Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Orban sau Cîțu?

Ziarul de Vrancea
16 dec 2020 1103 vizualizări

Liberalii urmau să decidă aseară pe cine vor propune pentru funcția de premier n la ședința de marți, liderul PNL a fost contrat dur de unii colegi pentru că ține cu dinții de scaun, iar actualul ministru de Finanțe a refuzat să renunțe la nominalizare

Liderul PNL Ludovic Orban a propus marți-seara, într-o ședință restrânsă la sediul partidului, ca Florin Cîțu să renunțe la funcția de prim-ministru. Astfel, Ludovic Orban ar deveni candidatul partidului pentru poziția de premier, iar USR PLUS ar primi șefia Camerei Deputaților pentru Dan Barna. Însă lideri din PNL s-au opus categoric, au relatat surse prezente la discuții. Cel mai vehement a fost secretarul general al PNL, Robert Sighiartău. “E o bătaie de joc la adresa lui Florin Cîțu și la adresa partidului. Nu putem să facem asta încă o dată”, a spus Sighiartău, cu trimitere la faptul că Florin Cîțu a mai renunțat o dată la funcția de premier, în primăvară, pentru a-i face loc lui Orban, demis la acea vreme prin moțiune de cenzură. În ședința de marți seară, Orban a încercat să-l întrerupă pe Robert Sighiartău, dar a intervenit Raluca Turcan. “Ludovic, lasă-l să termine ce are de spus!”, a cerut vicepremierul Turcan. Florin Cîțu, propunerea oficială de premier a PNL, i-a transmis categoric lui Orban că nu se retrage „sub nicio formă” din cursa pentru Palatul Victoria, pentru că și-ar pierde credibilitatea, susțin sursele citate. Florin Cîțu a fost sprijinit și de europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, care a susținut că partidul trebuie să rămână la varianta Florin Cîțu - premier. În final, Rareș Bogdan a spus că președintele Klaus Iohannis trebuie să aibă ultimul cuvânt. Ludovic Orban le-a transmis colegilor de partid că nu va renunța la funcția de președinte al Camerei Deputaților. “USR-PLUS are de ales: Cîțu premier și eu președinte al Camerei Deputaților. Sau eu premier și Dan Barna președinte al Camerei Deputaților”, a spus Orban în ședința conducerii PNL. Toți liderii PNL prezenți la discuții i-au cerut lui Ludovic Orban să înceteze “debandada din partid”. “Ne facem din râs și ne va costa”, susțin sursele citate. La ședința informală de marți-seara a conducerii PNL au participat: Ludovic Orban, Ionel Dancă, Robert Sighiartău, Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu și Florin Cîțu.

USR-PLUS nu-l mai vrea pe Orban premier

Alianța USR-PLUS a transmis ieri că un eventual guvern condus de Ludovic Orban, „având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR-PLUS”, nu răspunde așteptărilor electoratului care își dorește un nou început și o guvernare cu un mandat reformist.De partea cealalătă, UDMR a transmis că este dispusă să-l susțină fie pe Ludovic Orban, fie pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru. Formațiunea maghiară consideră că PNL, partidul cu cele mai multe mandate în viitoarea coaliție de guvernare, are dreptul să propună premierul.

Iohannis: Că este Orban – îl accept, că este Cîțu – îl accept

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, ieri, că așteaptă ca partidele să ajungă la un acord în vederea realizării unei majorități parlamentare și la desemnarea unui premier. “Să formeze o majoritate și și să îmi propună un nume. Că este Orban – îl accept, că este Cîțu – îl accept”, a afirmat președintele. „Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă sper să vină să îmi propună ceva. Așadar să avem puțină răbdare. Pentru mine este important să se formeze relativ repede un Guvern ca să gestioneze pandemia și criza economică și avem un Guvern care se bazează de preferat pe o majoritate solidă în parlament și să mergem mai departe, că de lucru este foarte, foarte mult”, a mai precizat șeful statului. Întrebat dacă demisia lui Ludovic Orban din funcția de premier a fost o greșeală, Iohannis a afirmat: “Nu, mi s-a părut un gest corect și absolut onorabil, în condițiile în care PNL a declarat și a sperat să obțină cel mai mare număr de voturi și nu l-a obținut, e un gest foarte onorabil pe care l-a făcut Ludovic Orban și s-a retras”.

Tătaru: Vaccinarea pentru populația generală va începe în martie – aprilie

Vaccinul se va face gratuit, nu este obligatoriu, iar oamenii se vor putea înscrie pe o platformă online, dacă vor dori imunizarea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirmă că primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, cu care vor fi vaccinate 5.000 de persoane, vor ajunge în țară în perioada dintre Crăciun și Revelion, iar ele vor fi distribuite personalului medical care lucrează în secțiile de boli infecțioase. “În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenției Europene a Medicamentului. Din acel moment ele pot ajunge în fiecare țară membri din cele 27. În perioada dintre Crăciun și Revelion va veni o primă tranșă, simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare și rapel pentru 5.000 de persoane pe care îl vom dirija către secțiile de boli infecțioase” a declarat ieri Nelu Tătaru. Ministru Tătaru a menționat că, începând cu luna ianuarie, România va primi, eșalonat, lunar, alte vaccinuri, în așa fel încât până la începutul verii anului viitor să fie vaccinate pe rând categoriile prevăzute în planul de vaccinare. “Vom începe în primăvară și, până la începutul verii, eu sper să ajungem la o mare parte din populația generală”, a adăugat ministrul. În ceea ce privește transportul vaccinului, acesta se va face de către producător, în “transporturi speciale”, cu congelatoare care pot asigura temperaturi de minus 80 - minus 90 de grade Celsius. Ele vor fi duse, în primă fază, în depozitul central de la Institutul Cantacuzino, unde există 10 congelatoare în care să fie depozitat, iar de acolo în cele șase centre zonale de la spitalele militare, care are, fiecare câte un congelator. Fiecare recipient conține cinci doze de vaccin care poate rezista cinci zile la temperatura de două grade, a menționat Tătaru. Vaccinarea se va face în primă fază în spitale, Bucureștiul având inițial 32 de astfel de centre. “S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari, cum ar fi Bucureștiul ne gândim la Romexpo sau la Arena Națională, unde vor fi mai multe cabinete de vaccinare. Dacă un centru de vaccinare obișnuit are între 4 și 6 cabinete, preconizăm ca la un centru mare, cum este Arena Națională, să fie în jur de 50 de cabinete, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenși medicali care vor face acel vaccin, având zone de așteptare (....) iar apoi o altă zonă post-vaccinare unde cel venit la vaccin va rămâne 15 minute unde poate fi evaluat”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Sub 6.000 de noi cazuri

Vaccinul nu se va face la cabinetul medicilor de familie, ci în centrele de vaccinare, medicii de familie urmând a fi implicați în imunizarea populației generale. Ministrul a precizat că cei care “trec prin boală” nu se pot vaccina, însă imunizarea se va putea face și la cei care au avut COVID-19. Vaccinul se va face gratuit, nu este obligatoriu, iar oamenii se vor putea înscrie pe o platformă online, dacă vor dori imunizarea. Ministrul Sănătății a precizat că 82% dintre cei care au fost în prima linie doresc vaccinarea. Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat ieri 5.991 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. În ultimele 24 de ore, 164 de persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 13.862 de la debutul pandemiei.În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.977. Dintre acestea, 1.267 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.505.916 teste. Dintre acestea, 28.191 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.926 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.265 la cerere.

Societatea Timișoara protestează față de prezența AUR la comemorarea Revoluției

Societatea Timișoara a transmis, ieri, un protest față de intenția liderului AUR, George Simion, de a participa la manifestările de comemorare a Revoluției. Reprezentanții societății acuză că doi ofițeri implicați în reprimarea Revoluției au ajuns parlamentari AUR, iar fără a se dezice de ei și fără a le cere demisia, Simion nu va putea participa la manifestări. În plus, Societatea Timișoara menționează că respinge categoric naționalismul. “Ideea că la acest moment se așteaptă venirea la Timisoara a lui George Simion, șeful unui partid ultranaționalist, partid în care se regăsesc și doi ofițeri implicați în reprimarea Revoluției, ne obligă pe noi, timișorenii, să protestam împotriva acestei prezențe neavenite”, a transmis Societatea Timișoara. Sursa citată precizează că se referă la parlamentarii AUR Francisc Tobă și Nicolae Roman. “Francisc Tobă, fost deputat PSD, a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției de la Sibiu. Dosarul rămăsese în lucru la Parchetul militar, când Francisc Toba a căutat la Adrian Năstase sprijin politic. Numele lui Nicolae Roman a fost vehiculat, de mai multe ori, în legătură cu reprimarea Revoluției”, a mai transmis Societatea Timișoara. Potrivit reprezentanților organizației, “fără demisiile celor doi, George Simion nu se poate alătura comemorărilor Revoluției din Timișoara”. Aseară, când George Simion a ajuns la Timișoara pentru a se întâlni cu simpatizanții partidului a fost huiduit de mai mulți timișoreni, printre care și revoluționari. “Gunoiule, mincinosule, manipulatorule!”, “Pentru ce am luptat în Revoluția asta? Rușine să vă fie, tâlharilor!”, “Nenorocitule”, “Provocator nenorocit”, s-a strigat din mulțime la adresa lui George Simion, care și-a continuat discursul.

Legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli, neconstituțională

Curtea Constituțională a admis ieri, cu majoritate de voturi, sesizarea formulată de președintele Klaus Iohannis privind legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli. Prin urmare, legea este neconstituțională și se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR. Pronunțarea pe această obiecție de neconstituționalitate a fost amânată în mai multe rânduri de către judecătorii Curții Constituționale. Președintele Iohannis a argumentat în sesizare că forma actului normativ contravine principiului egalității cetățenilor, cel privind asigurarea accesului la învățătură, cel care se referă la protecția copiilor și tinerilor precum și prevederile privind libertatea conștiinței, toate incluse în Constituție. Pe 16 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea Legii educației. Inițiativa legislativă aparține senatorului PMP Vasile-Cristian Lungu și deputatului PMP Marius Pașcan. Universitatea București a reacționat la decizia Parlamentului de a interzice referirile la identitatea de gen, precizând că hotărârea respectivă contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituție și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară. Universitatea București a precizat că textul de lege nu are fundamentare științifică și „reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea liberă”.

Deputatul „Mitralieră”, anchetat pentu modul în care a obținut certificatul de revoluționar

Deputatul Cătălin Rădulescu este urmărit penal de procurorii DNA pentru modul în care a a obținut certificatul de revoluționar. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și fals în declarații în formă continuată. Procurorii au suspiciuni că Rădulescu a obținut acest titlu deși nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute. În același dosar au fost puși sub acuzare si trei foști membri ai Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, care l-au ajutat pe Rădulescu sa obțină titlul de luptător la Revoluție, în mod ilegal, conform procurorilor.

CTP, amendat pentru „Satana în sutană”

Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis amendarea lui Cristian Tudor Popescu și a lui Oreste Teodorescu pentru încălcarea dreptului la demnitate într-un articol, respectiv o emisiune de televiziune. Potrivit CNCD, articolul cu titlul “Satana în sutană” scris de Cristian Tudor Popescu și publicat la data de 28 octombrie pe portalul www.republica.ro, “depășește limitele libertății de exprimare și reprezintă faptă de discriminare” și, ca urmare, a fost aplicată o amendă contravențională de 5.000 lei. Hotărârea a fost adoptată cu cinci voturi “pentru”, două “împotrivă” și o abținere. Colegiul Director a mai decis că reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate afirmația prin care, la postul Realitatea TV, în emisiunea lui Oreste Teodorescu, avându-l ca invitat pe Marius Pașcan, UDMR a fost comparată cu noul coronavirus care “pătrunde în organismul gazdei, după care, multiplicându-și gena antinațională, preia controlul deciziilor politice”. În acest caz, a fost aplicată o amendă contravențională de 2.000 lei față de Oreste Teodorescu și Marius Pașcan.

Barometru: Deși se declară religioși, românii spun că nu merg la biserică

Deși se consideră persoane religioase și cred în Dumnezeu, românii nu merg la biserică decât o dată pe săptămână, ocazional sau doar la sărbătorile mari, potrivit primului barometru al vieții religioase din România, prezentat, miercuri, în Aula Academiei Române. Conform studiului, realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, 90,4% dintre români se consideră persoane religioase, răspunzând cu “sigur că da” - 63,8% și “mai degrabă da” - 26,6%. Indiferent de confesiune, românii cred în Dumnezeu într-un procent covârșitor, de 90,2%, în timp ce numai 5,7% au răspuns că “nu se poate răspunde așa de simplu la această întrebare”. 68,2 dintre români se roagă zilnic sau aproape zilnic. Șase procente dintre participanții la studiu au spus că mai “degrabă nu” se consideră persoane religioase, iar 3,6% - “sigur nu”. Dintre aceștia 77,1% sunt “mai degrabă indiferenți” față de religie, iar 15,6% - “mai degrabă împotriva religiei”. În ciuda credinței declarate, românii merg la biserică pentru a participa la slujbe o dată pe săptămână sau mai des doar în proporție de 36,1%, în vreme ce 21,7% - doar ocazional, la unele sărbători, evenimente din familie, 18% - doar la sărbătorile mari și 17,2% - cam o dată pe lună. În privința educației religioase în școli, 72,8% dintre respondenți consideră că este necesară, în timp ce 22,3% răspund că părinții decid în acest caz, iar 4,8% spun că nu trebuie să existe educație religioasă în școli. Sondajul, realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic, a fost realizat în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie, pe un eșantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Dosar penal în cazul colaborării lui Băsescu cu fosta Securitate

Parchetul General a deschis un dosar penal in rem, în care se efectuează cercetări în legătură cu declarațiile pe propria răspundere depuse de fostul președinte Traian Băsescu că nu a colaborat cu fosta Securitate comunistă. Potrivit Parchetului General, în acest caz s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații. Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri formulate de Grupul de Investigații Politice (GIP) în iulie 2020, care a reclamat că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea când a candidat la alegerile prezidențiale din 2004 și 2009, alegerile parlamentare din 2016 și alegerile europarlamentare din 2019. Pe 20 septembrie, Curtea de Apel București a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă, fiind admisă în acest sens o acțiune în instanță introdusă de CNSAS. Hotărârea instanței nu este însă definitivă. Potrivit CNSAS, fostul președinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menținerea în țară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanță de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofițer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, și că ar fi dat două note informative olografe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.