Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Prelungirea stării de urgență intră în prelungiri

Ziarul de Vrancea
13 apr 2020 731 vizualizări

Spre deosebire de primul decret, votat în unanimitate în Parlament, documentul anunțat ieri de Iohannis este contestat puternic de trei partide de opoziție, în timp ce alte două formațiuni “strâmbă din nas” n dacă Legislativul nu aprobă decretul, președintele este nevoit să-l retragă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, decretul de prelungire a stării de urgență cu încă 30 de zile. El le-a cerut românilor să stea acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital și pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, avertizând că altfel vom avea un număr de cazuri și de decese foarte mare. “Școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică în unitățile de învățământ”, a precizat președintele. “Am hotărât că Guvernul va lua toate măsurile pentru a fi asigurată securitatea alimentară a populației”, a adăugat Iohannis. Conform președintelui, decretul de prelungire a stării de urgență menționează explicit și posibilitatea ca pe durata stării de urgență managementul unităților sanitare publice să fie asigurat de personalul detașat de la spitale militare. Potrivit decretului, pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu se va putea lua măsura demiterii în cazul autorităților care nu își fac treaba. Activitatea de judecată continuă numai în cauzele de urgență deosebite. De asemenea, pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente, la alimentele de strictă necesitate și la utilități și carburanți. Președintele a arătat că în decretul privind prelungirea stării de urgență cu 30 de zile a fost adăugată o mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale pe piețele regionale. “În acest caz, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în prețul plătit de consumator”, a explicat șeful statului. „Pericolul nu a trecut, iar relaxarea restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă a cazurilor de infectare”, a mai spus președintele.

Tăriceanu: “Nu toate județele din țară sunt afectate”

Anunțul vine în contextul în care prelungirea stării de urgență este puternic contestată de opoziție, PSD, ALDE și Pro România susținând că nu vor vota Parlament pentru avizarea decretului. Dacă Parlamentul nu aprobă decretul care prelungește starea de urgență cu 30 de zile, președintele este nevoit să-l retragă.

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, reafirmat ieri că nu va vota prelungirea stării de urgență, invocând faptul că nu au fost luate măsuri medicale, sociale și economice. “În primul rând, nu toate județele din țară sunt afectate. Unele din ele nu văd niciun motiv pentru care nu ar trebui să își desfășoare activitatea în mod normal. În al doilea rând, după cum vedeți, autoritățile profită de suspendarea regulilor democratice fie pentru a-și umple buzunarele amicilor politici cu contracte grase, fie pentru a-și pune oamenii în diferite funcții. Ați auzit care sunt prevederile decretului. Apoi, autoritățile văd că instituie obligații doar pentru cetățeni și nu și pentru ele”, a spus Tăriceanu, marți, la Antena 3.

PSD, UDMR, Pro România, ALDE și minoritățile iau transmis luni o scrisoare premierului Ludovic Orban în care îi reproșeză faptul că nu a consultat Parlamentul în legătură cu măsurile economice și sociale luate în contextul crizei coronavirusului. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat însă că Uniunea va vota pentru continuarea stării de urgență.

Ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților pentru încuviințarea stării de urgență este programată joi, de la ora 12.00.

Parlamentarii vor vota prin sistemul de vot electronic la distanță, numele de utilizator și parola fiind securizate și comunicate individual fiecărui parlamentar prin SMS.

Ce ar fi vrut Băsescu să scrie în decret

Anterior anunțului de la Cotroceni, europarlamentarul PMP Traian Băsescu își exprima speranța că decretul de extindere a stării de urgență va cuprinde mai multe măsuri, pentru a nu împinge România “într-o situație de criză economică profundă”. Potrivit lui Băsescu, decretul menționat trebuia să prevadă anularea nerespectării dreptului la viață intimă, familială și privată, extinderea timpului de circulație pentru pensionari la trei ore, creșterea masivă a numărului de teste pentru a se evita ca oamenii infectați să moară în casele lor fără asistență medicală. Fostul șef al statului a precizat, pe pagina sa de Facebook, că același document trebuia să prevadă “carantină severă, pentru că proporția populației afectate este mult mai mare decât cea oficial măsurată prin prea puține teste”, accelerarea contractării de împrumuturi pentru relansarea șantierelor de construcții pe Autostrada Transilvania, pentru punerea în funcțiune și extinderea sistemului de irigații. De asemenea, asigurarea de echipamente de protecție individuală și reluarea producției industriale în zone unde nu sunt focare de infecție și ridicarea oricărei restricții pentru activitatea pe șantierele de construcții, cu luarea măsurilor de protecție sanitară pentru muncitori. “Fără aceste măsuri, menținerea stării de urgență, necesară în acest moment din punct de vedere sanitar, va împinge România într-o situație de criză economică profundă”, a scris Băsescu.

Peste o mie de persoane vindecate

Un număr de 246 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, numărul total al îmbolnăvirilor ridicându-se la 6.879, a informat ieri la prânz Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Dintre persoanele infectate, 1.051 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 241 de pacienți. Bilanțul total al deceselor înregistrate în țara noastră a urcat ieri la 351. Tot marți a mai fost anunțat un deces în sistemul de sănătate, al unei asistente medicale din Țăndărei.

Încotro se îndreaptă fumul gros de la Cernobîl

Tendința de evoluție a norului de fum din zona Cernobîl (Ucraina) va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa, pe parcursul următoarelor ore, iar ulterior de depărtare a masei noroase către Rusia, arată estimările Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicate ieri. “Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 - 16 aprilie 2020, se apreciază că: în cursul zilei de marți, 14 aprilie și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa. Ulterior, din a doua parte a nopții de 14/15 aprilie, circulația aerului se va reorienta și se va realiza predominant dinspre vest către est - sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepărtare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia”, menționează specialiștii ANM.

Un incendiu de proporții care a făcut ravagii în pădurile din zona contaminată de excludere de la Cernobîl a fost stins, au anunțat, ieri, autoritățile ucrainene precizând că sute de pompieri au fost ajutați de avioane și elicoptere pentru a stăpâni flăcările. Activiștii de mediu au avertizat, luni, că incendiul, izbucnit în apropierea zonei în care s-a produs cel mai grav dezastru nuclear, în 1986, prezenta risc radioactiv.

Operatorul turistic din Cernobîl Yaroslav Yemelianenko a descris pe Facebook situația drept critică, precizând că incendiul ajunsese în apropierea orașului abandonat Prîpeat, la doi kilometri de locul în care “se află deșeurile de radiații cele mai active din întreaga zonă Cernobîl”. Autoritățile ucrainene au anunțat, ieri, că, deși au fost înregistrate creșteri pe termen scurt ale nivelului de particule de Cesium-137 în zona Kiev, la sud de Cernobîl, nivelurile de radiații s-au menținut în general în limite normale și nu a fost necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de protecție.

Incendiul, unul dintre multe astfel de evenimente care s-au declanșat pe fondul condițiilor meteorologice neobișnuit de aride, a izbucnit la 3 aprilie în partea vestică a zonei de excludere și s-a răspândit în pădurile din apropiere. Poliția a anunțat că a fost identificat un localnic în vârstă de 27 de ani, acuzat că a pornit în mod deliberat incendiul. Nu se cunoaște deocamdată dacă persoana, care ar fi mărturisit că a aprins mai multe focuri “pentru distracție”, este parțial sau deplin responsabilă.

Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiațiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.

Costel Alexe: În această perioadă a pandemiei s-au plantat peste 12 milioane de puieți

Ministrului Mediului, Costel Alexe, spune că în această perioadă a pandemiei s-au plantat 12 milioane de puieți de către Romsilva și speră ca până la finalul anului să fie atins numărul asumat de 53 de milioane de puieți plantați. “Nu pot ascunde că astăzi în cadrul Romsilva sau în cadrul instituțiilor statului român nu mai avem persoane sau angajați care poate și-au uitat de mult misiunea și evident ca orice pădure care are uscături și statul român va trebui să scape de toți acești angajați care nu fac cinste sistemului public, dar aș vrea să vă spun că în această perioadă a pandemiei s-au plantat, doar în luna martie, peste 12 milioane de puieți”, a declarat marți, ministrul Mediului. El a spus că angajații Romsilva puteau alege să nu planteze copacii în această perioadă, dar au făcut-o. El a precizat că dorește să mulțumească românilor care s-au înscris voluntari în această campanie.

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a nu vor da examen din ce nu s-a predat pe semestrul al II-lea

​​Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a aprobat, prin ordin, revizuirea programelor de examen pentru Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a și examenul național de Bacalaureat, fără conținuturi aferente semestrului al II-lea al anului școlar în curs. Documentul a fost aprobat la o săptămână după ce ministrul a anunțat că programa de examen va cuprinde numai materia predată până la 11 martie, atunci când au fost închise școlile. Decizia a fost luată după consultarea cu partenerii educaționali, reprezentanții elevilor, studenților, părinților, cadrelor didactice și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, în vederea finalizării cu succes a anului școlar 2019-2020.

Reamintim că Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția elevilor, săptămânal, câte cinci teste de antrenament pentru pregătirea în această perioadă de suspendare a cursurilor, în vederea susținerii examenelor naționale.

Cercetat penal după ce a scuipat o altă persoană

Un bărbat din județul Argeș, aflat în izolare la domiciliu, este cercetat penal după ce a scuipat o altă persoană în timpul unui conflict, a anunțat, ieri, Instituția Prefectului. “Polițiștii argeșeni au intervenit pentru aplanarea unui conflict, stabilind că un bărbat de 49 de ani, care se afla în izolare la domiciliu, ar fi scuipat o altă persoană. Având în vedere aceste aspecte, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor”, se precizează într-un comunicat al Instituției Prefectului Argeș.

O pacientă ar fi fost lăsată în salon 6 ore cu o persoană decedată

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad a început, ieri, o anchetă internă, după ce o pacientă a sesizat că personalul medical al secției în care se află internată cu COVID-19 a ținut-o încuiată în salon cu o pacientă moartă de aceeași boală, cadavrul fiind ridicat după șase ore. Femeia a reclamat situația, afirmând că, luni, o bolnavă din salon a decedat în jurul orei 16,00, iar cadavrul a fost lăsat pe pat până la ora 22,00. “În urma sesizărilor unei paciente, am început verificările interne la Secția Boli Infecțioase Adulți COVID-19, iar ulterior vom comunica primele măsuri care vor fi luate”, a declarat managerul SCJU Arad, Carmen Lucuța.

Un deputat PNL spune că Marcel Ciolacu l-a numit “dobitoc”

Deputatul PNL Florin Roman spune că președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, i s-a adresat cu apelativul “dobitocule”.

Florin Roman a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook, că “dobitocule” a fost formularea repetată cu care i s-a adresat, în calitate de lider de grup al PNL, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, el fiind și liderul interimar al PSD. “Așa vorbește liderul PSD cu cei care îi spun verde în față adevărul, cu cei care îi sunt adversari politici! Teoretic, acest impostor care i-a slugărnicit pe Omar Hayssam și Liviu Dragnea, ocupă a treia funcție în statul român! Așadar, Ion Iliescu s-a adresat unui jurnalist cu expresia «Măi animalule», iar Ciolacu unui lider de grup cu expresia «Dobitocule»!”, a afirmat deputatul Florin Roman.

Medic: 20-25 de persoane mor zilnic în România din cauza pneumoniei

7.000 - 8.000 de români mor anual din cauza pneumoniei, ceea ce înseamnă o medie de 20-25 de persoane zilnic, afirmă Sorin Alexandru, medic la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Craiova. “Conform unor statistici ale ultimilor ani, care sunt publice pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, în România mor cam 700-800 de persoane zilnic. Într-un an mor cam 7.000 - 8.000 de persoane de pneumonie, adică o medie de 20-25 de persoane zilnic. Cam atât am vrut sa spun. Restul, vă mai gândiți și voi”, este mesajul medicului craiovean. Medicul Sorin Alexandru atrage astfel atenția că există alte afecțiuni în cazul cărora nu există tratament care să ducă la vindecare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.