Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Pademia abia lovește România: Record de infectări

Ziarul de Vrancea
7 iul 2020 892 vizualizări

Ieri a fost anunțat cel mai mare număr de cazuri raportate într-o zi: 555, peste vechiul record care data din 11 aprilie n autoritățile nu iau încă în calcul revenirea la starea de urgență

Alte 555 de noi cazuri de infectare cu coronavirus - cel mai mare număr anunțat în România de la debutul pandemiei - au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 30.175, potrivit datelor publicate ieri de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi, alți 18 români au murit din cauza COVID-19, bilanțul deceselor ajungând la 1.817. Recordul de infectări zilnice fusese până acum în 11 aprilie, când au fost raportate 523 de cazuri noi într-o zi. În ultimele 24 de ore, au fost făcute 13.147 de teste.La ATI, ieri, erau internați 237 de pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 796.484 de teste. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Tătaru: 5-6 la sută din numărul de teste zilnice sunt pozitive

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat ieri că în acest moment nu ia în calcul o revenire la starea de urgență, dar că depinde și de evoluția ulterioară a cazurilor de Covid-19. Întrebat de la ce număr de cazuri s-ar putea declanșa starea de urgență, ministrul a răspuns: “Nu e cu număr de cazuri, este creșterea numărului de cazuri de la o zi la alta exponențial cu forțarea unităților de primire urgențe și atunci se poate declara o stare suplimentară decât starea de alertă. Dar v-am spus, evaluarea de la zi la zi, evaluarea săptămânală, evaluarea la cele 14 zile ne va da și răspunsul”. Nelu Tătaru a spus că erau pregătite mai multe măsuri de relaxare, dar acestea nu au mai fost luate deoarece nu este încă momentul. “Odată cu 1 iulie nu am mai făcut măsuri de relaxare, erau pregătite multe măsuri de relaxare, dar evoluția ne-a arătat că nu este încă momentul și atunci am reașezat ce înseamnă simptomatologia și ce înseamnă asimptomaticul în infecția Covid, am preferat să mergem cu test a șaptea zi și a opta zi răspuns, a zecea zi externarea, iar în funcție de rezultatul din a opta zi să avem și o izolare la domiliciu și am amânat relaxările pentru perioada următoare. Această perioadă depinde foarte mult de evoluție, iar evoluția depinde foarte mult de respectarea acestor reguli”, a declarat ministrul Sănătății. El a menționat că în ultima perioadă 5-6 la sută din numărul de teste făcute într-o zi sunt pozitive.  Nelu Tătaru a adăugat că în ultimele zile jumătate din numărul de cazuri este în trei, patru județe și în municipiul București. “Din ce am văzut Argeș, Prahova, Galați, București erau peste jumătate din cazurile raportate zilnic. În orice zonă care a avut o mișcare mai intensă a populației s-a putut vedea și o creștere”, a explicat Nelu Tătaru. Ministrul a menționat că județul Constanța a avut un rezultat bun pe tot parcursul pandemiei, având sub 500 de cazuri până în 7 iulie.

Cum sunt verificați pacienții care stau în izolare

Ministrul Sănătății a mai spus, ieri, că în primele două-trei zile au fost circa 550 de pacienți cu coronavirus care au solicitat externarea, dar în ultimele zile numărul acestora a scăzut. “În contextul în care nu există o legislație, așteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau au fost în contact cu persoane infectate, până atunci noi trebuie să gestionăm medical acest moment”, a spus el.Tătaru a subliniat că trebuie respectate aceleași reguli de până acum, iar tinerii “se pot distra în condițiile și în normele pe care le-am stabilit cu cei de la HoReCa”. Întrebat cum sunt verificați cei care stau în izolare, Tătaru a spus: “În acest moment regula este cea a medicului de familie care trebuie să ia legătura cu acest pacient, dar legal nu-l putem obliga în casă să facă această izolare. Recomandarea rămâne aceeași, măcar medical, epidemiologic...” El a afirmat că există posibilitatea ca tinerii veniți pe litoral să ducă virusul în alte județe. “Tot ceea ce înseamnă contact fizic prelungit, nepăstrarea unei distanțări fizice, pot face o transmitere. Simptomatologia într-o infecție Covid începe din a doua până în a zecea zi”, a explicat Tătaru.

Barna acuză Guvernul: Strategia anti-pandemie trebuie schimbată

Strategia Guvernului de combatere a pandemiei de coronavirus nu funcționează și trebuie schimbată, altfel românii vor suporta consecințele serioase ale creșterii numărului de cazuri de infecții, atrage atenția președintele USR Dan Barna. “Strategia anti-pandemie nu funcționează. Numărul cazurilor de Covid-19 crește de la o zi la alta. Unul câte unul, statele europene încep să impună restricții pentru români. Asta are efect atât în plan personal pentru cei care vor să călătorească, cât și pentru companiile care depind de granițe libere pentru a putea să își desfășoare activitatea”, a declarat Barna, într-o postare pe Facebook. El susține că Guvernul trebuie să își reevalueze întreaga strategie: “Este destul de clar că la nivelul guvernului există o lipsă de direcție în privința combaterii pandemiei. Suntem în momentul în care România trebuie să își facă o evaluare să vadă ce nu a mers bine și să schimbe strategia”. Liderul USR mai spune că o continuare a tendinței din acest moment va aduce tot mai multe pagube atât din punct de vedere al sănătății publice, cât și din cel al posibilității desfășurării unei vieți normale. “Aceasta nu este o declaratie politică, ci un semnal de alarmă. Dacă nu acționăm rapid și hotărât, consecințele vor fi mult mai serioase. Și le vom suporta cu toții”, a adăugat el.

Maghiarii au stabilit data alegerilor în România

Amendamentul USR privind organizarea scrutinului local în două tururi a picat definitiv

Camera Deputaților a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, proiectul de lege inițiat de UDMR care prevede organizarea alegerilor locale pe data de 27 septembrie și a respins inițiativa legislativă a Guvernului cu același obiect. Proiectul UDMR a fost adoptat cu 253 „pentru”, două voturi „împotriva” și 36 de abțineri. La inițiativa de lege a Guvernului privind alegerile locale au fost 182 de voturi „pentru” respingere, 80 „împotrivă” și 22 de abțineri. Parlamentarii PSD au susținut proiectul UDMR pentru că ar fi mai “complet”. Deputații au respins, în același plen, amendamentul USR care propunea organizarea alegerilor locale timp de două zile, respectiv 26 și 27 septembrie.

O asistentă care nu crede în Covid ar fi infectat mai mulți pacienți

O asistentă medicală de la Spitalul CFR din Timișoara care nu crede în existența coronavirsului ar putea fi la originea infectării mai multor colegi și pacienți din spital, a declarat medicul timișorean Virgil Musta, șeful Secției Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. Asistenta e acuzată că nu a respectat nici în spital și nici acasă regulile impuse în pandemie pentru că respinge existența Covid-19. “Acest focar, mai extins decât ne-am fi așteptat, a pornit de la o persoană care nu credea că există virusul. Nu credea că trebuie să poarte mască, nu accepta ideea de a purta mască și nu voia să înțeleagă faptul că, fiind cadru medical, trebuie să aibă o anumită atitudine, nu doar în spital, ci și în afara spitalului. Nu poți să nu respecți nimic, să te contaminezi, după care să aduci virusul în spital. Iată că am ajuns în această situație neplăcută în care și pacienți au fost infectați de la această persoană, dar și alte cadre medicale. Vom vedea dacă părțile vătămate vor depune plângere și, este foarte probabil, ca această persoană să aibă mari probleme în viitor”, a declarat dr. Virgil Musta, citat de Sursa de Vest. Asistenta de la Spitalul CFR Timișoara care nu crede în coronavirus, dar a fost infectată cu Covid la începutul lunii iulie va fi cercetată disciplinar, a anunțat conducerea spitalului. Ulterior infectării asistentei, au apărut alte șase cazuri, în rândul pacienților și cadrelor medicale de la acest spital. Conducerea unității sanitare anunță că va declanșa o anchetă disciplinară pentru că asistenta ar fi încălcat normele și procedurile. Asistenta care acum va fi cercetată disciplinar s-a externat deja la cerere de la Spitalul “Victor Babeș“ din Timișoara. Alte două asistente infectate sunt în izolare la domiciliu, deși pozitive, iar patru pacienți depistați cu SARS-Cov2 sunt internați la Spitalul CFR, într-un pavilion special, dedicat pacienților cu această boală.

CNCD s-a autosesizat în cazul celor doi deputați scandalagii

Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, în ședința de ieri, demararea procedurii de autosesizare în cazul celor doi deputați care au provocat un scandal într-un fast-food în București, a declarat președintele CNCD, Asztalos Csaba. Deputații PSD Adrian Solomon și Ioan Irinel Stativă au fost amendați de polițiști, marți dimineață, pentru provocarea și participarea la un scandal, într-un fast-food din București și au primit și amendă de 4.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor care se aplică pentru prevenirea și combaterea COVID-19. Ei ar fi folosit un limbaj agresiv și la adresa angajaților unității de alimentație, unii dintre ei fiind imigranți.

Emil Constantinescu, operat după ce și-a fracturat clavicula și glezna

Fostul președinte Emil Constantinescu a suferit un accident casnic în urma căruia și-a fracturat grav clavicula și glezna, fiind operat la Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila”, informează un comunicat transmis ieri. Potrivit sursei citate, fostul șef de stat a alunecat, săptămâna trecută, pe o suprafață spălată cu detergent. În prezent, continuă recuperarea medicală la reședință, pentru o perioadă de o lună și jumătate. “Președintele Constantinescu transmite toată aprecierea sa și cele mai călduroase mulțumiri echipei de medici, asistente și infirmiere din Secția Ortopedie, condusă de doctorul Marius Stănescu. Mulțumiri doamnei prof. dr. Mariana Jinga, director medical al spitalului și șef al Clinicii de Medicină Internă. Președintele Constantinescu mulțumește, de asemenea, Serviciului de Protecție și Pază pentru sprijinul acordat”, se mai arată în comunicat.

Ce români scapă de autoizolarea de 14 zile la intrarea în Austria

Austria a introdus România pe lista țărilor cu alertă, ceea ce înseamnă că cetățenii de orice naționalitate care vin din România trebuie să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe. Autoritățile austrice au informat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Există însă și excepții de la măsura autoizolării, potrivit informațiilor trimise de Austria și citate de MAE:

– cetățenii care prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria.

– cetățenii care doar tranzitează Austria, fără oprire, spre destinații din alte state

– transportatorii de mărfuri.

Austria a anunțat că măsura anunțată are caracter temporar, aceasta urmând a fi revizuită în funcție de evoluțiile epidemiologice.

Topul celor mai „puternice” pașapoarte din lume. România, în top 20

Henley & PartnersCitizen a publicat marți studiul anual al celor mai „puternice” pașapoarte din lume.

Japonia se află în continuare pe prima poziție, cu acces la 191 de țări, în timp ce România se regăsește în top 20.

Astfel, Singapore rămâne pe a doua poziție (cu acces la 190 de țări), în timp ce Coreea de Sud și Germania împart locul trei (cu acces la 189 de țări). Cercetarea Henley & PartnersCitizen nu ia în considerare și interdicțiile temporare de călătorie luate recent de unele state în contextul pandemiei de COVID-19. „E relevator să privim acum ce înseamnă libertatea de călătorie pentru deținătorii acestor pașapoarte prestigioase”, au subliniat aceștia, citați de CNN. România se află pe locul 17 al topului, cu acces la 172 de țări, în creștere față de anii trecuți. Primele zece poziții ale topului: 1. Japonia (acces la 191 de țări) 2. Singapore (190) 3. Coreea de Sud, Germania (189) 4. Italia, Finlanda, Spaina, Luxemburg (188) 5. Danemarca, Austria (187) 6. Suedia, Franța, Portugalia, Olanda, Irlanda (186) 7. Elveția, Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia, Belgia (185) 8. Grecia, Noua Zeelandă, Malta, Cehia (184) 9. Canada, Australia (183) 10. Ungaria (181).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.