Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Înființarea DNA, un “lucru pe care ceilalți nu au avut curajul să-l facă”

Ziarul de Vrancea
22 oct 2018 378 vizualizări

șeful executivului european a lăudat în plenul Parlamentului European modelul adoptat de țara noastră împotriva corupției n Iohannis a vorbit despre probleme mai mari în alte țări decât România, în vreme ce europarlamentarii ne-au atras atenția să nu călcăm pe urmele Ungariei și Poloniei

Fără România, Uniunea Europeană nu ar fi completă, a susținut ieri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul European.

„România pentru mine nu este o țară neutră, este o țară față de care am sentimente profunde. Mă gândesc la poporul român. Îmi place de el. Poporul român a știut să se integreze într-o formă de complicitate cu UE, ca și când ar fi fost un stat fondator. România este un furnizor de stabilitate, nu un consumator de stabilitate. Fără România, Uniunea Europeană nu ar fi completă. România sărbătorește pe 1 decembrie Centenarul Marii Uniri. Și poate e o sărbătoare românească, dar e și o sărbătoare europeană, și vom sărbători împreună”, a declarat Jean-Claude Juncker. El a arătat că țara noastră s-a clasat întotdeauna printre primele state europene, dând exemplu înființarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), lucru pe care ceilalți nu au avut curajul să-l facă. Președintele CE a subliniat că România trebuie să facă parte din Spațiul Schengen și își dorește ca acest lucru să se întâmple sub mandatul său. El a atras atenția, însă, Guvernului și Parlamentului din România că aderarea țării noastre la Schengen nu trebuie pusă în pericol prin îndepărtarea de principiile statului de drept, făcând referire la modificările legilor justiției.

Iohannis, în plenul PE: În România există o democrație foarte vie

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, ieri, în plenul Parlamentului European, că România e un stat de drept, e un stat democratic, în România există o dezbatere politică și o democrație foarte vie. ”Nu vreau să intru în detalii ale dezbaterii interne din România, dar pot să vă asigur că eu sunt hotărât să rămân implicat pentru a garanta românilor păstrarea valorilor democratice, păstrarea regulilor și principiilor unui stat de drept și continuarea unei lupte foarte dure, grele, dar drepte împotriva corupției”, a afirmat președintele Iohannis.

El a adăugat că în Europa sunt mai multe probleme, una dintre ele fiind conexiunea între cetățean și politician, care de multe ori e una slabă -  cetățenii nu înțeleg ce fac politicienii și, din păcate, unii politicieni nu înțeleg ce vor cetățenii.

Eurodeputații cer combaterea corupției și evitarea urmării exemplului negativ al Ungariei și Poloniei

Eurodeputații cer combaterea corupției din România, respectarea libertăților fundamentale și evitarea urmării exemplului negativ al Ungariei și Poloniei. Manfred Weber (PPE) a spus că România este o țară care se luptă puternic pentru principiile fundamentale și combate corupția, aceasta nefiind doar o problemă românească, adăugând că "guvernul trebuie să-și schimbe cursul". De asemenea, Josef Weidenholzer (S&D) a afirmat că situația politică din România este urmărită cu îngrijorare, spunând că regândirea rolului Serviciului de informații, "rămășiță a regimului Ceaușescu", ar fi un pas important în direcția unei Românii moderne liberale. Guy Verhofstadt, din partea liberalilor europeni, a spus că remierul României și președintele trebuie să colaboraeze. "Apelul meu este să nu urmați exemplul Ungariei și Poloniei. Doar o bună cooperare între dumneavoastră, ca președinte, și premier, Guvernul, poate evita această situație. La exact 30 de ani de la Revoluție, va exista o luptă pentru democrație", a spus Verhofstadt.

Evocarea unei întâlniri cu Câmpeanu

"Prima dată când am fost la București a fost în decembrie 1989. Cu un avion vechi Tarom. A fost o tortură. Pentru mine a fost prima dată când am fost într-o țară comunistă. Îmi amintesc că la București m-am întâlnit cu Radu Câmpeanu într-o clădire goală, într-un birou gol, cu o masă și un scaun. Tocmai se întorsese din exil. Când m-am întors aici, am trimis imediat un camion cu mobilier de birou, computere. Dar au fost distruse apoi de oamenii lui Iliescu, de minerii furioși. A trebuit să mai trimit câteva camioane ca să-și poată construi mișcarea liberală. (...) Vă spun această poveste pentru că astăzi mă aflu după 30 de ani și sunt din nou îngrjiorat de ce se întâmplă în România”, a afirmat Verhofstadt. El a spus că, în primul rând, este îngrijorat în privința ”modificărilor dubioase” la legile justiției, descoperirii protocoalelor secrete, subminării luptei anticorupție. ”Eu am făcut un apel la premierul României și la dumneavoastră pentru că trebuie să colaborați. Apelul meu este să nu urmați exemplul Ungariei și Poloniei. Doar o bună cooperare între dumneavoastră, ca președinte, și premier, Guvernul, poate evita această situație. La exact 30 de ani de la Revoluție, va exista o luptă pentru democrație. Va fi o luptă de la toleranță împotriva rasismului, între deschidere și protecționism, între liberali și populșitii înguști la minte din toate colțurile Europei. Iar România are un rol important în această luptă”, a subliniat liderul grupului ALDE.

Toader, pe făraș. Tăriceanu renunță la susținerea lui

Dragnea l-ar fi convins pe liderul ALDE de necesitatea remanierii ministrului de Justiție

Liderul PSD, Liviu Dragnea l-a convins pe Călin Popescu Tăriceanu și forțează plecarea lui Tudorel Toader din Guvern. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că în Coaliție s-au tranșat subiectele sensibile apărute între PSD și ALDE și s-a discutat despre nemulțumirile legate de legea off shore dar și despre prestația ministrului Justiției. Dragnea s-ar fi arătat extrem de iritat de prestația ministrul Justiției și, potrivit surselor citate, Călin Popescu Tăriceanu ar fi făcut un pas în spate în ceea ce privește susținerea acestuia. "Tăriceanu nu vrea să se mai implice în conflictul Dragnea-Toader și îl lasă pe liderul PSD să gestioneze situația de la ministerul Justiției", au explicat sursele citate. În schimb ALDE, prin intermediul secretarului general Daniel Chițoiu ar fi negociat și obținut susținerea proiectelor legislative dar și a intereselor de grup. Printre cele negociate se numără mai multe proiecte de lege, păstrarea lui Teodor Meleșcanu la ministerul de Externe, numirea unor noi secretari de stat, adoptarea unor amendamente la legea off shore.

Relația tensionată dintre PSD și Tudorel Toader a escaladat dupa ce ministrul Justiției a emis OUG pe legile Justiției. Conform surselor Hotnews.ro, Dragnea nu a fost mulțumit de varianta elaborată de Tudorel Toader pentru că "nu s-ar fi clarificat situația procurorilor care au efectuat abuzuri". Mai exact, una dintre cele mai mari nemulțumiri ale social-democrațiilor este legată de menținerea în posturi a procurorilor care "au fost promovați la Parchetul General pe vremea protocoalelor secrete". Totodată, social-democrații sunt nemulțumiți de faptul că ministrul Justiției nu a vrut să-și asume o ordonanță privind amnistia și grațierea. 

O variantă pentru postul de ministru al Justiției discutată în interiorul PSD este Eugen Nicolicea care este dispus să pună în aplicare dorința lui Dragnea și a social-democrațiilor referitoare la amnistie și grațiere.

Potrivit surselor Hotnews.ro, Dragnea așteaptă din partea ministrului Justiției evaluarea procurorului general Augustin Lazăr și, în funcție de asta, urmează să propună în ședința Comitetului Executiv al PSD retragerea sprijinului politic acordat lui Tudorel Toader.

Oficialii români ar fi mințit Comisia de la Veneția, dar experții europeni și-au dat seama

Oficialii români au mințit Comisia de la Veneția transmițând forului european spre analiză variante trunchiate ale codurilor penale, în limba engleză, astfel încât actele adoptate de Parlament să pară mai moderate și conforme cu standardele internaționale, scrie Adevarul.

Experții europeni au sesizat însă erorile și au analizat textul original.

Cele trei articole traduse eronat vizează două infracțiuni din Codul penal – traficul de influență și abuzul în serviciu - și prevederea din Codul de procedură penală privind evaluarea probelor în momentul condamnării.

De ce a murit copilul tratat la un spital privat

Cauza decesului copilului de 1 an și 8 luni, care a murit în weekend la un spital privat din Capitală, este un șoc hemoragic survenit în urma unei hemoragii interne, au anunțat ieri reprezentanții Institutului Național de Medicină Legală, potrivit Mediafax.  Salem Abdo, reprezentantul INML, a afirmat că rezultatul autopsiei arată că băiețelul a murit în urma unui șoc hemoragic, cauza șocului fiind o hemoragie internă. Un copil în vârstă de un an și 8 luni a murit în weekend la spitalul privat Sanador din București, în urma unei operații de hernie inghinală. Reprezentanții Spitalului Sanador au precizat că documentația și declarațiile medicilor implicați arată că au fost respectate procedurile și protocoalele medico-chirurgicale aferente afecțiunilor respective. De asemenea, în acest caz s-a autosesizat și Colegiul Medicilor. Ministerul Sănătății a precizat că raportul preliminar al controlului efectuat la Sanador, unde a murit un copil după ce a fost operat, arată că au fost respectate procedurile igienico-sanitare, respectarea circuitelor, fiind sesizat Colegiul Medicilor pentru a fi verificată conduita terapeutică.

Surse: ALDE merge la consultările de la Cotroceni, dar nu împreună cu PSD

ALDE va participa azi la consultările de la Cotroceni pe tema legislației din domeniul Justiției, dar nu va merge împreună cu PSD, au informat ieri surse din partid.La rândul lor, social-democrații se vor reuni azi, de la ora 10,30, la Palatul Parlamentului, într-o ședință a Biroului Permanent Național, pentru a decide dacă participă la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis.Luni, președintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislației din domeniul Justiției.

Adina Florea, procuror-șef adjunct la Parchetul pentru magistrați

Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și-a început ieri activitatea. Potrivit unor surse judiciare, Adina Florea a fost propusă pentru funcția de procuror-șef adjunct al acestei secții. Propunerea a fost făcută de procurorul-șef al Secției de investigare a magistraților, Florena Esther Sterschi, care a trimis o solicitare în acest sens către CSM. Alături de Florena Esther Sterschi și Adina Florea, în cadrul Secției mai lucrează alți trei procurori - Codruța Simona Chindea, Sorin Iașinovschi și Magdalena Olteanu. Adina Florea este și propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, la șefia Direcției Naționale Anticorupție. Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție va prelua de la DNA dosarele în curs, dar și dosarele soluționate, care îi vizează pe magistrați

Un tânăr din județul Brașov i-a dat foc iubitei sale, însărcinată

Un tânăr de 21 de ani din Săcele este audiat după ce i-a dat foc iubitei sale, în vârstă de 17 ani, însărcinată. Tânăra a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov, relatează Mediafax. Potrivit reprezentanților IPJ Brașov, tânărul din Săcele s-a certat ieri cu iubita lui, în vârstă de 17 ani, din cauza geloziei. ”Ar fi stropit-o pe aceasta cu o substanță inflamabilă și i-ar fi dat foc. Rudele fetei au intervenit pentru stingerea focului și victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri”, au spus sursele citate. Tânărul care fugise de acasă imediat ce i-a dat foc iubitei a fost găsit de polițiști și este audiat. La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, Luiza Dănilă, a declarat că fata de 17 ani a suferit arsuri la nivelul brațelor, al toracelui și al feței și a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Brașov. Surse susțin că fata este însărcinată.

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.