Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Frustrare în sistemul de sănătate privind înghețarea angajărilor la stat

Ziarul de Vrancea
25 apr 2023 601 vizualizări

“Nu e posibil să se facă tăieri din bugetul Sănătății pentru că personalul medical este puțin, supraîncărcat cu sarcini”, spune un lider de sindicat

Vicepreședintele Federației Sanitas, Mircea Ciocan, a afirmat că nu este posibil să se facă tăieri din bugetul Sănătății pentru că personalul medical este puțin și supraîncărcat cu sarcini. El a meționat că impactul unor astfel de măsuri nu va fi unul pozitiv asupra calității actului medical. Mircea Ciocan a fost întrebat miercuri, la Prima News, cum i se pare posibilitatea de a face tăieri din zona medicală, în contextul reducerii cheltuielilor bugetare. “E o inepție, sistemul de sănătate oricum e subfinanțat în acest moment. De fapt, a fost subfinanțat mare parte de când s-a înființat Casa de Asigurări de Sănătate. Nu e posibil să se facă tăieri din bugetul Sănătății pentru că pe de o parte personalul medical este puțin, supraîncărcat cu sarcini, o limitare a angajărilor în sistemul de sănătate și am avut din păcate experiențe negative în trecut cu un angajat la zece plecați în perioada Boc, chiar și anul trecut au fost înghețate angajările în sistemul de sănătate, lucruri care au dus la diminuarea numărului de personal activ, la acumularea de zile libere peste programul normal de lucru care duce la o oboseală cronică, la un stres profesional și cu siguranță impactul nu va fi unul pozitiv asupra calității actului medical”, a afirmat Mircea Ciocan.

El a precizat că Sanitas a propus asigurarea finanțării fondului de salarii al personalului medical din bugetul de stat.  “Am propus atât ministrului Sănătății, cât și reprezentanților Guvernului, trecerea sistemului de salarizare, asigurarea finanțării fondului de salarii al personalului medical din bugetul de stat. Nu este logic și firesc ca din serviciile contractate cu Casa de Asigurări să plătești fondurile de salarii. Fondurile alocate îngrijirii pacienților trebuie să fie contractate și să intre doar în serviciile medicale de îngrijire a pacienților. În acest moment se face o mare jonglerie pe numărul de cazuri pentru a putea aduce finanțarea suficientă astfel încât să poți să plătești personalul medical. Este o grijă constantă a managerilor pe care nu ar trebui să o aibă pentru că personalul medical trebuie să fie acolo prompt, la datorie fără să se repercuteze în finanțarea spitalului numărul de cazuri rezolvate. Acest lucru trebuie să se regăsească doar în calitatea și cantitatea serviciilor medicale contractate și efectuate în raport cu Casa de Asigurări”, a explicat vicepreședintele Federației  Sanitas.

Marinescu: Sistemul sanitar are nevoie de infuzie de personal

Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Marinescu, a afirmat că sistemul sanitar are nevoie de infuzie de personal în orice moment, precizând că blocarea de posturi în contextul măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare nu ar trebui să intre în discuție. El a precizat că este nevoie de personal pentru ca spitalele să poată funcționa cât se poate de bine. “Discutăm de foarte multă vreme și de finanțare și de lucrurile care trebuie să se întâmple neapărat. Sunt spitale, cum este și Institutul Matel Balș, unde ajung cele mai grave cazuri. Aici discuția spune în felul următor, nu neapărat complexitatea cazului, dar faptul că un caz care presupune o internare de foarte lungă durată înseamnă pentru Institutul Matei Balș că are o perioadă acută în care se rezolvă partea inițială, dar acel pacient poate că rămâne pentru săptămâni sau luni, atunci finanțarea trebuie să fie diferită, pentru că dacă nu se va întâmpla așa, vom avea situații în care pacienți care au anumite infecții pe care le putem numi cu evoluție prelungită, chiar cronică, să fie greu de tratat și de rezolvat”, a declarat Adrian Marinescu, miercuri, la Prima News.

El a menționat că sistemul medical are nevoie de infuzie de personal în orice moment.  “În plan practic, evident că ai nevoie de personal și cred că ați văzut în ultimul timp că nu doar în România, așa cum credeam noi că reprezintă o problemă care e strict a României cam peste tot e o problemă legată de lipsa de personal și aici vorbim de personalul medical în general, vorbim de cel specializat, e foarte greu să ai medici din anumite specialități, care au o anumită performanță și categoric acest proces este de durată. Când discutăm de personalul medical rezolvarea ar trebui să vină pe un interval de cel puțin cinci ani dacă vrem să avem un efect scontat. Sistemul sanitar are nevoie de infuzie de personal în orice moment și blocarea acelor posturi nu ar trebui să intre în discuție pentru că ai nevoie de personal, ai nevoie ca spitalele să poată funcționa cât se poate de bine. Este evident că ai nevoie să poți angaja, să poți să ai personal în orice moment pentru că altfel lucrurile se vor încurca destul de tare”, a mai declarat Adrian Marinescu.

Asociația Pro Infrastructură: Avans lent pe primul lot din Autostrada A7

n este cert că termenul contractual, aprilie 2024, va fi depășit, susține organizația care monitorizează stadiul marilor lucrări de infrastructură rutieră

Asociația Pro Infrastructură a susținut, miercuri, că progresul fizic pe primul lot din Autostrada A7 este de 8-10%, ceea ce înseamnă că, în mod cert, termenul contractual, aprilie 2024, va fi depășit. ”Progresul fizic se învârte în jurul cifrei de 8%, poate spre 10% cu multă indulgență. Asta pe un contract semnat în 16.06.2022 cu ordin de începere emis în 22.08.2022 și o perioadă de execuție directă (fără proiectare) de 20 de luni. Este cert că termenul contractual, aprilie 2024, va fi depășit”, a transmis, miercuri, Asociația Pro Infrastructură.

Sursa citată precizează că, pentru ca termenul să fie respectat, ”asocierea Pizzarotti-Retter va trebui să aibă un ritm mediu lunar de Î7%, adică de vreo 7 ori viteza de execuție de până acum”.

”Un vis. Șantierul încă are petice unde cresc cereale și bălării, terasamentele rareori depășesc cu un metru terenul natural și aproape că nu găsești poduri și pasaje care să fi ieșit din pământ (…) Este rușinos că la marea descărcare arheologică de lângă Mizil se mișcau mai mulți arheologi decât utilajele constructorilor pe tot lotul”, au mai transmis specialiștii asociației.

Aceștia consideră că "«mobilizarea» celor doi antreprenori este total inacceptabilă când orice mică întârziere înseamnă vieți pierdute pe DN2, cel mai mortal drum din țară”.

”Sperăm că au încetat dezbaterile sterile cu oficialii CNAIR legate de optimizările la structuri și că se apucă serios de treabă ca să circulăm în decembrie 2024: Î85% în 20 de luni, 4,25% lunar. Cerem prea mult?!”, a mai transmis organizația.

IPS Calinic se opune sărbătoririi Paștelui odată cu creștinii din Vest

“Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paștile odată cu noi, o pot face, însă nu creștinii ortodocși odată cu aceștia”, spune Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, afirmă, referindu-se la solicitarea mai multor personalități ca Paștele să fie sărbătorit la aceeași dată de către credincioși de toate confesiunile, că ”oamenii au libertate de exprimare”. El susține, însă, că celelalte confesiuni trebuie să accepte poziția credincioșilor ortodocși.

IPS Calinic a fost întrebat de un enoriaș ce părre are despre solicitarea mai multor personalități referitoare la sărbătorirea Paștelui la aceeași dată de către toți credincioșii. ”Oamenii au libertate de exprimare, însă aceasta nu înseamnă că Sfântul Sinod certifică toate cererile lor”, a răspuns ÎPS Calinic.

Înaltul prelat a adăugat că sărbătorirea Paștelui la aceeași dată se poate realiza, dar nu ortodocșii ar trebui să accepte poziția altor confesiuni. ”Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paștile odată cu noi, o pot face, însă nu creștinii ortodocși odată cu aceștia. Cu lucrurile serioase nu te poți juca în Biserică. Sinodul I Ecumenic a statornicit cu sfințenie data serbării Paștilor. Nimic în plus, sau în minus”, a adăugat ÎPS Calinic.

Mai multe personalități au transmis, duminică, o scrisoare Sfântului Sinod privind dezideratul unității creștinilor în celebrarea Paștelui. ”Am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos”, afirmă semnatarii documentului, care apreciază că celebrarea la date diferite afectează viața oamenilor.

IGPR: Aproape 25.000 de șoferi au depășit viteza legală într-o săptămână

Aproape 25.000 de șoferi au depășit viteza legală de deplasare, în doar o săptămână, constatarea fiind făcută de polițiști, care au derulat acțiunea Speed.

În perioada 17 – 23 aprilie 2023, conform Programului Operațiunilor Europene 2023 al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), a fost desfășurată acțiunea Speed, destinată verificării respectării regimului legal de viteză. ”În cadrul acțiunii, au fost controlate 46.163 de autovehicule și aplicate 24.995 de sancțiuni contravenționale, pentru încălcarea regimului legal de viteză”, anunță, miercuri, IGPR.

Sursa citată precizează că, de asemenea, au fost reținute 2.587 de permise de conducere pentru nerespectarea regimului legal de viteză, dintre care 2.341 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise și 246 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime legale admise.

Un dosar al DNA de pe vremea lui Daniel Morar, închis după 12 ani cu achitări pe linie

Șase membri din fosta conducere a Aeroportului Băneasa, printre care și doi directori generali, au fost achitați definitiv de Curtea de Apel București într-un dosar privind nereguli la un contract de modernizare a aeroportului, cu prejudiciu de aproape 5 milioane de euro.

Este vorba de Florin Paul Fulger (director general și ulterior director tehnic al Societății Naționale "Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu" SA), Liliana Pop (director economic), Dorian Vlăsceanu (consilier juridic), Monica Cătălina Tușer (fost șef Departament achiziții publice), Emil Jernoiu (director tehnic) - acuzați de abuz în serviciu, respectiv Ștefan Mladin (fost director general al aeroportului) - acuzat de neglijență în serviciu.

După 12 ani de procese, judecătorii i-au achitat pe cei șase inculpați pe motiv că fapta nu există. Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare ale DNA care se mai află pe rolul instanțelor, ancheta fiind efectuată pe vremea când Direcția era condusă de Daniel Morar.

În rechizitoriul trimis în instanță în aprilie 2011, DNA susținea că, în 20 februarie și 14 mai 2007, persoane cu funcții de decizie din cadrul Aeroportului Băneasa (Florin Fulger, Liliana Pop și Dorin Vlăsceanu) au semnat două acte adiționale la un contract de execuție de lucrări de reparații și modernizare a suprafețelor de mișcare ale aeroportului, contract ce fusese încheiat cu firma SC Romstrade SRL (companie deținută de Nelu Iordache), lider al Asocierii ROMSTRADE - UTI - DELTA - TEHNOLOGICA. Conform DNA, prin cele două acte adiționale, a fost modificată formula de actualizare a prețului lucrărilor printr-o formulă de revizuire ce nu corespunde dispozițiilor legale aplicabile acestui contract de achiziție publică, formulă ce a fost apoi aplicată și unor lucrări conexe suplimentare celor contractate inițial. Aplicarea noii formule de calcul, care nu corespunde formulei de revizuire legale reglementate imperativ, a avut drept rezultat obligarea Societății Naționale 'Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu' SA la plata nejustificată, către executant, a unei sume totale în valoare de peste 23,6 milioane lei. În acest fel, arăta la acea vreme DNA, a fost cauzat un prejudiciu atât în dauna Aeroportului Băneasa în cuantum de 8,4 milioane lei, cât și bugetului de stat cu suma de 15,2 milioane lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.