Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: MAE ține cu Maia

Ziarul de Vrancea
10 iun 2019 1487 vizualizări

 Ministerul Afacerilor Externe a exprimat o poziție de susținere a noii majorități parlamentare de la Chișinău, un mesaj diferit de cel transmis de ministrul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe a arătat ieri, într-un comunicat de presă, că “într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim”. Poziția este similară cu cea a UE și a statelor occidentale care au recunoscut dreptul coaliției PSRM – ACUM de a forma un guvern, în ciuda deciziilor Curții Constituționale a Moldovei. În schimb, poziția MAE contrazice poziția exprimată luni de ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, o situație fără precedent în diplomația română în ultimii ani. Luni, Meleșcanu afirmase că soluția corectă în Moldova ar fi alegerile anticipate și, când a fost întrebat de ziariști dacă recunoaște guvernul Maia Sandu, s-a eschivat și a spus că în dreptul internațional nu există instituția recunoașterii unui guvern. Meleșcanu a mai spus luni că poziția pe care a exprimat-o este personală și că urma să se întâlnească cu reprezentanții altor instituții cu atribuții în politica externă pentru a devini o poziție unitară a statului român.

De remarcat că prin anunțul de ieri, România se aliniază poziției exprimate deja de Uniunea Europeană, de Rusia, precum și de un grup de cinci state europene (Germania, Franța, Regatul Unit, Polonia și Suedia), însă după ezitări care au durat câteva zile.

Raportul Kroll 2

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a anunțat ca a semnat ieri un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva parlamentul și de a organiza alegeri anticipate. Anunțul a fost făcut după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocată în dimineața zilei de marți, într-o nouă componență. Membrii CCS au cerut Procuraturii Generale și Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să prezinte în regim de urgență raportul Kroll 2 (de la consorțiul Kroll, care anchetează asupra așa-zisului Furt al Miliardului din bănci ale Moldovei - n.r.). După ședință, Igor Dodon a declarat că guvernul, parlamentul și Comisia de investigare a fraudelor bancare vor solicita direct de la compania internațională Kroll detalii despre investigațiile făcute. Membrii CSS au mai solicitat BNM și Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor să informeze zilnic Consiliul despre toate fluxurile de mijloace financiare care ies din Republica Moldova. Ei susțin că ar avea informații despre tentative de scoatere a unor sume importante din țară.

Federalizarea, propusă în plic

Dmitri Kozak, vicepremier al Federației Ruse și reprezentantul special al președintelui rus pentru relații economice și comerciale cu Republica Moldova, susține într-un interviu acordat cotidianului Kommersant că în timpul întrevederii avute la Chișinău cu Vlad Plahotniuc, acesta i-a înmânat un plic cu propuneri pentru schimbarea cursului politic al Republicii Moldova, cu o reorientare spre Moscova și soluționarea problemei transnistrene prin intermediul federalizării republicii. “Cercetând conținutul plicului, am văzut cu uimire propunerile Partidului Democrat fățiș antirusesc pentru o modificare a cursului politic al Republicii Moldova, printr-o reorientare spre Rusia și reglementarea conflictului transnistrean pe baza federalizării Republicii Moldova”, a relatat Kozak. Cu toate acestea, potrivit afirmațiilor sale, vicepremierul rus le-ar fi recomandat socialiștilor și președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, “să nu ia în calcul niciun fel de propuneri secrete nici ale lui Vladimir Plahotniuc, nici ale altor partide”. În interviu, Kozak asigură că formarea coaliției parlamentare și a unui nou guvern la Chișinău nu este alegerea Moscovei, ci o problemă internă a Republicii Moldova.

Potrivit lui Dmitri Kozak, “președintele ales de majoritatea cetățenilor și majoritatea formată într-un mod destul de ciudat în Parlamentul precedent al Republicii Moldova transmiteau Rusiei și lumii semnale contradictorii, iar în multe rânduri care se excludeau reciproc”. În aceste condiții, Rusia și-a spus părerea - care rămâne neschimbată - cu privire la modalitatea de soluționare a crizei: organizarea de noi alegeri, însă pe o altă bază legislativă și cu existența unei alte puteri executive, care să se bucure de încrederea tuturor forțelor politice.

Reprezentantul special al președinției ruse a mai spus că Moscova nu și-a pus de acord poziția cu privire la criza din Moldova cu marile puteri, iar faptul că pozițiile SUA, UE și Rusiei coincid în această problemă “confirmă în mod elocvent necesitatea stringentă a însănătoșirii situației politice din republică”.

Reamintim că premierul Pavel Filip a anunțat duminică dizolvarea parlamentului și semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist și blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliție și au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită șefa PAS, Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituțională, care este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Ziaristă care ancheta afacerile BOR, amenințată

O jurnalistă de la platforma Dela0.ro, Diana Oncioiu, a primit ieri dimineață un telefon în care o persoană necunoscută a amenințat-o că “îi rupe capul”, dacă ea și colegii ei, precum cei de la platforma “Să fie lumină”, vor continua să documenteze treburile Bisericii. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a “Să fie lumină” și confirmat pentru site-ul hotnews.ro de ziaristă, care a precizat că va depune plângere la poliție în legătură cu aceste amenințări. Ea a spus că persoana care a telefonat-o de pe un număr ascuns a proferat amenințări, insulte și înjurături la adresa “reporterilor” care cercetează activități legate de Biserică. Ea a încercat să afle ce anume l-a deranjat pe omul respectiv, dar acesta, când era pe punctul să spună că a mai acționat violent într-un caz similar, s-a abținut în ultima clipă. Diana Oncioiu a precizat că este unul dintre ziariștii care se ocupă, în prezent, de o anchetă privind abuzuri sexuale la seminarul de la Huși.

Cioloș sau Barna, la prezidențiale? “Cu siguranță unul dintre noi”

Dacian Cioloș a declarat că el sau Dan Barna va candida, din partea Alianței USR-PLUS, la alegerile prezidențiale, precizând că este firesc ca Alianța să aibă un candidat, în contextul scorului bun obținut la europarlamentare. „Unul dintre noi o să candideze cu siguranță. Vom face echipă oricum în orice formă ar fi candidatura”, a afirmat Dacian Cioloș, luni seară, la România TV. Întrebat cum va fi rezolvată colaborare cu PNL, în condițiile în care Alianța va da un contracandidat pentru Klaus Iohannis la prezidențiale, liderul PLUS a spus că nu există niciun argument ca a treia forță politică din România să nu dea un candidat pentru mandatul de la Cotroceni. „Am avut peste 22% la ultimele alegeri. Suntem una dintre cele trei forțe politice principale ale țării. Vedeți vreun argument să nu avem un candidat, în condițiile în care suntem una dintre principalele forțe politice din țară? Am putea noi explica cumva că nu avem candidat după ce am obținut rezultatul acesta? Deci e firesc. Nu are nicio legătură cu alte candidaturi de la alte partide. Fiecare partid ar dreptul să își prezinte candidatura și o să discutăm despre programele noastre politice în campanie”, a explicat Cioloș. Chestionat cum vor coopera partidele de opoziție pentru a da jos Guvernul Dăncilă prin moțiune de cenzură, în contextul concurenței pentru funcția prezidențială, Dacian Cioloș a replicat: „Eu cred că și PNL și colegii de la USR au declarat foarte clar că vor susține o moțiune de cenzură pentru ca Guvernul acesta să plece, pentru că vedem de ce e capabil acest Guvern”. Liderul USR Dan Barna a declarat, la Marius Tuca Show, că își va asuma opțiunea de prezidențiabil, dacă USR și PLUS vor ajunge la această concluzie. Mai mult, Barna susține că cele două partide vor merge, cel mai probabil, cu un tandem prezidențiabil - premier.

Primarul din Piatra Neamț, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Primarul municipiului Piatra-Neamț, Dragoș Chitic, a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Bacău, la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind schimbul de terenuri făcut între Primăria Piatra-Neamț și omul de afaceri Mihai Apopii. La aceeași pedeapsă, de 3 ani de închisoare cu suspendare, au fost condamnați și omul de afaceri Mihai Apopii, fostul secretar al municipalității, Vasile Vișan, și evaluatorul Vasile Zăpor, se arată în sentința remisă Agerpres de către Biroul de Presă și Informații Publice din cadrul Curții de Apel Bacău. Notarul public Alexandru Casapu și fostul șef al Serviciului de Administrare al Patrimoniului din cadrul Primăriei Piatra-Neamț, Marin Bordei, au fost condamnați la câte 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Pe lângă condamnările la închisoare, instanța le-a interzis și anumite drepturi și a decis că pe parcursul termenului de supraveghere, aceștia trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul D.G.A.S.P.C. Neamț sau la Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” Piatra-Neamț, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare.

Un nou judecător la CCR

Fostul consilier prezidențial Simina Tănăsescu a depus, ieri, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcția de judecător al Curții Constituționale. Tănăsescu a fost numită printr-un decret al președintelui Klaus Iohannis, pentru un mandat de 9 ani, începând din 9 iunie. Fostul consilier prezidențial Simina Tănăsescu a fost numită judecător la Curtea Constituțională, în locul lui Petre Lăzăroiu. Ea a demisionat de la Cotroceni în 20 iunie 2018, în urma scandalului provocat de o discuție avută cu Petre Lăzăroiu pe tema mandatului acestuia. Președinția spunea la acel moment că nu a fost nicio presiune, dar că nu trebuie să existe niciun fel de suspiciune în rândul opiniei publice. Plenul Curții Constituționale a decis sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu discuția dintre Simina Tănăsescu și Petre Lăzăroiu.

Timiș: Bărbat, acuzat că a făcut sex cu o fată de 12 ani

Un bărbat de 32 de ani din județul Timiș a fost reținut, în urma unor percheziții, pentru act sexual cu un minor, pornografie infantilă și șantaj, după ce ar fi întreținut raporturi sexuale cu o fată de 12 ani și ar fi distribuit fotografii compromițătoare cu ea pe o aplicație de socializare. El ar fi amenințat-o pe fată că dacă anunță Poliția îi va ucide sora mai mică. În urma percheziției, au fost ridicate două hard disk-uri, șapte telefoane mobile, un stick de memorie USB, nouă suporți de stocare a datelor în format digital, un joint de cannabis, un plic cu trei muguri și trei plante în ghiveci.

CSM a respins acțiunea Inspecției Judiciare care o viza pe șefa ICCJ

Secția pentru judecători a CSM a respins acțiunea Inspecției Judiciare care o viza pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea. Secția de judecători a CSM a constatat nulitatea absolută a acțiunii disciplinare, însă Inspecția Judiciară poate face recurs în 15 zile. Inspecția Judiciară a anunțat, în 19 decembrie 2018, că a exercitat acțiunea disciplinară față de Cristina Tarcea pentru “refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu și nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”. Este vorba despre constituirea completurilor de 5 judecători.

DNA a pus ochii pe casele copiilor primarului din Timișoara

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu (PNL), a declarat, ieri, că ancheta procurorilor DNA care au ridicat, luni, mai multe documente de la Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei Timișoara vizează și casele copiilor săi. “Nu a fost nicio percheziție DNA la primărie, nicio descindere. S-au prezentat doi procurori ca să discute cu cei de la Urbanism, să ceară niște documente, e vorba de opt autorizații. I-am chemat pe directorul Direcției de Urbanism și pe șefa de la Autorizări, procurorii au explicat ce le trebuie și gata, asta a fost tot, o discuție civilizată și firească. În momentul în care există reclamații, plângeri, ce să facă instituțiile de resort decât să verifice. În ceea ce mă privește, nu am nicio greșeală de la mine și nici vreuna pe care eu să o știu”, a declarat primarul Nicolae Robu. Edilul a precizat că printre autorizațiile de construcție și certificatele de urbanism verificate de procurorii DNA Timișoara se numără și cele pentru casele celor doi copii ai săi. “În privința caselor copiilor mei, sunt baterii din case înșiruite, acolo se construiesc două rânduri de case înșiruite și din fiecare pachet din casele înșiruite câte una este a copiilor mei. Două din cele șase sunt ale copiilor mei. Presupun că cineva a făcut o reclamație, eu le-am atras atenția, ca toate actele să fie bine întocmite, să nu vină cineva și să acuze vreo favorizare. Acolo unde există anumite posibilități de interpretare, să nu fie făcută în defavoarea lor. Cred că nu are nimeni pretenția în țara românească, copiii unui demnitar, c-o fi primar, c-o fi altceva, să nu aibă toate drepturile firești de cetățean. Nu trebuie să aibă privilegii, iar în ceea ce privește copiii mei, eu vă asigur că nu au avut decât de tras de pe urma pozițiilor mele. Amândoi sunt doctori ingineri, le-am recomandat să nu publice în România, pentru că la câtă răutate e în societatea românească, unii o să pună succesul lor pe seama poziției tatălui”, a declarat Nicolae Robu.

Kovesi, hotărâtă să nu se retragă din cursa pentru funcția de procuror-șef european

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat într-un interviu acordat Politico că nu are de gând să se retragă din cursa pentru funcția de procuror-șef european. „Nu, sub nicio circumstanță. Până nu este finalizată procedura, am o șansă să obțin această funcție și lupt pentru șansa mea până în ultima secundă”, a declarat Kovesi după ce a fost întrebată dacă a luat în considerare să retragă din cursă. Kovesi este unul dintre cei doi candidați rămași în cursă pentru a deveni primul procuror-șef european, care va avea sarcina de a investiga fraudele, corupția sau spălarea de bani cu fonduri europene. Kovesi se află în centrul unei dispute între Parlamentul European, care o susține pentru a obține postul și Consiliul UE, format guvernele statelor membre, care îl preferă pe francezul Jean-Francois Bohnert. Negocierile dintre cele două părți vor reîncepe după ce noul parlament european va fi instalat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.