Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Kelemen: Kovesi ar putea candida din partea USR la prezidențiale

Ziarul de Vrancea
13 mai 2019 1748 vizualizări

Liderul UDMR crede că această variantă este posibilă dacă fosta șefă a DNA nu va deveni procuror european n “Dacă mă pun în poziția unui analist politic, eu aș fi foarte atent ce va face USR-ul în continuare”,  spune Kelemen

Liderul UDMR Kelemen Hunor spune că fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi ar putea candida din partea USR la alegerile prezidențiale, în cazul în care nu va obține funcția de procuror-șef european. “De doi ani de zile se pregătește, se construiește imaginea lui Kovesi”, a declarat liderul UDMR, la Adevărul Live. El afirmă că USR nu are altă variantă pentru prezidențiale, iar Dacian Cioloș “e mult și sub Liviu Dragnea”.

“Urmează alegerile prezidențiale în iarnă și nimeni nu va ieși din tranșă. USR-ul va avea candidat, PNL-ul are deja candidat anunțat, PSD-ALDE nu se știe, dar dorința există”, a declarat liderul UDMR. El spune că Iohannis are prima șansă să intre în turul al doilea, dar problema se pune cu cine și ar putea fi un candidat surpriză, precum Laura Codruța Kovesi.

Kelemen Hunor crede că Laura Codruța Kovesi va candida dacă nu va ajunge procuror-șef european: “Vine Kovesi, va candida Kovesi dacă nu se duce procuror-șef european? Sigur că va candida. Că de doi ani de zile se pregătește, se construiește imaginea lui Kovesi. Fiindcă aici există o logică - USR-ul trebuie să aibă un candidat, mai ales dacă scoate un rezultat bun la europarlamentare. E o logică elementară din punct de vedere politic. Cu cine să meargă ? Dacian Cioloș e mult și sub Dragnea”. El spune că, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în Slovacia, de exemplu, și la ce se întâmplă în jur în foarte multe state, nu trebuie subapreciate șansele unui candidat surpriză, “fie că-i Kovesi sau altcineva”. Liderul UDMR nu crede că Liviu Dragnea va risca să candideze, pentru că ar pierde alegerile și ar pierde și partidul, dar dacă PSD se hotărăște să-l susțină pe Călin-Popescu Tăriceanu, atunci acesta ar avea șanse mari să intre în turul al doilea. “Dacă ei merg împreună, și din ce se aude, și merg cu Tăriceanu, atunci acesta are șanse bune să intre în turul 2, dar să vedem ce va face USR-ul. USR-ul face un joc extrem de interesant. Dacă mă pun în poziția unui analist politic, eu aș fi foarte atent ce va face USR-ul în continuare. Nu ce vor face PSD-ul și PNL-ul, fiindcă acolo surprize mari nu vor fi”, adaugă Kelemen.

Mandatul de deputat al lui Dragnea, neconstituțional?

PNL a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu neconstituționalitatea hotărârii prin care a fost validat mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea, având în vedere că acesta era condamnat pentru săvârșirea unor infracțiuni în cadrul derulării unui proces electoral, motiv de invalidare a mandatului, conform Regulamentului Camerei Deputaților. Liberalii mai afirmă că lui Dragnea i-a fost interzis prin hotărâre judecătorească de condamnare rămasă definitivă exercițiul drepturilor electorale pentru o perioadă de 4 ani. Ei invocă situația lui Brândușel Nichitean, al cărui mandat de senator a fost invalidat în 2004 pentru săvârșirea unor fapte penale în cadrul procesului electoral, deși la acel moment avea doar calitatea de suspect.

PNL a folosit aceleași argumente și în 2016, la momentul validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea. La acel moment, Dragnea afirma că opoziția se “umple de ridicol” prin astfel de tentative de a-l lăsa în afara Parlamentului, iar respectivele prevederi se aplică doar celor care au comis fraude electorale la scrutinul în urma căruia au și fost aleși. Liderul PSD afirma atunci că Regulamentul Camerei Deputaților spune că acea comisie de validare trebuie doar să verifice condițiile de eligibilitate și dacă un deputat a comis fraude electorale la alegerile care tocmai s-au încheiat, în urma cărora a fost ales, deci nu are cum acea prevedere să se aplice și în cazul lui. Dragnea contesta și faptul că ar fi fost condamnat pentru fraudă electorală.

Soția trezorierului PSD, condamnată pentru corupție

Georgiana Drăghici, soția trezorierului PSD Mircea Drăghici, a fost condamnată ieri de Tribunalul București la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, într-un dosar de abuz în serviciu și fals în înscrisuri legat de organizarea unei tabere politice pentru tineretul PSD din Argeș cu bani de la Ministerul Tineretului și Sportului. În același dosar, Cristian Meleșteu, fost director în MTS, și Doru Marian Bălășoiu au primit tot 3 ani închisoare cu suspendare. Pe latură civilă, instanța a constatat că prejudiciul reținut în sarcina celor trei a fost achitat. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

În acest dosar, Georgiana Drăghici, la data faptelor președinte al Tineretului Social Democrat (TSD) Argeș, a fost acuzată de săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la abuz în serviciu, instigare la mărturie mincinoasă și instigare la favorizarea făptuitorului. Procurorii susțin că Meleșteu, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și sub pretextul desfășurării proiectului studențesc ED-ECO Sport, a contribuit la organizarea unei tabere politice de dezvoltare personală și leadership pentru organizația de tineret a PSD la două hoteluri ce se află în administrarea Complexului Sportiv Național Poiana Brașov. Toate cheltuielile de cazare și masă ale celor 102 de participanți, conform diagramelor de cazare, în cuantum de 14.000 lei, destinate desfășurării proiectului respectiv, în perioada 22 - 24 noiembrie 2013, au fost suportate din fondurile publice gestionate de către MTS, sumă ce ar fi constituit un folos necuvenit pentru PSD.

Conform DNA, mulți dintre cei care figurau pe lista de participare la acel proiect erau studenți ai unei facultăți din Pitești, care însă nu au fost efectiv prezenți la eveniment.

Presa din Madagascar: Radu Mazăre va fi extrădat

n fostul primar a cerut azil politic

Radu Mazăre va fi extrădat, anunță L'Express de Madagascar, citând afirmațiile ministrului Justiției din această țară. Jean Jaques Randrianasolo a subliniat că această persoană condamnată va fi deferită justiției române. De asemenea, publicația susține că Mazâre ar fi cerut azil în Madagascar, iar protecția sa ar ține de competența Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați.

Surse ONU au declarat pentru L'Express de Madagascar, că “acest om are dreptul să aștepte răspunsul la solicitarea sa, care va fi examinată de Înalta Curte de Justiție la 21 ianuarie 2020”. “În acest interval, nu îl putem forța să părăsească țara în care a cerut azil”, au mai spus aceleași surse.

Ministrul Justiției Ana Birchall a anunțat că dosarul de extrădare a lui Radu Mazăre a fost predat luni autorităților competente din Madagascar. Fostul primar PSD, condamnat la 9 ani de închisoare, a fost arestat în 8 mai, pentru șase zile.

Proiect în Parlament: Fără proba de limbă română la examene pentru elevii maghiari

Deputatul Kulcsár-Terza József-György a depus la Parlament un proiect de lege care prevede ca examenul din clasa a VI-a și, respectiv, clasa a VIII- a la limba română să fie eliminat pe motiv că elevi maghiari sunt descriminați. Propunerea legislativă a fost anunțată de Partidul Popular Maghiar la începutul lunii mai și nu este susținută de către grupul UDMR. De altfel, deputatul Kulcsár-Terza József-György este membru al PPM și este afiliat grupului UDMR.

Inițiativa propune modificarea articolului 74, aliniatul 4 din Legea Educației Naționale astfel: „La finalul clasei a VI-a, toate școlile organizează și realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe. Proba de limbă și comunicare va cuprinde limba maternă și limba modernă I”.

În expunerea de motive a proiectului de lege, inițiatorul susține că elevii care au studiat în altă limbă decât cea română ar fi discriminați chiar în condiția în care ar fi obligați la a susține două examene de limbă și literatură română și una maternă”. Liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților, Attila Korodi a declarat pentru HotNews.ro că proiectul nu este asumat de UDMR. Orice modificare în acest sens ar trebui precedată de o dezbatere cu experți și decidenți în sistemul educațional în limbile minorităților naționale , în cazul nostru cu experți maghiari în educație. Nu s-a făcut nici o dezbatere, efectiv după anunțul PPM iar la trei zile a fost depus proiectul. Nu avem cum susține!”, a declarat Korodi. Partidul Popular Maghiar a anunța pe 5 mai într-o conferință de presă, că va propune un proiect de lege care să modifice legea educației astfel încât să nu mai fie obligatoriu examenul de limbă română pentru elevii maghiari. PPM susține că elevii care aparțin minorităților naționale sunt discriminați fiind obligați să susțină un examen suplimentar în comparație cu elevii români.

Eroare îndreptată: Oprescu, condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare

Tribunalul București anunță că a fost îndreptată eroarea în cazul condamnării fostului primar general al Capitalei Sorin Oprescu, sentința fiind de cinci ani și patru luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă. Inițial, instanța anunța că Oprescu a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare cu executare.

A murit după ce a fost atacat de albine

Un bărbat în vârstă de 69 de ani din județul Vaslui a murit ieri după ce a fost atacat de un roi de albine, în timp ce se afla pe un câmp. Bărbatul a fost găsit inconștient, în timp ce un copil de 13 ani, aflat alături de el și înțepat și el, a fost izolat în ambulanță. Potrivit conducerii Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui, un echipaj de urgență a intervenit în localitatea Vulturești, unde un bărbat în vârstă de 69 de ani a fost atacat pe câmp de un roi de albine.”Erau zeci de mii de albine în zonă”, au spus reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță Vaslui. Ulterior, reprezentanții ISU Vaslui au anunțat că bărbatul a murit. Bărbatul era pe câmp alături de o femeie și un copil de 13 ani. Copil a fost și el înțepat de albine, însă era conștient și a fost izolat în ambulanță.

Un condamnat definitiv pentru luare de mită, șef la Autoritatea Rutieră

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății în guvernarea Ponta, Alin Țucmeanu, condamnat definitiv pentru complicitate la dare de mită în aprilie, este în continuare director general adjunct la Autoritatea Rutieră Română. Țucmeanu susține că va demisiona din funcție în momentul în care va primi hotărârea motivată de la instanța care l-a condamnat definitiv la începutul lunii aprilie. “În momentul în care îmi va veni hotărârea o să-mi dau demisia fără nici un fel de probleme. Am obținut acest post prin concurs în urmă cu trei ani. Nici nu mă gândesc să nu fac acest lucru. Voi respecta legea. O să-mi duc pedeapsa”, a declarat Țucmeanu pentru G4Media.ro. Țucmeanu a fost numit secretar de stat în aprilie 2014 în guvernarea Ponta. A fost reținut de procurorii DNA în noiembrie 2015. Întrebată dacă va lua măsuri după sențința definitivă prin care directorul adjunct al ARR a fost condamnat pentru complicitate la dare de mită, conducerea ARR susține că “va pune în aplicare cu celeritate hotărârile sau deciziile instanțelor de judecată”, dar că până în prezent ARR nu a primit hotărârea instanței. În răspunsul pentru G4Media.ro, directorul general, Aurelia Surulescu, mai precizează că Autoritatea Rutieră Română nu a fost parte în proces.

Shhaideh, supărată că a găsit la Tribunal rețeaua de wi-fi “m...e PSD”

Avocata fostului vicepremier Sevil Shhaideh, Flavia Teodosiu, a precizat, pentru Mediafax, că va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecția Judiciară după ce a găsit la Tribunalul București o rețea de wi-fi cu denumirea “m...e PSD”. Avocata fostului vicepremier Sevil Shhaideh, Flavia Teodosiu, a precizat că va sesiza cele două instituții pentru a vedea circumstanțele creării acestei rețele. Apărătorul a fost la sediul Tribunalului București, reprezentându-o pe Sevil Shhaideh. Procesul a fost amânat pentru data de 11 iunie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.