Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Guvernul Orban, provocare la adresa României

Ziarul de Vrancea
15 apr 2019 1081 vizualizări

Executivul maghiar vrea să construiască în centrul Budapestei Memorialul Trianon, cu numele tuturor localităților pierdute de Ungaria mare

Guvernul Orban a aprobat zilele trecute un proiect controversat de 15 milioane euro pentru construcția unui memorial dedicat Trianonului. Acesta va fi construit în fața Parlamentului din Budapesta și va avea 100 de metri, semnificând cei 100 de ani care s-au scurs de la semnarea Tratatului de la Trianon. Proiectul este considerat o formă de revizionism de majoritatea presei din Ungaria care nu este afiliată regimului Orban, se arată într-un material Hungarian Spectrum.

De asemenea, pereții Memorialului vor fi decorați cu peste 13 000 de plăcuțe pe care sunt înscrise localitățile care au aparținut Ungariei înainte de 1918. Într-un interviu recent acordat de Maria Schmidt, istoricul de curte al lui Orban, aceasta a declarat că „nici o mie de ani nu ar fi suficienți pentru a trece peste o astfel de tragedie”. Cele câteva editoriale care au apărut în presa maghiară despre proiectul dedicat Trianonului au fost negative, cu excepția publicațiilor apropiate de guvern.

Chiar și Andras Gero, un istoric maghiar prieten cu Maria Schmidt, a găsit conceptul criticabil. Gero argumentează că Ungaria, înainte de 1920, a fost un stat multinațional, iar amplasarea plăcuțelor cu numele localităților fără a specifica compoziția etnică a municipalităților reprezintă „o formă de revizionism asemănătoare cu perioada interbelică”. Mai mult, adaugă Gero, „proiectul creează o iluzie nostalgică care nu conduce nicăieri”. De asemenea, guvernul dorește să greveze numele familiilor maghiare în interiorul și exteriorul Memorialului Trianon. Acest lucru ar duce la întărirea conceptului introdus de guvernul Orban în 2010, cel de „apartenență națională”.

Filosoful Gáspár Miklós Tamás, care înainte de a emigra în Ungaria a fost membru al comunității ungare din România, s-a declarat îngrijorat de mesajul pe care proiectul aprobat de Orban îl transmite. Un editorial apărut în Magyar Nemzet, un ziar apropiat de guvernul Orban, a furnizat o explicație a memorialului, dar interpretarea nu este convingătoare. Acesta spune că „memorialul nu este despre pierderile pe care le-am suferit în ultimul secol, ci despre apartenența națională”. De fapt, plăcuțele nu conțin doar numele teritoriilor cedate, dar și nume de localități care aparțin acum Ungariei. Din păcate, este dificil de spus despre ce „apartenență” este vorba în editorial, se arată în materialul Hungarian Spectrum. În mod vag, articolul face referire la „toți dintre noi”, dar este greu de crezut că „toți dintre noi” îi include și pe foștii cetățeni non-maghiari ai Regatului Ungariei.

Iohannis critică vizitele ministrului Sănătății prin spitale

Președintele Klaus Iohannis a susținut, ieri, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a unor instituții din domeniul medical. El a spus că aceasta are loc cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, “o zi care merită sărbătorită, dar care a fost transformată de decidenții guvernamentali într-un spectacol îndoielnic, cu pedepse și controale demonstrative”. “Eu cunosc foarte bine sistemul de sănătate din România, am fost pacient în spitale publice din țară și știu cu ce se confruntă medicii și asistentele medicale, cercetătorii și tot personalul din acest sistem. Am vizitat spitale publice și private și centre de cercetare medicală și am văzut oameni care, lucrând în condiții precare, încearcă să-și facă bine meseria, în ciuda piedicilor cu care se confruntă. Aceștia sunt oamenii către care îmi îndrept aprecierea și recunoștința, indiferent unde lucrează”, a spus Iohannis. El a adăugat că actuala guvernare PSD este “un eșec de la un capăt la altul”, menționând că PSD a promis românilor 8 spitale regionale și un spital republican, dar și reabilitarea, modernizarea și dotarea spitalelor existente. “Sunt angajamente scrise negru pe alb în programul de guvernare, asumat și votat în Parlament. Ce s-a întâmplat cu ele? Simplu, ca și în economie, educație, infrastructură, și de promisiunile în domeniul sănătății s-a ales praful. Agenda publică este acaparată de peste doi ani de problemele personale ale liderilor PSD certați cu justiția, timp în care cetățenii suferă tot mai mult de pe urma incompetenței guvernanților”, a afirmat Iohannis.

El s-a referit și la controalele neanunțate făcute de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în spitale. “Este revoltător că ministrul Sănătății a pornit o campanie mai degrabă de imagine decât una de informare prin spitalele din țară. Cum să mai creadă cineva că PSD chiar va construi noi spitale? În ciuda scandalurilor zilnice prin care se încearcă să se obțină capital de imagine pentru Guvern, cei mai mulți medici și asistente medicale sunt și rămân profesioniști, și încă de cea mai bună calitate. Ce fac guvernanții ca să îi ajute? Mai nimic, în afara unor excese de autoritate prin care încearcă să acopere lipsa de acțiuni concrete menite să sprijine domeniul sănătății”, a spus șeful statului.

Procurorul General, atacat de un judecător constituțional

Daniel Morar, judecător constituțional, a anunțat, ieri, într-o scrisoare adresată membrilor Grupului pentru Dialog Social, că renunță la premiul GDS care i-a fost acordat în anul 2011, după ce organizația non-guvernamentală i-a acordat premiul pentru 2018 procurorului general Augustin Lazăr. „În contextul dezvăluirilor recente ivite în spațiul public cu privire la activitatea domnului Augustin Lazăr ca procuror în perioada regimului comunist, surprinderea mea a fost cât se poate de mare atunci când am aflat că premiul G.D.S. pe anul 2018 a fost acordat acestuia, în pofida faptului că activitatea dânsului a presupus volens nolens, prin actele întocmite în dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cauționarea regimului represiv. Din câte ne dăm seama, domnul Augustin Lazăr nu a fost un torționar, însă nu este nici un inocent. Profesia de procuror în regimul comunist a ales-o în cunoștință de cauză și trebuia să înțeleagă care sunt consecințele unei asemenea activități într-un regim represiv. Avea de ales, chiar în condițiile acelor vremuri, mai ales că erau anii 80, iar nu anii 50”, scrie Daniel Morar, în această scrisoare. Fostul procuror șef al DNA consideră că, „în condițiile în care domnul Augustin Lazăr a păstrat tăcerea cu privire la aceste aspecte ale carierei sale, măcar în momentul în care ele au apărut în spațiul public ar fi trebuit să-și prezinte demisia”. „Nu a înțeles să o facă, dar nu aceasta este vina dvs. “Vina” dvs este că, în aceste condiții, după tot ce știm/știți acum și în pofida valorilor pe care le-ați promovat de-a lungul anilor, înțelegeți să îi acordați premiul G.D.S. Astfel, în opinia mea, premiul dvs încetează să mai recompenseze o persoană care promovează valorile unei societăți democratice și ale statului de drept”, argumentează Daniel Morar.

Anterior, procurorul general Augustin Lazăr a anunțat că transmite premiul GDS fostului deținut anticomunist Iulius Filip și tuturor deținuților politici. Mutarea are loc în plin scandal generat de acuzațiile că, în calitate de președinte al comisiei de eliberare de la penitenciarul Aiud, funcție deținută înainte de 1989, Augustin Lazăr a refuzat eliberarea condiționată a lui Iulius Filip.

GDS a anunțat în 1 februarie că a decis să îi acorde procurorului general premiul pe 2018 pentru merite deosebite în lupta anticorupție. Ceremonia de înmânare a premiului a fost anulată după ce Lazăr a anunțat că transmite premiul.

Legi pentru “penali”: PSD a deschis un nou front

Comisia Iordache a început modificarea în Parlament a codurilor penale pe “repede înainte”

Comisia parlamentară specială în domeniul justiției, condusă de Florin Iordache, a fost convocată ieri, de la ora 15.30, după o pauză de câteva luni, pentru a aduce modificări codului penal și codului de procedură penală. La ședință și-a făcut apariția și ministrul Justiției Tudorel Toader, căruia PSD i-a cerut să dea ordonanță de urgență în acest domeniu al codurilor penale.

La începutul ședinței, deputatul PSD Florin Iordache, care conduce această comisie, s-a arătat nemulțumit de activitatea ministrului Toader și s-a arătat mirat de participarea acestuia. “Suntem aici pentru că, dintr-o regretabilă eroare a guvernării PSD - ALDE, Guvernul nu a reușit să implementeze deciziile constituționale, potrivit ultimei decizii a CCR. De aceea am invitat reprezentanții ministerului, pentru că e anormal. Guvernul a avut patru luni de zile să ducă la îndeplinire decizia CCR și din săptămână în săptămână și din lună în lună ne-am trezit în luna aprilie când decizia CCR, care stabilea că anumite articole din Codurile penale sunt constituționale și altele sunt neconstituționale, suntem în aceeași situație”, a afirmat Iordache.

El a mai anunțat că propunerea PSD este să elimine acele articole din codurile penale care au “vicii de constituționalitate”.

Anterior acestei ședințe, deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că ședința comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției convocată pentru marți dovedește că majoritatea parlamentară dorește o adoptare “pe repede înainte, (...) total neprocedurală” a modificărilor la codurile penal și de procedură penală, fără a mai aștepta opiniile forurilor internaționale.

Turcan: S-a votat pentru amnistia VIP-urilor

Comisia lui Iordache a votat pentru amnistia VIP-urilor, de care vor beneficia toți infractorii care cer rejudecarea în completurile de 5 judecători, pentru că faptele mai vechi de 9 ani vor fi prescrise, a declarat, ieri, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan. „Comisia Iordache s-a reactivat brusc după mai bine de 4 luni. La turație maximă, PSD-ALDE au votat: reducerea termenelor de prescripție de la 8 la 6 ani; reducerea termenelor speciale de prescripție de la 16 la 9 ani. De aceste «cadouri legale» vor beneficia toți infractorii care cer rejudecarea în completurile de 5 judecători, pentru că faptele mai vechi de 9 ani vor fi prescrise”, afirmă Raluca Turcan. Prim-vicepreședintele PNL amintește că sunt „nume grele” care au suferit condamnări, cu confiscarea averii și care vor scăpa cu dosarul albit și banii în conturi. „Frăția corupților e puternică și acționează la ordin. La ordinul direct al lui Liviu Dragnea. Florin Iordache a rezolvat, prin vot în Comisie, ceea ce nu au reușit avocații lui Dragnea, Tudorel Toader sau Viorica Dăncilă”, mai afirmă Turcan. Ea precizează că PNL a propus suspendarea ședinței și așteptarea punctelor de vedere de la Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și de la GRECO, precum și votul românilor la referendumul din 26 mai.

Firea anunță că își donează 10% din salariu, timp de trei luni, pentru reconstrucția catedralei Notre Dame

Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, anunță că își donează 10% din salariu, timp de trei luni, fondului instituit pentru finanțarea lucrărilor de reconstrucție a catedralei Notre Dame. Ea i-a trimis o scrisoare primarului din Paris, Anne Hidalgo, spunând că a văzut “un popor francez îngenuncheat, dar nu în semn de înfrângere, ci într-un act impresionant de credință”. “Stimată Doamnă Primar, În numele Bucureștiului și al locuitorilor săi, vă transmit mesajul nostru de compasiune si solidaritate, dupa teribilul incendiu ce a mistuit Catedrala Notre Dame de Paris, simbolul și inima Franței, parte a patrimoniului arhitectural mondial (...) Această tragedie a unit nu numai un popor, ci o întreagă lume. Am văzut ieri un popor francez îngenuncheat, dar nu în semn de înfrângere, ci într-un act impresionant de credință! Indiferent de naționalitate sau origine, oameni din întreaga lume s-au rugat pentru eroii pompieri care și-au riscat viața pentru a salva acest simbol al umanității și iată că astăzi avem speranța unui nou început!”, arată Firea în scrisoarea trimisă primarului din Paris, Anne Hidalgo. Ea se arată convinsă că toată lumea va contribui la reconstruirea “acestui monument de o valoare inestimabilă, prin sprijin financiar, moral sau spiritual”.

Catedrala Notre Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări luni seară

Cel puțin patru morți în urma accidentului din Buzău

A patra persoană, o tânără de 24 de ani, a murit, ieri dimineața, la secția ATI a Spitalului Județean Buzău, în urma coliziunii unui microbuz de persoane cu un tren, luni seara, în localitatea Bîlhacu, a declarat șeful UPU Buzău, Adrian Zoican. Potrivit sursei citate, alte două persoane, între care șoferul microbuzului, sunt în stare critică, iar zece victime au fost stabilizate și se află în afara oricărui pericol.

Purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, George Crețu, a precizat că au fost trei persoane rămase încarcerate în microbuz, acestea fiind declarate decedate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bunilă, la secția UPU a spitalului au fost aduse 13 victime.

La rândul său, șeful Poliției Rutiere Buzău, comisarul șef Silviu Dinu, a menționat că, din primele date, accidentul s-a produs pe fondul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată prevăzută cu semnale acustice și luminoase și semibariere pe DN 2B, în afara localității Bîlhacu. “Impactul s-a produs între un microbuz și un tren care circula în zonă. În momentul accidentului, barierele erau coborâte, iar semnalele acustice și luminoase în funcțiune. Microbuzul era în cursă, era testat și deținea licență de transport regulamentar. Continuăm cercetările să vedem în ce condiții s-a efectuat acest traseu”, a spus Dinu. Potrivit unor surse din Poliție, șoferul care venea de la Arad și mergea la Tulcea a adormit la volan, acesta lovind barierele de cale ferată cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.