MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Patriarhia s-a dezlănțuit împotriva educației sexuale
Reprezentanții BOR susțin că orele de educație sexuală ar constitui „un atentat la inocența copiilor” și au criticat inclusiv un document al Organizației Mondiale a Sănătății n Ludovic Orban recunoaște că subiectul provoacă disensiun în coaliția aflată la guvernare
Patriarhia Română a transmis ieri precizări în legătură cu „așa-zisa «educație sexual㻓, cum o numește, și despre care spune că este „obiectul unor mari presiuni ONG-istice și partinice pentru introducerea ei într-o programă școlară deja asfixia(n)tă, ignorându-se sau sfindându-se inclusiv voința părinților și drepturile lor constituționale de a decide asupra educației propriilor copii”. Instituția consideră că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pentru întreaga viață.
Amplul comunicat remis începe prin a remarca faptul că există deja în școlile din Romania materii, în afară de Biologie, al căror conținut este „perfect adecvat predării noțiunilor necesare elevilor pe teme legate de sexualitate”, precum „Consiliere și dezvoltare personală”, „Educație pentru sănătate”; „Pregătiți pentru viață. Educație pentru viață și comunitate” și „Adolescență și autocunoaștere”.
Sunt aduse în discuție documente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), considerate detestabile, iar ca susținătoare ale argumentelor, articole din Constituția României, Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului și Legea educației naționale.
„Patriarhia Română, dar și celelalte Biserici din România, pledează ferm pentru disocierea programelor școlare de orice tip de ideologie, precum «ideologia de gen» sau de «recomandările» ideologizant-alienante cuprinse în Documentul Biroului Regional OMS pentru Europa și BZgA, intitulat «Standarde pentru educația sexuală in Europa - un cadru pentru factorii de decizie politică, specialiști și autorități din domeniul educației și sănătății»“, se arată în comunicat.
Orban: E foarte greu de luat o decizie la nivelul coaliției
Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a afirmat, referitor la proiectul privind educația sexuală în școli, că este vorba de un subiect care ține de conștiință și că este foarte greu de luat o decizie la nivelul coaliției care să susțină un punct de vedere unitar. “E adevărat, am discutat acest subiect, s-au exprimat puncte de vedere, păreri, încă nu s-a luat o decizie în coaliție și de altfel este o decizie că ceea ce am discutat toți este vorba de o anumită dificultate de a putea impune o anumită decizie care se ia la nivelul coaliției către toți parlamentari din coaliție”, a declarat, marți, Ludovic Orban. El a precizat că trebuie ajuns la o formă de echilibru.
“Trebuie să se ajungă la o formă de echilibru care să satisfacă, pe de o parte, părinții care sunt îngrijorați că ar putea fi folosită educația în școli într-un sens nepotrivit pentru copiii lor și cei care susțin, pe bună dreptate, că este nevoie de o educație școlară”, a explicat liderul PNL.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirma că actuala programă de educație sanitară, care să includă și educația sexuală, în școli, este una foarte bună și că elevii ar trebui să se înscrie din start la acest curs opțional, cu posibilitatea de a se retrage, pe parcurs, din diferite motive.
PNL va participa la dezbaterea moțiunii de cenzură, însă nu o va vota
Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat că parlamentarii din coaliție vor fi prezenți la moțiunea de cenzură, dar nu vor vota. “Și la nivelul coaliției și în partid am luat decizia la moțiunea de cenzură să fim prezenți și să nu votăm, astfel încât să arătăm lipsa de majoritate și gratuitatea acestui demers politicianist al PSD”, a declarat, ieri la Parlament, Ludovic Orban.
Întrebat dacă are garanția că toți parlamentarii PNL nu vor vota la moțiunea de cenzură, Ludovic Orban a răspuns: “100%. Am încredere în parlamentarii PNL. Am luat decizia de a fi prezenți și de a nu vota moțiunea, decizie care e luată la nivelul coaliției și am totala convingere că niciun parlamentar din cadrul coaliției majoritare, indiferent că e parlamentar al PNL, al USR-PLUS, al UDMR sau din grupul minorităților nu va vota moțiunea”.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirma, luni seară, că textul moțiunii de cenzură este finalizat, fiind negociat cu partenerii sociali și toți susținătorii. Ciolacu anunța că textul se referă la “acest guvern dezastruos”. Ciolacu a mai spus că există oameni din PNL care ar vrea să voteze moțiunea de cenzură.
Moțiunea va fi depusă astăzi și va fi votată săptămâna viitoare.
Scandal în PNL: „Subminați autoritatea miniștrilor”
Ludovic Orban s-a contrat dur în ședința de partid cu Raluca Turcan și Florin Roman, potrivit unor surse politice
Ministrul Muncii Raluca Turcan și deputatul Florin Roman l-au atacat dur ieri, în ședința conducerii liberale, pe liderul partidului Ludovic Orban, reproșându-i atacurile la adresa colegilor și faptul că a luat decizii fără să se consulte cu aceștia. “Vă rog să nu mai atacați colegii de partid! Nu cred că cei din afară sunt interesați de frustrările din interior”, i-a spus Turcan lui Orban, potrivit unor surse din partid.
Referitor la faptul că Orban i-a numit trădători pe unii dintre cei care și-au anunțat susținerea pentru candidatura lui Florin Cîțu la conducerea PNL, ministrul Muncii a precizat că liberalii au dreptul la opțiuni și că aceasta nu înseamnă că sunt trădători. “Dumneavoastră ați dat tonul!”, a continuat ea, adresându-i-se liderului partidului. Ea transmis că atacând colegii de partid, subminează autoritatea miniștrilor.
“Eu nu am atacat colegii, am făcut declarații corecte. Am susținut toate deciziile guvernamentale. Dacă vi se pare atac să vorbesc despre suflul nou cu colegi vechi... Pentru mine e important să existe un echilibru între tinerețe și experiență”, a replicat Ludovic Orban, conform surselor citate.
El a susținut că nu a folosit cuvântul “lichea” și nu a folosit cuvântul “trădător”. “Nu am zis nimic rău de nimeni”, s-a disculpat liderul liberal.
El a ținut să sublinieze că la ședință sunt colegi care îl atacă public.
Și Florin Roman l-a întrebat pe Orban cine a luat decizia de a o susține pe Cristina Pocora pentru CNA. Când Orban a răspuns că el a fost cel care a luat această decizie, Roman i-a precizat: “Aveți nevoie de mandatul nostru”. Orban s-a limitat la a-i răspunde că a luat act.
USR PLUS vrea ca domiciliul să nu mai apară pe cartea de identitate
Dan Barna a anunțat că USR PLUS va propune la ședința coaliției ca domiciliul să nu mai fie pe cartea de identitate.
„Un alt element important pe care îl vom discuta în coaliție și îl vom propune colegilor noștri este acela de a nu mai avea, cum este situația în foarte multe state europene, de a nu mai avea domiciliul pe cartea de identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiționată de existența domiciliului pe cartea de identitate pentru că asta ar permite și o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”, a afirmat Dan Barna, marți la Parlament, la finalul ședinței Biroului Politic al USR PLUS.
Bistrița-Năsăud: Pistele de biciclete, măsurate cu ruleta de către primar și polițiști
Pistele de biciclete din municipiul Bistrița, aflate în diferite faze de realizare printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 21 milioane de lei, au fost măsurate cu ruleta, marți, de către primarul Ioan Turc, angajați ai primăriei și polițiști, în urma semnalelor trase de cetățeni că acestea au ajuns să încurce atât traficul rutier, cât și cel pietonal.
Primarul a admis, în postarea făcută pe pagina sa de socializare, că planurile pentru aceste piste “au fost făcute din birou”, astfel că s-a ajuns ca unele trotuare să fie îngustate până la a permite unei singure persoane să se deplaseze, iar în alte zone străzile riscă să fie transformate în unele cu sens unic, pentru că nu mai au lățimea corespunzătoare pentru circulația pe două benzi. Edilul a dat asigurări că se va ține cont de fiecare problemă ivită care poate îngreuna traficul și că se vor căuta soluții pentru ca proiectele de dezvoltare urbană să fie implementate cu succes.
Proiectul pistelor de biciclete a fost început de fosta administrație a municipiului Bistrița, condusă de primarul Ovidiu Crețu, care a construit cu bani luați împrumut din bancă și pârtia de schi de pe Dealul Cocoș, aflată la cea mai mică altitudine din țară, unde în fiecare sezon s-a putut schia maximum două săptămâni și unde au început să apară alunecări de teren care pun în pericol inclusiv instalația de telescaun.
Cel mai bun DJ din lume vine la Untold
Organizatorii Untold au anunțat ieri primul val de artiști pentru ediția din acest an a festivalului care are loc la Cluj. Top 3 cei mai buni DJ-i din lume urcă în acest an pe scena principală a festivalului Untold. Este vorba despre David Guetta, Martin Garrix, Dimitri Vegas&Like Mike .
Galeria starurilor este completată cu alte nume din top 10 cei mai buni DJ-i ai lumii: Steve Aoki, Alok, Afrojack, dar și de artiști de renume internațional ca și DJ Snake, Lost Fre-quencies, Above&Beyond, Benny Benassi și Martin Solveig. Iubitorii de muzică live îi vor mai putea asculta în acest an pe The Script, Parov Stelar și pe rapper-ul american TYGA, care vine pentru prima dată pe scena principală Untold.
Cîmpeanu: 94,2% prezență la prima probă a Evaluării naționale
Prezența la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale, care a avut loc marți, a fost de 94,2%, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă. “Până la această oră, la examenul de Evaluare națională, proba de Limba și literatura română, am înregistrat prezența a 123.563 elevi din totalul celor 131.177 înscriși. Este vorba despre un procent de 94,2%, un procent mai mare decât cel al elevilor prezenți anul trecut, 93,1%. Practic, 7.616 elevi înscriși la examenul de Evaluare națională nu s-au prezentat”, a spus Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, în București un candidat a fost eliminat din examen.
“În București, din 12.006 - numărul absenților a fost de 190, având din păcate și un eliminat din examen. Singurul caz de eliminare din examen a fost acela al elevului din București”, a spus ministrul.