Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Lider de sindicat din penitenciare: Din 12.000 de angajați, 7.000 au semnat declarații de refuz al orelor suplimentare

Ziarul de Vrancea
8 aug 2017 607 vizualizări

Reprezentanți ai sindicatelor afiliate s-au adunat, ieri dimineață, la sediul Federației Sindicatelor din Administratia Națională a Penitenciarelor, unde au fost depuse declarațiile privind refuzul de a efectua ore suplimentare.

Conform liderilor de sindicat, din 12.000 de angajați, 7.000 au depus astfel de declarații, astfel că va fi asigurată doar paza deținuților, până la rezolvarea situației. Unul dintre liderii de sindicat a precizat că, de la ANP, reprezentanții sindicaliștilor vor merge la întâlnirea cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, spunând însă că acesta ”nu s-a dovedit foarte receptiv până acum”. Potrivit sursei citate, un angajat de la Penintenciarul Poarta Albă a transmis luni un ”refuz de a munci”, după ce i s-a cerut ca singur să se ocupe de 400 de deținuți în regim semideschis, iar astfel de situații se întâlnesc în multe penitenciare. Liderii de sindicat susțin că, dacă angajații din penitenciare refuză să mai facă orele suplimentare, se va asigura doar paza deținuților, iar celelalte activități, precum escorta la punctele de lucru sau la instanțe, să fie mult reduse. În ultimii doi ani, un angajat din șase a plecat din sistemul penitenciar, iar angajările sunt blocate, au mai precizat reprezentanții sindicaliștilor.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, la sediul ministerului, înaintea întâlnirii cu sindicatele din penitenciare, că știe care sunt problemele din penitenciare și că are ca prioritate foaia de parcurs pentru a îndeplini cerințele hotărârii CEDO cu privire la condițiile de detenție. El a mai spus că actualul Cod Penal “nu are o proporție întotdeauna justă” între faptele săvârșite și limitele de pedeapsă prevăzute de lege.

Pensionarii din sistemul de stat se vor putea reangaja în posturi bugetare

Guvernul ar putea adopta în toamnă un act normativ astfel încât pensionarii din sistemul stat să se poată reangaja în aceeași instituție, dar nu într-o funcție de conducere, au afirmat surse politice. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat cu o zi în urmă că Executivul va elabora un proiect de lege prin care să se interzică reangajarea acestora în sistem după ce și-au depus dosarele de pensionare. Sursele politice au precizat că această măsură ar urma să fie promovată în toamnă printr-un act normativ separat, nu ca modificare la legea pensiilor. Interdicția vizează toți bugetarii, nu doar angajații din sistemul militar. ”Avem în vedere angajații cu funcții de conducere”, au afirmat sursele citatate. ”Un director de teatru se poate întoarce în instituția din care s-a pensionat, dar nu pe aceeași funcție, ci ca actor și poate încasa și pensia de director și salariul de actor”, au relatat sursele politice.

Astfel, măsura pe care Călin Popescu Tăriceanu a anunțat-o ieri, după ședința coaliției de guvernare, ar urma să se aplice parțial.

El a afirmat, ieri, că Guvernul va elabora un proiect de lege prin care să se interzică reangajarea pensionarilor din sistemul de stat în posturi bugetare

Eurostat: România, statul din UE cu cele mai tinere mame

Vârsta medie a femeilor care au devenit în 2015 mame în Uniunea Europeană a fost de 29 ani, cele mai tinere fiind în România, arată datele prezentate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În UE, cel mai ridicat procent de adolescente care au devenit în 2015 mame a fost înregistrat în România (12,3% din total femeilor care au născut pentru prima dată), Bulgaria (11,9%), Ungaria (9%), Slovacia (8,4%), Letonia (5,5%), Lituania și Marea Britanie (ambele cu 5,4%), Polonia (4,8%).

Pe de altă parte, mamele adolescente au reprezentat mai puțin de 2% din total femeilor care au născut pentru prima dată în Italia (1,2%), Olanda și Slovenia (ambele cu 1,3%), Danemarca și Suedia (ambele cu 1,4%). În UE, mai puțin de jumătate (47%) dintre femeile care au născut prima dată în 2015 aveau în jur de 20 de ani, în timp ce 45% dintre mamele aflate la primul copil aveau în jur de 30 de ani. În plus, 93.000 de adolescente s-au aflat la prima naștere (4%) și aproximativ 87.000 (4%) au fost femei de 40 de ani și peste această vârstă, care au născut prima dată. În UE, cel mai ridicat procentaj de femei de 40 de ani și peste această vârstă care au devenit în 2015 mame a fost înregistrat în Italia (80%), Spania (7,4%), Grecia (5,5%), Irlanda (4,9%) și Luxemburg (4,5%). În contrast, mamele de 40 de ani și peste această vârstă au reprezentat mai puțin de 2% din total femeilor care au născut pentru prima dată în Lituania și Polonia (ambele cu 1,1%), Letonia și Slovacia (ambele cu 1,5%), România (1,6%), Malta (1,7%) și Cehia (1,8%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.