Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Liviu Dragnea: Nu există un demers guvernamental pentru adoptarea monedei euro în 2022

Ziarul de Vrancea
29 aug 2017 550 vizualizări

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că deocamdată nu se inițiază vreun demers la nivel guvernamental pentru adoptarea monedei euro în 2022 și nu crede că cineva a început „o asemenea aventură”, în condițiile în care nu este un proiect foarte ușor și nu se pot avansa termene doar de dragul de a face așa ceva.

"E o dorință, o dorință firească. Ca să vorbim de un proiect asumat, trebuia să fie o analiză serioasă a majorității, a întregului Parlament, a BNR, a Guvernului, o discuție cu Președinția, este o dorință a noastră a tututor, dar nu este un proiect foarte ușor și nu ne putem juca cu el, adică nu putem să avansăm termene doar de dragul de a avansa termene”, a spus Liviu Dragnea, chestionat dacă există vreun proiect asumat pentru posibila adoptare a monedei euro în 2022. Întrebat dacă se inițiază vreun demers în acest sens la nivel guvernamental, liderul PSD a răspuns: „Din câte știu eu nu, și nu cred că a început cineva o asemenea aventură”. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat luni, pentru publicația poloneză Polish Rzeczpospolita, că România ar putea adera la zona euro în 2022, în acest moment fiind îndeplinite toate condițiile pentru acest lucru, dar că țara noastră va mai aștepta cinci ani pentru a nu fi afectați cei cu venituri mici, în special pensionarii.

Activitatea din industrie a încetinit în iulie, pe fondul scăderii comenzilor la export

Activitatea industrială a încetinit în iulie pentru a doua lună la rând, în urma reducerii comenzilor, mai ales a celor din străinătate, arată barometrul industrial realizat de IRSOP și SNSPA, transmis News.ro. Industria este un sector-cheie al economiei românești, cu o contribuție de circa 23% la formarea produsului intern brut (PIB). Astfel, indicatorul pentru volumul producției a scăzut de la 63 de puncte, în mai, până la 59 de puncte în iunie și la 53 de puncte în iulie. Indicatorul a rămas puțin peste pragul de 50 de puncte, care desparte expansiunea de contracție. "După o scădere ușoară în iunie față de mai, în luna iulie a urmat un recul mult mai puternic. Opt din unsprezece indicatori ai activității au scăzut, iar majoritatea indicatorilor cheie au atins niveluri critice", arată studiul. Principala explicație pentru evoluția indicatorilor este reducerea cererii, mai ales a celei externe. "Comenzile pentru export par să ofere una din explicațiile reculului. În iunie, cererea la export scăzuse la 56 de puncte față de 64 în luna precedentă. Apoi, în iulie, cererea a intrat în contracție ajungând la 48 de puncte, cu 12 puncte sub media de 60 a primelor șase luni din an. Cauza principală ar putea fi sezonul concediilor și întreruperea totală a activității în multe firme din spațiul european care au nevoie de produse din România", arată raportul. Indicatorul pentru numărul de angajați a scăzut de la 49 puncte în mai la 48 puncte în iunie și la 47 puncte în iulie. În 2016, producția industrială a urcat cu 1,7% față de 2015, avans susținut doar de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,6%. În 2015, producția industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, în 2016, cu 23,1% la formarea produsului intern brut al României. Barometrul industrial este realizat de IRSOP și SNSPA - Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, considerat reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 23-25 august 2017. Liviu Dragnea: Nu există un demers guvernamental pentru adoptarea monedei euro în 2022; nu ne putem juca cu așa ceva

Protest spontan al angajaților Șantierului Naval ”Damen” din Galați

Câteva sute de angajați ai Șantierului Naval "Damen" din Galați au declanșat, ieri, un protest spontan, muncitorii afirmând că sunt nemulțumiți de nivelul salariilor, dar și de condițiile de muncă, în timp ce reprezentanții companiei nu doresc deocamdată să comenteze situația. Angajații care refuză să mai muncească s-au strâns, marți, în fața sediului administrativ al șantierului. Liderul de sindicat din Șantierul Naval "Damen" Galați, Pavel Stelian, a declarat, pentru News.ro, că nemulțumirile muncitorilor sunt legate de salarii, iar protestul este unul spontan. "E o acțiune spontană care pornit din cauza nivelului salariilor. Salariul mediu brut la noi este de 3.200 de lei, dar la firmele subcontractoare de 4.000 de lei și e normal că oamenii din șantier să fie nemulțumiți. Mâine (miercuri – n.r) este așteptat președintele Consiliului de Administrație pentru negocieri. Oamenii sunt deciși să protesteze în continuare", a spus Pavel Stelian. Reprezentanții companiei au transmis că nu pot comenta deocamdată nimic cu privire la acțiunea de protest care continuă și la ora transmiterii acestei știri. "Deocamdată, nu comentăm nimic. Este o chestiune internă: Vom reveni", a transmis purtătorul de cuvânt al Șantierului naval ”Damen” Galați, Corina Pîrvu. În Șantierul Naval ”Damen” din Galați lucrează aproximativ 2.000 de persoane.

Rata creditelor neperformante a scăzut la 8,32%, în iunie

Rata creditelor neperformante s-a diminuat în iunie față de luna precedentă cu 0,72 puncte procentuale, la 8,32%, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR). Comparativ cu nivelul din mai 2016, aceasta a scăzut cu 2,98 puncte procentuale. Conform sursei citate, numărul persoanelor fizice cu restanțe mai mari de 30 de zile la bănci și instituții financiare nebancare a crescut cu 1,1%, în iunie, comparativ cu luna precedentă, la 687.302. Aceste persoane aveau restanțe în valoare de peste 8,05 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era în lei și euro, respectiv 3,12 miliarde în lei și 3,28 miliarde lei în euro. În funcție de categoria de întârziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,53 miliarde lei. Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor, înregistrată în luna iunie 2017, se cifrează la 5,769 miliarde de lei, în scădere cu 5,27% față de suma raportată în mai 2017, iar restanțele la creditele în valută au coborât cu 2,7%, la 6,683 miliarde de lei (echivalent), conform unui raport al Băncii Naționale a României.

Autorizațiile pentru construcția de locuințe au urcat cu 20%

Numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a crescut în luna iulie cu 20% față de aceeași lună a anului anterior, până la 4.282, după un ritm mai lent în iunie, avansul fiind generat de creșterea cererii în toate regiunile țării, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). În iunie, numărul de autorizații a crescut cu 2,7% față de iunie 2016. Cumulat, în primele șapte luni din acest an, numărul de autorizații de construcție pentru locuințe a crescut cu 5,3% față de aceeași perioadă din 2016, până la 23.190. Din numărul de autorizații eliberate în iulie, 63,4% au fost în localități rurale. Față de a șaptea lună din 2016, s-au înregistrat creșteri ale numărului de autorizații în toate regiunile, în afară de nordul Transilvaniei. "În luna iulie 2017, față de aceeași lună a anului precedent, se remarcă o creștere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în următoarele regiuni de dezvoltare: București-Ilfov (plus 198 autorizații), Nord-Est (plus 144), Vest (plus 127), Sud-Est (plus 118), Sud-Vest Oltenia (plus 107), Centru (plus 87) și Sud-Muntenia (plus 53). Scădere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Nord-Vest (-121 autorizații)", a informat INS


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.