Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Lovitură de stat” eșuată în PNL

Ziarul de Vrancea
19 dec 2020 1001 vizualizări

Lideri din PNL nemulțumiți de negocierile din coaliție au forțat un puci împotriva lui Orban n funcțiile de prefect și de secretar de stat vor fi  împărțite proporțional cu rezultatul obținut la parlamentare

 

Înțelegerea parafată de Ludovic Orban și șefii USRPLUS și UDMR a stârnit nemulțumiri în tabăra liberalilor, lideri ai partidului, printre care Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, nefiind de acord cu cedarea ministerelor Dezvoltării și Fondurilor Europene. Potrivit unor surse liberale, aceștia au încercat convocarea unei ședințe a conducerii partidului sâmbătă seară în condițiile în care un astfel de demers poate fi făcut doar de președintele partidului. Potrivit acelorași surse, Bogdan și Sighiartău s-au folosit de sistemul de SMS al partidului pentru a transmite mesajul de convocare a BPN-ului, încercând astfel un puci vizându-l pe Ludovic Orban, care se afla în tot acest timp la negocierile cu USR-PLUS și UDMR. Ulterior, Ludovic Orban a transmis și el un mesaj prin care preciza că BPN va fi convocat la finalul negocierilor din Coaliție, adăugând că ședința convocată pentru sâmbătă seară nu a fost făcută în mod statutar întrucât era nevoie să o facă președintele partidului. Ulterior acestui mesaj, de la secretariatul general al partidului, liderii din teritoriu au mai primit un sms în care erau informați că ședința convocată inițial se amână pentru o dată ulterioară deoarece negocierile nu s-au terminat. Potrivit unor surse liberale, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău ar fi făcut un pas înapoi deoarece nu au reușit să formeze o masă critică în partid.

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a anunțat sâmbătă seara că nu este nicio tensiune între el și liderii din Ardeal ai PNL. “Între mine și liderii din Ardeal la ora actuală nu există nicio tensiune. Nu toată lumea poate fi mulțumită în orice negociere, mai ales când este vorba de o coaliție, nu poți să iei tot. Practic, este o împărțire care a fost făcută pe baza unor preferințe, care au fost exprimate, de multe ori preferințele….Am avut ministere pe care toate cele trei partide au vrut să le dețină și până la urmă e normal să apară și cedări” , a mai declarat Orban.

Secretari de stat și prefecți

PNL, USR PLUS și UDMR au convenit la negocierile de sâmbătă asupra principiilor pentru împărțirea posturilor de prefect și a celor de secretar de stat, care se face proporțional cu procentele obținute la alegerile parlamentare, iar în cazul secretarilor de stat și în funcție de titularul ministerului la care sunt numiți. În ceea ceprivește prefecții, nu au fost stabilită și împărțirea pe județe. Surse politice au declarat că PNL va avea 20-22 de prefecți, USR PLUS - 15-17, UDMR - 4. În ceea ce privește posturile de secretar de stat, PNL ar urma să aibă 42 de secretari de stat. USR PLUS va deține 26 de posturi, iar UDMR 12. Funcțiile de secretar de stat vor fi atribuite în funcție de titularul protofoliului și de numărul de posturi. La fiecare minister, două posturi de secretar de stat vor reveni obligatoriu partidelor care nu au titularul. De pildă, dacă ministrul este liberal, automat doi secretari de stat vor fi de la USR PLUS și de la UDMR. Premierul susținut de PNL- USR PLUS-UDMR Florin Cîțu a anunțat sâmbătă seară, la finalul negocierilor dintre cele trei formațiuni, că duminică sau luni cel târziu va fi finalizat progamul de guvernare, în cursul zilei de sâmbătă discutându-se despre finanțe, fonduri europene și digitalizare. Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a afirmat că în urma discuțiilor a fost definită arhitectura instituțională guvernamentală și a fost definit modul de gestiune a pozițiilor de răspundere pe palierele doi și trei ale guvernării.

Numele vehiculate la ministere

Vineri, în urma negocierilor, a fost decisă nominalizarea lui Florin Cîțu pentru postul de premier și au fost împărțite cele 18 ministere din cadrul Executivului, nouă urmând să revină PNL, șase USR PLUS și trei UDMR. Noul Cabinet ar urma să aibă doi vicepremieri, care ar putea fi Dan Barna și Kelemen Hunor. Deja pentru posturile de miniștri sunt vehiculate nume de titulari. Portofoliile pe care le va gestiona PNL sunt: Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educației, Ministerul Energiei, rezultat din împărțirea Ministerului Economiei în două structuri distincte, în care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant PNL, Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. La Apărare și Externe ar urma să rămână actualii miniștri, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu. La Finanțe, potențiale nominalizări sunt Lucian Ovidiu Heiuș / Bogdan Hușucă / Sebastian Burduja, la Interne - ar putea rămâne Marcel Vela, dar au fost vehiculate și numele lui Rareș Bogdan și Laurențiu Leoreanu. Există și informații potrivit cărora postul i-a fost propus și actualului ministru al Transporturilor Lucian Bode, care va rămâne fără portofoliu, după ce ministerul a revenit USR PLUS în urma negocierilor. Surse din PNL afirmă însă că Bode ar fi refuzat postul argumentând că domeniul pe care îl cunoaște este cel al transporturilor. De asemenea, Rareș Bogdan și-a anunțat intenția de a-și păstra mandatul de europarlamentar, precizând că Marcel Vela este un ministru foarte bun. Șefia Ministerului Energiei ar urma să revină lui Virgil Popescu, actual titular la Economie, iar la Educație ar putea fi propusă Raluca Turcan, dar este vehiculat și numele lui Sorin Câmpeanu. La Agricultură, alături de numele actualului ministru Adrian Oros, este luat în calcul și Emil Dumitru. La Cultură, Bogdan Gheoghiu și-ar putea păstra funcția, în timp ce pentru Ministerul Muncii ar putea rămâne și Violeta Alexandru, dar fi luat în calcul și Robert Sighiartău. Ministerele USR PLUS sunt Justiție, Transporturi, Sănătate, Cercetare Inovare și Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat și IMM și Fonduri Europene. În acest caz, posibili miniștri sunt Stelian Ion - Justiție, Vlad Voiculescu - Sănătate, Cătălin Drulă - Transporturi, Cristian Ghinea - Fonduri Europene. Conform anunțului făcut vineri seară, după negocieri, de liderul UDMR Kelemen Hunor, Uniunea va gestiona Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului și Tineretului. Pentru Ministerul Dezvoltării este vehiculat numele lui Cseke Attila, iar la Mediu - Tanczos Barna.

Imaginile cu primul român vaccinat vor fi difuzate în direct

S-a discutat varianta ca Iohannis să fie primul, însă s-a optat pentru un alt scenariu

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 va transmite în direct, în 27 decembrie, imaginile cu primul român vaccinat împotriva SARS-CoV-2, a declarat, ieri, col. dr. Valeriu Gheorghiță. El a mai spus că s-a discutat cu președintele Klaus Iohannis varianta ca șeful statului să fie primul român vaccinat, dar s-a ajuns a conlcuzia că ar fi mai bine ca acesta să fie un cadru medical. Gheorghiță a mai precizat că odată vaccinate persoanele vulnerabile și profesorii, școlile pot fi deschise fără riscuri, nefiind necesară vaccinarea copiilor.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a spus, la DIGI 24, că în 27 decembrie, ziua când vor fi vaccinați împotriva coronavirusului primii români, trebuie să fie una normală, să nu se creeze spectacol, deși este un „moment istoric”.

„Lucrurile trebuie privite într-o normalitate. Nu trebuie să creăm spectacol. Sigur că este un moment istoric. Omenirea se află la mai bine de 100 de ani de la pandemia extrem de gravă care a făcut milioane de victime, pandemia de AH1N1, din 1918, Gripa Spaniolă. Oamenii vor vedea o speranță care ne creează o premisă de a ne reîntoarce la normalitate și la viața noastră și ne dorim ca acele materiale și acele imagine să fie una de normalitate”, a spus colonelul dr. Gheorghiță, citat de Mediafax. .România este pregătită, în momentul de față, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie.

Un român din patru testați în ultimele 24 de ore, pozitiv

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat ieri 3.350 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. În ultimele 24 de ore, 98 de persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 14.394 de la debutul pandemiei. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.360. Dintre acestea, 1.267 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.599.845 de teste. Dintre acestea, 12.234 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.764 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.470 la cerere.

Prințul Paul, dat în urmărire, a lăsat în urmă o vilă monument istoric

Prințul Paul Philippe al României, condamnat definitiv la trei ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa și a 47 de hectare din pădurea Snagov, dat în urmărire de Poliție după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru executarea pedepsei, are locuința, alături de soția sa, Lia a României, într-o vilă monument istoric din centrul Capitalei, aproape de Bulevardul Dacia, achiziționată în leasing financiar în urmă cu 5 ani prin intermediul unei firme controlate de cei doi soți. Între timp, firma a intrat în faliment și a fost radiată, după ce nu a mai plătit ratele, scrie Profit.ro.

Firma, Topaz Investment SRL, a fost înființată în 2006 de doi britanici și avea profil imobiliar. În 2008, aceștia i-au cesionat 100% părțile sociale prințului Paul. Firma își avea încă din 2008 sediul în vila în care, ulterior, și-au stabilit domiciliul cei doi soți. În martie 2015, firma a încheiat un contract de leasing financiar cu divizia de profil a Raiffeisen, prin care a achiziționat vila, valoarea la care compania de leasing a achiziționat-o fiind de circa 4,21 milioane lei. Vila are peste 500 mp și teren de 230 mp, fiind construită în prima parte a secolului 20, notează Profit.ro. În primăvara anului trecut, Topaz Investment și-a cerut insolvența, iar contractul de leasing a fost denunțat în vara anului 2019. În septembrie 2019, instanța de judecată a decis închiderea procedurii de faliment a firmei și radierea acesteia.

Un ales de la AUR, cu mandatul nevalidat

Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat sâmbătă, că nu va fi validat mandatul de parlamentar pentru Francisc Tobă, precizând că aceasta a fost o decizie grea, care ar putea afecta partidul, dar că a considerat că este mai important să fie corecți și cinstiți. George Simion a declarat pe pagina sa de Facebook, că a fost analizat fiecare caz de parlamentar AUR și au fost descoperite suspiciuni în cazul lui Francisc Tobă, hotărându-se să nu fie validat mandatul acestuia. “Avem însă cazul Francisc Tobă în care avem suspiciuni. Nu vrem să avem dubii, nu vrem să avem măcar 10% posibilitatea de a face un lucru nedemn de ceea ce AUR a vorbit oamenilor. Suntem în zilele Revoluției pe care noi le comemorăm, avem campanii speciale în acest sens, campania Eroii nu mor niciodată, organizată în fiecar an și de aceea am luat hotărârea de a nu valida mandatul colonelului Francisc Tobă și de a nu intra prin intermediul AUR acest domn în Parlamentul României. E o decizie grea, e o decizie care s-ar putea să ne afecteze, dar mai important pentru noi este să fim corecți, să fim cinstiți și să nu facem greșeli”, a declarat George Simion. El a menționat că dacă sunt și alte cazuri similare în partid să le fie semnalate și atunci partidul va lua o decizie. George Simion s-a aflat, miercuri, la Timișoara pentru a se întâlni cu simpatizanții partidului pe care îl conduce și pentru a depune candele pe treptele Catedralei Mitropolitane, în memoria eroilor căzuți în timpul Revoluției din Decembrie 1989 și a fost huiduit de mai mulți timișoreni, printre care și revoluționari. Aceștia i-au reproșat că doi ofițeri implicați în reprimarea Revoluției – Francisc Tobă și Nicolae Roman – au ajuns parlamentari AUR, iar fără a se dezice de ei și fără a le cere demisia, Simion nu va putea participa la manifestări. Născut în 1953, Francisc Tobă a absolvit Academia Militară Tehnică din București, unde a devenit “specialist în armament și rachete” și a fost președintele FSN Sibiu și deputat FDSN în 1992. Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Agent de poliție, prins în flagrant când lua mită

Un agent de poliție din cadrul IPJ Olt, șef al unui post de poliție din județ, a fost arestat preventiv pentru luare de mită și trafic de influență, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea o sumă de bani pentru soluționarea favorabilă a unui dosar penal. Potrivit unui comunicat transmis de Direcția Generală Anticorupție Olt, polițiștii anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, au organizat și realizat prinderea în flagrant a agentului de poliție, imediat după ce a primit 750 euro de la martorul denunțător. “Suma a fost pretinsă de polițist în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal ce îl privea pe denunțător și intervenției în acest sens pe lângă procurorul care supraveghea urmărirea penală în cauza respectivă”, precizează DGA Olt. Acțiunea a avut loc pe 17 decembrie, în seara aceleiași zile, polițistul fiind reținut sub acuzația de luare de mită și trafic de influență.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.