Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Hăncescu (FSLI): Este exclus ca școlile să se deschidă luni

Ziarul de Vrancea
21 mai 2023 670 vizualizări

Sindicalistul a transmis și un avertisment pentru inspectorii școlari sau directorii care vor liste cu profesorii greviști

Simion Hăncescu, președintele FSLI, una dintre cele două mari federații sindicale din învățământul preuniversitar, a afirmat, sâmbătă după amiază, că este „exclus” ca școlile să se deschidă luni și ca profesorii să renunțe la greva generală anunțată. ”Educația trebuia să fie tratată altfel mai demult. Nu trebuia să ajungem mâine, în data de 21 mai, când noi am cerut negocieri de cinci luni de zile, serioase și soluții. Dacă realizau ceea ce le-am spus și am avertizat: mare atenție, pentru că e riscul major să se ajungă la grevă, că oamenii sunt nemulțumiți... cred că au tratat cu indiferență sau au luat în glumă ceea ce noi am avertizat. Or acum, e bine că ne întâlnim mâine, dar cu siguranță greva va fi declanșată și încă o dată, ca să fie foarte clar: oamenii doresc lucruri concrete, acte normative elaborate și publicate pentru a mai avea încredere în clasa politică”, a afirmat Simion Hăncescu sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Digi 24. Acesta a precizat că este „exclus” să se deschidă școlile luni și să se renunțe la protest.

Sindicalistul a precizat că, în opinia sa, grila de salarizare pentru profesori ar trebui adoptată, „cât mai repede”, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, act normativ care să prevadă că această grilă va fi parte componentă a legii salarizării unitare.

Liderul FSLI a ținut să transmită și un mesaj inspectorilor școlari sau directorilor de unități de învățământ care ar încerca să împiedice protestul și să facă liste cu profesorii greviști. El spune că oficialii Ministerului de resort au negat că au astfel de liste nominale cu profesorii care participă la protest. ”Oamenii au semnat pentru intrarea în grevă. Am discutat și eu cu conducerea Ministerului și Ministerul Educației a cerut statistici în școli, câți sunt în grevă, dar nu nominal, pentru că nu e treaba nici a Ministerului Educației nici a Inspectoratelor Școlare să ceară nominal. Asta sună a intimidare și avertizez foarte serios că acei directori și inspectori care nu își văd de atribuții și depășeșc, încalcă legea, vor fi monitorizați și chiar vom face plângeri penale împotriva lor”, a adăugat președintele FSLI.

Conform acestuia, dacă la momentul anunțului privind declanșarea grevei 71% dintre membrii FSLI susțineau protestul, numărul acestora a crescut și „există șanse ca în două trei zile să crească la sută la sută, pentru că oamenii își dau seama că au fost mințiți ani la rând și este revoltător faptul că după atâtea avertismente, proteste, totuși nu și-au dat seama (guvernanții – n.r.) de gravitatea situației”.

PSD, șah la PNL

Președintele Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă într-o postare pe rețelele socială că negocierile politice pentru viitorul guvern, pe care el ar urma să îl conducă, ”trebuie suspendate” până la rezolvarea grevei profesorilor și reforma pensiilor speciale. ”E clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor. De aceea, cred că în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul cabinet trebuie suspendată”, a declarat Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă (PNL) a reacționat rapid la anunțul lui Ciolacu. Șeful PNL a anunțat pentru duminică negocieri cu sindicatele din educație și a declarat într-un comunicat de presă că ”tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid”.

Negocierile PSD-PNL-UDMR au fost suspendate vineri din cauza neînțelegerilor și urma să fie reluate luni.

Cele trei mari sindicate din educație au anunțat că luni, 22 mai, începe o grevă generală. Profesorii cer creșterea salariilor și arată că salariul net al unui profesor debutant e de circa 2.400 de lei. Pe de altă parte, reforma pensiilor speciale este asumată de guvern în cadrul PNRR. Până acum, coaliția de guvernare nu a ajuns la o concluzie clară cu privire la eliminarea exceselor din pensiile speciale.

Contre între liderii REPER și USR

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș i-a răspuns, sâmbătă, liderului USR Cătălin Drulă, care spusese că acesta a fost un anti-lider. ”Vreau să contribui la proiecte care fac din România un loc mai bun de trăit și nu vreau să fac parte din proiecte care trăiesc din dușmănie, divizare și agresivitate”, a spus Cioloș, precizând că a văzut declarațiile lui Cătălin Drulă și a înțeles mai bine ce i-a despărțit și ce i-a adus împreună. ”Din perspectivă politică, sunt în continuare convins că vedem (și nu doar noi doi) aceleași soluții pentru România. Dar în ceea ce privește modelul de putere, aici viziunea noastră e diferită”, afirmă Cioloș.

”Am văzut declarațiile lui Cătălin Drulă și am înțeles mai bine ce ne-a despărțit și ce ne-a adus împreună. Din perspectivă politică, sunt în continuare convins că vedem (și nu doar noi doi) aceleași soluții pentru România. Dar în ceea ce privește modelul de putere, aici viziunea noastră e diferită. Am primit aceleași reproșuri pe care le-a formulat Cătălin Drulă de la mai mulți dintre cei cu care am lucrat în politica românească, prieteni, colaboratori sau parteneri. Am fost criticat și de adversarii politici exact pe aceeași temă. În politica de la noi, modelul dominant de leadership consideră puterea politică o formă de manifestare personală, dură și ”bărbătească”, în care liderul bate cu pumnul în masă și voința lui e lege și e drum în viață. Nu e și opinia mea. Nu e modelul în care cred. Am citit și am auzit de sute, dacă nu de mii de ori, că România are nevoie de un lider dur și neabătut, de parcă țara asta este o decapotabilă pierdută în noroi și doar un tractor o poate salva”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook. El a continuat: ”Eu cred că a venit vremea să tentăm o altă abordare. România este o țară care are nevoie de încredere în ea însăși, o țară care să fie capabilă să își găsească singură drumul și să se respecte pe sine. Altfel spus, ca toate acestea să se întâmple, avem nevoie ca românii să se bucure să trăiască în țara lor, să se simtă respectați de ceilalți cetățeni și de către autorități, să se simtă capabili să trăiască așa cum își doresc ei și să se poată împlini personal în această societate. Cetățenii români au nevoie de libertate asumată, respect și decență, nu de un tătuc, un satrap politic, un împarte pâine care să fie disperat să țină cuțitul în mână”, a spus el.

Potrivit lui Cioloș, ”am avut modele autoritare din 1990 și până acum, s-a bătut cu pumnul în masă, s-a aruncat cu paltonul pe mașină, s-a condus autoritar și dur”.  ”Astăzi, avem un nou lider care scoate capul și care vrea să fie și mai dur și mai violent. Dar modelul meu și crezul meu nu sunt în această zonă a tantrumului personal. Eu cred în colaborare și în posibilitatea de a lăsa și pe alții să vorbească. La umbra liderilor descriși de Cătălin Drulă nu a crescut nimic din 1990 și până acum. Elita politică românească s-a autodistrus prin tabere care s-au luptat între ele. Fiecare a văzut în celălalt un dușman și a făcut orice a putut ca celălalt să dispară. Și acum ne mirăm că avem o clasă politică așa cum o avem. Este opera “marilor lideri politici” care s-au închis în castelele lor de carton și au luptat împotriva apropiaților lor până la distrugere”, a afirmat Cioloș.

Fostul președinte USR a arătat că ”refuză acest model indiferent de costurile personale pe care i le aduce și de etichetele pe care unii și alții i le vor pune”.

”A fost unul dintre motivele pentru care am plecat din USR și am renunțat la președinția unui partid care refuza să renunțe el însuși la tabere ca mod de funcționare. Am renunțat la președinția Renew pentru a candida la președinția USR după ce am încercat să negociez cu toate taberele din partid un compromis rezonabil și funcțional în care să lucrăm împreună, pentru cauze și viziuni acordate și nu prin împărțirea “teritoriului” între tabere. L-am propus la un moment dat imediat după fuziune pe Cătălin Drulă președinte pentru a calma spiritele, dar conservarea apartenenței la o tabără sau alta a fost mai importantă decât o construcție politică cu adevărat comună. Dacă asta e tot ce au văzut colegii mei de la momentul respectiv, pot spune că regret încă o dată că vocea mea nu s-a făcut auzită așa cum aș fi vrut eu. Dar pentru a mia oară, eu nu duc pe nimeni de mânuță la Palatul Victoriei, așa cum a fost dus actualul ministru al Transporturilor când a preluat guvernul ca premier, nu o să ies să spun că l-am făcut om pe X sau pe Y și nici nu o să distrug vreo carieră pentru că cineva nu e din tabăra mea. Așa aleg eu să fiu”, a arătat Cioloș.

Succesorul lui Dacian Cioloș la președinția USR, Cătălin Drulă, s-a arătat convins că Cioloș nu poate fi o soluție pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. „Domnul Cioloș, prin acțiunile politice din ultimii ani, a fost un anti-lider. Și România are nevoie de un lider, nu are nevoie de cineva care abdică, care renunță, care face mofturi, care se construiește pe sine”, a spus Drulă.

După ce i-a dat afară de la guvernare, Cîțu vrea alianță cu cei din USR

Fostul președinte al PNL Florin Cîțu afirmă că decizia de a face o coaliție de guvernare alături de PSD a fost „impusă” Partidului Național Liberal, el admițând că partidul, la rândul său, a validat, prin vot, alianța cu social-democrații. Cîțu este de părere că o coaliție de dreapta ar fi alternativa actualei alianțe pe care PNL o are cu PSD. El spune că PNL, USR dar și unii dintre liberalii care au părăsit partidul s-ar putea reuni pentru a guverna din nou.

Florin Cîțu afirmă că, în ședința de săptămâna aceasta a Biroului Politic Național al PNL a cerut realizarea unei evaluări să se vadă „dacă PSD-ul a fost un partener onest”. „Înainte de a merge mai departe cu acest protocol am zis: haideți să facem o evaluare, să vedem dacă PSD-ul a fost un partener onest, transparent pe care am avut-o în această, relație pe care am avut-o guvernamentală. Știm că nu era ușor, dar haideți să vedem dacă s-a ținut de cuvânt! Toți indicatorii arată clar că viața românilor s-a înrăutățit în această perioadă, Partidul Național nu a câștigat nimic, ba mai rău, a pierdut din puncte și în plus PSD față de PNL nu a fost un partener onest”, a afirmat Florin Cîțu sâmbătă, la Digi 24.

Acesta a precizat că decizia de a face coaliție de Guvernare alături de PSD a fost „impusă” liberalilor, dar votată în partid. El a refuzat să dea detalii pe acest subiect, spunând că nu vrea să vorbească despre discuții pe care le-a avut în privat, subliniind că „până la urmă, partidul a avut un vot și a decis”. „Nu eu am adus PSD la guvernare, dar eram președintele Partidului Național Liberal. A fost o decizie a Partidului Național Liberal, a fost o decizie impusă Partidului Național Liberal, votată și apoi s-a mers mai departe”, a mai declarat Cîțu.

Întrebat cine a impus PNL această decizie, fostul președinte al formațiunii a evitat un răspuns clar, afirmând: „Vreau să vă aduc amine că în acel moment m-am retras din echipa de negociere”, iar Nicolae Ciucă a preluat conducerea negocierilor.

Întrebat cum s-a luat decizia de a aduce PSD la guvernare, fostul președinte al PNL a răspuns: „Această decizie nu este ceva ce eu am vrut să fac, a venit pe de o parte din datorită faptului că negocierile cu USR nu mergeau foarte bine (...) dar, la un moment dat, e adevărat, colegii mei din conducerea partidului au vrut să întrerupem orice legătură de negociere cu USR și să mergem pe negocieri cu PSD”. El s-a referit și la refacerea alianței cu USR. „Eu cred că astăzi și USR-ul, și PNL-ul au maturitatea politică să facă o coaliție de dreapta. Putem să discutăm, bineînțeles, și cu cei care au plecat din PNL, care au format grupul lor, putem să discutăm, UDMR-ul este de dreapta, minoritățile. Cred că putem să refacem această coaliție. Se poate să fie și un guvern minoritar, se poate negocia și un guvern minoritar pentru perioada următoare. Dar eu cred că aceste variante, coaliția de dreapta sau guvern minoritar sunt alternative care ar da un rezultat net superior pentru români, și asta este cel mai important lucru. Eu zic că și pentru Partidul Național Liberal, dar în primul rând pentru români. Orice alternativă fără PSD la guvernare ar da un rezultat mai bun pentru români”, a declarat Florin Cîțu sâmbătă, la Digi 24.

În ceea ce privește argumentul adus de la PNL și PSD cu privire la faptul că această coaliție asigură stabilitatea, Cîțu spune: „Când ne uităm la indicatori, la viața reală, la cifre, vedem că în spatele acestei stabilități nu s-a întâmplat nimic, din contră, lucrurile s-au deteriorat, dezechilibrele macroeconomice au crescut lucrurile sunt mai proaste decât în guvernările de dreapta din 202, 2021”.

Ilfov: O persoană a murit după ce o mașină a explodat într-o stație de alimentare cu gaz

Un autoturism a explodat, duminică dimineață, în incinta unei stații de alimentare cu gaz natural comprimat, explozia nefiind urmată de incendiu. Din cauza deflagrației, o persoană a murit, iar alta a fost rănită, autovehiculul fiind distrus.

Incidentul s-a produs duminică, în jurul orei 05:35, într-o stație CNG din localitatea Pantelimon, județul Ilfov.  Conform pompierilor, un autoturism aflat în stație a explodat.  „Alimentarea cu gaze a fost oprită, traficul în zonă a fost restricționat. În urma evenimentului au rezultat două victime: prima a fost transportată la spital, iar ce-a de-a doua a decedat”, informează ISU București-Ilfov.

Suceava: Șofer băut și drogat, oprit de polițiști în timp ce transporta trei copii în mașină

Un șofer băut, drogat cu cocaină și care avea permisul de conducere suspendat a fost oprit în trafic de către polițiștii suceveni, pe o stradă din municipiul Suceava. Oamenii legii au constatat că bărbatul îi transporta în mașină, pe bancheta din spate, pe cei doi copii ai săi dar și pe un al treilea minor, copilul surorii lui.

”La data de 19.05.2023, în jurul orei 20:45, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Suceava în timp ce efectuau o acțiune pe raza municipiului Suceava au observat în trafic un autoturism care se deplasa pe strada Curtea Domnească, având direcția de deplasare către strada Vasile Alecsandri. Având în vedere informațiile deținute la nivelul Serviciul Rutier Suceava – Biroul Drumuri Naționale și Europene, cu privire la faptul că șoferul nu are drept de a conduce vehicule pe drumurile publice, având permisul de conducere reținut, prin punerea în funcțiune a semnalelor acustice și luminoase ale autospecialei de poliție, s-a procedat la oprirea acestuia. După declinarea calității și înmânarea actului de identitate, la volanul autoturismului marca a fost legitimat un bărbat în vârstă de 37 ani, cu domiciliul în sat Sfântu Ilie, comuna Șcheia, județul Suceava, iar pe bancheta din spate se aflau trei copii minori, doi copii fiind ai conducătorului auto și celălalt al surorii sale”, a anunțat, sâmbătă după amiază, Poliția județeană Suceava.  

Șoferul nu le-a putut prezenta polițiștilor permisul de conducere, admițând că are dreptul de a conduce suspendat, întrucât este cercetat într-un alt dosar penal, pentru infracțiuni la regimul rutier.  Pe nunele suceveanului a fost deschisă o nouă anchetă penală pentru infracțiuni de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană a cărei exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendată și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive.

Amenzi record de 12.000 de lei, date unui clujean, pentru încălcarea prevederilor Codului rutier

Un bărbat în vârstă de 29 de ani din Cluj Napoca a primit amenzi în cuantum de 12.000 de lei pentru încălcarea mai multor prevederi ale Codului Rutier. În plus, clujeanul este cercetat penal și a fost reținut după ce a condus în repetate rânduri autovehicule fără a avea permis în acest sens.

Bărbatul din Cluj Napoca a ajuns în arestul Poliției, pe bază de ordonanță de reținere emisă pentru 24 de ore, după ce a fost prins de către polițiști de două ori, în mai puțin de o săptămână, încălcând regulile de circulație și conducând fără permis. Astfel, în ziua de 12 mai, în jurul orei 01.20, polițiștii Biroului Rutier au efectuat semnal regulamentare de oprire, folosind semnalele acustice și luminoase, autoturismului la volanul căruia se afla bărbatul de 29 de ani și care circula pe strada Sobarilor din Cluj-Napoca. Acesta nu a respectat indicațiile polițiștilor, continuându-și deplasarea și abandonând autoturismul în extravilanul localității Popești. Cercetările polițiștilor au arătat că șoferul avea dreptul de a conduce suspendat. Câteva zile mai târziu, în data de 19 mai, în jurul orei 06.50, clujeanul a fost depistat din nou de către polițiști în momentul în care circula cu un motociclu pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca. Agenții au constatat că acesta nu are permis de conducere corespunzător pentru categoria din care vehiculul face parte. În aceste condiții, polițiștii au procedat la reținerea șoferului.

”Totodată, acesta a fost sancționat contravențional cu amenzi în valoare de peste 12.000 de lei, pentru încălcarea în mod repetat a mai multor reguli de circulație, respectiv încălcarea marcajului longitudinal continuu, neoprire la semnalul regulamentar al polițistului, circulație pe sensul opus de mers, conducere agresivă,  nesemnalizarea schimbării direcției de mers. Cercetările sunt continuate de polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, a informat, sâmbătă, Poliția județeană Cluj.

Drulă: Domnii Ciolacu și Ciucă nu vor să umble la pensiile speciale

Președintele USR, Cătălin Drulă, afirmă că PNL și PSD nu vor să renunțe la acordarea așa-numitelor pensii speciale, el susținând că „sunt foarte mulți oameni cu greutate din statul român, foști și actuali, care vor aceste pensii speciale”.

„Nu vor. Domnii Ciolacu și Ciucă – unul chiar ia pensie specială direct, domnul Ciucă are acea faimoasă pensie specială de 18.000 de lei – nu vor să umble la pensiile speciale”, a afirmat Cătălin Drulă sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv. În ceea ce privește faptul că PSD și PNL ar avea interesul, din punct de vedere politic și electoral, să ia măsuri pentru reducerea acestor indemnizații pentru a evita criticile din partea electoratului, liderul USR este de părere că liderul PNL nu are niciun interes să reducă propria-i pensie care este mai mult decât dublă decât cea pe care ar fi primit-o pe bază de contributivitate, iar, în ceea ce îl privește liderul PSD Marcel Ciolacu, Drulă spune că acesta are în jurul său „o clientelă” căreia nu vrea să îi reducă veniturile.

„Domnul Ciolacu are în jurul său o întreagă clientelă politică față de care face deferență. Sunt firele nevăzute care duc în zona asta a structurilor de forță la domnul Ciolacu, apoi toți cei care l-au inventat în politică – să nu uităm că cei care iau pensie specială de parlamentar de 15.000 de lei pe lună sunt Adrian Năstase, Gabriel Oprea, Viorel Hrebenciuc”, mai spune Cătălin Drulă.

Acesta îl acuză pe Ciolacu de faptul că blochează proiectul de lege depus de USR privind anularea indemnizaților speciale pentru limită de vârstă, proiect care prevede inclusiv faptul că pensiile aflate în plată ar fi anulate. Președintele USR susține că, prin nerezolvarea problemei pensiilor speciale, PNL și PSD scapă din vedere interesul public, al românilor, el spunând că cele două partide „se gândesc la interese speciale, interese de partid”. „Nu uitați că plătim 12 miliarde de lei anual pentru aceste pensii speciale, și astea sunt la 200.000 de oameni, iar pentru cinci milioane de pensionari normali, nespeciali, plătim 110 miliarde. Deci 10%, în condițiile în care aceștia oameni reprezintă 200.000 față de cinci milioane. Sunt foarte mulți oameni cu greutate din statul român, foști și actuali, care vor aceste pensii speciale și este o dublă lovitură pentru români: o dată că nu scăpăm de această plagă, de această nedreptate și riscăm să pierdem și miliarde din PNRR, undeva între 1,5 și 3 miliarde de euro”, adaugă Cătălin Drulă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.