Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Paleologu: „Patriarhul Daniel este exasperat de pantalonadele lui ÎPS Teodosie”

Ziarul de Vrancea
17 apr 2023 779 vizualizări

În interiorul Bisericii Ortodoxe Române există o diviziune profundă, iar patriarhul Daniel „este exasperat de toate pantalonadele lui ÎPS Teodosie”, a spus fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu la Digi24.

Declarația vine în contextul dezbaterii privind data sărbătoririi Paștelui, după ce Teodor Baconschi și Adrian Papahagi au propus ca ortodocșii să petreacă Paștele odată cu catolicii și protestanții. ÎPS Teodosie s-a opus vehement.

„La noi sunt dispute pe lucruri absolut evidente. E absolut evident - calendarul gregorian e mai precis decât cel iulian, e absolut evident că e vorba de un compromis care șchioapătă, dar șchioapătă de 100 de ani, s-ar putea să mai șchioapete încă 100 de ani sau câteva zeci de ani. Există o mare inerție în lumea ortodoxă. Abia au spus ei asta, că s-au trezit unii să îi denunțe, să spună că sunt niște globaliști, niște oameni care complotează împotriva ortodoxiei, că vor să distrugă. S-a trezit și ÎPS Teodosie să spună chestii în genul lui - catolicii n-au lumina cea adevărată și lumina aia nu se aprinde decât în conformitate cu calendarul ortodox. Genul ăsta de trogloditisme prinde la o anumită categorie de populație”, spune fostul ministru al Culturii.

„La noi foarte repede discuțiile derivă în insulte și anatemizări. Asta nu e sănătos, dar nu e ceva nou. În România, orice discuție se lasă cu insulte, anateme, supărări și alte lucruri de genul ăsta. Trăim în era supărăcioșilor, există o anumită nevroză românească”, adaugă el. Paleologu spune că în interiorul Bisericii Ortodoxe Române există o diviziune foarte profundă. „Fracțiunea lunatică, aberantă, absurdă - cei care spun că vaccinul e anticristul, că masca era botnița pe care anticristul ne-o punea ca să desfigureze chipul lui Dumnezeu -vestea bună e ca această atitudine nu e atât de prezentă între ierarhi. Sigur, îl avem pe Teodosie, cu histrionismul lui bine cunoscut. Or mai fi câțiva, mai sunt unii care în inima lor simpatizează cu Putin, sau care cel puțin spun: Dar bine le face Putin ucrainenilor. Totuși nu sunt mulți, în schimb, genul ăsta de delir e prezent mai cu seamă la nivel de preoți și un anumit laicat, cu o cultură foarte precară, oameni ca Puric, Capsali, auriști, e o faună variată, în aceste medii există”, a spus Paleologu.

Întrebat dacă luările de poziție ale ÎPS Teodosie fac rău Biserici, fostul ministru a spus: „Enorm rău, un rău incomensurabil, dar nu ai ce să îi faci, structura Bisericii Ortodoxe e cea care e. Toată lumea știe că Patriarhul Daniel e exasperat de toate pantalonadele ÎPS Teodosie. Știm asta de foarte multă vreme”. „Nici Patriarhul nu poate să facă orice. El are evident o putere considerabilă, multă influență, dar el nu are majoritate în sinod, contrar a ceea ce poate cred unii. Iar cu Teodosie pur și simplu nu are ce să facă. A fost acea scrisoare care s-a scurs de la sinod, care a fost o punere la punct a ÎPS Teodosie, dar cam asta poate facă Patriarhul, nu mai mult de atât”, a explicat el.

Geoană, întrebat când se va sfârși războiul din Ucraina: Nici măcar NATO nu poate să dea un răspuns precis

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este de părere că războiul din Ucraina va mai continua și a precizat că NATO încearcă să îl scurteze prin sprijinirea Ucrainei. Geoană crede că următoarele luni vor fi mai intense din punct de vedere militar, în Ucraina.

Întrebat, luni seară, la Antena 3, când se va sfârși războiul din Ucraina, Mircea Geoană a explicat că nici măcar NATO nu poate răspunde la această întrebare.

”Nici măcar NATO nu poate să dea un răspuns precis. Răspunsul este că poate să dureze mai mult, mai puțin. Anticipăm în următoarele luni o contra-ofensivă ucrainiană bazată pe pregătirea pe care trupele ucrainiene au primit-o din partea țărilor NATO, training, echipamente noi, forțe proaspete. Pentru că dincolo de antrenament, au nevoie și dânșii de o pauză, pentru că un an de război înseamnă mult. Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu rămâne în continuare un pericol. De aceea credem că următoarele câteva luni vor fi intense din punct de vedere militar în Ucraina și poate după șase luni de zile vom avea o imagine puțin mai clară, în funcție și de răspunsul la această întrebare, care este raportul real de forțe pe câmpul de bătălie, să avem un răspuns mai precis, cât va dura”, a declarat Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a precizat că nu vrea să dea semnale optimiste privind finalul războiului din Ucraina, deoarece acesta va mai continua.

Vouchere de 4.000 lei, de care ar putea beneficia 220.000 de români

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a anunțat că sunt în pregătire noi vouchere de care ar putea beneficia 220.000 de români și anume familiile care au peste cinci copii, persoanele care nu pot munci sau cele vârstnice care trăiesc fără niciun sprijin. Voucherul ar putea fi folosit pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice precum frigiderul, aragazul sau mașina de spălat, a adăugat ministrul PNL.

„Aici avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condițiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4.000 lei/voucher. Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei. Dar aici aș vrea să subliniez că cele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit și atunci încercăm prin anchetele sociale și prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcționa pe lângă autoritățile locale, să finanțăm cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical și cel educațional.  Cei trei experți vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu are nevoie de întreținerea locuinței și de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la București și după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a explicat ministrul Marcel Boloș, luni la Antena 3.

El a precizat că va exista și un pachet de ajutoare pentru persoanele vârstnice. „Acest pachet de servicii sociale pentru persoanele vârstnice îl anunțăm acum, în premieră, și cuprinde atât serviciile sociale la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuință socială în care este proprietatea primăriei, atunci se alocă banii inclusiv pentru repararea acestor locuințe. De servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale, inclusiv servicii de catering dacă nu au din ce trăi și nu realizează veniturile corespunzătoare. Aceștia vor beneficia și de aceste beneficii de masă caldă. Acestea vor fi suportate de către cantinele sociale ale primăriilor sau pur și simplu servicii de catering simple pe care noi le suportăm, inclusiv dăm pentru primării, echipamentele de transport, mașinile de transport, care sunt adaptate pentru astfel de servicii. Este o premieră pentru țara noastră acest tip de servicii pentru persoanele vârstnice și încercăm prin aceasta să oferim un pachet de servicii sociale integrat. Nu am stabilit deocamdată cuantumul care va fi pentru fiecare beneficiar în parte, însă este important de reținut că avem un buget de 150 de milioane de euro și încercăm din acești bani, aceste tipuri de servicii să fie țintite pe nevoia persoanei vârstnice, astfel încât la domiciliu să poată avea asigurate toate aceste servicii pentru o înlocuire adecvată și o integrare socială adecvată” a mai precizat Boloș.

Comisia pentru bugete din PE a avizat asistența de 145 de milioane de euro pentru Moldova

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, anunță că Comisia pentru bugete din Parlamentul European a avizat asistența de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova. După avizul de luni al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, urmează votul în Comisia pentru comerț internațional asupra asistenței, programat pentru 27 aprilie. Votul final, în plenul Parlamentului European, va avea loc, cel mai probabil, în luna mai.

”Comisia pentru bugete din Parlamentul European a votat aseară, cu 35 voturi pentru, 0 abțineri și 1 vot împotrivă propunerea mea de aviz privind asistența macrofinanciară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Ca raportor privind acest aviz, am solicitat colegilor din Comisia pentru bugete să avizăm decizia de asistență în forma propusă de Comisia Europeană și să nu depunem niciun amendament. În același timp, am cerut Comisiei pentru comerț internațional – comisie decidentă pe acest proiect legislativ - să procedeze la fel și să voteze propunerea Comisiei Europene fără amendamente”, a precizat Siegfried Mureșan. El arată că a propus acest lucru tocmai pentru a ne asigura că asistența macrofinanciară este adoptată fără întârzieri în Parlamentul European, iar banii ajung în Republica Moldova în timp util, până la finalul anului.

”Oferim Republicii Moldova suportul financiar de care are nevoie pentru a ne asigura că, pe toată durata acestui an, Guvernul are la dispoziție suficiente fonduri pentru a veni în sprijinul oamenilor și pentru a asigura stabilitatea economică.  Siguranța Uniunii Europene depinde și de stabilitatea Republicii Moldova. Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană și trebuie să o ajutăm să treacă peste provocările cu care se confruntă și să continue integrarea europeană. De aceea, vrem să luăm toate măsurile pentru o adoptare rapidă a sprijinului financiar astfel încât banii să ajungă cât mai repede acolo unde este nevoie de ei”, a menționat eurodeputatul PNL.

Timișoara: Mamă de 88 de ani și fiu de 68 de ani, găsiți morți în locuință

Polițiștii din Timișoara au deschis dosar penal, după ce au găsit într-o locuință două cadavre. Este vorba de o femeie de 88 de ani și fiul ei de 68 de ani. Cele două cadavre au fost găsite, luni seară, de polițiștii din Timișoara.

”Astăzi, 17 aprilie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Urbană Timișoara au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că două persoane care locuiau pe strada Cozia, din municipiul Timișoara, nu au mai fost văzute de mai multe zile”, a anunțat, luni seară, IPJ Timiș. Sursa citată a precizat că polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, împreună cu pompierii și o Ambulanță, în interiorul imobilului fiind găsite două persoane decedate, o femeie în vârstă de 88 de ani și un bărbat în vârstă de 68 de ani. Surse oficiale au precizat că cele două victime sunt mamă și fiu. Conform procedurilor, în cauză a fost deschis un dosar penal, fiind efectuate cercetări pentru ucidere din culpă.

Germania a primit cei mai mulți ucraineni în februarie. România, pe locul 4

Germania se află pe primul loc în UE, în februarie, în privința protecției temporare acordată ucrainenilor care au fugit din calea războiului declanșat de Rusia. Este vorba despre un număr de 25.125 persoane, conform Eurostat. Pe locul doi se află Polonia cu 24.905, Cehia pe trei cu 9.775, iar pe următoarea poziție este România cu 7.920. Cea mai mare proporție o reprezintă copiii. În Germania numărul celor sub 18 ani a fost de 7.725, în Polonia de 6.070, în România de 2.590 și în Cehia de 2.550. Comparativ cu luna ianuarie, numărul deciziilor de oferire a protecției temporare pentru ucraineni a scăzut în 19 din cele 26 de state membre. Cea mai măre scădere se observă în Polonia (-3.540), Germania (-3.080), Cehia (-2.630) și România (-1.035). De asemenea, cele mai mari creșteri sunt în Irlanda cu 540 și Finlanda cu 520. În privința numărului total de ucraineni care beneficiază de protecție temporară în țările UE, cei mai mulți sunt în Germania, cu puțin peste 1 milion, urmată de Polonia cu 989.080 persoane.

Republica Moldova a împiedicat o delegație rusă să intre în țară

Republica Moldova a împiedicat luni o delegație rusă să intre în țară și a avertizat politicienii de la Moscova să nu intervină în problemele sale interne înaintea unor alegeri regionale. Delegația condusă de Rustam Minnikhanov, guvernatorul regiunii Tatarstan, urma să participe la un forum organizat în regiunea semi-autonomă Găgăuzia din Republica Moldova, alegeri urmând să fie organizate aici pe 30 aprilie pentru alegerea șefului guvernului local.

Minnikhanov a sosit într-un avion oficial al guvernului din Tatarstan dar nu i-a fost permis să coboare din acesta. Poliția moldoveană a afirmat într-un comunicat remis presei că vizita sa a avut scopul de a întări sprijinul pentru un candidat pro-rus care va participa la alegeri. „Susținerea unui candidat la alegeri locale din Moldova nu este un motiv întemeiat iar autoritățile cer birocraților ruși să se abțină din a interveni în problemele interne ale țării noastre”, a afirmat serviciul de grăniceri al țării vecine.

Șeful delegației ruse se plânge că a fost declarat persona non-grata de Chișinău

Minnikhanov a postat o înregistrare video pe rețelele de socializare în care afirmă că el și delegația sa au fost catalogați drept „indezirabili” de autoritățile moldovene, o mutare pe care a descris-o ca fiind „regretabilă”. El a spus că locuitorii din Tatarstan și Găgăuzia, regiuni cu minorități turcice importante, sunt „frați”.

Presa din Republica Moldova scrie că Victor Petrov este deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia și candidat la alegerile pentru șefia regiunii ce urmează să fie organizate la sfârșitul acestei luni. Președintele moldovean Maia Sandu și guvernul pro-occidental al său au acuzat Rusia de mai multe ori în ultimele luni că ar fi în spatele unor eforturi de a destabiliza țara.

Ministerul Familiei: Fetița din județul Olt, aflată sub măsura protecției speciale din cauza violenței în familie

Ministerul Familiei a transmis, luni seară, că fetița din județul Olt care a căzut de la etaj era sub măsura protecției speciale din cauza violenței în familie. Fata nu a avut intenția de a se sinucide, ci de a pleca.  ”Suntem în legătură permanentă cu DGASPC Olt. Din primele informații, este vorba de o fetiță recent ajunsă cu măsură de protecție specială din cauza violenței domestice, existând un dosar penal deschis pentru violență în familie. Deci, nu s-ar fi putut întoarce în familie, contrar informațiilor apărute în spațiul public”, a transmis, luni seară, Ministerul Familiei. Sursa citată a precizat că, fetița nu ar fi avut intenția să se sinucidă, ci să plece. ”Acest lucru a fost confirmat polițiștilor chiar de aceasta. Fetița este la spital, conștientă. Există o ancheta a poliției în desfășurare”, a mai transmis sursa citată. Polițiștii din Olt au deschis o anchetă după ce o fată de 12 ani a căzut de la etajul unui bloc din Slatina, victima fiind transportată la spital.

USR anunță amendamente la legea pensiilor speciale

USR a anunțat marți că a depus amendamente cu modificări radicale la ”proiectul PSD-PNL de așa-zisă reformă a pensiilor speciale”, care prevăd eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, ale grefierilor, funcționarilor de la Curtea de Conturi, diplomaților, funcționarilor parlamentari și navigatorilor și recalcularea pensiilor speciale ale polițiștilor, jandarmilor, militarilor și ale angajaților altor instituții de forță pe principiul contributivității și integrarea în sistemul contributiv general. În cazul magistraților, USR propune ca aceștia să primească o pensie de serviciu în cuantum de 65% din veniturile nete obținute în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.

USR afirmă că, pentru ca jalonul din PNRR să fie respectat și pentru ca România să nu rateze șansa istorică de a primi miliarde de euro pentru școli, autostrăzi și spitale, a depus amendamente cu modificări radicale la proiectul PSD-PNL de așa-zisă reformă a pensiilor speciale. Propuneri de îmbunătățire a proiectului au fost depuse și la Senat, dar coaliția specialilor a refuzat să țină seama de ele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.