Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Imunitatea colectivă, „undeva” la 50% în România

Ziarul de Vrancea
9 aug 2021 721 vizualizări

Situația este momentan “stabilă” în țara noastră și pentru că jumătate din populație trăiește în mediul rural, unde expunerea la boală este mai redusă, susține Valeriu Gheroghiță n  19 persoane confirmate cu Delta au decedat în România, una fiind vaccinată cu schema completă

Imunitatea colectivă la COVID-19 este, în prezent, în țara noastră, în jur de 50%, a declarat, ieri, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță.

“Cumulat, trecere prin boală, trecere prin vaccinare, probabil că ne apropiem undeva la 50%, la acest moment, de imunitate colectivă. Sunt lucruri care cu siguranță vor limita, dacă vreți, acele cazuri grave care pot să apară în rândul celor vulnerabili și anume vom evita multe spitalizări și decese. Dar, în același timp, trebuie să înțelegem că avem 50% din populație care în momentul de față nu are niciun fel de imunitate, nici postboală, nici postvaccinală”, a precizat el. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, obiectivul CNCAV este de a crește “mai mult” numărul persoanelor vaccinate, “în mod deosebit” a celor vulnerabile.

El a adăugat că, în prezent, în țara noastră, chiar dacă tendința este de creștere a numărului de cazuri de COVID-19, situația este “stabilă” comparativ cu ce se întâmplă la nivelul altor state europene. “Probabil că acest lucru se poate explica și prin caracteristicile demografice ale populației. Aproximativ 50% din populație trăiește în mediul rural, unde interacțiunea, unde riscul de expunere la boală este mai mic, consecințele acolo sunt mai degrabă la nivel individual, unde persoana vulnerabilă poate avea un risc mai mare să facă o formă gravă și să ajungă să aibă nevoie de spitalizare, iar pe lângă contribuția legată de evoluția naturală, firească a pandemiei, de reducere a circulației virusului la nivel populațional în această perioadă, evident că vaccinarea a contribuit foarte mult, pe lângă celelalte măsuri nefarmaceutice care au avut un rol foarte important”, a explicat medicul.

Gheorghiță: Vaccinarea obligatorie nu este o soluție

Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că nu consideră vaccinarea obligatorie o soluție pentru țara noastră și crede că oamenii trebuie să fie responsabilizați într-un fel sau altul pentru deciziile luate. “Obiectivul nostru nu este să creștem prin orice mijloc numărul persoanele care se vaccinează, este important la baza deciziei să rămână până la urmă dorința persoanei care se vaccinează în baza informațiilor pe care le are. Ține foarte mult de percepția societății asupra unei măsuri de acest gen, nu cred că suntem pregătiți ca societate să înțelegem acest tip de abordare însă în momentul de față consider că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie și asta este părerea mea personală. Cred că în schimb trebuie să fim într-un fel sau altul responsabilizați pentru deciziile noastre. Dacă eu mă îmbolnăvesc și voi îmbolnăvi la rândul meu chiar cu neștiință alte persoane și vor avea o evoluție nefavorabilă, cred că într-un fel sau altul trebuie să ne responsabilizăm mai mult pentru că tendința pe alocuri este să încercăm să facem tot ce e posibil să ocolim măsurile care au ca rol important prevenirea îmbolnăvirilor, fie la intrarea în țară prezentăm documente false, fie ocolim diverse măsuri cu caracter restrictiv”, a declarat Gheorghiță.

Creștere a cazurilor Delta la persoane sub 40 de ani

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat o creștere a numărului cazurilor de infectare cu tulpina Delta la persoane sub 40 de ani, precizând că 19 persoane confirmate cu această tulpină au murit în România, una fiind vaccinată cu schema completă. El că în ultimele două săptămâni din iulie peste 81% din cazurile nou confirmate se înregistrează la persoanele nevaccinate. “După cum știm și am observat în ultimele săptămâni în România se înregistrează o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri, iar analiza efectuată de colegii noștri de la Institutul de Sănătate Publică pe ultimele două săptămâni din luna iulie arată că 81,5% din cazurile nou confirmate se înregistrează la persoanele nevaccinate și 92,6 % la sută dintre decese, de asemenea, la persoanele nevaccinate”, a afirmat Gheorghiță. El a menționat că se observă și o tendință de creștere a cazurilor la persoane sub 40 de ani. “De asemenea, se observă o tendință de scădere a mediei de vârstă la persoanele confirmate practic vorbim de o medie de 43 de ani comparativ cu 48 de ani, în rândul celor care sunt testați pozitiv și de asemenea dacă ne uităm la decesele înregistrate tendința este iarăși de scădere a mediei de vârstă la 69 de ani, comparativ cu 71 de ani”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.

INS: În iunie a crescut numărul nașterilor și a scăzut numărul deceselor

În luna iunie 2021, s-au născut 14.877 copii, cu 1.353 mai mulți copii decât în luna mai, în timp ce numărul deceselor înregistrate a fost de 21.337, cu 3.190 decese mai puține decât în luna mai 2021, a anunțat, marți, Institutul Național de Statistică (INS).

În anul 2020, numărul deceselor a crescut semnificativ în lunile octombrie, noiembrie și decembrie față de aceleași luni din anul 2019, iar în lunile ianuarie-februarie 2021 se observă un trend descrescător al numărului de decese față de ultimele luni ale anului 2020, numărul acestora rămânând în continuare mai ridicat decât cel înregistrat în aceleași luni ale anului precedent. În contextul pandemiei COVID19, în luna martie 2021 s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere a numărului de decese, după creșterile din lunile noiembrie și decembrie din anul 2020, iar din luna aprilie 2021 se înregistrează un trend descrescător, care a continuat și în luna iunie 2021, dar cu valori încă superioare celor din lunile corespunzătoare ale anului precedent.

După cauza principală de deces, în luna iunie 2021 cele mai multe persoane au decedat din cauza bolilor aparatului circulator (12.161 persoane, reprezentând 57% din decesele înregistrate în iunie 2021), și tumorilor (3.760 persoane, reprezentând 17,6%). După 7 luni în care bolile aparatului respirator au reprezentat a doua cauză de deces, începând din luna mai 2021 aceasta reprezintă a treia cauză principală de deces (1.745 persoane, reprezentând 8,2% din totalul deceselor înregistrate în luna iunie 2021).

Sporul natural s-a menținut negativ (-6.460) în luna iunie 2021, numărul persoanelor decedate fiind de 1,4 ori mai mare decât cel al născuților-vii.

În luna iunie 2021, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 11.505 căsătorii, cu 1.853 mai multe decât în luna mai 2021. Numărul divorțurilor a fost de 2.250 în luna iunie 2021, cu 74 mai multe decât în luna mai 2021.

Maia Sandu critică vehement procurorii anticorupție

președinta spune că unii dintre aceștia ar lucra împreună cu crima organizată

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a criticat apăsat, ieri, inactivitatea procurorilor din Republica Moldova pe dosare mari de corupție. „Vedem lipsa de progrese din partea organelor statului pentru readucerea lor și tragerea la răspundere. Procuratura este în concediu și la propriu, și la figurat”, a declarat Maia Sandu.

Ea a adăugat că există suspiciuni rezonabile chiar că unii dintre ei ar lucra cu grupări de crimă organizată în spatele cărora se află oligarhi și oameni de afaceri influenți din Republica Moldova. „Activitatea Procuraturii este anemică și există suspiciuni că unii procurori ar fi implicați în protejarea unor criminali”, a mai declarat șefa statului.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo nu s-a prezentat marți la ședinta Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe motiv că este în vacanță.

„Așa cum cunosc cetățenii, avem mai multe situații când personaje responsabile de abuzuri majore, implicate în ilegalități au părăsit Republica Moldova, sunt în căutare internațională și vedem lipsă de progrese din partea organelor statului, în special a Procuraturii pentru readucerea lor și tragerea la răspundere a acestor oameni”, a declarat Maia Sandu.

Ea a enumerat și o serie de persoane care au comis ilegalități în Republica Moldova și au reușit să fugă de organele statului. Maia Sandu s-a referit la oligarhul Vlad Plahotniuc, mâna dreapta a acestuia – Serghei Iaralov, oligarhul Ilan Șor, „locotentul lui Plahotniuc” – Constantin Botnari, fost deputat și omul de afaceri Vladimir Andronachi, fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc și spălătorul de bani negri rusești – Veaceslav Platon.

Șefa statului de la Chișinău a criticat activitatea procurorilor anti-corupție care nu ar fi ridicat și calculatoarele din casa conspirativă din care oamenii din gruparea lui Veaceslav Platon coordonau acțiuni împotriva unor judecători și campania electorală împotriva PAS și a Maiei Sandu la alegerile parlamentare din 11 iulie.

Gorj: Un bărbat și-a ucis mama cu toporul

Un bărbat este suspectat de polițiștii și procurorii gorjeni că și-a ucis mama, el fiind cunoscut cu afecțiuni psihice. Potrivit anchetatorilor, fapta a avut loc în satul Valea Mare, comuna Runcu. Autoritățile au fost anunțate, marți, în jurul orei 6.45. “Conform probatoriului administrat până în prezent în cauză, s-a reținut că suspectul T…, din comuna Runcu, județul Gorj, pe fondul consumului cronic și excesiv de alcool, în dimineața acestei zile a aplicat victimei, mama sa, în vârstă de 53 de ani, mai multe lovituri cu un topor, producându-i mai multe plăgi, dintre care una despicată la gât, în regiunea cervicală dreapta antero-laterală, care a produs direct și necondiționat decesul acesteia”, arată anchetatorii. Sursa citată a menționat că victima a fost găsită de anchetatori în șanțul din fața locuinței sale, fără semne vitale și având o plagă tăiată la nivelul gâtului.

Florin Cîțu, întrebat cât e prețul la o franzelă: „Nu mănânc pâine”

Premierul Florin Cîțu a precizat că nu poate spune cât costă o franzelă, deoarece nu mănâncă pâine. „Nu pot să spun. Am fost în piață. Nu mănânc pâine”, a afirmat Florin Cîțu, întrebat marți la Parlament cât e prețul la o franzelă și un litru de ulei.

Chestionat cum se vor descurca cu majorările la prețuri românii care câștigă salariul minim pe economie, premierul a replicat: „Prin acest program de guvernare și investiții am creat locuri de muncă. În fiecare lună vedeți că rata șomajului scade, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți oameni au locuri de muncă în România. Asta facem. Creăm oportunități”.

Somonul african a ajuns în Deltă accidental, de la un hotel

Administrația Rezervației Delta Dunării (ARBDD) a stabilit că somnul african a ajuns în Deltă după ce a scăpat accidental din țarcurile aparținând unui complex hotelier care cumpărase patru tone de pește pentru consum intern. “Pe malul drept al Dunării Vechi, la circa 500 de metri față de intersecția cu canalul Sulina, s-a constatat prezența a patru viviere (țarcuri) ce aparțineau complexului turistic Lebăda și în care erau mai multe specii de pești în stare vie, printre care și somn african. În urma acțiunilor de control a reieșit că agentul economic a achiziționat pe bază de factură o cantitate de 4.000 kilograme de somn african pentru consum intern, din aceasta utilizând 216 kilograme. Restul cantității de pește rămase, respectiv 3.784 de kilograme, a fost depozitată în stare vie în vivierele montate în apă”, se arată în comunicatul ARBDD.

Sursa citată menționează că, după scoaterea exemplarelor de somn african din viviere și cântărirea cantității în fața organelor de control ale ARBDD și Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul RBDD s-a constatat o diferență de 34 de kilograme de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită, cantitate despre care inspectorii Rezervației Biosferei cred că, foarte probabil, a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc.

 În urma controlului, agentul economic a fost sancționat pentru “introducerea speciilor de plante și animale alohtone fără autorizare”. De asemenea, țarcurile în care se aflau peștii au fost integral dezafectate.

“În ultimele săptămâni nu s-a mai primit nicio sesizare privind capturarea vreunui exemplar din această specie”, a mai transmis ARBDD.

Somnul african este un răpitor vorace care amenința ecosistemul de Deltă.

 În România, specia a fost introdusă exclusiv sub formă de puiet, mai ales în vestul țării, fiind crescută în scop comercial, pentru consum mai ales, ulterior și pentru agrement în unele lacuri pentru pescuit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.