Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Prima reacție a părinților șoferului criminal din 2 Mai

Ziarul de Vrancea
21 aug 2023 531 vizualizări

“Nu încercăm să-l absolvim de rigorile legii”, promit aceștia

 

Părinții lui Vlad Pascu, băiatul care, drogat fiind, a ucis doi tineri după ce a intrat într-un grup de opt oameni, la 2 Mai, au avut luni seară prima reacție în acest caz, ei transmițând, pentru HotNews.ro, că nu încearcă să își „ferească” fiul de răspundere.

Miruna și Mihai Pascu, părinții băiatului de 19 ani, au reacționat printr-un comunicat, în care spun că încearcă să găsească un echilibru și să își ofere sprijinul pentru tratamentele medicale necesare „pentru a veni în ajutorul familiilor greu încercate”. Ei declară că nu există cuvinte prin care să își exprime durerea și șocul provocate de această tragedie în care fiul lor a fost implicat, că înțeleg că nimic nu poate înlocui un copil.

”Căutăm să găsim un echilibru și dorim să ne oferim sprijinul și susținerea pentru tratamentele medicale necesare pentru a veni în ajutorul familiilor greu încercate. Nu încercăm să-l absolvim pe fiul nostru de rigorile legii, suntem conștienți de implicațiile pe care le va avea această tragedie asupra vieții lui și nu încercam să-l ferim de răspunderea pentru faptele sale”, mai afirmă părinții băiatului de 19 ani, adăugând că sufletul le e pustiit și că trăiesc o suferință fără margini.

Autorul accidentului produs sâmbără dimineață în 2 Mai și soldat cu moartea a doi tineri și cu rănirea altor trei a fost identificat ca fiind Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani. Mama sa are afaceri în domeniul imobiliar. Tatăl băiatului este pasionat de mașini.

Fotografiile de pe contul de Instagram al băiatului îl prezintă cu diverse vestimentații, despre care lasă să se înțeleagă că sunt de firmă, sau urcat pe o mașină de teren, în parcarea din fața Palatului Parlamentului.

El apare și cu un tricou pe care scrie ”Drugs are my life”, în condițiile în care probele prelevate imediat după accident indicau că era sub influența mai multor tipuri de droguri.

Băiatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminică, prin decizia Judecătoriei Mangalia. El era conducător auto începător și își luase permisul în luna mai a acestui an.

Studiu: Țânțarul comun este acum rezistent la insecticide

 în România s-au înregistrat deja trei decese din cauza West Nile

Țânțarul comun prezent în Europa a dezvoltat o rezistență puternică la insecticide, relevă un studiu recent realizat de Institutul de Medicină Tropicală din Anvers (ITG).

Rezistența dezvoltată de acest tip de țânțar (Culex pipiens) nu este lipsită de consecințe asupra sănătății, deoarece va împiedica, de exemplu, lupta împotriva răspândirii febrei West Nile, potrivit centrului de cercetare.

Mai multe țări mediteraneene semnalaseră deja cazuri similare de rezistență la țânțari, dar ITG a dorit să verifice la rândul său aceste suspiciuni. Cercetările sale au confirmat rezistența la o serie de insecticide comune, inclusiv permetrinul, deltametrinul, malationul, bendiocarbul și DDT. Țânțarii folosiți de ITG au fost expuși la aceste insecticide timp de 24 de ore și mai puțin de 90% dintre ei au murit după acest interval de timp, ceea ce dă motive pentru a vorbi de rezistență. Această confirmare este o veste proastă pentru sănătatea publică, deoarece înțepăturile acestor insecte pot răspândi mai multe boli la oameni. "În fața acestor riscuri de contaminare, în special al răspândirii febrei West Nile, reacția este adesea de a dispersa insecticide. Dar, odată cu această rezistență, acest mijloc de control nu va mai fi o opțiune, iar noi vom fi mai vulnerabili", avertizează centrul de cercetare din Belgia. ITG studiază acum măsuri alternative de combatere, inclusiv controlul biologic și inteligența artificială.

Cazurile de febră West Nile s-au înmulțit în Europa în ultimii ani. Virusul afectează în principal păsările și caii, dar au fost raportate mai multe cazuri la om. O mică parte dintre cei infectați dezvoltă simptome asemănătoare gripei care, în cazuri rare, pot duce la deces.

Trei români au murit de West Nile în 2023

Institutul Național de Sănătate Publică din România a anunțat săptămâna trecută că de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (06 iunie 2023) și până la data de 17 august.2023 s-au înregistrat 7 cazuri confirmate și un caz probabil de infecție cu virusul West Nile, trei dintre acestea soldându-se cu deces. Decesele au fost înregistrate în județele Satu Mare (1), Ilfov (1) și Dolj (1).

Trei dintre cazurile de infecție cu West Nile s-au înregistrat în grupa de vârstă 50-59 de ani, patru în grupa de vârstă 60-69 de ani, iar un caz în grupa 70-79. În cinci cazuri a fost vorba de bărbați, iar în trei de femei.

Patru cazuri s-au înregistrat în mediul urban și patru în mediul rural.

În funcție de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecție cu virus West Nile au avut următoarea distribuție: Municipiul București (2) și județele: Dolj (2), Ilfov (2), Satu Mare (1) și Galați (1).

Un caz de infecție cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Municipiul București, cât și în județul Tulcea.

Recomandări pentru populație

Recomandările INSP pentru populație sunt următoarele:

- să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;

- să utilizeze substanțe chimice repelente pentru țânțari;

- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre);

- să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;

- să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Cine sunt cântăreții de muzică populară care au murit în accidentul din Suceava

Patru artiști de muzică populară au decedat în accidentul produs în noaptea de duminică spre luni la Suceava, pe DN 17, în apropierea comunei Dorna Candrenilor. Cei patru tineri decedați erau membri ai Ansamblului Florile Bucovinei din Rădăuți. Al cincelea este în stare gravă la spital.

Potrivit informațiilor furnizate de Monitorul de Suceava, cântăreții se întorceau de la Zilele orașului Târnăveni, unde au susținut un moment artistic. Din păcate, mașina în care se aflau a intrat cu putere într-un stâlp de electricitate de pe marginea drumului.

Cele patru persoane care și-au pierdut viața, în jurul orei 03:30, sunt Robert Ionel Mafteian, de 20 de ani, care ar fi fost șoferul autoturismului, Maria Balan, de 26 de ani, Ioana Tiperciuc, de 18 ani. Cei trei au murit la fața locului. A patra victimă a accidentului din Suceava, Andrei Pintilescu, în vârstă de 31 de ani, a fost preluat de Ambulanță, însă nu a mai putut fi salvat de cadrele medicale și a decedat la spital. Al cincilea pasager, Ștefan Tanasiev, de 29 de ani, este în stare gravă, dar stabil și conștient.

Pompierii români ajunși marți dimineață în Grecia luptă deja cu un incendiu puternic

Pompierii români care au plecat luni spre Grecia au ajuns la destinație și intervin deja pentru stingerea unui incendiu în apropierea unui spital din Alexandroupolis. ”Modulul național specializat de stins incendii de pădure, care a fost dislocat ieri în sprijinul autorităților și comunităților elene, a ajuns în cursul acestei dimineți în Grecia și a fost solicitat, deja, la prima intervenție. În acest moment, 52 de salvatori români acționează pentru localizarea și stingerea unui incendiu care se manifestă în proximitatea unui spital din localitatea Alexandroupolis”, a transmis marți IGSU.

Intervenția modulului României se derulează sub coordonarea ofițerului elen de legătură, delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

În cursul zilei de marți, 56 de pompieri, cu 10 autospeciale de stingere (8 de 3.000l, 2 de 10.000l), o autospecială de primă intervenție și comandă și un autocar au început deplasarea către Grecia, în urma solicitării de asistență internațională, în contextul incendiilor de pădure existente în această țară. Intenția de sprijin din partea României a fost transmisă, în data de 20.08.2023, către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact.

O profesoară din Prahova, umilită de elevi, revine la catedră, deși a primit calificativul „nesatisfăcător”

Profesoara de limba engleză din satul prahovean Pietriceaua, umilită de trei băieți de 13 ani, revine, din 11 septembrie, la catedră, în aceeași unitate de învățământ, anunță Observatorul Prahovean.

Asta deși, în urma anchetei derulată după incident de către Inspectoratul Școlar Județean Prahova, cadrul didactic a primit calificativul „nesatisfăcător”.

În spațiul public a apărut în primăvara acestui an o înregistrare video în care trei elevi de 13 ani umilesc profesoara de limba engleză, cadrul didactic titular, cu o vechime în învățământ de 22 de ani. Doi dintre elevi simulează acte sexuale cu dascălul, în timp ce un al treilea filmează scenele.

IJP Prahova a deschis dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri, în timp ce Inspectoratul Școlar Județean a luat măsuri disciplinare împotriva celor trei agresori. Și profesoara a fost supusă unei anchete pentru a se stabili dacă aceasta este aptă pentru a rămâne la catedră.

„În urma anchetei ISJPH, cadrul didactic a primit calificativul nesatisfăcător, după inspecție. Mai mult, la nivel de școală, în urma cercetării disciplinare, a primit avertisment scris. Ea a fost obligată să refacă examenului de medicina muncii, dar și testarea psihologică, lucruri pe care le-a refuzat, însă. Va fi monitorizată în continuare, dar, da, din 11 septembrie, aceasta revine la catedră la aceleași clase, în aceeași școală în care s-a petrecut incidentul. Nu o putem împiedica. E titulară de 22 de ani și, din câte am înțeles, când a intrat în învățământ, era un profesor de excepție. Nu știm ce s-a întâmplat pe parcurs”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Prahova, Aurel Graur.

A fost deschis noul refugiu Scara, aflat pe traseul de creastă al Munților Făgăraș

''Refugiul Scara e gata să adăpostească drumeții obosiți sau pe cei care dau de vreme neprielnică în creasta Munților Făgăraș - un traseu greu de parcurs, având aproape 100 km, cu nenumărate vârfuri de peste 2.000 metri altitudine, cu o diferență de nivel de 5.500 metri. Că-ți faci curaj și timp pentru toată creasta sau doar pentru un segment, refugiile din acest masiv (și nu numai) sunt esențiale pentru siguranța ta'', se arată într-un comunicat transmis marți AGERPRES. Refugiul este amplasat în Șaua Scării, la 2.146 metri, în vecinătatea Vârfului Negoiu (2.535 m) și a Custurii Sărății, unul dintre cele mai expuse și dificile segmente din Munții Făgăraș.

Proiectul este rezultatul muncii de peste doi ani a unei echipe de voluntari profesioniști (arhitecți, ingineri, coordonatori), de altfel iubitori de munte, care și-au unit forțele în Asociația Montană Carpați (AMC): au lucrat la conceptul refugiului, au evaluat terenul, au plănuit și coordonat urcarea materialelor în creastă, precum și construcția lui propriu-zisă, informează sursa citată.

''Refugiile - cele aproximativ 150 din țară, conform Salvamont România, sunt construcții mai mici sau mai mari pe care le veți găsi deschise prin munții noștri, mai aproape de pădure, sau pe creste, din lemn, piatră sau tablă. Ele pot fi un punct intermediar în intervențiile salvatorilor montani și au rolul de a adăposti, gratuit, montaniarzii care întâmpină probleme pe traseu - fie din cauza oboselii, a vremii schimbătoare sau a unei accidentări; De-a lungul anilor, însă, multe dintre refugii au devenit impracticabile - unele sunt luate de vânt, de avalanșe sau vandalizate pentru materiale. De aici și nevoia de materiale mai trainice și de concepte mulate pe specificul terenului, cum am exersat și la Scară'', se precizează în comunicat.

Refugiul Scara se întinde pe 36 metri pătrați, împărțiți în două zone funcționale - un vestibul și un spațiu comun cu loc de luat masa și dormit. Refugiul poate adăposti confortabil 15-18 persoane, dar poate depăși această capacitate când situația o va cere. "Prin calitatea lui, refugiul Scara stabilește un nou standard pentru infrastructura montană critică, în plus încurajează oamenii să descopere Munții Făgăraș în siguranță", subliniază Corneliu Chiriliuc, coordonator tehnic în echipa proiectului.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.