Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Inițiativă a Greciei de susținere a extinderii Schengen prin aderarea României

Ziarul de Vrancea
14 ian 2023 330 vizualizări

n statul elen susține aderarea României și Bulgariei pentru că ar contribui la stimularea activității economice, prin intermediul conexiunilor terestre cu spațiul Schengen

Ministrul Migrației și Azilului, Notis Mitarachi, a prezentat în Austria, miercuri și joi, o inițiativă pentru susținerea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, urmând să efectueze vizite în cele două țări săptămâna viitoare, informează un comunicat al ministerului elen de resort. Notis Mitarachi s-a întâlnit joi la Viena cu cancelarul austriac Karl Nehammer, iar miercuri cu ministrul de Interne, Gerhard Karner.

Potrivit textului citat, extinderea zonei Schengen prin aderarea celor două țări va fi benefică în mod direct pentru Grecia, întrucât va fi unită rutier cu alte state membre UE în cadrul zonei libere de circulație.

Bulgaria și România au aderat la UE în 2005 și în 2011 au încheiat cu succes procedurile de evaluare pentru intrarea în zona Schengen, fapt menționat în concluziile Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 9 iunie 2011. De atunci, Comisia Europeană a afirmat în mod repetat că cele două țări sunt gata să adere la zona Schengen. În 2022, la inițiativa Bulgariei și României, o nouă misiune de teren a UE a avut loc, confirmând faptul că cele două țări continuă să îndeplinească standardele stricte Schengen și au un bilanț exemplar în implementarea lor, notează sursa citată.

Ministerul elen reamintește că în timp ce cererea Croației de aderare la Schengen a fost acceptată în Consiliul JAI din decembrie, România și Bulgaria s-au lovit de opoziția a două țări, Austria și Olanda. “Marea majoritate a statelor membre și-a exprimat sprijinul pentru cele două țări, subliniind că integrarea ar întări credibilitatea și securitatea UE”, se notează în comunicat.

Grecia susține aderarea României și Bulgariei pentru că va contribui la stimularea activității economice, prin intermediul conexiunilor terestre cu spațiul Schengen, și la sporirea securității frontierelor externe. “Grecia ia inițiativa de a susține aderarea României și Bulgariei la zona Schengen. Această extindere va aduce de asemenea beneficii directe pentru Grecia, care care va fi unită rutier cu alte state membre UE”, a declarat Notis Mitarachi, citat în comunicat.

“M-am întâlnit aici la Viena cu cancelarul austriac, dl Karl Nehammer, și cu ministrul de interne, dl Gerhard Karner, și voi vizita Sofia și București săptămâna viitoare. Există chestiuni care trebuie rezolvate, în special legate de migrație, de protecția frontierelor externe, o chestiune care necesită o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în contact cu președinția suedeză și Comisia Europeană”, a mai afirmat el, potrivit sursei citate.

Petre Daea a adormit și început să sforăie în timpul unei intervenții la TV

Ministrul Agriculturii Petre Daea a adormit în timp unor discuții cu reporterii unei televiziuni. Totul s-a întâmplat în cadrul unei intervenții telefonice a ministrului Agriculturii la Antena 3. Prezentatoarea încearcă să discute cu Petre Daea, dar de la celălalt capăt „al firului” nu mai răspunde nimeni și se aud ușoare sforăituri. Cei aflați în platou se abțin cu greu să izbucnească în râs, iar moderatoarea anunță că încearcă să refacă legătura. Clipul de pe TitkTok postat de contul @bramburas a devenit rapid viral.

Petre Daea a comentat ulterior incidentul pentru Libertatea spunând că el a intrat in direct, dar că nu știe ce s-a întîmplat fiindcă el nu a adormit, dând vina pentru jurnaliștii Antenei 3 care „vor să facă trafic și din somn”. „Cine știe pe cine or fi sunat ei? O fi sforăit vreunul de la ei, de acolo, din legătura lor, nici nu pot să îmi dau seama”, a declarat Daea. „Cum să sforăi, domne? Eu nu dorm nici noaptea. Eu nu dorm nici noaptea, cum să sforăi în amiaza mare?”, s-a apărat ministrul.

Preotul care se masturba în fața unei școli, suspendat din funcție

Preotul din localitatea Oinacu, cercetat pentru ultraj sub control judiciar după ce ar fi fost surprins efectuând acte sexuale într-o mașină parcată în spațiul public, a fost suspendat din funcție de către Episcopia Giurgiului și plasat sub control judiciar până la finalizarea anchetei penale. “Ca urmare a notei telefonice întocmite de consilierii eparhiei noastre, în urma conversației cu reprezentanții IPJ Giurgiu, Episcopia Giurgiului a luat act, cu regret, de faptul că în acest moment se află în faza de audieri la Inspectoratul Județean de Poliție, preot Constantin Mirel de la Parohia Oinacu care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri. Ținând cont de gravitatea acuzațiilor referitoare la comportamentul indecent, Chiriarhul a dispus suspendarea sus-numitului preot, până la finalizarea anchetei desfășurate de către organismele abilitate. Episcopia Giurgiului se va adresa, în scris, Inspectoratului Județean al Poliției Giurgiu, solicitând punerea la dispoziție a probelor din dosar, în vederea trimiterii sus-numitului în judecata Consistoriului Eparhial dacă rezultatul audierilor aflate în desfășurare vor impune acest lucru”, se arată într-un comunicat transmis de către Episcopia Giurgiului.

Totodată, cel în cauză va fi convocat de urgență la sediul Protoieriei Giurgiu pentru declarații, iar în perioada suspendării, suplinirea Parohiei Oinacu va fi asigurată de un alt preot, a mai precizat Episcopia.

De asemenea, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Giurgiu a informat că față de bărbatul bănuit de săvârșirea infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri, instanța de judecată a luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Bărbatul în vârstă de 48 de ani, din municipiul Giurgiu, a fost reținut, miercuri, 11 ianuarie, și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Giurgiu după ce un tânăr în vârstă de 18 ani a anunțat prin 112 că acesta ar fi exercitat acte sexuale explicite, într-un autoturism staționat în fața unei societăți comerciale din municipiul Giurgiu.

Sume de bani și mașini de lux, ridicate de la frații Tate

Mai multe sume de bani, 15 mașini și 14 ceasuri de lux în valoare totală de aproximativ 18 milioane de lei au fost preluate în administrare de ANABI după sechestrul pus de DIICOT pe numele fraților Tate.

„Pe parcursul săptămânii curente, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), din dispoziția procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, a preluat în administrare 29 de bunuri mobile (autovehicule și ceasuri de lux), precum și mai multe sume de bani, în lei, euro, lire sterline și dolari SUA. Valoarea totală a bunurilor și a sumelor de bani preluate în administrare de către ANABI, în acest caz, este estimată la aproximativ 18 milioane lei (3.636.000 Euro)”, a transmis sâmbătă ANABI printr-un comunicat de presă. „Agenția a fost sesizată, în temeiul prevederilor art. 27 și 28 din Legea nr. 318/2015. Potrivit atribuțiilor menționate, ANABI gestionează toate sumele de bani indisponibilizate în proceduri penale și administrează bunuri mobile cu valori de peste 15.000 Euro. De asemenea, pe întreaga durată a procesului penal, cu acordul sau la cererea proprietarilor ori cu încuviințarea instanței, ANABI poate valorifica bunurile mobile indisponibilizate, prin licitații publice online”, mai precizează Agenția.

Mai multe mașini de lux ale fraților Tate au fost ridicate sâmbătă de la locuința acestora din Pipera. Autovehiculele sunt puse sub sechestru în cadrul dosarului în care cei doi britanici se află în arest preventiv.

Frații Tate sunt anchetați de procurori pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol. În același dosar au fost reținute și două românce, despre care se presupune că au lucrat cu cei doi.

Mascații care au descins acasă la frații Tate, reținuți pentru grup infracțional organizat, trafic de persoane și viol, au găsit o gorilă realizată din dolari, un crocodil acoperit cu pietre albastre, ceasuri de lux, diverse sume de bani, arme albe și un pistol, conform surselor site-ului G4Media.

Frații milionari mai aveau și un sistem sofisticat de supraveghere, cu cel puțin16 camere care monitorizau totul în casa dintr-o zonă de lux a Capitalei, dar și în împrejurimile acesteia. În filmarea publicată de DIICOT se poate auzi și reacția celor de la trupele speciale în momentul în care văd gorila cu dolari, spunând “f…ing s.it!”. De asemenea, potrivit informațiilor G4Media.ro, procurorii au ridicat de acasă de la cei doi frați 11 dintre mașinile de lux pe care le dețin. Recent, Andrew Tate s-a șicanat cu activista de mediu Greta Thunberg, pe Twitter, pe tema numărului de autoturisme pe care le deține britanicul.

Procurorii suspectează constituirea unui grup infracțional organizat în scopul racolării și exploatării unor fete pentru crearea de clipuri pornografice destinate difuzării contracost pe site-uri de profil, în special onlyfans. Cei doi frați britanici sunt acuzați că au obținut astfel importante sume de bani cu care au cumpărat case, autoturisme de lux și cryptomonede. Dosarul a început în aprilie, când DIICOT a cercetat cazul tinerei americane sechestrate în Voluntari de cei doi cetățeni britanici.

Rareș Bogdan: Românii din Marea Britanie au depășit cifra de 1,4 milioane

Președintele PNL Diaspora, europarlamentarul Rareș Bogdan afirmă sâmbătă că românii din Marea Britanie au depășit conform datelor oferite de oficialitățile de la Londra cifra de 1,4 milioane de cetățeni iar marea provocarea a Statului Român este cum reușește să le ofere servicii consulare profesioniste, măcar decente și de asemenea suficiente. Rareș Bogdan precizează că “în Marea Britanie lipsesc minim două Consulate, în Germania minim unul în plus, în Spania minim două în plus”. “Românii din Marea Britanie au depășit conform datelor oferite de oficialitățile de la Londra cifra de 1,4 milioane de cetățeni români, doar în zona metropolitană londoneză aceștia se apropie de 450.000 (!!!), după Marea Britanie urmează Italia, Germania, Spania, SUA și Franța, urmată de Austria”, scrie europarlamentarul român pe Facebook. “Nu știu câți dintre acești români se vor mai întoarce în următorii ani ACASĂ, mulți vor veni foarte probabil în momentul pensionarii. Marea provocarea a Statului Român este cum reușește să le ofere servicii consulare profesioniste, măcar decente, (!!!) și de asemenea suficiente”, mai arată el.

Rareș Bogdan precizează că “în Marea Britanie lipsesc minim două Consulate, în Germania minim unul în plus, în Spania minim două în plus”. “Aș vrea să va rog să ne ajutăm împreună și să îmi scrietj direct sau în privat unde serviciile consulare sunt bune, unde sunt foarte bune, unde sunt decente și mai ales unde acestea sunt proaste, insuficiente, întârziate, arogante, nesimțite sau total lipsite de profesionalism. De asemenea aș dori să știu ce probleme reclamați în relația cu autoritățile române sau reprezentantele din străînătate”, mai scrie el.

Alba: Un bărbat s-a împușcat mortal cu arma pe care o deținea legal

Polițiștii din județul Alba au deschis o anchetă și fac verificări cu privire la moartea unui bărbat de 34 de ani care s-ar fi împușcat accidental cu o pușcă de vânătoare. Bărbatul ar fi descărcat arma, împușcându-se în cap, arată primele date. Incidentul a avut loc sâmbătă dimineață, la o stână de animale de pe raza comunei Poșaga. “La fața locului s-a deplasat o echipă de cercetare, formată din polițiști de investigații criminale, ordine publică, arme, explozivi, substanțe periculoase și criminalistic, iar din primele cercetări a rezultat că, un tânăr de 34 de ani, din comuna Poșaga, deținător legal de armă de vânătoare, ar fi folosit arma, împrejurare în care, în mod accidental, ar fi suferit leziuni, la nivelul capului, produse prin împușcare”, informează Inspectoratul de Poliție Județean Alba.

Urmează ca polițiștii să stabilească împrejurările în care a avut loc evenimentul, dosarul deschis de aceștia vizând infracțiunea de ucidere din culpă.

Bătrân din Dolj, mort după ce a căzut de la etajul unui spital

Un bărbat în vârstă de 80 de ani din județul Dolj a murit, sâmbătă dimineață, după ce cu o zi înainte a căzut de la etajul al doilea al unui spital din Craiova. Apelul primit la 112 anunța că bărbatul, care era internat de două zile în spital, s-a aruncat de la etaj.

Incidentul a avut loc în seara zilei de vineri, la o unitate sanitară din Craiova. „Polițiștii Secției 3 Poliție Craiova au fost sesizați prin apel de urgență 112 cu privire la faptul că, o persoană internată la o unitate medicală din Craiova s-ar fi aruncat de la etaj. Polițiștii deplasați la fața locului au identificat un bărbat de 80 de ani, din orașul Dăbuleni, ce se afla internat din data de 10 ianuarie, acesta căzând de la etajul 2 al unității medicale”, informează Poliția județeană Dolj. În urma căzăturii, bărbatul nu a murit pe loc. El a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență nr.1 Craiova unde a decedat sâmbătă dimineață. Polițiștii fac în continuare cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Viceprimarul unei comune din Cluj a dispărut de două zile

Viceprimarul comunei clujene Suatu, Nagy Ștefan, a fost dat dispărut de vineri dimineață, fiind căutat de familie și de polițiști, transmite Agerpres. „La data de 13 ianuarie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre plecarea voluntară a unui bărbat de 49 de ani, din comuna Suatu. Acesta ar fi plecat de la domiciliu în cursul aceleiași zile. Pentru depistarea acestuia, au fost organizate acțiuni de căutare, activități care continuă și în prezent. Au fost angrenați atât polițiști, cât și mijloace tehnice (drone) și patrule chinotehnice. De asemenea, căutările sunt sprijinite de localnici, urmând a fi suplimentate de jandarmi, dar și de voluntari din cadrul CERT”, se arată într-o informare trimisă duminică de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Primarul comunei Suatu, Szobo Mihaly, spune că nu l-a mai văzut de joi pe viceprimar. „Joi dimineață a venit la lucru, am discutat cu el, eu am fost la medic apoi. După-amiază a plecat acasă, am încercat să vorbesc cu el prin telefon, nu mi-a răspuns. Vineri dimineață nu a mai venit la seviciu, nu l-am mai văzut de atunci”, a spus primarul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.