Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Povestea proiectului de conservare a fagilor de la Nucșoara, în The New York Times

Ziarul de Vrancea
9 ian 2024 1102 vizualizări

Din 2009, Fundația Conservation Carpathia a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine

 

Proiectul „Pădurea cu Povești Nemuritoare”, realizat de Primăria Comunei Nucșoara și Fundația Conservation Carpathia, este consemnat de The New York Times. Publicația americană spune povestea proiectului de conservare a fagilor de la Nucșoara, subliniind ineditul și unicitatea acestuia.

Articolul a fost realizat de Alan Burdick, iar imaginile aparțin fotojurnalistul Nicholas J. R. White, care a vizitat Nucșoara și zona cu fagi seculari, discutând cu oamenii locului și cu echipa care a contribuit la dezvoltarea proiectului.

Proiectul „Pădurea cu Povești Nemuritoare” a fost lansat în primăvara anului 2023 și are ca scop conservarea a 2.544 de fagi seculari, aflați pe raza comunei Nucșoara, județul Argeș, prin adopția acestora pe site-ul www.arboricupovești.ro și promovarea zonei ca punct turistic cu valoare naturală ridicată.

Fiecare arbore a fost inclus într-o hartă cu coordonate GPS, a fost fotografiat și are o plăcuță cu un număr. Cei care optează să adopte unul sau mai mulți fagi, pot să-și lase pe site o poveste sau un mesaj. Povestea este editată și înregistrată audio, transpusă pe un cod QR care se găsește pe o plăcuță pe arborele adoptat și pe certificatul pe care adoptatorul îl primește prin email. Certificatul de adopție conține imaginea cu fagul ales și numărul acestuia, și codul QR de pe care poate fi ascultată povestea în format audio. Poveștile și mesajele lăsate de adoptatori pot fi ascultate pe site-ul www.arboricupovești.ro, identificând fagii adoptați, dar și la Nucșoara, pe pajiștile unde sunt localizați acești arbori spectaculoși.

Adopția costă 700 de lei

Până acum, aproximativ 100 de fagi au fost adoptați în cadrul proiectului. Cei care au ales să susțină proiectul prin adopții sunt din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Australia și alte țări. Mesajele sunt înregistrate în limba în care au fost scrise, iar unele sunt bilingve, română și engleză.

Printre poveștile care se găsesc pe site se numără cea a multiplei campioane la scrimă, Ana-Maria Brânză – fag 44, a jurnalistului britanic Charley Ottley – fag 45, Răzvan Nedu, multiplu campion la paraclimbing – fag 41, a mișcării de rezistență anticomunistă – fag 266, a Elisabetei Rizea – fag 263, și a multor oameni care au ales să susțină proiectul și să ofere gândul sau povestea lor – fag 2224, fag 99, fag 1399. Un fag poate fi adoptat de o singură persoană contra unei sume de 700 de lei, iar fondurile vor fi utilizate de Primăria Comunei Nucșoara pentru a dezvolta infrastructura eco-turistică din zonă.

Comuna Nucșoara din județul Argeș este cunoscută datorită celei mai longevive mișcări de rezistență anticomunistă din Munții Făgăraș; este poarta spre Vf. Moldoveanu, cel mai înalt vârf din Carpații României (2.544 metri), dar și pentru valorile naturale care se găsesc aici, cum sunt fagii seculari.

Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud‑estul Carpaților Meridionali, achiziționându‑le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieți pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee.

Fosile de dinozauri au fost descoperite în Bazinul Hațeg

Fosile de dinozauri erbivori au fost descoperite în Bazinul Hațeg de o echipă internațională de cercetători condusă de specialiștii Departamentului de Paleontologie al Universității "Eötvös Loránd" (ELTE) din Budapesta, se arată într-un comunicat remis agenției ungare de presă MTI.

Conform sciencedirect.com, cercetătorii analizează elementele craniene și postcraniene asociate dinozaurilor ornithopode Rhabdodon recuperate din recent redescoperitul sit de vertebrate din Maastrichtian (Cretacicul superior) K2 de lângă Vălioara, în cea mai vestică parte a Bazinului Hațeg. Potrivit comunicatului, cercetătorii fac săpături din anul 2019 în apropierea satului Vălioara. Printre descoperirile lor se numără mai multe oase de animale vertebrate de la sfârșitul perioadei cretacice, care se află încă în curs de prelucrare științifică.

Cele mai multe rămășițe de dinozaur recuperate provin de la o specie erbivoră relativ mică, în mare parte bipedă, aparținând familiei Rhabdodontidae.

“Acest grup de animale relativ mici include în prezent 9 specii. Câteva dintre acestea au fost descrise în ultimii 20 de ani, datorită unor săpături sistematice. Cu toate acestea, bucățile de schelete pe care le-am colectat acum sugerează că această familie de dinozauri ar putea conține alte specii necunoscute și că grupul ar fi putut fi mult mai divers decât credeam până acum”, a scris în comunicat János Magyar, primul autor al lucrării și doctorand la Departamentul de Paleontologie al ELTE.

În bazinul Hațeg există straturi de rocă ce conțin fosile de dinozauri pitici din perioada Cretacicul târziu. Primele fosile de dinozauri din această zonă au fost studiate la începutul anilor 1900, de baronul Ferenc Nopcsa. Noile săpături din valea Vălioara nu numai că au dus la descoperirea de noi rămășițe, dar au contribuit și la cunoașterea structurii geologice a bazinului și la înțelegerea fostelor habitate ale dinozaurilor, se arată în document.

Situl K2 este situat în cea mai vestică zonă a bazinului Hațeg, unde se găsesc cele mai vechi straturi de rocă terestră din bazin (cu o vechime de aproximativ 71 de milioane de ani).

Potrivit lui Gábor Botfalvai, șeful săpăturilor de la Văliora, aceste roci diferă, nu doar prin vechime, de alte situri de dinozauri cunoscute din bazin. Rocile care conțin oasele indică un mediu lacustru umed, mlăștinos, în timp ce alte situri din bazin sunt reprezentative pentru o comunitate de animale care au trăit în zone inundabile, departe de râuri. Astfel, se poate presupune că cercetarea oferă informații despre o faună cu o compoziție semnificativ diferită.

Rămășițele recent descoperite sunt cele mai complete schelete de rhabdodonți din regiunea vestică a bazinului Hațeg. Oasele au fost păstrate în stare bună, cu puține rupturi sau uzură de-a lungul milioanelor de ani. De asemenea, ele conțin elemente osoase care nu au fost cunoscute anterior la niciun dinozaur Rhabdodontida, se arată în document. “O altă caracteristică semnificativă a descoperirilor din situl K2 este că provin de la cel puțin două exemplare din aceeași specie de dimensiuni similare și includ mai multe elemente de craniu și o serie de oase din alte părți ale corpului, cum ar fi vertebre și oase ale membrelor. Astfel de schelete parțiale contigue sunt foarte rare la dinozaurii din familia Rhabdodontidae, iar aceasta este prima apariție cunoscută a unui astfel de schelet parțial din siturile Vălioarei”, a subliniat Zoltán Csiki-Sava, profesor asociat la Universitatea din București și conducătorul echipei de cercetători din România.

Cercetătorii speră că această descoperire va oferi o imagine mai exactă a originii, relațiilor și istoriei evolutive a familiei Rhabdodontidae. Iar prin identificarea oaselor altor vertebrate din siturile din Valea Văliora, se vor afla mai multe despre compoziția și alte caracteristici ecologice ale acestei faune care a precedat cu câteva milioane de ani dispariția dinozaurilor.

Sondaj la început de an: PSD - 30 %, PNL - 20%, AUR - 18%

PSD ar obține 30% din voturi, PNL - 20%, iar AUR - 18% dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, relevă un sondaj realizat de The Center for International Research and Analyses la comanda PNL. Sondajul mai relevă că peste 40% dintre cei chestionați se declară de centru sau de dreapta, 13% de stânga, în timp ce 44% nu șțiu sau nu răspund.

Conform sondajului, mai mult de jumătate dintre cei cherstionați (53%) declară că vor merge în mod cert la vot la alegerile europarlamentare.

PSD ar obține 30% din voturi, PNL - 20%, AUR - 18%, USR - 14%, SOS, Partidul Dianei Șoșoacă - 6%, UDMR - 5%, PMP - 2%, REPER - 2%, Forța Dreptei - 2%.

Dintre cei intervievați, 14% se declară ”de dreapta”, 29% se declară ”de centru”, 13% spun că sunt ”de stânga”, iar 44% nu știu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat de The Center for International Research and Analyses, la comanda PNL, în decembrie 2023, pe 1.000 de respondenți.

Moldova: Fostul ministru Anca Boagiu, consultant pentru pregătirea aderării la UE

Fostul ministru român al Integrării în Europene, Anca Boagiu, s-a alăturat Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) din Republicii Moldova pentru a sprijini pregătirea țării pentru viitoarele negocieri de aderare la UE, conform unui anunț făcut de ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spânu, citat de Radio Moldova. Ministerul său intenționează să atragă și alți consultanți din România. „Noi mobilizăm toate resursele și pregătim echipa să fie gata de negocieri. Dar trebuie să spunem că și România, și Uniunea Europeană sunt alături de noi. În decembrie a început să lucreze un consultant finanțat de Delegația UE în R. Moldova. Un consultant din România, Anca Boagiu, care a stat în spatele procesului de negociere a României cu Uniunea Europeană. Anca Boagiu lucrează la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale ca să ne ajute să ne mișcăm pe aceste trei capitole. Împreună cu Anca facem planul de pregătire și căutăm inclusiv alte persoane din România, care să vină să ne ajute”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, într-un interviu pentru Vocea Basarabiei.

Boagiu, un politician în vârstă de 55 de ani, cu o vastă experiență atât în domeniul transporturilor, cât și în integrarea UE, se va concentra pe ghidarea MIDR în ceea ce privește trei capitole cheie ale procesului de aderare: transport, rețele transeuropene și dezvoltare regională.

Republica Moldova a primit undă verde pentru a lansa negocierile de aderare la UE în decembrie 2023. În prezent, este în curs de evaluare a legislației sale naționale în ceea ce priveăte compatibilitatea cu cadrul legal european.  Odată ce această etapă va fi finalizată, vor începe negocierile pe 35 de capitole.

Comisia Europeană: 1.974 de tineri români vor putea călători în Europa cu ajutorul permiselor “DiscoverEU”

Aproape 2.000 de tineri români în vârstă de 18 ani vor primi un permis de călătorie gratuit pentru a explora diversitatea Europei, pentru a afla lucruri noi despre istoria și patrimoniul cultural al acesteia și a cunoaște oameni de pe întreg cuprinsul continentului, ca parte a inițiativei "DiscoverEU".

Potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene la București, marți sunt selectate persoanele ale căror cereri de înscrieri DiscoverEU, program finanțat în cadrul programului ErasmusÂ, au fost aprobate. Tinerii vor călători în principal cu trenul, în perioada martie 2024 - mai 2025. Până în prezent, peste 11.600 de tineri români au beneficiat de un astfel de permis de călătorie.

"DiscoverEU este o ocazie unică de a realiza o călătorie de neuitat în întreaga Europă, unde fiecare escală creează noi legături între oameni și scoate în evidență numeroasele fațete ale frumuseții Europei", spune Iliana Ivanova, comisarul pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, citată în comunicat.

Această rundă de înscrieri DiscoverEU a fost deschisă tinerilor născuți între 1 ianuarie 2005 și 31 decembrie 2005, atât din statele membre ale UE, cât și din țările asociate ErasmusÂ. În cadrul acestei runde s-au înscris în total 144.038 de tineri, dintre care 36.318 au fost selectați. DiscoverEU include și o dimensiune de învățare, cu întâlniri sau sesiuni de informare înaintea plecării, desfășurate în întreaga Europă. Cei interesați se pot înscrie pe o pagină de Facebook dedicată.

Un bărbat de 38 de ani care fusese dat dispărut, găsit spânzurat la marginea orașului Cernavodă

Un bărbat de 38 de ani, din Cernavodă, dat dispărut după ce rudele acestuia au alertat polițiștii în urmă cu două zile, a fost găsit spânzurat la marginea orașului.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat miercuri, printr-un comunicat de presă, că polițiști din cadrul Poliției orașului Cernavodă au fost sesizați cu privire la faptul că, în extravilanul orașului, a fost găsită o persoană spânzurată. "Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă", se arată în comunicat.

În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.