Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Generalul Ciucă „ordonă” opoziției un armistițiu

Ziarul de Vrancea
25 oct 2021 879 vizualizări

Dacă USR și PSD nu vor susține un guvern minoritar, pe o perioadă determinată, situația din țară nu va mai putea fi gestionată, se plânge președintele PNL n social-democrații se autoinvită la guvernare

Liderul PNL, premierul intermar Florin Cîțu, a anunțat ieri că premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis către liderii partidelor parlamentare un document care reprezintă un armistițiu în baza căruia să susțină un guvern minoritar, pe o perioadă determinată. “Am văzut că USR și PSD continuă să rămână cantonate în pozițiile pe care le-au anunțat, venim astăzi cu un un nou element, care sperăm să se deblocheze această situație, pentru o perioadă, și să avem un guvern cu puteri depline. Astăzi, premierul desemnat a trimis către liderii politici ai partidelor parlamentare un document, un armistițiu, prin care toate aceste partide vor susține acest guvern minoritar, pe o perioadă determinată pe care o vom discuta și îl vom susține și în Parlament, nu îl vom sabota, până se trece de iarnă. E nevoie să depășim această criză, noi, liderii politici vom semna acest armistițiu, dacă nici acum partidele nu înțeleg, ne îndreptăm cu pași repezi către o situație pe care nu o putem gestiona”, a afirmat Cîțu la sediul PNL.

El a arătat că nu are încă răspuns la această propunere a PNL. “Până la urmă, să vedem cum motivează acest răspuns (de a refuza armistițiul, nr). Este un armistițiu pentru o perioadă determinată, o să o discutăm împreună, haideți să vedem răspunsul, este un guvern minoritar, PNL-UDMR”, a declarat premierul interimar. Despre o posibilă intrare a PSD la guvernare, Cîțu a spus că “este un mesaj ciudat”.  “PSD a spus că nu vrea la guevrnare, acum vrea să intre la guvernare, haideți să nu ne mai jucăm cu viața românilor, gestionăm această criză sanitară și apoi discutăm în primăvară. Nu au vrut să își asume guvernarea”, a comentat Cîțu.

El a arătat că un armistițiu nu se face între prieteni ci între inamici.

“Aceasta nu este o negociere, este un armistițiu, pentru a avea această perioadă de două trei luni de zile”, a mai explicat președintele PNL, întrebat despre deciziile PNL care spun că nu vor negocia nici cu USR și nici cu PSD.

PSD se gândește ce ministere să ceară

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, ieri, la sediul partidului, că în acest moment negocierile se află într-un cerc vicios și a precizat că toate variantele sunt pe masă, el fiind întrebat dacă ar susține inclusiv un guvern minoritar PNL.

Pe de altă parte, deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat la Antena 3 că în opinia sa intrarea la guvernare, într-o formulă de guvern tehnic, ar duce la rezolvarea actualei crize politice și sanitare. El a cerut o lună de solidaritate națională, pentru a se trece de această perioadă grea și a menționat că PSD nu poate prelua doar Ministerul Sănătății. Parlamentarul PSD a afirmat că “rămâne de văzut dacă va exista o formulă care să ducă PSD la guvernare, iar dacă acest lucru se va întâmpla, în mod evident, PSD își va nominaliza reprezentanții la ministere”.

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond a declarat, ieri, la RFI, că doar printr-un armistițiu politic între partide s-ar putea ajunge la ieșirea din criză și la învestirea unui guvern cu puteri depline. El a arătat că fezabil ar fi să se refacă majoritatea cu cei de la USR și a precizat că UDMR poate lucra cu un premier precum Nicolae Ciucă.

Peste un milion de români vaccinați cu prima doză în ultimele săptămâni

Valeriu Gheorghiță atrage însă atenția că cei mai mulți dintre aceștia au sub 60 de ani, în timp riscul de deces afectează mai ales persoanele în vârstă

Peste 6,5 milioane de români s-au vaccinat anti-COVID de la debutul campaniei de vaccinare în România, în 27 decembrie 2019, dintre care peste un milion s-au vaccinat în ultimele cinci săptămâni, de când ritmul campaniei a crescut, în condițiile în care România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din lume.

Datele au fost făcute publice ieri, într-o conferință de presă, de către coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. El a spus că 5,97 de milioane de oameni din cei 6,5 milioane sunt vaccinați cu schema completă, iar peste 731.000 au și doza 3. Potrivit lui Gheorghiță, în perioada 20 septembrie - 24 octombrie s-au vaccinat 1.059.538 de persoane noi, 80% dintre acestea având vârsta sub 60 de ani.

“Ceea ce mi-aș dori mai mult e ca în perioada următoare persoanele vulnerabile, cu vârsta mai mare de 60 de ani, să se prezinte la vaccinare pentru că datele noastre ne arată că vârsta este un factor de risc asociat cu mortalitatea. Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât riscul de deces în cazul îmbolnăvirii este mai crescut. Mediana vârstei în momentul de față este între 70 - 71 de ani”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

În ultima săptămână (18 octombrie - 24 octombrie) s-au vaccinat cu prima doză 450.676 de persoane, fiind o creștere cu 110% față de săptămâna precedentă. Dacă ritmul se menține, până la finalul anului s-ar putea depăși 70% rată de vaccinare din populația de peste 12 ani, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

„Inepția” cu reacțiile adverse ale vaccinurilor

Medicul cardiolog Vasile Rădulescu din București a demontat, marți, “încă o inepție” legată de reacțiile adverse date de vaccinuri după câțiva ani.

“Circulă încă o inepție cu efectele adverse la 3-5-10 ani de la vaccinare, cu cancere și leucemii (leucemia este tot un cancer, al sângelui, dar am pus separat ca să existe conștientizare a termenilor). Asta la tehnologiile ARNm, pentru că ADN modificat, pentru că genetică, pentru ca bau bau. Nu există așa ceva”, a scris, marți, pe Facebook, medicul Vasile Rădulescu.

Potrivit acestuia, “ARN mesajer își face treaba lui, apoi este dezintegrat de corp și la revedere”. “Nu are cum să schimbe ADN-ul, nu are cum să dea reacții la 500 de ani de la administrare”, a mai transmis medicul.

Acesta recunoște că și atitudinile unor medici creează confuzie în rândul oamenilor și cere coerență și respectarea ghidurilor și recomandărilor oficiale. “Dacă unul îți zice ceva și altul altceva, automat ai o nebuloasă în cap și intri în standby”, a mai afirmat medicul.

Peste 500 de decese în 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 16.000 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 523 de decese, din care 12 din perioada anterioară. Peste 20.000 de pacienți sunt în spital, din care 1.867 sunt la ATI.

Până ieri, 45.503 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

„Miracol” la examenele în școlile de jandarmi

Mai mulți candidați la examenele organizate în școlile de subofițeri de jandarmi de la Fălticeni și Drăgășani au obținut nota 10 după contestații în condițiile în care evaluările inițiale arătau note de 2 sau 3. Situația, care a fost semnalată public și de către polițistul Marian Godină, se regăsește și în cazul unor candidați recrutați de Inspectoratul de Jandarmi Județean Prahova, Godină susținând că în una dintre sălile de examen au fost date subiectele de la examenul din martie, însă a fost aplicat șablonul de corectare pentru cel din octombrie.

Astfel, la școala de la Drăgășani, șapte candidați care inițial au obținut note între 2,50 și 3 au avut, după contestații, nota 10, în timp ce la școala de la Fălticeni toți ce patru candidați recrutați la nivelul IJJ Prahova au avut punctajul majorat de la 16 sau 18 puncte la 90 de puncte, cea mai mică diferență dintre evaluarea inițială și cea după contestații fiind de 65 de puncte, de la 25 de puncte inițial la 90 de puncte după contestații.

Tot Marian Godină a fost cel care a încercat să explice, pe Facebook, care ar fi motivele pentru care au existat asemenea diferențe între punctajul inițial și cel final.

„Am primit mai multe mesaje în privat și am reușit să aflu ce s-a întâmplat. Explicația mi se pare plauzibilă, dar denotă încă o dată multă incompetență și bătaie de joc. Examenul s-a dat în fiecare județ, în mai multe săli de concurs. Într-una din sălile de examen din Prahova, candidații au primit subiectele care fuseseră date la sesiunea din martie 2021, subiecte pe care le rezolvaseră deja acasă, în pregătirea pentru sesiunea din octombrie. La finalul examenului, la corectare, în respectiva clasă a plouat cu note de 2 și 3, deoarece șablonul pentru corectare era cel pentru subiectele din sesiunea octombrie 2021, cele pe care le-au primit toți ceilalți candidați din țară. Candidații au explicat că e imposibil să aibă notele alea și au fost îndrumați să facă contestație. Bănuiesc că cei responsabili au înțeles încă de atunci ce gafă au făcut, dar au continuat așa. Mai bănuiesc și că mulți candidați s-au prins că subiectele alea sunt cele din martie, dar au mers «pe burtă». Probabil și scria pe ele «Sesiunea Martie 2021». Cu toate astea, e destul de greu de crezut că le-au rezolvat perfect, dar nu imposibil, ținând cont ca erau subiecte pe care le mai făcuseră. După contestații, candidații din acea sală au obținut nota zece. Sunt tare curios cum se va soluționa situația asta. Eu încă o pun pe seama incompetenței și sper să nu mă înșel”, a scris polițistul. Oficialii Inspectoratului de Jandarmi Prahova au refuzat să facă orice comentarii cu privire la această situație.

A murit actorul Papil Panduru. Avea 87 de ani

Actorul Papil Panduru, soțul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu, s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, anunță Teatrul Mic.

Născut la 13 octombrie 1934, în localitatea Menții din Jos, județul Gorj, Papil Panduru a absolvit în anul 1961 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București alături de actorii Gheorge Dinică, Marin Moraru, Dorina Lazăr. Pe scena Teatrului Mic a jucat timp de peste două decenii, iar dintre ultimele spectacole, Teatrul Mic amintește: „Cum gândește Amy” de David Hare, regia Cătălinei Buzoianu (premiera în 2005), „Furtuna” de William Shakespeare, regia Cătălina Buzoianu (2009) și spectacolul „Primăvara doamnei Stone la Roma”, dramatizare de Martin Sherman după romanul omonim al lui Tennessee Williams, în regia Lianei Ceterchi (premiera 2012). Papil Panduru a jucat în 80 de filme, dintre care: „Pruncul, petrolul și ardelenii” (regia Dan Pița, 1980), „Ștefan Luchian” (regia Nicolae Mărgineanu,1981), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1982), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1982), „Mircea” (regia Sergiu Nicolaescu, 1988), „Casa din vis” (regia Ioan Cărmăzan, 1991), „Doi haiduci și-o crâșmăriță” (regia George Cornea, 1992), „Terente - regele bălților” (regia Andrei Blaier, 1995), „Omul zilei” (regia Dan Pița, 1997) și „Corul pompierilor” (regia Cristian Mungiu, 2000).

Sondaj: 34% dintre români cred că oamenii au fost contemporani cu dinozaurii

La întrebarea dacă următoarea afirmație este adevărată sau falsă: “Primii oameni au trăit în același timp cu dinozaurii?”, 34% dintre românii chestionați spun că este adevărat, în timp ce 45% spun nu este adevărat, iar 21% răspund că nu știu. Este cel mai ridicat procent dintre toate țările Uniunii Europene, cel mai scăzut fiind în Suedia, unde doar 3% cred că oamenii și dinozaurii au fost contemporani, iar 86% consideră că afirmația este falsă.

Dintre celelalte țări europene, doar în Albania un procent mai mare decât în România – 48% – consideră că dinozaurii au trăit în aceeași perioadă cu primii oameni.

Românii sunt de asemenea între țările cu cele mai puține răspunsuri corecte la întrebarea dacă afirmația „antibioticele omoară virusurile deopotrivă cu bacteriile”, numai 29% răspunzând că afirmația este falsă, proporții mai reduse fiind doar în Bulgaria 22%, Grecia 20% și Cipru 19%. Totodată România este printre cele cinci țări membre UE unde procentul acelora care dau un răspuns greșit a crescut, de la 51% la 61%, într-un an în care pandemia de coronavirus a lovit din plin Europa.

Acestea sunt două din numeroasele întrebări ale Eurobarometrului special creat pentru a testa cunoștințele și atitudinile europenilor cu privire la știință și tehnologie. Datele au fost colectate în teren în perioada aprilie – mai 2021 prin interviuri față către față, studiul fiind publicat în septembrie 2021.

București: Consilieri PMP, reținuți pentru mită și trafic de influență

Un consilier general din partea PMP a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, fiind acuzat de trafic de influență. De asemenea, un consilier local din Sectorul 2, tot de la PMP, a fost reținut fiind acuzat de instigare la trafic de influență și luare de mită. Consilierul general este Militaru Marian-Cătălin, din partea PMP, iar consilierul din Sectorul 2 este Șerpescu Cătălin Constantin, tot din partea PMP. Cei doi i-au promis unui om de afaceri că îl vor sprijini să amplaseze panouri publicitare în Sectorul 2, în schimbul unor foloase personale.

USR: PSD, PNL și UDMR au făcut scut în jurul funcționarilor publici incompatibili

Proiectul USR care vizează decuplarea funcționarilor publici declarați incompatibili de ANI de funcțiile de conducere și control în sistemul bugetar, propunere legislativă inițiată de senatorul USR Cosmin Poteraș, nu a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților după ce deputații PNL, UDMR și PSD au făcut front comun și au refuzat să voteze inițiativa, arată un comunicat de presă al partidului.

Prin opțiunea „prezent, nu votez” adoptată, deputații PNL, UDMR și PSD au făcut, practic, scut în jurul funcționarilor publici incompatibili, mai indică sursa citată.

„Ideea proiectului de modificare a Legii Agenției Naționale de Integritate a apărut în urma unor sesizări venite din circumscripția Dolj cu privire la situații în care diverse persoane, incompatibile ca primari, se «transformau» ulterior în administratori publici, urmând să exercite atribuții de primar. Ulterior, am discutat cu colegii și mi-am dat seama că situația este generalizată, la nivel de țară: cei care nu mai pot fi aleși, pe o perioadă de 3 ani, sunt numiți în diverse funcții de răspundere și, ce e mai important, gestionează banul public sau instituții importante. Acest lucru contrazice spiritul legii, pentru că nu titulatura funcției e importantă, ci atribuțiile pe care persoana respectivă le exercită, în special, repet, când e vorba de bani”, a declarat senatorul USR Cosmin Poteraș.

Proiectul de lege propune, în primul rând, ca funcționarii publici declarați incompatibili să ia, literalmente, o pauză de 3 ani de la funcțiile publice de conducere și control, fie ele alese sau numite.

În al doilea rând, inițiativa ridică problema prescripției, pentru că legea în vigoare în acest moment stabilește o derogare de la dreptul comun și lipsește, practic, ANI de instrumentele necesare pentru a-și face treaba. Pentru remedierea problemei, USR a propus abrogarea art. 25 alin. 5 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, astfel încât regulile de drept comun din Codul Civil să se aplice tuturor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.