Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ministerul Sănătății a sesizat CNA privind programul TVR de Revelion

Ziarul de Vrancea
3 ian 2021 887 vizualizări

“Prin discurs, mimică, mesajul transmis instiga la nesupunere a publicului față de măsurile de protecție luate de autorități”, arată ministerul

Ministerul Sănătății a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) să analizeze și să ia măsuri în cazul producției difuzate de TVR 1 în noaptea de Revelion. Totodată, Ministerul Sănătății a cerut același lucru în cazul unei reclame care induce tinerilor ideea că ar putea avea acces la concerte, fără mască de protecție și fără distanțare, doar pe baza unui test PCR. Este vorba despre reclama TV a Centrului privat de testare “OK Medical” care induce publicului, în special celui tânăr, ideea falsă că ai acces în spații aglomerate închise, de exemplu concerte, fără mască de protecție și respectarea distanțării sociale, doar pe baza efectuării unui test RT-PCR. “De asemenea, Ministerul Sănătății dezaprobă producția care a fost promovată de Societatea Română de Televiziune (TVR) în noaptea dintre 31 decembrie 2020 și 1 ianuarie 2021 și care prin discurs, mimică, mesajul transmis instiga la nesupunere a publicului față de măsurile de protecție luate de autorități. MS solicită păstrarea unei informări corecte și bazate pe adevăr, în interesul public și îndeamnă la respectarea, în continuare, a tuturor măsurilor de protecție și igienă stabilite pentru limitarea infecției cu SARS Cov-2”, se arată în comunicat.

 Președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Iulian Bulai, a anunțat că marți va avea o întâlnire informală cu președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Monica Gubernat, pentru a discuta despre “comunicarea și informațiile publice care distorsionează mesajele din partea autorităților”. Discuția vine după programul de Revelion al TVR 1 unde au fost luate în derâdere măsurile de combatere a pandemiei. Deputatul a precizat că programul a costat 140.000 de euro, fiind promovați “oameni declarați fani ai teoriilor conspirațiilor”, cum ar fi Dan Bittman și Mugur Mihăiescu.

Gradea: Televiziunea publică nu e temă de dezbatere

Doina Gradea, președintele-director general al SRTv, i-a răspuns lui Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaților, care a declarat pe Facebook că “Doina Gradea trebuie să plece”. Ea afirmă că nu a intervenit în propunerile de programe pentru seara de Revelion și amintește că în Statele Unite există emisiunea “Saturday Night Live” “care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important și cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admirație spre Statele Unite și am vrea să facem televiziune ca ei - puteți contrazice asta, domnule deputat Bulai?”.

„Dacă la bășcălie se pricepe oricine (poate și dl. Bulai, nu știu, nu-l cunosc) la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuți umoriști, Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu bășcălie”, spune Doina Gradea. “Televiziunea publică nu este o temă de dezbatere politică - în trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea bună este că, de trei ani, această problemă nu mai există și TVR înregistrează un profit real”, a precizat șefa TVR.

Cadavrele a doi pacienți, încurcate la Spitalul Floreasca

Familia unui pacient mort de COVID-19 nu a reușit să ridice cadavrul acestuia de la Spitalul Floreasca din Capitală, unde a fost anunțată că trupul neînsuflețit nu a fost găsit. Conform reprezentanților spitalului, cel mai probabil cadavrul a fost ridicat de o altă familie, iar Poliția va face o anchetă, în condițiile în care trupul trebuie deshumat și predat rudelor.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, spune că în 31 decembrie au fost doi decedați, iar una dintre familii a ridicat un cadavru. Cea de a doua familie care a venit să își ridice ruda a aflat că trupul neînsuflețit nu este de găsit. Cel mai probabil, trupurile neînsuflețite au fost încurcate, iar prima familie a primit cadavrul celui care este acum de negăsit.

Conform procedurii, când un pacient decedează i se pune o brățară de identificare. Personalul serviciului anatomo-patologic are obligația, când predă pacientul, să verifice dacă datele corespund celor de pe brățara de identificare, iar familia trebuie să recunoască decedatul, a explicat luni, la Digi 24, medicul Bogdan Oprița. “Acum verificăm dacă acesta nu a fost recunoscut corect de către familie sau dacă cineva din rândul personalului a greșit. Foarte probabil, cele 2 cadavre au fost încurcate, iar cel care a fost predat este al celor care îl caută acum. Se va face și o anchetă a Poliției, pentru că trebuie exhumat cadavrul și dat familiei în drept. Facem și o anchetă administrativă să vedem dacă s-a respectat procedura. Răspunderea poate fi administrativă sau chiar penală”, a spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca.

Poliția Capitalei a transmis că o persoană a sesizat la 112 că a fost anunțat cu privire la decesul unei rude aflate în spital, dar la momentul în care au mers pentru a ridica trupul neînsuflețit, reprezentanții spitalului nu l-au putut da.

Fost ministru, acuzat de DNA de luare de mită: 22 de tone de tablă

DNA cere Procurorului General să îl sesizeze pe președintele Iohannis pentru încuviințarea urmăririi penale a lui Costel Alexe, fost ministru PNL al Mediului și actual șef al Consiliului Județean Iași, potrivit unui comunicat de presă. În comunicatul oficial nu apare numele lui Alexe, dar surse judiciare au declarat pentru site-ul G4Media.ro că este vorba despre fostul ministru liberal al Mediului.

Procurorii DNA îl acuză pe Alexe, unul dintre cei mai influenți lideri PNL, că ar i-ar cerut direct managerului unui combinat siderurgic produse din tablă în schimbul alocării către respectivul combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Produsele cerute de Alexe – 22 tone de tablă (cu valoare de circa 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa, potrivit procurorilor DNA.

Costel Alexe a fost deputat și ministrul Mediului în guvernul Orban. El a renunțat la portofoliul ministerial pentru a candida la șefia Consiliului Județean Iași la alegerile locale din 27 septembrie. Alexe este și artizanul transferului de la PSD la PNL a lui Mihai Chirica, primarul Iașului, mutare contestată puternic de mulți membri PNL.

Coronavirus în România: Peste 16.000 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 3.130 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. În acest interval au fost făcute 9.688 de teste. Totodată, au fost raportate 78 de decese, bilanțul de la începutul pandemiei urcând la 16.057.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.148. Dintre acestea, 1.100 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.837.361 de teste. Dintre acestea, 9.550 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.320 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.230 la cerere.

Închisoare pentru cei care vor promova idei antițigănești

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului, informează Administrația Prezidențială. Camera Deputaților a adoptat pe 15 decembrie 2020 proiectul de lege inițiat de către deputatul minorităților național de la Partida Romilor „Pro-Europa” Daniel Vasile și deputatul PSD Petre-Florin Manole privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului. Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea de la una la la 5 ani dacă sunt distribuite materiale antițigănești și închisoare între 3 și 10 ani plus interzicerea unor drepturi pentru inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antițigănesc ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.

Arhiepiscopul Tomisului așteaptă 10.000 de oameni la Bobotează

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a anunțat, ieri, că slujba de Bobotează va avea loc fără restricții, spunând că “sărbătorile trebuie să învingă pandemia”. ÎPS a precizat că motivul pentru care ceremonia religioasă are loc în altă parte este legat de faptul că la Cazinou sunt în desfășurare lucrările de modernizare a monumentului. El a cerut celor care vor participa la ceremonie să păstreze distanța și să nu mai stea înghesuiți, iar Jandarmeriei și Poliție să fie printre oameni și să vegheze ca aceștia să respecte regulile.

Întrebat dacă vor fi restricții și la câți credincioși se așteaptă să fie prezenți, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “Să fie 10.000, ca și altădată. De ce să fie restricții? Să stea mai la distanță, nu vor mai sta unul lângă altul, dar loc pentru 10.000 avem. Că vor fi mai mulți, se vor împrăștia mai departe. Sigur că trebuie să aibă toți oamenii sărbătoarea Bobotezei, sărbătoarea darurilor care vin de sus din Ceruri. Cine nu crede, să stea deoparte, nu să critice, să nu îi oprească pe cei ce cred să își facă sărbătoarea. De accea, noi vom ține sărbătoare ca întotdeauna, nu avem motive să anulăm o sărbătoare sau să o restricționăm. Sărbătoarea vine din Cer, nu poate fi Cerul supus Pământului, ci Pământul se supune Cerului”.

 El a mai spus că vor fi îmbuteliate 110-120.000 de sticle cu apă sfințită care vor fi împărțite credincioșilor după ceremonie, iar trei cruci vor fi aruncate în apă, urmând să fie aduse la mal de tineri care vor sări după ele.

Un „avocat” al autostrăzilor din Moldova, secretar de stat la Transporturi

Vicepreședintele Asociației “Moldova Vrea Autostradă” Adrian Covăsnianu a fost numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor, el fiind susținut de USR-PLUS să ocupe acest post. Adrian Covăsnianu a fost desemnat secretar de stat la Transporturi după ce în ultimele șase luni a ocupat funcția de consilier onorific al ministrului Transporturilor, timp în care a monitorizat evoluția proiectelor de infrastructură din regiunea Moldovei.

“Este o funcție care mă onorează și mă responsabilizează în același timp. Voi promova proiectele de infrastructură rutieră și feroviară ale regiunii moldave în strânsă corelație cu politica europeană de transport și MasterPlanul General al Transporturilor”, a declarat Adrian Covăsnianu, după desemnarea sa ca secretar de stat la Transporturi în Guvernul Cîțu.

Liderul USR Iași, deputatul Cosette Chichirău, a precizat că l-a susținut pe Adrian Covăsnianu pentru funcția de secretar de stat, pentru că “este unul dintre reprezentanții societății civile care au militat cel mai energic pentru Autostrada A8”. “Construirea acestei autostrăzi și dezvoltarea infrastructurii în Moldova este prioritară pentru USR PLUS Iași. Este o numire valoroasă din două puncte de vedere. Este valoroasă ca semnal, dar este valoroasă și ca aport de competență în Guvern. Adrian Covăsnianu cunoaște cel mai bine problema infrastructurii din Moldova și sunt convinsă că va reuși să accelereze proiectele din domeniu. Suntem hotărați să construim Autostrada A8”, a declarat Cosette Chichirău.

Asociația “Moldova Vrea Autostradă” consideră că această învestire este o recunoaștere din partea USR PLUS Iași a eforturilor asociațiilor civice privind demararea proiectelor de infrastructură în regiune.

Ministerul Transporturilor este condus de Cătălin Drulă, din partea Alianței USR-PLUS. Adrian Covăsnianu îl va consilia pe noul ministru pe domeniile infrastructurii rutiere din Moldova și pe domeniul feroviar. Adrian Covăsnianu este doctor în Geografie cu teza în dezvoltare regională și deține un Master în Mediul Actual și Dezvoltare Durabilă.

Stelian Ion: Secția specială ar putea fi desființată în luna martie

Stelian Ion a declarat că este posibil ca în luna martie să fie desființată Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție. Ministrul Justiției a adăugat că CSM nu s-a întrunit în acest an, însă va solicita ca la următoarea ședință a Consiliului Superior al Magistraturii să fie pus pe ordinea de zi proiectul de lege privind desființarea SIIJ.

„Nu am făcut decât o mică modificare în sensul eliminării unor articole din varianta inițială a proiectului, tocmai crea un fel de imunități pentru magistrați. Nu ne dorim exces de nicio parte. Nu ne dorim exces nici în zona protecției nejustificate a magistraților de răspundere, nu ne dorim exces nici din partea presiunii puse, prin astfel de metode, asupra magistraților cu, repet, zeci de dosare disciplinare, plângeri penale și o Secție care a fost percepută în cadrul magistaturii negativ, pe bună dreptate, și nu doar în cadrul magistraturii și de către organismele internaționale și în cadrul MCV, Comisia Europeană care a analizat acest lucru”, a afirmat Stelian Ion, întrebat luni la Digi 24 dacă proiectul de lege privind desființarea SIIJ a primis avizul CSM.

Chestionat când ar putea fi desființată Secția specială, ministrul Justiției a răspuns: „Cred că va trece destul de repede acest proiect. Luna martie mi se pare o lună în care sunt convins că e posibil să fie desființată efectiv această secție și dosarele să fie repartizate. Ele nu se vor pierde, anchetele nu vor rămâne nesoluționate, dar după fiecare materie, în funcție de competența fiecărui organ de Parchet, dosarele vor merge către aceste unități de Parchet”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.