Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Noile restricții, modificate imediat cum au intrat în vigoare

Ziarul de Vrancea
24 oct 2021 684 vizualizări

Autoritățile au introdus ieri dimineață mai multe excepții în favoarea celor care nu dețin certificat verde n au fost rectificate și unele măsuri care au dispărut fără explicații din hotărârea de guvern

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, ieri dimineață, o hotărâre prin care sunt introduse unele excepții privind interdicția persoanelor nevaccinate în instituții publice și în marile centre comerciale. Spre exemplu, în cazul în care persoanele fără certificat verde au activități administrative sau merg pentru servicii medicale. De asemenea, este permis accesul în mall-uri, dacă persoanele nevaccinate merg pentru a se vaccina în centrele speciale.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că neoncordanțele dintre decizia CNSU de săptămâna trecută și Hotărârea de Guvern au fost generate de unele neînțelegeri juridice. “În primul rând, în centrele comerciale – nu veți găsi cuvântul mall nicăieri, pentru că nu este o efiniție juridică, nu există mall în legislație, există centre comerciale. Le vom găsi sub această titulatură. Au existat și în HG trecută, dar erau încadrate la o categorie cu 50% capacitate. Avem o regulă clară cu certificatul verde”, a afirmat Arafat.

“Mai sunt lucruri care nu sunt 100% compatibile”, a subliniat Arafat. El a precizat că toate aceste probleme au fost corectate luni. “Nu pot să vă spun cum s-a întâmplat, ce s-a întâmplat, asta nu am cum”, a mai afirmat Arafat.

Întrebat dacă există vreo anchetă în desfășurare, Arafat a spus: “Asta nu spun eu, dacă se fac anchete. Asta a fost situația și acum s-a corectat”.

Între decizia CNSU de săptămâna trecută și Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial au apărut neconcondanțe, referitoare la învățământul privat, intrarea în mall-uri sau cazarea în hoteluri.

După hotărârea de ieri, la mall, în centrele comerciale și hoteluri este obligatorie verificarea certificatului verde.

Arafat a explicat din nou că intrarea în orice alte magazine cu excepția celor alimentare, a farmaciilor și a benzinăriilor se face cu certificat verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.

Hotărârea adoptată ieri mai arată, în cazul accesului în instituții publice, că „sunt exceptați (n.r. - de la verificarea certificatului verde) angajații, participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale, administrativ-jurisdicționale și a celor administrative din motive de ordine și siguranță publică, a persoanelor care necesită servicii medicale și prestații sociale, precum și a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin”.

Poșta nu solicită certificatul verde

Poșta Română a anunțat ieri că permite accesul tuturor clienților săi în oficiile poștale, fără a solicita certificatul verde și că le asigură clienților săi acces total la serviciul universal în toate subunitățile poștale. Toți clienții Poștei Române, care au probleme de rezolvat la oficiile poștale, pot intra în incinta subunităților noastre fără a prezenta certificatul verde, precizează compania. “Pensionarii și părinții pot să ridice pensiile și alocațiile așa cum au făcut-o și până acum! Așadar, la intrarea în oficii, nu solicităm prezentarea Certificatului verde, prin care să faceți dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, dar, pentru siguranța noastră, a tuturor, vă rugăm: Să purtați în mod corect masca de protecție, care trebuie să acopere gura și nasul; Să vă dezinfectați mâinile, atât la intrare, cât și la ieșire, folosind dezinfectantul pus la dispoziția dumneavoastră în incinta subunității poștale; Să respectați regula de o persoană în incinta oficiului; Să respectați distanțarea socială, de cel puțin 2 m între persoane, atunci când așteptați la intrare”, mai arată compania.

Școlile private pot face ore online

Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat, ieri, că situația școlilor private a fost remediată, acestea fiind obligate să suspende activitatea cu prezență fizică. Secretarul de stat a explicat că, pentru limitarea pandemiei, nu se poate impune unităților private să intre în vacanță, acestea având posibilitatea de a face acest lucru sau cursuri online. Rad Arafat a precizat că decizia intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Șeful DSU apreciază că nu este vorba despre discriminare, ci despre o altă abordare a situației. El a explicat că, pentru limitarea pandemiei, autoritățile pot suspenda prezența fizică în unități, dar derularea orelor online nu are impact asupra îmbolnăvirilor.

USR spune pas, PNL în corzi

n liberalii îi roagă pe cei din USR să voteze Cabinetul Ciucă, minoritar, cu promisiunea că „peste câteva luni” vor fi primiți în guvern n abordarea PNL s-a schimbat semnificativ în decurs de câteva ore

Negocierile pentru formarea unui guvern s-au blocat ieri din nou. PSD și USR resping momentan susținerea unui guvern minoritar în Parlament, iar în interiorul PNL tensiunea acumulată este gata să explodeze. Mai exact, premierul desemnat Nicolae Ciucă vrea să ceară liberalilor schimbarea mandatului pentru negocieri, în timp ce Florin Cîțu exclude acest lucru. Mai mult, președintele PNL spune că responsabilitatea pentru deblocarea crizei politice aparține PSD și USR și îi amenință pe aceștia cu numirea unui alt premier și cu alegerile anticipate.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă s-a întâlnit, ieri, cu liderul USR Dacian Cioloș pentru a discuta despre programul de guvernare. La finalul întâlnirii, Nicolae Ciucă a anunțat că USR a dat un răspuns “tranșant” că nu susține un guvern minoritar, ci refacerea coaliției. “Încă am speranțe că se poate învesti un Guvern în acest mandat. Atunci când voi considera că aceste șanse nu mai sunt, voi proceda ca atare. Voi face tot ceea ce este omenește posibil să avem Guvern”, a spus Ciucă.  Premierul desemnat a recunoscut că se impune schimbarea mandatului din partea PNL privind susținerea unui Guvern minoritar și că va discuta cu liberalii în acest sens.

“În acest moment, am încheiat discuțiile cu USR și, în funcție de ce decizie vom lua, vom continua procesul de negociere”, a declarat Nicolae Ciucă.

După ce ieri dimineață a exclus total posibilitatea ca USR să revină la guvernare, președintele PNL Florin Cîțu a revenit, la prânz, cu o nouă declarație de presă. Cîțu a cerut USR să își flexibilizeze mandatul, să voteze Guvernul minoritar PNL și apoi să înceapă discuțiile pentru refacerea coaliției, în următoarele luni de zile.

Cioloș: O întâlnire de formă

Președintele USR, Dacian Cioloș a confirmat, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă, că i-a transmis acestuia faptul că USR nu susține un Guvern minoritar, de criză, al PNL. El a arătat că a fost întrebat ce condiții ar pune pentru refacerea coaliției, liderul USR precizând că este nevoie de o refacere a protocolului, de aceeași structură a Guvernului și de un plan de măsuri de reformă, pentru perioada următoare. “Mandatul domnului Ciucă este de a construi un Guvern minoritar, i-am spus că USR nu poate susține un astfel de Guvern. Știu că PNL are discuții cu PSD, încă de ieri, probabil că PNL va veni cu o soluție”, a spus Cioloș, după discuții. “Sentimentul meu a fost că a fost o întâlnire mai mult de formă. Poziția noastră este neschimbată, dacă asta ar fi fost soluția, un Guvern minoritar cu un program de criză, putea fi decis de săptămâna trecută, un guvern minoritar, ceea ce am propus noi”, a spus Cioloș, arătând că nu e diferență mare între programul propus de USR și cel al PNL. Cioloș a arătat că i-a explicat lui Nicolae Ciucă că nu poate susține un Guvern de criză, și că soluția este un guvern PNL-USR-UDMR, lucru pe care cei de la USR “îl propun de câteva săptămâni”, el adăugând că toate măsurile propuse au nevoie de majoritate în Parlament.

Întrebat despre o desemnare a lui Florin Cîțu din nou, Cioloș a spus că nu discută speculații. “Nu s-a schimbat nimic, poziția noastră este clară, vrem o soluție de durată, nu să îi rezolvăm problemele lui Floirin Cîțu”, a subliniat Cioloș.

Viteza de vaccinare a depășit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4

Epidemiologul Octavian Jurma afirmă că, dacă vaccinarea continuă în ritmul mediu din ultimele șapte zile, la finalul lunii decembrie România va avea 10 milioane de persoane vaccinate cu prima doză și, în martie anul viitor, 15 milioane. El adaugă că, în weekend, viteza de vaccinare a depășit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta. „Dacă vaccinarea continuă în acest ritm, în 2 săptămâni viteza de scădere a populației neimunizate recent se va dubla. Acest fenomen va accentua viteza de ieșire din valul 4-Delta și va scurta perioada de platou care pare să instaleze în aceste zile”, explică el.

Medicul a adăugat că numărul mediu de cazuri noi confirmate în ultimele 7 zile a fost de 15.000, ceea ce corespunde (la o rată reală de infectare de minim 1:5) unui minim de 75.000 de infectări noi pe zi. „Pandemia se mișcă deci în continuare la o viteză mai mare decât vaccinarea însă în weekend viteza de vaccinare a depășit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta. Făcând abstracție de consecințele bolii, atât infectarea cât și vaccinarea scad prin imunizare numărul de persoane susceptibile la infecție. Dacă vaccinarea continuă în acest ritm, în 2 săptămâni viteza de scădere a populației neimunizate recent se va dubla. Acest fenomen va accentua viteza de ieșire din valul 4-Delta și va scurta perioada de platou care pare să instaleze în aceste zile”, a explicat Jurma.

El a recomandat ca oamenii să se vaccineze cu doza a treia: „În acest context vă recomand să faceți doza booster 2 (a 3-a doza sau al 2-lea rapel), pentru că datele din Israel arată ca rata de infectare scade dramatic în randul celor cu a 3-a doză în raport cu cei vaccinați cu schema completă în urmă cu 6 luni”. „Singura necunoscută pe câmpul de bătălie cu pandemia rămâne acum răspunsul politic care a mai inhibat o dată un debut promițător al campaniei de vaccinare și a luat apoi măsuri care au stimulat rata de infectare”, a conchis el.

Bărbat, achitat după ce a vrut să-și sărute vecina în lift

n nu se știe unde voia să o sărute, a motivat judecătorul n „un sărut fără introducere limbii inculpatului în cavitatea bucală a persoanei vătămate nu poate conduce, în opinia instanței la obținerea unei satisfacții sexuale”, se arată în motivare

Un bărbat de 60 de ani din București, trimis în judecată pentru tentativă de agresiune sexuală după ce a încercat să sărute o vecină în lift, a fost declarat nevinovat de Judecătoria Sectorului 5, relatează ziare.com.

În motivarea hotărârii, instanța a arătat că bărbatul nu se face vinovat de tentativă de agresiune sexuală pentru că nu ar fi încercat să fi obținut satisfacție sexuală în urma gestului său.

O femeie din București l-a reclamat la Poliție pe vecinul său de bloc, care a agresat-o în lift, încercând să o sărute. Totul s-a petrecut în august 2020. Femeia, care se întorcea de la cumpărături, s-a intersectat la urcarea în lift cu vecinul său, care se întorcea acasă după ce a fost să își plimbe câinele.

În momentul în care cei doi au urcat în lift, bărbatul a prins-o pe femeie cu palmele de cap și bărbie și s-a aplecat către aceasta încercând să o sărute. Victima s-a opus, iar bărbatul a renunțat și a încercat să o liniștească. Imediat după incident, victima și-a anunțat fratele că a fost victima unei agresiuni sexuale. Cei doi au mers la Poliție și au depus plângere.

Audiat, bărbatul acuzat de tentativă de agresiune sexuală a declarat că „nu își explică comportamentul său”.

Judecătoria Sectorului 5 a dispus achitarea bărbatului acuzat de agresiune sexuală. Instanța a reținut în sentință că faptele, așa cum au fost descrise de victimă sunt reale. Judecătorul a considerat, însă, că fapta bărbatului nu este infracțiune. “Din probele administrate nu rezultă cu certitudine în primul rând locul în care inculpatul a dorit să o sărute pe persoana vătămată și mai ales felul sărutului pe care inculpatul dorea să-l comită. Instanța apreciază că în lipsa acestor elemente importante nu poate aprecia dacă prin acțiunea inculpatului s-ar fi putut obține o satisfacție sexuală. Un simplu sărut sau unul aplicat pe gură fără introducere limbii inculpatului, în cavitatea bucală a persoanei vătămate nu poate conduce, în opinia instanței la obținerea unei satisfacții sexuale. Instanța apreciază că și în situația în care inculpatul ar fi dorit efectuarea unui sărut prin introducerea limbii în cavitatea bucală în lipsa și a altor acte de mângâiere a unor zone erogene nu poate conduce la obținerea satisfacției sexuale”, se arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 5.

Doi morți și trei răniți în urma unui accident rutier produs în Botoșani

Două persoane și-au pierdut viața, ieri dimineață, în urma unui accident rutier produs în satul Miorcani din comuna Rădăuți Prut (județul Botoșani), a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, Dorina Lupu. Alte trei persoane au fost rănite, fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Potrivit Dorinei Lupu, autoturismul în care se aflau cei cinci tineri, cu vârste cuprinse între 21 și 27 ani, s-a izbit de un cap de pod. “Trei dintre pasageri au ieșit singuri din mașină. Doi, care stăteau pe scaunele din dreapta față și spate, au rămas încarcerați, fiind scoși din autoturism de către pompieri. Din nefericire, pentru aceștia nu s-a mai putut face nimic, cadrele medicale declarând decesul”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Poliția urmează să stabilească împrejurările în care s-a produs tragedia.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Meteorologii estimează o vreme rece în următoarele zile, cu valori termice la nivel național sub mediile multianuale, însă vremea se va încălzi între 1 și 4 noiembrie, conform prognozei valabilă pentru intervalul 25 octombrie - 7 noiembrie, publicată ierii de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, vremea mai rece decât în mod obișnuit mai ales noaptea se va menține până pe 30 octombrie, fiind caracterizată de temperaturi maxime, în medie de 11 - 14 grade și de minime a căror medie se va situa între 1 și 3 grade. După acest interval vremea se va încălzi, devenind caldă pentru această perioadă, în intervalul 1 - 4 noiembrie, cu o medie a maximelor termice de 16 - 18 grade și a minimelor de 6 - 9 grade. Începând cu data de 5 noiembrie, procesul de răcire va determina la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, în medie, temperaturi maxime de 11 - 12 grade și minime de 4 - 5 grade, valori apropiate de cele normale în această regiune în prima decadă a lunii noiembrie. Regimul pluviometric se va menține deficitar chiar și în cea de-a doua săptămână, când probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai ridicată doar în intervalul 4 - 7 noiembrie.

Studiu: 70% dintre români cred că există un leac al cancerului, ascuns de oculta mondială

Aproape 70% dintre români cred că în lume există deja un leac pentru cancer, dar este ascuns din cauza unor interese comerciale. Există interesul marilor companii de farma să vândă în continuare medicamente scumpe pentru cancer, în loc să pună în circulație leacul, aceasta este o credință răspândită în Romania, Bulgaria, Cipru și Grecia.

Doar 22% dintre bulgari, 27% dintre ciprioți, 29% dintre greci și 34% dintre români cred că această afirmație este falsă.

Prin comparație, media UE este 56%. Bulgaria are o proporție excepțional de mare de respondenți (37%) care nu pot da un răspuns, la fel ca și Letonia (33%), cu proporții mari raportate și în Estonia (29%) și Croația (27%), în comparație cu media UE de 18%, arată Eurobarometrul special, publicat în septembrie, cu privire la „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”.

Cel mai bine la acest capitol stau Danemarca și Suedia (unde 83% cred că este falsă afirmația că ar exista deja un lec pentru cancer dar este ascuns), Finlanda (78%), Belgia (76%) și Țările de Jos (75%).

Dintre țările non-UE chestionate, Norvegia este singura în care mai mult de trei sferturi dintre respondenți (79%) spun corect că este fals că leacul pentru cancer există, dar este ascuns publicului de interese comerciale. Este urmată de Marea Britanie (71%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.