Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Dronele rusești au lovit din nou teritoriul României

Ziarul de Vrancea
13 dec 2023 1851 vizualizări

Ieri a fost găsit un crater de 1,5 m adâncime după prăbușirea unei drone, în atacul asupra porturilor ucrainene

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, joi, că a fost găsit un nou crater ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene. Anterior, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, în zona Grindu, județul Tulcea.

”Miercuri spre joi, 13/14 decembrie, forțele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România. Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații. IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00”, a transmis, joi, MApN.

Astfel, aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană ”Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național. ”Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în cursul acestei situații, o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la înălțime mică pe un traseu către zona Grindu, din județul Tulcea. În baza informațiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopții în zonă și au raportat, în această dimineață, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu”, adaugă sursa citată.

Potrivit MApN, au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.

”Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”, precizează ministerul.

Un mesaj de avertizare RO-Alert a fost transmis populației din zona graniță cu Ucraina, din județele Tulcea și Galați, despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. În mesajul RO-Alert cetățenii au fost avertizați să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecție civilă, iar în lipsa acestora să rămână în casă, departe de geamuri și de pereții exteriori.

Moscova amenință Bucureștiul

 decolarea avioanelor F-16 de la bazele NATO din Polonia, România și Slovacia echivalează cu participarea celor trei țări la conflictul din Ucraina, susține ministerul rus de Externe

Rusia va considera folosirea avioanelor de vânătoare F-16 de la bazele aeriene din Polonia, România și Slovacia ca fiind participarea acestor trei țări la conflictul din Ucraina. Acest avertisment a fost făcut de șeful delegației Rusiei la negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor, Konstantin Gavrilov. Acesta a atras atenția asupra declarațiilor conform cărora, în condițiile distrugerii semnificative a structurii aerodromurilor din Ucraina, aceste avioane militare transferate Kievului ar putea decola de la bazele aeriene din aceste state. „Avertizăm cu tărie că folosirea acestor avioane de luptă de pe teritoriul acestor țări membre NATO va fi considerată de Moscova drept participarea lor la conflictul din Ucraina și va forța Rusia să ia măsuri de răspuns”, a spus diplomatul rus în discursul său la cea de-a 1065-a reuniune plenară a Forumului OSCE pentru cooperare în domeniul securității. Potrivit afirmațiilor acestuia, „SUA și sateliții săi continuă să genereze amenințări la securitate” la granițele de vest ale Rusiei. „Natura agresivă a politicii lor nu mai este ascunsă în spatele formulărilor despre orientarea exclusiv defensivă a doctrinelor militare”, a declarat Gavrilov exprimându-și opinia.

El a subliniat, de asemenea, că orientările doctrinare naționale și de coaliție ale țărilor Alianței Nord-Atlantice „consacră pretenții de dominație globală și regională, care sunt planificate a fi obținute folosind forța militară”. Anterior, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că mai multe țări ale alianței vor furniza, în curând, Kievului avioane de luptă F-16.

SUA a aprobat vânzarea către România a unor rachete Javelin

Departamentul de Stat american a aprobat o eventuală vânzare către România a unor rachete Javelin și echipament aferent în valoare de 80 de milioane de dolari (aproximativ 73,3 milioane de euro).

Guvernul României a cerut să cumpere 263 de rachete de tip Javelin FGM-148F și 26 de unități ușoare de lansare de coamndă (Javelin Light Weight Command Launch Units, LWCLU).

Pachetul aprobat mai conține formatori de competențe de bază cu productivitate îmbunătățită, tiruri de simulare de rachetă, o asistență tehnică a Direcției de Management de Asistemță a Securității (SAMD), asistență tehnică din partea Biroului Proiectului Rachetelor Tactice Aer-Sol (TAGM), alte echipamente și servicii asociate și elemente de logistică și de susținere a programului. Costul total al pachetului este estimat la 80 de milioane de dolari.

Această vânzare ”va susține obiectivele politicii externe și de securitate națională a Statelor Unite printr-o contribuție la o îmbunătățire a securității unui aliat NATO, care constituie o forță importantă a stabilității politice și economice a Europei”, potrivit oficialilor americani. Ea va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor prezente și viitoare prin construirea capacitățăii sale de apărare în conformitate cu nevoile apărării naționale. ”România nu va avea nicio dificultate să integreze aceste echipamente în Forțele sale Armate”, apreciază partea americană.

Unsprezece persoane reținute în mega-dosarul de la Spitalul Botoșani

n mita pentru un post în spital ajungea la 15.000 de euro n fostulul director al unității medicale se află printre reținuți, potrivit unor surse judiciare

Procurorii anticorupție au reținut unsprezece persoane în mega-dosarul de corupție de la Spitalul Județean Botoșani, unde concursurile de angajare erau fraudate, iar mita pentru un post în unitatea medicală ajungea până la 15.000 de euro. Surse judiciare au declarat pentru site-ul HotNews.ro că printre cei reținuți se află și fostul director al spitalului Angel Călin, demis după moartea Alexandrei, tânăra de 26 de ani ignorată timp de șapte ore de medici.

Sursele citate au declarat că în urma celor 92 de percheziții făcute miercuri, procurorii DNA au reținut 11 persoane, iar alte 4 au fost plasate sub control judiciar.

DNA a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că procurorii die la Serviciul Teritorial Suceava fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2018-2023 de către funcționari publici din cadrul unei unități spitalicești, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante. Au fost făcute percheziții la 92 de adrese din județele Botoșani și Iași, între care Spitalul Județean Botoșani, Consiliul Județean, Primăria orașului Săveni și PSD Botoșani.

Ancheta vizează fraudarea unor concursuri și erau vizate posturi începând de la îngrijitoare, brancadrieri, asistenți medicali și până la medici și posturi de conducere. Mita pentru angajarea pe un post la Spitalul Județean Botoșani varia între 2.000 și 15.000 de euro.

Consiliul Județean - în subordinea căruia se află spitalul - și PSD Botoșani, unde au avut loc descinderi, sunt conduse de Doina Federovici, care a susținut că instituția pe care o conduce nu are nicio legătură cu această anchetă, conform Botoșani News.

Doina Federovici, cunoscută în trecut drept o apropiată a fostului lider al PSD Liviu Dragnea, a fost senator PSD de Botoșani în mandatele 2012-2016 și 2016-2020. Doina Federovici este și președintele Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD), din octombrie 2020, când a înlocuit-o pe Viorica Dăncilă. Ea este și vicepreședinte al partidului. Marcel Ciolacu spunea, atunci, despre Doina Federovici, că „a făcut performanță la Botoșani, câștigând Consiliul Județean și Primăria municipiului reședință de județ, fiind un exemplu în PSD”.

Încă un ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, decedat în Fâșia Gaza

Ministerul Afacerilor Externe anunță joi decesul unei alte persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatic în Fâșia Gaza. ''În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatic în Fâșia Gaza'', informează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiei îndoliate.

În prezent, două persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, se mai află ostatice în Fâșia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza. Ambasada României la Tel Aviv menține contactul cu autoritățile israeliene.

Galați: Un bărbat a încercat să își ucidă soția, înjunghiind-o de mai multe ori

Un bărbat din județul Galați a fost reținut după ce a încercaat să își omoare soția și a înjunghiat-o de mai multe ori. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au anunțat, joi, că un bărbat de 53 de ani din localitatea Malu Alb, comuna Drăgănești, este cercetat pentru tentativ de omor asupra unui membru de familie. “La data de 13.12.2023, în jurul orei 07.50, în timp ce se afla la domiciliu, a exercitat acte de violențe asupra soției sale, lovind-o în mod repetat cu un cuțit în zona gâtului, a toracelui și a mâinilor, provocându-i multiple plăgi înțepate/tăiate”, au precizat procurorii. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie analizată oportunitatea propunerii luării unor alte măsuri.

Românii vor putea zbura direct în America, de la București

Veste bună pentru românii care merge regulat peste Ocean, dar și pentru cei care intenționează să ajungă acolo în vacanță sau cu afaceri.

Compania Hisky a intrat în posesia primei aeronave wide-body, singura de acest tip care va fi operată de o companie românească. Cu o configurație în două clase de servicii, business class și economic, dispune de o autonomie de până la 14 ore de zbor neîntrerupt, adică poate acoperi, fără escală, distanțe de peste 13.400 km.

„HiSky este, astăzi, singura companie românească autorizată să opereze zboruri regulate în Statele Unite și prima care deține această capabilitate, de a efectua curse directe către cele mai populare destinații de pe glob. După cum am promis, ne pregătim pentru lansarea, în curând, a primelor rute către SUA, pe care le vom opera cu A330, însă până atunci, venim cu o veste bună pentru turiștii români care aleg vacanțe în Asia, în perioada Crăciunului și a Revelionului. Ei vor fi primii pasageri alături de care vom călători cu noua aeronavă, într-un zbor direct, cu plecare din București", a anunțat Iulian Scorpan, CEO HiSky.

USR a depus o contestație la DNA în dosarul BMW pentru Poliția Română

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a depus ieri o contestație la DNA pe decizia de clasare a dosarului privind cumpărarea de BMW-uri de la firma prietenului președintelui Iohannis, anunță formațiunea într-un comunicat oficial. ”Contestația de astăzi are 14 pagini de argumente care demonstrează că procurorul de caz nu a făcut nicio anchetă. Procurorul s-a făcut doar că verifică un abuz în serviciu al unor funcționari de execuție din Ministerul de Interne, când, de fapt, noi am reclamat la Parchetul European o fraudă cu fonduri europene. Totul pentru a-l proteja pe Lucian Bode. Mă aștept ca domnul Voineag să constate neregulile procurorului de caz din subordinea dumnealui și să infirme ordonanța de clasare. Domnul Voineag trebuie să decidă dacă DNA este scut pentru infractori”, a declarat Cristian Ghinea.

Clasarea dosarului „BMW-uri pentru Poliție” este de neînțeles în condițiile în care un alt dosar pe o cauză similară, dosarul „Teldrum”, în care cerințele tehnice au fost formulate tot astfel încât să fie îndeplinite de un anume ofertant, a fost trimis în instanță, nu clasat. ”Teldrum-ul PSD poate fi trimis în judecată, dar BMW-urile PNL nu? Asta trebuie să clarifice public șeful DNA. Dacă nu, oamenii vor crede că instituția a ajuns la comanda politică a lui Lucian Bode și Silviu Mânăstire, care amenință public cu dosare adversarii politici. Există în acest dosar indicii temeinice de fraudă care trebuia să fi fost verificate, lucru care însă nu s-a întâmplat. Tot ce a făcut procurorul în acest dosar a fost să transcrie punctul de vedere al IGPR, nu a făcut nicio anchetă”, precizează Cristian Ghinea.

Potrivit USR, ”raportul de neconformitate întocmit de o direcție din Ministerul Transporturilor a relevat clar încălcarea legii: Cerința din specificațiile tehnice cu privire la necesitatea unei cutii de viteze 8Â1 exclude un număr mare de vehicule de clasă similară (de la Audi, Volkswagen și Mercedes, precum și toate vehiculele Porsche comparabile)”.

”Procurorul nu a văzut niciun indicator de fraudă. Poate trebuie să își pună ochelari, să vadă mai bine. Apoi, în orice licitație, dacă nu ești sigur că vei câștiga pentru că ți-a aranjat Bode criteriile, nu depui o ofertă cu prețul maximal, ci măcar un pic mai jos. În acest caz, Automobile Bavaria a depus oferta cu prețul maximal. Procurorului nu i s-a părut deloc suspect, nu a verificat nimic”, a subliniat Cristian Ghinea. ”Mai mult de atât, fiind vorba de fonduri europene, DNA nu avea atribuții în dosar, ci trebuia să sesizeze Parchetul European și să ceară atribuții de verificare în acest caz. Prin urmare, USR solicită DNA nu doar anularea deciziei de clasare a dosarului «BMW-uri pentru Poliție», ci și sesizarea Parchetului European pe acest dosar”, precizează USR într-un comunicat de presă.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.