Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Nu avem premier, dar până joi avem guvern

Ziarul de Vrancea
20 nov 2021 776 vizualizări

PSD, PNL și UDMR au ajuns la un acord privind împărțirea funcțiile în noul executiv n ultima necunoscută rămâne numele premierului și partidul care îl va nominaliza

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au anunțat ieri, la finalul negocierilor PSD-PNL-UDMR, că au rămas pe masă ambele variante de guvern – cu premier PSD și PNL, iar partidele vor decide în ședințe separate dacă să accepte premier de la PNL.

“Este foarte ușor de dedus că vom face în așa fel încât să avem premier PNL”, a spus Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru postul de premier. “PSD merge (în ședința de luni – n.red.) cu cele două variante și vom vedea cu ce vot ies de la colegii mei, asta înseamnă negociere. Vom vedea apoi cum închidem negocierea înainte să mergem la Cotroceni”, a spus și Marcel Ciolacu. “Joi, România va avea un guvern. Azi s-au uniformizat lucrurile în ambele variante”, a mai spus Ciolacu.

“E o formulă agreată, am precizat că partidul care dă premierul nu ia Finanțele. Este nevoie de foarte multă răbdare. E cât se poate de necesar să avem această răbdare, să avem încredere unii în ceilalți. Împărțirea s-a făcut ținând cont de ponderea parlamentară a fiecărui partid. Dacă există bunăvoință, vom găsi calea pentru o variantă unică”, a adăugat Nicolae Ciucă. Ciucă a adăugat că partidul care va avea postul de premier va pierde secretariatul general al guvernului, Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor.

PSD ia „caimacul” în eșalonul doi de funcții

Negocierile dintre cele trei partide, PNL, PSD și UDMR au ajuns, ieri, și la împărțirea funcțiior din eșalonul doi de guvernare, respectiv capitolul secretari de stat, prefecți, subprefecți, șefi de agenții. S-a decis că PSD va avea 42 de secretari de stat în Guvern, în timp ce PNL va avea 34, iar UDMR, 8 secretari de stat, conform ponderii din Parlament, au declarat surse politice. Liberalii pierd, astfel, 13 secretari de stat. Se vor face schimbări și în comisiile parlamentare, după ce se va oficializa noua majoritate din Legislativ.

Potrivit negocierilor, în Camera Deputaților, din comisiile unde USR are în prezent președinte, PSD va avea șefia comisiei juridice și a comisiei de muncă, în timp ce PNL va primi președinția comisiei de cultură, deținută în prezent de Iulian Bulai. La Senat, PNL ar urma să primească șefia comisiei Economice, unde acum președinte este senatoarea USR Silvia Dinică.

Ce măsuri sociale va lua noul Executiv, în programul de guvernare

PNL, PSD și UDMR au decis că de la 1 ianuarie va crește pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10% și va fi acordată cea de-a 13 indemnizație pentru persoanele cu handicap. De asemenea, persoanele cu pensie peste 4.000 de lei nu vor mai fi scutite de la plata CASS. Alocațiile pentru copiii între o zi și doi ani vor fi de 600 de lei, iar pentru cei mai mari de doi ani alocația va crește la 243 de lei. Salariul minim va crește la 2.550 lei.

O altă decizie luată de partide a fost ca deocamdată să nu se introducă nicio taxă nouă. PSD și UDMR au venit cu propuneri privind o taxă de solidaritate a marilor companii sau taxa pe avere, însă nu s-a ajuns la un acord.

Cum ar putea arăta noul Executiv

Cele trei partide s-au pus de acord în acest weekend în privința a 99,9% din înțelegere, care urmează să fie prezentată, luni, în forurile de conducere ale PNL și PSD, pentru validare.

S-a ajuns deja la un acord pe pachetul social, care va cuprinde majorări de pensii, salarii și alocații, precum și un procent de 7% investiții, în bugetul pe anul viitor. Cele mai mari dezbateri au fost, însă, pe ministere, discuțiile fiind întrerupte, vineri, iar sâmbătă ajungându-se la voci ridicate.

Potrivit negocierilor, într-o formulă de guvern cu premier PNL, PSD va avea mai multe ministere, respectiv 10, în timp ce PNL va avea 8 ministere și UDMR rămâne cu cele 3 ministere deținute și în prezent. În total, în această formulă, Guvernul va avea 21 de miniștri, înființându-se două noi ministere, IMM și Turism și Ministerul Familie.

Nicolae Ciucă a anunțat sâmbătă seară, după mai mult de cinci ore de negocieri, că au fost finalizate programul de guvernare și acordul politic, precizând că s-a stabilit ca Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată până la 31 martie 2022 și înlocuită de o altă structură. El a precizat că nu mai sunt ministere disputate. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la finalul discuțiilor de sâmbătă că Uniunea va păstra ministerul Dezvoltării, pe cel al Mediului și Ministerul Sportului.

În formula cu premier PNL, PSD va avea Ministerul Finanțelor Publice și Secretariatul General al Guvernului, cu rang de ministru, precum și Transporturile. Cele trei portofolii vor fi supuse la rândul lor rotației, în 2023, când PSD va prelua funcția de premier și le va ceda liberalilor.

În Guvernul Ciucă, vor fi doi vicepremieri - Sorin Grindeanu și Kelemen Hunor, de la celelalte partide.

Ministerele deținute de PSD

  Finanțe - Adrian Cîciu / Leonardo Badea

  Secretariatul General al Guvernului - Mihai Busuioc / Titus Corlățean

  Sănătate - Alexandru Rafila

  Apărare - Vasile Dîncu

  Agricultură - Adrian Chesnoiu

  Muncă - Marius Budăi

  Transporturi - Sorin Grindeanu

  Economie - Radu Oprea

  Cultură - Lucian Romașcanu

  Familie (minister nou)- Gabriela Firea

Ministere deținute de PNL

  Externe - Bogdan Aurescu/ Rareș Bogdan

  Interne - Lucian Bode

  Educație - Sorin Cîmpeanu

  Energie - Virgil Popescu

  Justiție - Alina Gorghiu/ Cătălin Predoiu

  IMM și Turism (minister nou) - Robert Sighiartău / Florin Roman

  Digitalizare - Raluca Turcan

  Fonduri europene - Cristian Bușoi / Marcel Boloș

Ministerele deținute de UDMR

  Ministerul Dezvoltării - Cseke Attila

  Ministerul Mediului - Tanczos Barna

  Ministerul Sportului - Eduard Novak

Arhiepiscopul Tomisului, despre împărășirea cu mai multe lingurițe: „Doamne ferește! E mare păcat!”

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, contestă din nou măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, el afirmând că și dacă se împărtășesc o sută de mii de oameni cu aceeași linguriță, „nimeni nu se contaminează, chiar dacă s-a împărtășit unul bolnav”. El mai spune că dacă va „prinde” vreun preot folosind mai multe lingurițe pentru împărtășanie, îi va interzice acestuia să slujească, pe motiv că acest gest este „semn de necredință”. „Hristos este prezent în sfânta împărtășanie cu sufletul, cu trupul și cu Dumnezeirea și acolo este locul cel mai sfânt, în sfântul altar. Iar sfântul potir, unde se pune trupul lui Hristos și sângele lui Hristos este locul de sfințenie maximă. Cât de sfânt e cerul, care e locuința lui Dumnezeu, atât de sfânt este potirul care îl poartă pe Dumnezeu cu trupul, cu sângele, cu sufletul și cu dumnezeirea Sa. De aceea, acolo nu este decât curăție și sfințenie. De aceea, din sfânta împărtășanie nimeni nu se îmbolnăvește. Și dacă se împărtășesc o mie și 10.000 și 100.000 cu aceeași linguriță . Cum era moda să ne împărtășim cu mai multe lingurițe! Doamne ferește! Este mare păcat! Eu, un preot, dacă-l prind, nu-l mai las să slujească, pentru că e semn de necredință”, a spus, ieri, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

 Înaltul prelat a făcut referire la un „strălucit om de știință” de la NASA care „nu prea era el credincios convins” și care a folosit „aparatura cea mai rafinată” pentru a căuta microbi în potir, fără să găsească vreunul. „Nu a găsit nimic. În altar, foarte puțini. În biserică, ceva mai mulți. Dar afară, mulțime de microbi. Și văzând această minune a zis: “De ce să mai stau acolo, să spun povești la oameni, când adevărul este în biserică, în sfânta împărtășanie?” Și s-a făcut călugăr în Sfântul Munte. Și mulți oameni de știință au îmbrățișat, văzând că știința e neputincioasă. Este bună știința, că e de la Dumnezeu. Prin știință, noi ne îmbrăcăm, știm să facem haine, prin știință facem și medicamente, dar mai mare medicament și mai de folos ca sfânta împărtășanie nu este niciunul. Și eu am fost întrebat: Nu vă temeți că veți îmbolnăvi? Nu mă tem, pentru că slujesc zilnic și cât voi trăi, așa voi face! Că e boală, c nu-i boală, mai mare bucurie, va ierarh, ca să slujesc, nu este alta!”, a mai spus Teodosie.

Unul din liderii protestelor antivaccin a decedat în urma infectării cu COVID-19

Mihai Făgădaru, unul din liderii mișcării antivacciniste și un apropiat al Dianei Șoșoacă, a decedat vineri în urma infectării cu COVID 19. Potivit G4media, acesta s-ar fi tratat acasă și a ajuns la spital într-o situație gravă. Făgădaru, absolvent de medicină, a fost căsătorit cu actrița Ioana Picoș de care divorțase recent și are doi copii mici. “S-a luptat până în ultima clipă să rămână aici cu noi dar Dumnezeu a avut alte planuri pentru el... Mihai spunea că “Dumnezeu ne ia în cel mai bun moment al nostru atunci când avem cele mai mari șanse de a ne mântui”. Rămân cu aceste gânduri care îmi dau speranța vieții în eternitate alături de El și unde nădăjduiesc și pentru Mihai că Dumnezeu a rânduit un loc”, a scris Ioana Picoș pe Facebook.

Ultima sa postare pe contul de Facebook , din 30 octombrie, redă un dialog între el și Diana Șoșoacă la un protest din Piața Universității împotriva impunerii certificatului verde. Duminica trecută, fostul deputat Dragoș Petre Dumitriu, membru al grupurilor PRM și PC în legislatura 2004-2008, a murit după ce a făcut un infarct post-COVID. Dumitriu, care era editorialist la Sputnik, a publicat intens articole despre protestele anti-mască, anti-restricții și anti-vaccinare.

Bacău: Trei persoane, decedate într-un accident rutier, printre care doi copii

Trei persoane, între care doi copii, au murit, ieri, într-un accident care a avut loc pe drumul național 2, în apropierea localității Onișcani din județul Bacău, unde un autoturism s-a izbit frontal cu un TIR căruia nu i-a acordat prioritate. În urma impactului, un bărbat de 23 de ani și doi copii au murit pe loc.

Potrivit datelor furnizate de IPJ Bacău, accidentul a avut loc în condițiile în care un tânăr de 23 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism în afara localității Onișcani, la ieșirea de pe un drum lateral, nu ar fi acordat prioritate unui ansamblu format din cap tractor și semiremorcă, condus de un bărbat de 45 de ani, din județul Suceava, care se deplasa pe direcția Neamț către Bacău. Șoferul de 23 de ani și doi copii, unul în vârstă de o lună și celălalt de 3 ani, au murit pe loc. În autoturism se mai afla o femeie de 23 de ani care a fost transportată la spital.

Orban nu a decis ce nume va avea noul său partid

Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Digi24, că încă nu a decis ce nume va avea partidul pe care îl va înființa dar a arătat că vor avea grup parlamentar, cel puțin la Camera Deputaților. Despre posibile colaborări pe scena politică, el a spus că în afară de USR nu există alte partide, eventual PMP, care însă “ciocănește la ușa echipei câștigătoare”. “Nu stabilesc eu cum se numește partidul, o să adun oamenii atât din interiorul PNL cât și din afara PNL, pentru că sunt foarte foarte mulți oameni care mi-au transmis dorința de a adera la o construcție pe centru-dreapta care nu sunt membri PNL”, a spus Orban, întrebat despre noua formațiune pe care o va lansa după ce va pleca din partid.

Fostul lider PNL a arătat că va hotărî împreună cu ceilalți membri ce nume va avea formațiunea, dar în mod clar va avea “un element liberal, național, principii ale creștin-democrației și conservatorismului”. Despre partidele cu care ar putea colabora noul partid, Ludovic Orban a spus că, la ora actuală, în afară de USR nu crede că există o altă formațiune cu care poate colabora. “Eventual PMP, dar este în afara Parlamentului și am văzut că ciocănește la ușa echipei câștigătoare”, a spus el. În privința AUR, Orban a arătat că acest partid trebuie să se definească, pentru că deocamdată a crescut pe niște teme legate de pandemie care nu reflectă o cristalizare doctrinară și mai ales o poziționare, mai ales politică.

Un bărbat care ar fi agresat doi soți s-a aruncat de la etajul 10 al unui bloc din București

Un bărbat de 28 de ani, suspectat că ar fi agresat doi soți care îl găzduiseră temporar, s-a aruncat de la etajul 10 al unui bloc din București și a murit. Persoanele vătămate, soț și soție, au primit îngrijiri medicale la fața locului.

Potrivit Poliției Capitalei, la data de 20.11.2021, după miezul nopții, Secția 13 Poliție a fost sesizată, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că el și soția sa au fost agresați, în locuință, de un cunoscut, pe care îl gazduiseră temporar, pentru a-l ajuta să-și găsească o locuință cu chirie.

La fața locului, s-au deplasat polițiști din cadrul secției, constatând că persoanele care au sesizat situația părăsiseră apartamentul, în interior rămânând bărbatul reclamat ca agresor. Ușa de acces în locuință era încuiată, iar din interiorul casei ieșea fum. S-a delimitat zona, pentru a facilita intervenția pompierilor, în timp ce bărbatul rămas în locuință arunca cu diverse obiecte, producând avarii la autoturismele parcate în fața imobilului. A fost solicitată prezența luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, a negociatorilor, dar și a echipajelor de descarcerare. Persoanele vătămate, soț și soție, au primit îngrijiri medicale la fața locului. În pofida eforturilor depuse pentru a determina persoana să se liniștească și să coopereze, bărbatul în cauză s-a precipitat de la etajul 10. A fost preluat de echipajele de prim ajutor și transportat la spital, dar, ulterior, a fost pronunțat decesul.

Teleorman: Un șofer a murit strivit în mașină în urma unei șicanări în trafic

Polițiștii și procurorii din Alexandria au deschis un doar penal și fac cercetări cu privire la decesul unui șofer care a murit strivit într-o autoutilitară, în urma unui accident produs vineri după-amiază pe drumul european 70. Înregistrări video publicate de jurnaliștii locali arată că accidentul ar fi avut loc în condițiile în care șoferii implicați în accident s-ar fi șicanat în trafic și s-ar fi amenințat și înjurat, folosind stațiile de emisie-recepție.

Accidentul a avut loc în localitatea Vitănești din județul Teleorman. În accident au fost implicate două TIR-uri și o autoutilitară care a fost prinsă între cele două autotrenuri. În urma impactului, șoferul autoutilitarei, un bărbat de 60 de ani, a murit. El a fost scos de către echipajele de descarcerare ale ISU Teleorman, preluat de o ambulanță și dus la spital, unde medicii de la unitatea de primiri urgențe din Alexandria au declarat decesul. Ceilalți șoferi implicați în accident nu au fost răniți.

Imagini care surprind momentul accidentului au fost publicate de jurnaliștii locali de la impactnews24.ro. Jurnaliștii au surprins, de asemenea, momentul în care cei doi șoferi care nu au pățit nimic s-au luat la bătaie, în fața polițiștilor, a pompierilor și a jurnaliștilor, acuzându-se reciproc că s-au înjurat și amenințat prin stațiile de emisie-recepție. Conform unuia dintre șoferii de TIR, șicanarea în trafic ar fi început în momentul în care un alt șofer nu l-ar fi lăsat să intre pe banda sa, în timpul unei depășiri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.