriilor, așa cum cere legea

Raluca Turcan și Dan Barna au acuzat, ieri, la Parlament că vicepreședintele Camerei Florin Iordache și noul chestor, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, vor să saboteze inițiativa „Fără penali în funcții publice”, prin faptul că social-democrații au trimis semnăturile la Parchetul General. „Sabotarea Inițiativei Fără penali, inițiativa pentru care 1 milion de români au acordat o semnătură continuă în Parlamentul României. Astăzi am văzut în Biroul Permanent pe cei doi colegi ai mei, am asistat la o încercare a dl. Cătălin Rădulescu, condamnat penal, care a fost promovat de PSD în funcția de chestor al Biroului Permanent al Camera Deputaților, care alături de Florin Iordache, autorul OUG 13, încearcă să blocheze transmiterea Inițiativei Fără Penali la CCR, așa cum cere legea, intenționând să trimită la Parchetul general această inițiativă, sugerând că secretariatul general, în cele aproape 5 luni în care inițiativa a fost blocată de Liviu Dragnea la copiator, ar fi constatat neconcordanțe la semnături”, a declarat președintele USR Dan Barna. El a adăugat că președintele PSD, Liviu Dragnea, încearcă să confiște și atribuțiile primăriilor din „disperare”.

„Practic, conform legii, semnăturile acelea au fost validate de către primării, în fiecare localitate de unde au fost adunate de către zecile de mii de voluntari din România. Iar aceste primării au validat semnăturile fiind eliminate în proces eventualele semnături care nu îndeplineau condițiile legale. Faptul că Liviu Dragnea încearcă să confiște și atribuțiile primăriilor, Liviu Dragnea încearcă să confiște și drepturile prevăzute de lege în mod expres pentru primari - dreptul de a valida semnături arată cât de disperați sunt condamnații penali ai României care momentan conduc Camera Deputaților față de persectiva acestei inițiative care noi suntem convinși că va deveni lege în România”, a conchis liderul USR.

“Un grup infracțional folosește o inițiativă care condamnă infractorii”

La rândul său, liderul deputaților PNL Raluca Turcan a punctat că „un grup infracțional” se folosește de aceste inițiative cetățenești care condamnă infractorii „în tentativa de politizare a justiției”. „Apărătorul unui dublu infractor pe nume Liviu Dragnea și apărătorul pe nume Florin Iordache au făcut o plângere penală și au sesizat instituțiile statului cu referire la inițiativa cetățenească fără penali în funcții publice. Cu alte cuvine, apărătorul infractorilor plus infractorul au sesizat organele judecătorești cu privire la inițiativa cetățenească fără penali în funcții publice, o inițiativă pe care și eu și colegi din PNL am semnat-o și am asumat-o. Este greu de explicat cum se poate ajunge ca într-o instituție simbol a democrației, un grup infracțional să folosească inițiative cetățenești care condamnă infractorii în tentativa de politizare a justiției”, a explicat Turcan.

În 21 septembrie2018, USR a depus la Parlament a doua tranșă de semnături pentru inițiativa Fără penali în funcții publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condițiile impuse de lege pentru declanșarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de județe. Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Pintea, despre cazul falsului chirurg: În sistemul public așa ceva nu se poate întâmpla

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, ieri, referitor la cazul falsului chirurg, că așa ceva nu s-ar putea întâmpla în sistemul public de sănătate, principalii vinovați fiind angajatorii din sistemul privat care au obligația de a verifica toate documentele medicilor. Matteo Politi avea un cod de parafă, despre care nu se știe încă exact cum a fost obținut, dar îi lipseau dreptul de liberă practică, emis de Colegiul Medicilor, și recunoașterea studiilor, document emis de către Ministerul Sănătății. Sorina Pintea a spus că vrea să se asigure că nu vor mai apărea cazuri de medici cu dosare incomplete, fiind deja demarat un control în acest sens. “Clinicile private nu sunt conștiente de ceea ce trebuie să facă, adică să presteze servicii de calitate și în siguranță pacinților. Vă asigur că în sistemul public așa ceva nu se poate întâmpla”, a spus Sorina Pintea, comentând cazul falsului chirurg. Aceasta a precizat că Matteo Politi a primit o parafă fără niște documente legale pe care nu putea să o utilizeze fără celelalte documente. Întrebată cine este răspunzător de situația creată, Pintea a spus: “Angajatorul în primul rând, pentru că are obligația să verifice toate documentele, ori el avea unul singur”. Întrebată dacă Colegiul Medicilor sau Ministerul Sănătății au vreo culpă în acest caz, Pintea a negat.

Falsul chirurg Matteo Politi, care potrivit Libertatea a operat în mai multe clinici private din România a fost prins ieri dimineață la Vama Curtici. El va fi audiat de polițiștii din Capitală.

The Guardian: România încearcă să-și blocheze propriul candidat la șefia Parchetului European

The Guardian a publicat un articol pe tema opoziției ministrului Justiției Tudorel Toader față de numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror - șef european.

Publicația notează că acesta a promis să facă tot ce-i stă în putere pentru a bloca accesul candidatului lăudat al țării sale la această funcție.

Laura Codruța Kovesi și-a câștigat reputația de „țar al anticorupției” în România pentru încercările îndrăznețe de a înlătura corupția în unul dintre cele mai corupte state UE, comentează The Guardian.

În calitate de șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Kovesi a vizat prim-miniștri, miniștri în funcție și foști miniștri, primari și membri ai Parlamentului, înainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justiției, Tudorel Toader, în iulie 2018. The Guardian invocă declarația ministrului Justiției conform căreia UE nu a fost avertizată în legătură cu „abuzurile comise de Laura Codruța Kovesi” când a condus DNA și a promis că va transmite miniștrilor Justiției din statele UE motivele care au dus la demiterea acesteia.

Comentariile lui Toader atrag atenția asupra corupției generalizate din țara sa, subliniază The Guardian, amintind că, în noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupției este în regres, punând accent pe presiunea exercitată asupra DNA, în timp ce unii diplomați europeni consideră că România ar trebuie să facă obiectul sancțiunilor privind statul de drept, dacă Guvernul va continua să propună amnistia pentru a salva politicienii condamnați pentru corupție.

The Guardian menționează că Laura Codruța Kovesi este considerată cea mai bună opțiune, înaintea candidaților german și francez și că aceasta a declarat într-un interviu acordat publicației în 2015 că Guvernul român încearcă să priveze DNA de instrumentele sale și să limiteze posibilitățile de investigare.

Conform publicației, România, care deține în prezent președinția rotativă a UE, nu poate bloca prin veto numirea procurorului-șef al Parchetului European, întrucât aceasta se face cu votul majorității statelor membre UE și al Parlamentul ui European, ceea ce înseamnă că nicio țară nu poate bloca un candidat.

Directorii școlilor, obligați să-și ia concediu în vacanțele elevilor

“O bătaie de joc”, acuză reprezentanții sindicatelor

Profesorii, directorii școlilor și inspectorii din România vor trebui să-și planifice concediile din timp și să le efectueze în timpul vacanțelor școlare. Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un ordin prin care modifică normele metodologice existente din 2011, prin care numai personalul de conducere din inspectorate își efectua concediul de odihnă conform Codului Muncii, adică 25 de zile de concediu de odihnă. Acum, în această categorie intră și directorii de școală.

În ordinul pus în dezbatere publică scrie că, în fiecare unitate de învățământ, consiliul de administrație se va asigura că toată lumea, de la profesori până la directori, își va efectua concediul de odihnă în perioada vacanțelor școlare. Totuși, consiliul de administrație se va asigura că există suficient personal pentru examenele naționale. Ordinul pus în dezbatere publică pentru 10 zile arată că efectuarea concediului de odihnă se va realiza în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului. Această programare se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul școlar următor. Potrivit ordinului, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Profesorii și directorii pot fi rechemați din concediu de către superiori, dar numai în scris. Iar inspectoratele generale vor verifica anual rechemările din concediu și le vor transmite Ministerului Educației.

Reprezentanții profesorilor spun că ordinul pus în dezbatere publică reduce de fapt concediul de odihnă al directorilor de școală numiți prin concurs. Ei nu vor mai avea concediu de 62 de zile așa cum prevedea legea educației, ci numai 25 de zile conform Codului Muncii. “Directorii sunt asimilați ca profesori, ei fac parte din unitatea de învățământ, intră pe Legea Educației. Ceea ce face acum Ministerul Educației este o bătaie de joc la adresa directorilor, care sunt puși să-și ia 25 de zile de concediu de odihnă, și nu 62 de zile cât aveau până acum. Cu alte cuvinte, directorii nu mai sunt considerați cadre didactice. Este o dovadă de dispreț la adresa directorilor care au susținut concurs pentru post”, a declarat Marius Nistor pentru HotNews.

Senatul a adoptat tacit un proiect prin care se elimină toate pensiile speciale

Senatul a adoptat tacit, ieri, un proiect de lege care abrogă prevederile cu privire la pensiile speciale ale parlamentarilor, diplomaților, funcționarilor parlamentari, personalului auxiliar din instanțe și Avocatul Poporului, transmite Agerpres. Pe de altă parte, proiectul de lege prevede majorarea indemnizațiilor invalizilor, veteranilor și văduvelor de război. “La data intrării în vigoare a acestei legi se abrogă prevederile cu privire la pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, pensiile de serviciu ale Curții de Conturi, pensiile de serviciu ale membrilor corpului diplomatic și consular al României, indemnizațiile pentru limită de vârstă ale deputaților și senatorilor, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor de pe lângă acestea și personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, pensiile de serviciu ale funcționarilor publici parlamentari, pensiile de serviciu ale Avocatului Poporului”, stipulează proiectul. Inițiativa legislativă este semnată de toți parlamentarii PMP și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

Președintele PMP Eugen Tomac a declarat, ieri, că pensiile speciale sunt un furt, el spunând că este incredibil că un om care muncește 30 de ani primește o pensie sub 1.000 de lei, iar politicieni care stau două - trei mandate în Parlament au o pensie de până la 13.000 de lei. “În România avem 4,5 milioane de cetățeni care primesc pensii sub 1.000 de lei. Ne bucurăm că în Senat a trecut proiectul de lege prin care PMP propune eliminarea tuturor pensiilor speciale. Pensiile speciale sunt un furt. Este incredibil că un om care își desfășoară activitatea 30 de ani primește o pensie sub 1.000 de lei, în schimb politicieni care stau două - trei mandate în Parlament să aibă o pensie de la 4.000 până la 13.000 de lei. Faptul că inițiativa PMP privind eliminarea pensiilor speciale a trecut de Senat este un semnal care ne bucură și sperăm că în Camera Deputaților, care este decizională, pensiile speciale să fie eliminate”, a afirmat Tomac la Parlament.

O fetiță de patru luni a murit în cabinetul unui medic de familie

O fetiță în vârstă de patru luni a murit ieri la cabinetul unui medic de familie din Policlinica Alba Iulia. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) spun că bebelușul fusese adus de către părinți pe brațe, în stare gravă, și că suferea încă de la naștere de mai multe afecțiuni.  Surse medicale au declarat pentru Alba24 că fetița fusese anterior internată la un spital din Târgu Mureș. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că primele informații arată că fetița avea, încă de la naștere, mai multe afecțiuni. “Deocamdată nu avem foarte multe date pe care să le facem publice. Din câte știm noi, fetița intrase în cabinetul medicului de familie într-o stare de sănătate destul de proastă. În momentul de față, știm că suferea de mai multe afecțiuni. A fost încercare și de resuscitare, în cabinet a intrat (n.r. – fetița) pe brațe, din ce ni s-a comunicat nouă. Probabil va fi efectuată o autopsie, care va stabili cauzele morții”, a declarat șeful DSP Alba.

Potrivit sursei citate, DSP Alba a început o anchetă în acest caz, dar au declanșat anchete și Poliția și Parchetul.

Motivare CCR: Prin modificările la abuzul în serviciu statul pierde pârghiile necesare pedepsirii corespunzătoare

Prin modificările legislative referitoare la abuzul în serviciu, statul pierde pârghiile necesare pedepsirii corespunzătoare a acestei infracțiuni, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a admis parțial sesizările formulate de președintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casație și Justiție, PNL, PMP și USR privind modificările aduse Codului penal și Legii pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

“Examinând criticile de neconstituționalitate constatăm că legiuitorul a eliminat infracțiunea de abuz în serviciu din cuprinsul art. 309 din Codul penal și, în consecință, din sfera faptelor sancționate mai sever în ipoteza în care au produs consecințe deosebit de grave. Este de observat că legiuitorul nu numai că a redus limitele speciale ale pedepsei cu închisoarea aplicabilă infracțiunii de abuz în serviciu și a reglementat pedeapsa alternativă a amenzii, dar a eliminat și forma agravată a acesteia. Practic, statul pierde pârghiile necesare pedepsirii corespunzătoare a acestei infracțiuni de serviciu, aspect care se repercutează asupra standardului de protecție a drepturilor și libertăților celorlalte persoane”, se arată în motivarea publicată miercuri pe site-ul CCR.

Conform aceleiași surse, prin modificarea textului art. 309 din Codul penal, care elimină agravanta la infracțiunea de abuz în serviciu, regimul sancționator al acesteia “a fost nepermis de mult relaxat”. CCR a concluzionat că s-a încălcat o decizia anterioară, din 4 aprilie 2017, referitoare la obligația legiuitorului de a adopta instrumentele legale necesare în scopul prevenirii fenomenului infracțional, “cu excluderea oricăror reglementări de natură să ducă la încurajarea acestuia”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.