Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Nici nu a intrat bine în scenariul 2 al epidemiei că: România se pregătește de scenariul 3

Ziarul de Vrancea
10 mar 2020 707 vizualizări

Dacă va fi depășit numărul de 100 de persoane infectate, fapt din ce în ce mai probabil, clinicile de boli infecțioase vor trata exclusiv cazuri de coronavirus, iar în toate spitalele se va face un triaj pentru cazurile urgente n cazul unui fost polițist din București este simptomatic pentru iresponsabilitatea care a dus la accelerarea epidemiei în țară n în cât timp vine salvarea dacă pacientul este confirmat cu coronavirus

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a explicat, ieri, că România se află momentan în scenariul 2 al epidemiei de coronavirus, respectiv 26-100 de persoane infectate, în care prevenția este în continuare extrem de importantă. Scenariul presupune transmitere în comunitate, adică infectarea unor persoane care nu au fost în afara țării. Până aseară, la închiderea ediției, au fost confirmate 38 de cazuri de coronavirus, 13 doar în ultimele 24 de ore. În acest moment, autoritățile se pregătesc pentru scenariile 3 și 4, iar în scenariul 3 se va face un triaj la fiecare spital, atât al bolilor de bază, internările urmând a se face doar pentru cazurile urgente, dar și un triaj epidemiologic. De asemenea, se pregătesc spitalele de suport care vor prelua celelalte afecțiuni non-coronavirus, internările urmând a fi oricum făcute după anumite criterii stricte. Clinicile de boli infecționase vor rămâne strict pentru coronavirus.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, ieri, restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment în spații închise cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. “Asta înseamnă teatre, săli de cinema, orice altă activitate care se desfășoară în spațiu închis, până la 100 de persoane este ok, peste 100 de persoane, nu. Dacă sunt activități care pot să se desfășoare în aer liber, cum sunt unele activități religioase în care nu trebuie să intre toată lumea în lăcașul de cult, acest lucru se poate face”, a precizat Raed Arafat, la sediul MAI.

O minciună periculoasă, cu efecte la SRI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că pe numele bărbatului de 60 de ani diagnosticat cu COVID-19 și internat inițial la Spitalul “Dimitrie Gerota” din Capitală, a fost deschis dosar penal pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase. Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Surse din Serviciul Român de Informații au declarat, pentru Libertatea, că fiul bărbatului de 60 de ani lucrează la SRI și că, preț de mai multe zile, fără să știe că e infectat, s-a văzut cu colegii săi și a pupat colegele de 1 martie. “Fiul, infectat și el, angajat în SRI, a oferit mărțișoare colegelor și a împărțit cantina cu alți colegi până la rezultatul testului. Deocamdată din SRI nu se comunică nimic privind ancheta. Angajații SRI nu fac izolare sau carantină?”, au spus, pentru Libertatea, surse din apropierea lucrătorului SRI, în vârstă de 32 de ani.

Bărbatul de 60 de ani era internat la Spitalul “Gerota” din 5 martie și a ascuns faptul că se întorsese din Israel. La momentul internării, el declarase pe propria răspundere că nu a călătorit în afara țării în ultimele două luni. După confirmarea diagnosticului în cazul său, Spitalul “Gerota” a intrat în carantină.

Bărbatul este pensionar al MAI din 2015, a fost șef la două poliții de sector și apoi director al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Acum, el lucrează la ADP sector 4. Șeful ADP Sector 4, Marian Goleac, a confirmat pentru Libertatea că bărbatul a intrat în contact cu cei 120 de angajați ai direcției și, mai mult, a împărțit mărțișoare. El s-ar fi simțit rău și a mers la spital în 3 martie, a doua zi s-a întors la serviciu, iar în 5 martie a mers din nou la spital și a fost internat. În 9 martie s-a confirmat că are coronavirus.

Printre persoanele infectate de fostul polițist se află un copil de 3 ani (nepotul său) și o femeie de 30 de ani însărcinată (nora sa), care lucrează la Primăria Capitalei. O a treia persoană infectată de către fostul polițist este o femeie medic gastroenterolog la Spitalul Gerota. Acest caz de coronavirus a fost confirmat ieri.

Arafat: Ambulanța nu vine în 5 minute, transportul la spital și după 2-3 ore

Cei care sunt confirmați cu coronavirus trebuie să stea acasă și să aștepte pentru că ambulanța va ajunge la ei probabil în 2-3 ore, a afirmat ieri șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. “Oamenii cred că dacă diagnosticul e confirmat vine ambulanța în 5 minute. Nu”, a spus Arafat, după ce unul dintre pacienții cu coronavirus a afirmat că a aflat diagnosticul din presă și a așteptat salvarea 12 ore. Arafat a explicat că este posibil ca pacienții să stea să aștepte câteva ore acasă pentru a fi preluați și duși la spital, după confirmarea diagnosticului, pentru că pot exista 3-4 cazuri în același timp și este folosită doar izoleta, la acest moment, ca să nu fie blocate și celelalte ambulanțe, în caz de alte urgențe. “Oamenii cred că dacă diagnosticul e confirmat vine ambulanța în 5 minute și te ia. Nu. Gestionăm cazurile pe rând, nu expunem toate ambulanțele, ele trebuie dezinfectate. E posibil ca o persoană să fie anunțată că e pozitivă, iar transportul spre spital să vină după 2-3 ore. Cei care sunt acasă și află că sunt pozitivi să știe că va veni o echipa să-i transporte”, a declarat Raed Arafat.

Iohannis: Lumea se așteaptă la un recul în economie

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că “lumea se așteaptă la un recul în economie” după ce se termină criza legată de coronavirus și este în pregătire un plan de măsuri. “Sperăm să se termine poate deja în câteva săptămâni și atunci, e clar, noi nu vrem să pierdem timpul și deja pregătim împreună un plan de măsuri”, a spus Iohannis.

El a indicat că ministrul interimar de Finanțe, Florin Cîțu, l-a asigurat că nu vor fi problemele cu plățile. “Ceva urmări vor fi, chiar dacă am aflat că ministrul Finanțelor s-a pregătit foarte bine pentru această situație. M-a asigurat, astăzi, la Cotroceni, când am avut discuția noastră, că nu vor fi niciun fel de probleme cu plățile în următoarele luni, dar, sigur, pe la mijlocul anului se va trage linie, se va face cu siguranță o evaluare și atunci, la momentul respectiv, vreau să știu că avem deja măsurile fie în curs, fie pregătite pentru a putea merge bine mai departe”, a explicat Iohannis.

Șeful statului a vorbit și despre două vești bune. “Două vești care mi s-au părut bune despre criza sau boala generată de coronavirus. M-am interesat un pic de starea celor care au fost găsiți pozitiv și am constatat că starea lor generală este bună. Mai mulți dintre ei nu au niciun fel de simptom, mai mulți dintre ei au simptome foarte ușoare de tip răceală, câțiva au simptome de tip gripă. Până și persoanele mai în vârstă, care au și alte probleme de sănătate, au o stare generală acceptabilă. Asta ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit câteva articole ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaș într-o manieră foarte apocaliptică. La noi, până acum, avem noroc și cei găsiți cu coronavirus au o stare generală de multe ori mai bună decât poate s-ar fi așteptat unii”, a spus Iohannis.

Patriarhia: Bisericile nu fac excepție de la măsurile anunțate

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis ieri că măsurile anunțate miercuri de autoritățile române cu privire la epidemia de Covid-19 au rol preventiv și spune că Biserica Ortodoxă Română le va împlini la nivel comunitar și parohial și că pledează pentru respectarea cu rigoare a normelor de igienă recomandate. „Toate măsurile anunțate până acum de oficialități vizează, în mod firesc și necesar, reducerea drastică a aglomerației în toate spațiile publice, nu suspendarea totală a activității din ele. Bisericile nu fac, desigur, excepție și nici nu trebuie să devină obsesia persistentă a cuiva care visează la închiderea lor”. Bănescu a mai spus că măsurile au rol preventiv, sunt raționale și temporar acceptabile, și că Biserica Ortodoxă Română pledează pentru respectarea cu rigoare a normelor de igienă recomandate.

„Dacă realitatea obiectivă, justificată de clare rațiuni medicale o impune, limitarea accesului la un anumit număr de persoane în anumite locuri din spațiul public, inclusiv biserici, este una rațională și temporar acceptabilă, pentru că are un rol preventiv de diminuare a propagării virusului. Problema esențială în actualul context o constituie sănătatea publică. În acest sens și în consonanță cu reglementarile autorităților, Biserica însăși ia măsuri proprii, își informează clerul si credincioșii și face tot ce este posibil să contribuie la păstrarea si cultivarea discernământului moral manifestat prin grija concretă față de ceilalți. Biserica pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a normelor de igienă recomandate insistent de autoritățile medicale și a tuturor reglementărilor guvernamentale. Norme și reglementări pe care le va împlini ea însăși concret la nivel comunitar/ parohial”.

A murit Lucian Bolcaș, fost politician PRM și PSD

S-a stins din viață politicianul și avocatul Lucian Bolcaș. El s-a născut pe 15 aprilie 1942 la București. Bolcaș a fost avocat în Baroul București și politician român, fost vicepreședinte al PRM și deputat în Parlamentul României în legislaturile 2000-2004, 2004-2008.

Lucian Bolcaș a fost exclus din PRM pe 9 martie 2010, acuzat de „trădarea intereselor partidului”. Pe 30 septembrie 2010 Lucian Bolcaș s-a înscris în PSD și a fost unul dintre juriștii preferați ai trustului controlat de infractorul Dan Voiculescu.

USR: În situația de față, să nu votezi învestirea guvernului înseamnă iresponsabilitate

Liderul deputaților USR, Cătălin Drulă, afirmă că, în situația generată de epidemia de coronavirus, a nu vota Guvernul Cîțu, înseamnă iresponsabilitate, indiferent din ce partid faci parte. “În situația de față, să nu votezi mâine învestirea unui guvern cu puteri depline înseamnă iresponsabilitate. Indiferent din ce partid faci parte. Iar să nu îți votezi propriul guvern, de dragul unui joc politic mărunt, în condițiile în care există o majoritate clară de susținere, ar însemna iresponsabilitate în formă agravată”, a scris, miercuri, pe Facebbok, Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, România are nevoie acum de un Guvern cu puteri depline”. “Continuarea instabilității și a interimatului este iresponsabilă. Știu că sunt parlamentari și în PSD și în PNL - și chiar foarte mulți - care înțeleg momentul și vor să voteze învestirea acestui guvern. Problema este la președinții acestor partide. Ludovic Orban, Marcel Ciolacu, opriți-vă din jocul politic cu țara! Ajunge”, a mai scris Drulă. Votul pentru învestirea Guvernului Cîțu este programat azi, de la ora 16.00.

Eurobarometru: Românii au încredere în UE și instituțiile sale

Românii continuă să aibă încredere și sentimente pozitive față de politicile Uniunii Europene și prioritățile noii Comisii Europene, consideră în mod majoritar că UE se îndreaptă în direcția bună și apreciază că principalele provocări cu care se confruntă Europa sunt imigrația, terorismul și schimbările climatice, relevă cel mai recent raport național Eurobarometru pentru România, dat publicității marți.

De asemenea, majoritatea românilor sunt de părere că existența știrilor sau informațiilor care denaturează realitatea sau sunt false reprezintă o problemă pentru democrație în general. Românii consideră că cea mai bună realizare a Uniunii Europene este libera circulație a cetățenilor, bunurilor și serviciilor în interiorul Uniunii, aceasta fiind menționată într-o pondere similară cu media UE (26% față de media UE de 25%). La fel ca în anul precedent, imaginea pe care o au aproximativ jumătate dintre români despre Uniunea Europeană este foarte pozitivă și destul de pozitivă, viitorul Uniunii fiind privit în mod optimist de peste două treimi dintre români (71%, în scădere cu opt puncte procentuale față de 2018), peste media europeană de 58% (neschimbată față de anul precedent).

Puțin peste jumătate dintre români (52%) cred că în general Uniunea Europeană se îndreaptă în direcția corectă. Ca și în ultimii doi ani, proporția acestora este mai mare decât media europeană (31%). Țările care înregistrează un nivel ridicat de încredere în privința direcției Uniunii Europene sunt Irlanda (54%), România (52%) și Croația (51%). La polul opus, țările care consideră actuala direcție ca fiind greșită sunt Belgia (62%), Grecia (61%) și Franța (60%).

În opinia a 63% dintre români (față de media UE de 40%), Uniunea Europeană ar trebui să aibă resurse financiare mai mari, având în vedere obiectivele sale politice, România clasându-se a doua, după Cipru (70%), în lista țărilor ce împărtășesc această opinie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.