Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Guvernul va suporta costurile repatrierii românilor afectați de zborurile Blue Air

Ziarul de Vrancea
6 sep 2022 626 vizualizări

Călătorii vor avea dreptul să ceară și despăgubiri

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat, miercuri, în ședința Executivului, că se va aproba o Hotărâre privind suportarea costurilor repatrierii românilor afectați de zborurile Blue Air și pentru acordarea unui ajutor financiar de urgență. El a precizat că există un regulament european care se aplică tuturor companiilor aeriene, iar călătorii pot să ceară despăgubiri. “Acest regulament spune, printre altele și faptul că, în cazul unor anulări de zboruri sau întârzieri mai mari de 6 ore, călătorii pot să ceară despăgubiri la compania respectivă. Acest lucru se aplică și companiei Blue Air. Asta este o chestiune care ține de regulamente europene și vorbim de o companie privată, Blue Air”, a mai spus ministrul precizând că această companie “a primit un ajutor în anul 2020, de vreo 300 de milioane, în acea perioadă și pe care statul trebuie să îl recupereze”. Ministrul a ținut să precizat că se lucrează la punerea în funcțiune a unui mecanism, pentru că “lucrurile nu sunt simple, să mergi să găsești sloturi în fiecare aeroport, să poți să aterizezi, să preiei călătorii”. “Colegii mei de la TAROM și din domeniu încearcă să pună la punct acest mecanism, pentru a depăși această situație”, a mai spus el.

Conform prevederilor Regulamentului CE nr. 261/2004 al Parlamentului European, pasagerii aflați în situația cauzată de Blue Air au dreptul de a li se oferi gratuit următoarele: mese și băuturi răcoritoare, direct proporționale cu timpul de așteptare și cazare hotelieră, în cazul în care este necesară o ședere de una sau mai multe nopți sau una suplimentară față de cea prevăzută de pasager. Totodată, trebuie realizat transportul dintre aeroport și locul cazării, iar pasagerii au dreptul la două apeluri telefonice gratuite și de a trimite gratuit mesaje prin telex, fax sau e-mail. “De asemenea, pasagerii curselor anulate au dreptul la rambursarea în termen de 7 zile a întregului cost al biletului sau rerutarea, în cel mai scurt timp, către destinația prevăzută. În plus, pasagerii pot solicita compensații stabilite în regulament pentru anularea zborului, calculate în funcție de distanța călătoriei”, precizează ANPC.

Drulă: Grindeanu știa că Blue Air moare

Președintele USR, Cătălin Drulă, a vorbit, la Euronews, despre cauzele haosului creat în urma anunțului companiei aeriene Blue Air. În această situație critică am ajuns „exclusiv din vina PNL și PSD”, a spus președintele USR, adăugând că „statul român a îngropat 300 de milioane de lei în această companie”, se arată într-un comunicat al USR transmis miercuri.

În toamna anului 2020, ministrul Lucian Bode, predecesorul lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor, a inițiat OUG 139/2020 prin care statul, prin EximBank, a dat 300 de milioane de lei companiei Blue Air, bani pe care statul nu-i va mai recupera. Cătălin Drulă a dezvăluit că, la momentul respectiv (15 octombrie 2020), ministrul Finanțelor Florin Cîțu și-a luat concediu și nu a semnat hotărârea de guvern privind garanțiile pentru acest împrumut. În locul său a semnat Sebastian Burduja, atunci secretar de stat, actual ministru al Digitalizării. Președintele USR a spus că statul nu va mai vedea niciodată înapoi acești bani din cauza garanțiilor fără valoare care au fost acceptate pentru acordarea acestui împrumut: „Șase aeronave vechi, care costă toate la un loc aproximativ 10 milioane de lei, și un teren în pădure, la Băneasa, care nu e construibil”, a explicat Cătălin Drulă.

El afirmă că Sorin Grindeanu știa de această situație, dar nu a făcut nimic:

„A mutat mortul din casa lui în altă parte, lăsându-i pe oameni să-și cumpere încă patru luni bilete pentru niște curse despre care știa că nu vor mai fi efectuate. Iar pentru asta trebuie să răspundă”, a afirmat președintele USR.

Ryan Air și Wizz Air pun la dispoziție bilete cu „tarife de salvare”

Wizz Air a anunțat miercuri noapte tarife speciale pentru clienții Blue Air.

“Pasagerii afectați pot rezerva acum bilete pe zboruri Wizz Air cu tarife începând de la 49.99 EUR folosind codul rezervării Blue Air. Rezervările pot fi efectuate prin intermediul paginii Wizz Air pentru tarife speciale https://wizzair.com/en-gb#/rescue”, precizează compania. Și Ryanair a anunțat că a lansat „tarife de salvare”, care pornesc de la 49,99 euro, pentru călătorii până pe 31 octombrie, cu mențiunea că pot fi rezervate până la miezul nopții de 9 septembrie.

Studiu: 7 din 10 români alocă maximum 25 de euro pe lună pentru educație

Aproape 70% dintre români cheltuiesc pentru educație cel mult 25 de euro pe lună, în timp ce 7% preferă să utilizeze resurse de învățare gratuite, arată un studiu realizat de platformă de educație online dedicată antreprenorilor și profesioniștilor din piața muncii.

Conform datelor publicate miercuri de Upriserz, doar un român din zece alocă bugete mari pentru zona de educație, cu valori cuprinse între 75 euro și 167 euro/lună.

În general, un român rezervă, săptămânal, aproximativ 4.5 ore, în medie, pentru activități dedicate învățării (citit, participări la cursuri, evenimente sau webinarii, podcasturi) sau informării pe diferite teme de interes. În acest context, cel mai mult timp pentru învățare îl alocă tinerii (peste 7 ore/săptămână) și seniorii (aproape 6 ore/săptămână).

Totodată, persoanele active pe piața muncii petrec aproximativ patru ore pe săptămână învățând.

Potrivit sursei citate, peste jumătate (52%) dintre respondenți sunt de părere că învățarea se realizează în decursul întregii vieții, în timp ce una din trei persoane (33%) consideră că învățarea se face în perioada de început a vieții, în copilărie sau adolescență.

Pe categorii de vârstă, tinerii Generației Z (21-25 ani) sunt mai tentați să creadă că învățarea este propice în perioada copilăriei și tinereții, pe când adulții din Generația X și Baby Boomers înclină să spună că învățarea se realizează pe tot parcursul vieții. Mai mult, Millennials și Gen X dedică învățării aproximativ patru ore pe săptămână, în medie, fiind cei mai puțin dispuși să aloce timp acestei activități.

În ceea ce privește efectul net al pandemiei de Covid-19, acesta a fost unul pozitiv asupra obiceiurilor de învățare, iar trei din zece persoane au afirmat că au alocat mai mult timp dezvoltării personale și profesionale în această perioadă.

Studiul a fost realizat de compania MKOR pentru platforma de cursuri Upriserz, pe un eșantion reprezentativ de 1.066 de respondenți, din mediul urban și rural, cu vârsta cuprinsă între 21-65 de ani.

Președintele PSD s-a abținut la votul pe moțiunea USR împotriva ministrului Energiei

Președintele PSD, Marcel Ciolacu s-a abținut miercuri la votul privind moțiunea simplă a USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, potrivit listei de vot final de pe site-ul Camerei Deputaților. De altfel, liderul PSD a fost singurul parlamentar al PSD care s-a abținut la vot.

Potrivit listei de vot final, a votat pentru moțiunea de cenzură și împotriva ministrului Energiei Daniel Florea, care, deși apare în grupul PSD, și-a depus recent demisia din cadrul formațiunii.

Voturile în favoarea moțiunii simple au venit de la USR - 37 de voturi, AUR- 24 de voturi și neafliați, 23 de voturi.

Liderul PSD Marcel Ciolacu declara, în urmă cu o zi, la Focșani, despre moțiunea împotriva ministrului Virgil Popescu, ce va fi votată miercuri în plenul Camerei Deputaților, că sub nicio formă nu poate să-i îndemne pe colegi să voteze o moțiune inițiată de “cei care au împins spre această liberalizare a prețurilor”. “Este exclus ca această alianță să se rupă până în anul 2024”, dădea asigurări liderul PSD.

Moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, a fost respinsă, miercuri, de Camera Deputaților, cu 85 de voturi pentru, 191 de voturi contra și o abținere.

Românii ar putea vota de la 16 ani la locale și europarlamentare

Senatul României a adoptat marți o propunere legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care românii pot vota la alegerile locale și europarlamentare, respectiv de la 18 ani la 16 ani.

Proiectul urmează să fie dezbătut și de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Propunerea legislativă a fost inițiată de parlamentarii PNL USR și AUR, dar și neafiliați. Aceasta modifică Legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale, astfel încât “au dreptul de a alege cetățenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”. Guvernul României nu susține inițiativa, deoarece ar fi contrară prevederilor constituționale, potrivit TVR.

Trei elevi români au câștigat locul I la Olimpiada de Robotică

După ce au fost doi ani vicecampioni mondiali, elevii de la Clubul de robotică „Sophia Science” din Galați, coordonați de Marinela Buruiană, au câștigat anul acesta locul I la World Robot Olympiad, care s-a desfășurat în Statele Unite ale Americii, transmite Viața Liberă. Inspirați de războiul din Ucraina, ei au creat un kit de supraviețuire pentru copiii nevoiți să se ascundă în subsolurile de bloc.

Cei trei elevi care au urcat pe cea mai de sus treaptă a podiumului la această competiție, devenind campioni mondiali, au fost și în echipa care în 2020 a câștigat Premiul al II-lea: Iarina Olea (clasa a VI-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”), Matei Butunoi (clasa a VII-a, tot la CNVA) și Iustin Buruiană (clasa a IX-a la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”).

Tema de anul acesta a fost „My Robot, My Friend” („Prietenul meu, Robotul”) și a avut trei posibilități de rezolvare: să facă treburi gospodărești, să salveze sau să ofere sprijin medical.

„Echipa mea, Cyber Whisper, a ales să folosească experiența războiului din Ucraina. Elevii gălățeni au fost voluntari în tabăra de refugiați și au văzut problemele cu care se confruntă copiii ucraineni. Au văzut că unii au reușit să ia doar hainele de pe ei de acasă, în cele zece minute pe care le-au avut să se pregătească, și au pornit de la ideea că, dacă ar fi avut la dispoziție un robot, acesta putea să le dea pastilele, să aibă capsule cu apă, să aibă termometru, dar să aibă și jocuri. Cu alte cuvinte, să aibă un kit de supraviețuire, dar și să îi ajute pe copii să nu se plictisească, atunci când sunt nevoiți să se ascundă în subsoluri de bloc. Un robot bun și în alte situații de criză, incendiu sau cutremur, nu numai în război”, a declarat Marinela Buruiană.

Copil născut cu intestinele în afara abdomenului la Sinaia

Un bebeluș născut miercuri dimineață la Spitalul Orășenesc Sinaia are intestinele în afara abdomenului, reprezentanții unității sanitare de pe Valea Prahovei cerând intervenția unui elicopter SMURD echipat cu aparatură medicală pentru neonatologie care să îl ducă la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

Potrivit oficialilor Primăriei Sinaia, bebelușul a venit pe lume miercuri, la ora 8, fiind vorba despre o fetiță. Întrucât cazul este unul complex, medicii de la Sinaia au cerut intervenția unui elicopter SMURD echipat cu aparatură medicală pentru neonatologie pentru a transfera bebelușul la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.

Oficiali din cadrul spitalului au declarat pentru News.ro că este primul copil al familiei, mama fiind o femeie tânără , de 21 de ani.

Surse medicale au precizat că femeia s-a prezentat în urgență pentru a naște și că a declarat că sarcina sa a fost investigată pe finalul perioadei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.