Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Omicron pune stăpânire pe România

Ziarul de Vrancea
10 ian 2022 985 vizualizări

Transmiterea comunitară a variantei a fost confirmară oficial n numărul de cazuri de COVID s-a dublat de la o zi la alta în acest început de săptămână n ce spune ministrul Sănătății despre eficacitatea și efectele adverse ale medicamentelor Favipiravir și Arbidol

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a confirmat ieri, în raportul săptămânal, transmiterea comunitară susținută în România a variantei Omicron. Până în 9 ianuarie, în țara noastră au fost confirmate, în București și în 30 de județe, 295 de cazuri COVID-19 cu varianta Omicron. Cazurile provin din toate regiunile României. INSP mai arată, în raport, absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate/a istoricului de călătorie la peste 50% din cazuri. De asemenea, 65% dintre pacienții cu varianta Omicron erau vaccinați, 99% dintre ei, cu schemă de vaccinare completă.

INSP precizează că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Omicron nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri peste 8.800 de cazuri noi de COVID-19, un număr aproape dublu fața de ziua anterioară. De asemenea, au fost raportate 43 de decese. Dintre cei 415 pacienți internați la ATI, 30 au certificat care atestă vaccinarea.

Până ieri, 59.070 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Rafila: Una dintre cele mai rapide creșteri a ratei de infectare din Europa

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat ieri că proporția de cazuri spitalizate din numărul total de cazuri confirmate este de 3-4%, precizând că specialiștii estimează că România va avea un milion de cazuri noi diagnosticate în valul 5. “Ne aflăm pe un val de creștere rapidă. E una dintre cele mai rapide creșteri din Europa în acest moment din punctul de vedere al ratei bazale de reproducere a infecției. Dacă săptămana trecută aveam cam 6.000 de cazuri înregistrate zilnic în mijlocul săptămânii, acum au ajuns 9.000 de cazuri, deci o creștere de 1,5 ori a numărului de cazuri. Ea a fost și în valul 4 pentru mai multe săptămâni oarecum similară. Problema este în momentul de față când se va opri această creștere. Noi monitorizăm îndeaproape situația, monitorizăm proporția de cazuri spitalizate din numărul total de cazuri noi confirmate și în momentul de față este undeva în jur de 3%, 4% din cazurile care sunt noi înregistrate”, a afirmat ministrul Sănătății.

El a precizat că în farmacii nu pot fi puse în vânzare decât medicamente care sunt recomandate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătății și a dat câteva detalii despre Favipiravir. “Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir. Favipiravirul este un medicament antiviral, care poate să scurteze cu două, trei zile durata bolii, dar care nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir. Încercăm să găsim o soluție, însă, persoanele care pot să ia Favipiravir în ambulatoriu, pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate și nu mă refer la infecția COVID, ci la alte tipuri de afecțiuni, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care afectează inclusiv sarcina”, a transmis ministrul Sănătății.

Rafila a precizat că Arbidol nu influențează în niciun fel infecția cu noul coronavirus. “Celălalt medicament, care este foarte mult mediatizat, Arbidol, este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu care să arată că influențează în vreun fel infecția cu noul coronavirus. În consecință, Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății nu a putut să recomande încât Agenția care aprobă utilizarea acestui medicament sau vânzarea lui prin farmacii să poată să elibereze autorizație de punere pe piață”, a mai declarat ministrul Sănătății.

El a mai afirmat că specialiștii estimează că România va avea un milion de cazuri noi de infecție cu COVID în valul 5 al pandemiei. “Nu cred că se va îmbolnăvi jumătate din populație, e posibil, dacă vreți, dacă includem și formele asimptomatice. Știți bine că există un raport de cel puțin 1 la 5 între formele simptomatice și formele asimptomatice. Noi am avut până acum în România aproape două milioane de cazuri și e posibil ca proporția populației care a trecut prin boală în România să fie în jur de 10 milioane dacă multiplicăm cu cinci”, a mai transmis Alexandru Rafila.

Peste 8 milioane de români s-au vaccinat

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, ieri, că numărul persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză a depășit 8 milioane. Aproape 26.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care peste 6.800 cu prima doză. Numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 8.000.810, din care 7.895.172 cu schema completă. Până în prezent, 2.163.948 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia / doza de rapel.

Stelian Ion reclamă “suspiciuni de nelegalitate” la CSM

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a afirmat, ieri, că blocajul din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii continuă, chiar și după ce mandatul de președinte interimar al lui Bogdan Mateescu a expirat. Stelian Ion afirmă că, astfel, planează suspiciuni de nelegalitate chiar la nivelul celui mai înalt for al justiției. “Există argumente serioase pentru a concluziona ca actuala conducere a CSM este exercitată în mod nelegal. Remarc aici și poziționarea ministrului justiției Cătălin Predoiu care a ales să asigure cvorumul la ședința Secției pentru judecători, alături de grupul dominat de doamna judecător Lia Savonea, în joc fiind numirile la ÎCCJ”, a scris, marți, pe Facebook, Stelian Ion.

Fostul ministru al Justiției afirmă că “miza este uriașă, pentru că nu este vorba doar de alegerea sau nealegerea unui președinte al CSM”.

“Este vorba despre cum vor fi organizate alegerile pentru noua componență a CSM, despre zonele nefaste de influență care se doresc păstrate, despre suspiciuni de nelegalitate la nivelul celui mai înalt for al justiției, despre promovarea unor judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție. Este vorba, până la urmă, despre independența magistraților și hărțuirea și presiunile la care sunt supuși, inclusiv din interiorul CSM”, a mai scris Stelian Ion.

Plenul CSM a fost convocat pentru ieri, dar pe ordinea de zi nu s-a mai aflat alegerea unui nou președinte.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, în 16 decembrie, candidaturile judecătoarelor Gabriela Baltag și Andrea Annamaria Chiș pentru funcția de președinte al CSM, astfel că plenul Consiliului a stabilit ca actualul președinte, Bogdan Mateescu, să exercite funcția interimar, dacă până în 6 ianuarie nu va fi ales un nou președinte.

O nouă specie de pangolin, descoperită în România

O analiză mai amănunțită a unei fosile găsite în România pe Valea Oltețului a dus la descoperirea unei specii de pangolin ce nu era cunoscută până acum. Cercetătorii suspectau anterior că această specie trăia în Europa la începutul Pleistocenului, epoca geologică din istoria planetei noastre care a început în urmă cu aproximativ 2.588.000 de ani și care s-a încheiat acum 11.700 de ani. Însă această ipoteză nu a putut fi confirmată până acum.

„Nu este o fosilă spectaculoasă”, afirmă Claire Terhune, profesoară de antropologie la Universitatea Arkansas, explicând că este vorba de „un singur os, dar este al unei specii noi a unui animal oarecum ciudat”.

„Suntem mândri de ea fiindcă fosilele pangolinilor sunt extrem de rare. Acesta se întâmplă să fie de asemenea cea mai veche fosilă a unui pangolin descoperită vreodată în Europa și singura fosilă a unui pangolin din Europa Pleistocenului”, relatează ea.

Pangolinii moderni trăiesc în zilele noastre în Asia și Africa, specia atrăgând atenția întregii lumi din cauza ipotezei că ar putea fi veriga lipsă care să explice transmiterea coronavirusului SARS-CoV-2 de la lilieci la om.

Ei sunt de asemenea printre cele mai braconate animale din lume din cauza cererii pentru solzii lor pentru leacuri ale medicinei tradiționale chineze.

Identificarea acestei fosile de pangolin este remarcabilă deoarece cercetări anterioare sugerau că pangolinii au dispărut din Europa la mijlocul Miocenului, în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani. Specia a fost botezată „Smutsia olteniensis”.

Secretar de stat, amendat pentru că nu a purtat mască

Vicepremierul Sorin Grindeanu a participat, ieri, în județul Călărași, la o conferință de presă unde l-a avut alături, printre alții, pe secretarul de stat Sorin Vrăjitoru care pe tot parcursul evenimentului nu a purtat masca sanitară de protecție, ignorând legislația în vigoare. Întrebat, la finalul conferinței, de ce nu respectă legea, Vrăjitoru, fost parlamentar, a tăcut, iar Grindeanu a răspuns, făcând cu ochiul, că subalternul său ar trebui amendat. Jandarmeria a anunțat ulterior cu secretarul de stat a fost amendat cu suma de 500 de lei.

Sorinel Vrăjitoru a fost numit în 4 ianuarie secretar de stat din aparatul propriu al viceprim-ministrului prin decizie a premierului Nicolae Ciucă. El a fost deputat între 2017 și 2020 din partea PSD.

Și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a purtat masca de culoare neagră care părea a fi una textilă, duminică, la Constanța, la ceremonia de sosire dintr-o misiune internațională a unei nave militare. El a explicat ulterior că masca este compusă dintr-o mască standard de tip chirurgical, peste care a fost aplicat un strat textil.

DIICOT a „bătut la ușa” a doi proxeneți din Iași care exploatau minore

Procurorii Serviciului Teritorial Iași al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au efectuat, marți, o percheziție domiciliară, pe raza județului Iași, la locuința unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și proxenetism, se arată într-un comunicat de presă transmis de DIICOT.

Potrivit sursei citate, perchezițiile au vizat două persoane care, în perioada 2018 - 2020, au recrutat, transportat și cazat mai multe persoane vătămate minore, în diferite apartamente închiriate în regim hotelier de pe raza municipiilor Cluj-Napoca, Iași și Suceava, în scopul exploatării acestora prin obligarea la practicarea prostituției.

În urma perchezițiilor făcute împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Biroului de Combatere a Criminalității Organizate Iași, au fost ridicate diferite cantități de droguri de mare risc, sume de bani și două telefoane mobile.

Cele două persoane au fost ridicate de procurori și duse la sediul din Iași al DIICOT în vederea audierii.

PNL începe negocierea fuziunii cu ALDE și apoi cu PMP

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a anunțat, ieri, că a fost decisă în ședința BPN comisia de negociere care va dialoga cu ALDE, în vederea unei fuziuni, care va fi condusă de Dan Vîlceanu. Stroe a adăugat că PNL este în discuții și cu PMP. „S-a stabilit astăzi în ședința BPN al PNL componența comisiei de negociere cu ALDE în vederea fuziunii. Noi PNL am asumat de la bun început rolul de partid integrator al dreptei. Acesta este și motivul pentru care începem demersurile de dialog politic cu ALDE. Comisia de negociere va fi condusă de secretarul general Dan Vîlceanu și are în componență pe Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Hubert Thuma și Gheorghe Falcă”, a spus Stroe. El a adăugat că din câte știe, Călin Popescu Tăriceanu nu se mai găsește în pozițiile de conducere ale ALDE.

Întrebat pe când va avea loc și o fuziune PNL-PMP, Stroe a răspuns: „Există un progres al discuțiilor cu PMP, evident. Doar că încă nu vă pot da detalii în legătură cu aceste discuții”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.